Vliegvissen op stilstaand water

Kleine visplekken die regelmatig van regenboog- en bruine forel worden voorzien zijn ideaal voor een beginnende vliegvisser. Soms zwemmen er hele grote forellen dus gebruik uit voorzorg een tippet van 2,7 kg trekkracht. Alleen met een heel kleine vlieg kun je teruggaan tot 1,8 kg.

Tijd voor de nimf

Tijdens de warmere maanden zie je de vissen net onder het wateroppervlak wervelen. Waarschijnlijk azen ze op waterjuffers of kokerjuffers. Daar zijn heel veel imitaties van die je in precies zo'n situatie kunt gebruiken.
Sommige kunstnimfen worden verzwaard met looddraad en zinken tamelijk snel naar de bodem. Als de nimf wordt ingehaald stijgt hij en lijkt sterk op een echte nimf die naar de oppervlakte zwemt.
Het is een goede gewoonte een wat langere leader, ongeveer 4 meter, te gebruiken als je met de nimf diep vist. De nimf is dan wel moeilijker te controleren dus moet je er even aan wennen. Vissen eten nimfen op elke diepte dus varieer met het inhalen de diepte van de nimf tot je weet waar de vissen azen.
Haal de nimf langzaam en met kleine schokjes binnen ook kan je de lijn in achtjes lussen in je hand.
Hengelaarstip
Een kort stukje van een fluorescerend rietje op het punt waar de lijn verbonden is aan de leader vormt een goed zichtbare beetverklikker voor het moment dat een forel een nimf pakt.

Wanneer gebruik je een lure?

Bij koud of heel zonnig, windstil weer is er vaak geen activiteit aan de oppervlakte. Dan gebruik je een lure om de diep zwemmende, luie forel te prikkelen. Je hebt een zinkende lijn nodig om de lure tijdens het inhalen op dezelfde diepte te houden.
Je ziet vaak dat vissers hun lure heel snel inhalen maar traag inhalen levert vaak meer op. Bovendien kun je met minder worpen toe. Soms voel je tijdens het inhalen een vis aan het aas happen. Ruk niet aan de lijn, sla niet halfslachtig aan maar blijf inhalen. Als de forel genoeg belangstelling heeft zal hij de lure echt in de bek nemen en meestal zichzelf vasthaken.

Tijd voor de droge vlieg

Als je dicht bij de kust vissen aan de oppervlakte ziet spetteren azen ze waarschijnlijk op insekten die op het water geblazen worden. Werp met een floatant behandelde vlieg in het water. Zoek op de oever achter de spetterende vissen naar insekten die je moet imiteren. Zwarte vliegen, kevers, mei vliegen, langpootmuggen etc..
Als een forel je vlieg pakt wacht je tot de lijn wegloopt voor je aanslaat. Als er geen vis op je vlieg afkomt ruk je hem over het wateroppervlak. Vissen grijpen vaak tegenstribbelende langpootmuggen en voortsnellende kokerjuffers. Als je een vis gevangen hebt moet je de vlieg altijd afdrogen en opnieuw met floatant behandelen.
© 2008 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegvissen op RivierenVissen in een kronkelende stroom vergt veel vaardigheid. Je moet heel precies werpen maar het is zelden nodig ver te wer…
Forelvissen bij een forelkwekerijForelvissen bij een forelkwekerijOp forel vissen is een leuke hobby, lees hier welk aas je kunt gebruiken en hoe je kunt vissen op forel. Ook staat hier…
Vliegvissen lerenVliegvissen wordt als de sportiefste manier van vissen beschouwd. Insekten of visjes die het voedsel zijn van 'edele' vi…
De forel: verse forel is echt heerlijkForel kun je op verschillende manieren klaarmaken. Feit blijft dat verse forel heerlijk is. Want forel net uit het water…

Sporten / bewegen met gehandicaptenSporten / bewegen met lichamelijk of verstandelijk gehandicapten is tegenwoordig heel belangrijk maar wordt helaas veel…
Non-competitieve sportNon-competitieve sportSporten zijn meestal prestatiegericht. In veel gevallen leidt prestatiedrang tot competitie. Kan het ook anders?
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.