Vliegvissen op Rivieren

Vissen in een kronkelende stroom vergt veel vaardigheid. Je moet heel precies werpen maar het is zelden nodig ver te werpen. Je moet ook de zijdelingse worp onder de knie hebben voor water waar takken boven hangen. Deze is hetzelfde als de voorwaartse worp maar nu werp je parallel aan het water.
Heel belangrijk!! Kijk voor de worp altijd achter je om te zien of er obstakels zijn waar je lijn tijdens de achterwaardse worp in kan blijven haken...


Stiekem

Werp de lijn stroomopwaarts zodat je de vis van achteren benadert (forel zwemt altijd stroomopwaarts). Elke trilling van onhandige voetstappen kan stroomafwaarts vernomen worden. Beweeg altijd rustig en probeer niet op te vallen.

Welke vlieg

Forellen in snel stromend water zijn maar zelden kieskeurige eters. Elke vlieg, kever of rups die op het wtaer valt wordt gretig gepakt. Natte 'hackle' vliegen zijn het meest geschikt voor stroomopwaarts vissen omdat de zachte hackles (veren) verlokkend bewegen door de van achteren komende stroming. Gevleugelde natte vliegen zijn geschikter voor stroomafwaarts vissen.
Soms tonen alleen kleinere vissen belangstelling voor een vlieg. Een verzwaarde nimf middenin een poel lokt vaak de dieper zwemmende grotere vis.


Je hebt maar een paar verschillende vliegen nodig. Van de droge vlieg kun je Grey Duster in maat 16, 14 en 12 en Black Gnat in 16, en 14 proberen. Van de natte vliegen hoef je alleen maar de Black spider in 16, 14 en 12 te hebben en de Black & Peacock spider in 16 en 14. Een paar maten 14 en 12 verzwaarde nimfen zoals de Twinkle Orange kunnen ook handig zijn. Hoewel hij totaal niet op een insect lijkt is de Cardinal een voorbeeld van een vrolijke imitatie die in snel stromend water goed kan werken.

Welke vis

Als je meer vissen omhoog ziet komen werp je naar de beste. Kleine forellen komen tijdens het rondzwemmen in vrij open water vaak spetterend omhoog. Grotere forellen verstoren het wtaer zelden en zijn moeilijk te zien als ze in de schaduw van overhangende takken omhoog komen. Meestal hebben ze een uitgelezen plekje, een 'proviciekast', waar de stroming voortdurend insekten aanvoert. Ze komen keer op keer op dezelfde plek omhoog. Als je een groep grotere vissen ontdekt werp je eerst naar de vis die het verste stroomafwaarts is. Probeer, als je een vis haakt, te voorkomen dat hij de poel invlucht en andere azende vissen opschrikt. In een snel stromend riviertje zul je hard moeten werken om een grote forel bij obstakels weg te houden. Een te dunne tippet aan je leader is vragen om moeilijkheden. Hij mag niet dunner zijn dan 1,3 of 1,8 kg als er veel obstakels zijn.

Een droge vlieg stroomafwaarts aanbieden

Bij dichtbegroeide oevers moet je misschien stroomafwaarts werpen. Dat is geen probleem, maar voorkomen dat de vlieg op een onnatuurlijke manier over het wateroppervlak gesleept wordt kan wel moeilijk zijn.

Als de vis stroomafwaarts van jou zwemt laat je de vlieg net stroomopwaarts van de vis vallen. Probeer meer speling te geven als de lijn op het water landt.

Wacht tot de forel met de vlieg helemaal naar beneden gezwommen is voor je aanslaat. Als de vis omhoog komt naar je vlieg maar je haakt hem niet, dan moet je even pauzeren. Als hij niet verder eet ben je hem waarschijnlijk kwijt. Tijd om naar de volgende vis te werpen.

Als je een natte vlieg of nimf aanbiedt moet je op het uiteinde van de lijn letten en deze aanspannen bij elke verdachte beweging. Heel vaak zal de vis zichzelf haken, vooral in snelstromend water.
© 2008 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegvissen op stilstaand waterKleine visplekken die regelmatig van regenboog- en bruine forel worden voorzien zijn ideaal voor een beginnende vliegvis…
Vliegvissen lerenVliegvissen wordt als de sportiefste manier van vissen beschouwd. Insekten of visjes die het voedsel zijn van 'edele' vi…
Forelvissen bij een forelkwekerijForelvissen bij een forelkwekerijOp forel vissen is een leuke hobby, lees hier welk aas je kunt gebruiken en hoe je kunt vissen op forel. Ook staat hier…
Bestrijding van de Bladluis, Witte vlieg, Spint en TripsPlantenplagen oftewel plantenziektes zijn een bedreiging voor de planten rondom uw huis. Ze kunnen uw tuin erg aantasten…

Sporten / bewegen met gehandicaptenSporten / bewegen met lichamelijk of verstandelijk gehandicapten is tegenwoordig heel belangrijk maar wordt helaas veel…
Non-competitieve sportNon-competitieve sportSporten zijn meestal prestatiegericht. In veel gevallen leidt prestatiedrang tot competitie. Kan het ook anders?
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.