Sporten / bewegen met gehandicapten

Sporten / bewegen met lichamelijk of verstandelijk gehandicapten is tegenwoordig heel belangrijk maar wordt helaas veel te weinig gedaan, dit vaak wegens geldgebrek. Sporten / bewegen met gehandicapten of minder valide mensen kost vaak veel geduld maar levert daar in tegen wel veel voldoening op als je hierin slaagt. Met dit sporten bedoel ik niet de fysiotherapie of ergoterapie waar je vooral bezig bent een lichamelijk doel te verbeteren en te bereiken. Waar ik me hiermee meer op wil richten is bewegingsagogie en dit staat voor:

Bewegingsagogie is het beïnvloeden, begeleiden en veranderen van het bewegen van mensen met het oog op welzijnsverbetering.

Hierbij ga je met leuke spelletjes of sportoefeningen proberen plezier en succesbeleving voorop te houden.

Aandachtspunten:
 • Geef een duidelijk begin en einde aan de les.
 • Geef rustmomenten.
 • Werk met eenvoud.
 • Zorg voor plezier en succesbeleving.
 • Bekijk per activiteit of deze voldoet aan de ‘normen’ deelnemer.

Hieronder een aantal individuele en groepsoefeningen die je de deelnemers aan kunt bieden.

Individuele oefeningen

1. Je stapelt op een tafel of op de grond een toren van blikken. Je pakt hierbij een bal en laat de individuele deelnemers van een afstandje (nader te bepalen) de blikken in zo min mogelijk keer omgooien.

Het doel:
In zo min mogelijk keer proberen de blikken omver te gooien.

Differentiatie:
 • Grotere of kleinere toren maken
 • Grotere of kleinere bal gebruiken
 • Hardere of zachtere bal gebruiken
 • Werpafstand vergroten of verkleinen

Materialen:
 • 1 bal
 • x aantal blikken

2. Je gebruikt de gekleurde pittenzakjes (blauwe en groene) en je gebruikt een groene en blauwe hoepel. De hoepels leg je naast of achter elkaar op de grond. Je laat de deelnemer met een pittenzakje gooien in de hoepels.

Het doel:
De groene zakjes in de groene hoepel en de blauwe zakjes in de blauwe hoepel gooien.

Differentiatie:
 • Meerdere hoepels gebruiken
 • Werpafstand vergroten of verkleinen

Materialen:
 • Hoepels
 • Pittenzakjes

3. Een oefenvorm van bowlen door meerdere kegels in de hoek van de zaal in driehoekvorm te zetten waardoor ze omvallen als ze elkaar raken. De deelnemer moer met een rollende bal de kegels raken; de afstand kun je variëren. Je kunt het spel ook vergemakkelijken door het einde waar de kegels staan in een soort fuik te laten lopen door 2 banken die op de zijkant liggen waardoor de raakkans vergroot wordt.

Differentiatie:
 • Rolafstand vergroten of verkleinen
 • Aantal kegels wijzigen
 • Stand van de kegels ten opzichte van elkaar
 • Wel of geen fuik van banken maken

Materialen:
 • 15 kegels
 • 1 bal
 • 2 banken

Groeps oefeningen:

1. Je maakt van banken op de grond een gesloten rechthoek zodat de grote bal niet uit dit vak kan rollen. Je verdeelt de groep in tweeën; dit kunnen motorisch validen of rolgebruikers zijn. Iedere groep gaat aan het uiteinde van de rechthoek staan en hebben ieder een X aantal kleine ballen.

Het doel:
De opdracht is door met de kleinere ballen van achter de bank tegen de grote bal aan te gooien en deze op die manier tegen de bank van de andere groep aangerold te krijgen.

Materialen:
 • 4 banken
 • Grote bal
 • Minimaal 10 tot 15 kleinere ballen (foamballen bij voorkeur)

2. Je pakt 3 willekeurige lijnen uit de zaal die even ver van elkaar vandaan liggen. Op de middelste lijn staan 5 kegels. De 2 groepen zitten tegenover elkaar op stoelen of ze staan. Het is de bedoeling dat iedere groep om de beurt gooit met als doel de kegels om te gooien. Als 1 kegel omgegooid is komt deze een lijn verder te staan; gooit dezelfde partij de kegel nogmaals om, voordat de andere partij dit heeft gedaan, dan krijgt deze partij een punt. Gooit de tegenpartij de kegel om, dan wordt deze weer naar de middenlijn verplaatst.

Het doel:
D.m.v. een bal de kegel 2 keer achter elkaar omgooien zonder dat de tegenpartij deze omgooit.

Materialen:
 • 5 kegels
 • 1 bal
 • 3 lijnen (van bijvoorbeeld de zaal)
© 2008 - 2020 Joop112, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenAfkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenVerstandelijk gehandicapten vormen een groep die in de verslavingszorg weinig tot geen aandacht krijgen terwijl verslavi…
Verstandelijk gehandicaptDe meeste mensen weten wel ongeveer wat een verstandelijke handicap inhoud, maar wanneer noem je iemand verstandelijk ge…
Seksuele voorlichting aan verstandelijk gehandicaptenSeksuele voorlichting aan verstandelijk gehandicaptenMensen met een verstandelijke handicap hebben net als mensen zonder handicap seksuele gevoelens. Zij willen deze gevoele…
De Speeldoos, muziek met speelse tekstenDe Speeldoos is een samenwerking van Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat). Op een speelse manier heeft di…

Weg met de verstrooide professor!Weg met de verstrooide professor!Wielrenners gebuiken EPO om harder te kunnen fietsen. Gewichtheffers gebruiken anabole steroiden om meer te kunnen tille…
Vliegvissen op RivierenVissen in een kronkelende stroom vergt veel vaardigheid. Je moet heel precies werpen maar het is zelden nodig ver te wer…

Reageer op het artikel "Sporten / bewegen met gehandicapten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

S. Donk, 04-06-2013 11:59 #4
Graag wil ik reageren op Y.de Koning
u hebt gelijk maar met een klein beetje creativiteit ben je al een heel eind verder. Ik heb een voorstel gedaan bij mijn wethouder mbt datgene wat uw hebt geconstateerd. Het is namelijk zo dat dit soort bewegen is weggelegd voor "deskundige" en niet voor iemand die jaren bewegings les geeft aan senioren die minder mobiel zijn. Ervaring is de beste leermeester daar moet men nog achter zien te komen. Buikspier oefening.Ga op het puntje van de stoel zitten, met gestrekte benen hang een klein beetje naar achterennog net niet tegen de rugleuning aan, terwijl je de buikspieren aan spant (hou dit 4 tellen vast.Als lukt til je een been op of strek de armen en kom kleine stukje naar voren en naar achteren zonder de rug leuning te raken.
suc6 mw Donk

Y. de Koning, 09-05-2013 14:48 #3
Het gaat alleen maar over managment m.b.t. Bewegen met lichamelijk gehandicapten.
Kan er -afhankelijk van het soort verlamming- geen bewegingsprogramma gemaakt worden?
Bijvoorbeeld:
Een been verlamd: oefeningen voor de rest van het lichaam, zonder scheefgroei van de wervelkolom.
Bijvoorbeeld: een been gedeeltelijk verlamd, mag dus niet overbelast worden : hoe te oefenen met de rest vanhet lichaam om overbelasting van dat been te voorkomen? Hoe oefen je buikspieren en rug spieren zonder gebruik van de benen?
Hoe je zorg moet managen wordt genoeg aan iedereen geleerd, maar om daadwerkelijk aan de slag te gaan, daar lees je niks over. Er wordt alleen maar gepraat en gewichtig gedaan. Wanneer gaan we echt wat doen voor die ongelukkigen?

Sanne, 10-09-2012 05:06 #2
Hallo Harold,

Er zijn voor mensen die rolstoel afhankelijk zijn ook hometrainers. Die kan je instellen dat de hometrainer automatisch draait, ook wel moto med genoemd. Misschien is dit een idee? Er zijn ook dag programma's voor mensen met een beperking mbt sport. Informeer eens bij een revalidatie kliniek in jullie buurt.

Succes

Harold van Eijgen, 10-06-2012 08:28 #1
Hallo.
Mijn vader is halfzijdig verlamd, en dus afhankelijk van een rolstoel.
Ik zou graag willen weten of er middelen zijn om hem toch nog wat beweging te geven, wij stappen zo op een hometrainer, of iets dergelijks, maar is er ook iets voor mensen die dat niet kunnen en toch willen bewegen?

Infoteur: Joop112
Gepubliceerd: 07-03-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Reacties: 4
Schrijf mee!