Vliegvissen leren

Vliegvissen wordt als de sportiefste manier van vissen beschouwd. Insekten of visjes die het voedsel zijn van 'edele' vissen als forel worden nagebootst met kunstvliegen. Vliegvissen is gemakkelijker dan meestel wordt gedacht, alleen het werpen zou je moeilijk kunnen vinden. Je kunt het jezelf aanleren of in de leer gaan bij een ervaren vliegvisser. Een andere mogelijkheid is betaald les krijgen van een instructeur die dan ook voor het tuig zorgt. Het geheim van succesvol vliegvissen is de aanbieding van de vlieg maar laat je niet afleiden door de vele opvallende modellen: je moet ook de goede techniek onder de knie krijgen.

Uitrusting

Hengel

Begin met een vliegenhengel van ongeveer 2,6m lang waarmee je een No5 lijn kunt werpen. Op de hengel staan iets voor het handvat de leters AFTMA of # en een getal, dit getal geeft aan met welke lijn deze hengel het best presteert. Een hengel met AFTMA/ # 6 of AFTMA/ # 5/6 of 7 biedt de juiste verhouding voor de beginner.

Reel

Een vliegenreel moet een vliegenlijn van 27 meter en een volglijn (backing) kunnen bevatten. Draai de volglijn eerst op de spoel. De vliegenlijn wordt er in grotere lussen opgespoeld en heeft minder te lijden. De volglijn kan ook een vluchtende vis ruimte geven. Kies een reel met een standaard spoel en geen brede spoel die voor zwaardere lijnen bedoeld is, op elke reel staat wel aangegeven voor welk AFTMA ze geschikt zijn.

Lijn

Er zijn twee hoofdtypes vliegenlijn, double taper (DT) en weight forward (WF). Sommige lijnen drijven, andere zinken, sommige heel langzaam en andere weer snel. Je kunt het beste beginnen met een DT #5 drijvend. Hij valt licht op het water en is gemakkelijk op te tillen voor de volgende worp.
Dan heb je nog de level taper en de triangle taper, er zijn diverse soorten lijnen te verkrijgen, laat je goed informeren!!

Kunstvliegen

Droge vliegen zijn een imitatie van insekten die op het water drijven. Ze worden drijvend gemaakt door ze met een floatant te behandelen.
Met natte vliegen vis je onder het wateroppervlak. Zij zijn een imitatie van verdronken insekten of, in het geval van de flitsende modellen, visjes.
Nimfen worden op verschillende dieptes onder het wateroppervlak gebruikt. Zij bootsen waterinsekten na in het stadium voor de volwassenheid.
Lures en streamervliegen moeten op kleine visjes lijken. Veel modellen lijken helemaal niet op visjes maar werken toch heel goed.

Vliegenvoorlijnen (leaders)

Een leader is een link tussen vlieg en vliegenlijn. Met een overal even dikke lijn kun je goed werpen maar met een spits toelopende leader, een taper, werp je rechter en mooier. Het dikkere uiteinde of butt is aan de hoofdlijn verbonden en het dunnere uiteinde, de tippet, zit aan de vlieg vast. De modernste leaders zijn van gevlochten nylon. Ze zijn tamelijk duur maar werpen goed. Toch moet er een nylon monofilament tippet aan het dunne uiteinde van de leader bevestigd worden die regelmatig verwisseld moet worden maar het hoofddeel van de leader gaat eindeloos lang mee.

Leren werpen

Om goed te leren werpen moet je veel oefenen. Het doel van deze oefening is een stuk lijn recht voor je uit op het wtaer te gooien. Bij het oefenen heb je geen water nodig, wel een (groot)grasveld. Knip de punt van de haak af of bind een stukje wol aan de tippet tijdens het oefenen.

  1. Pak de hengel vast met de duim plat op de bovenkant van het handvat en de reel naar beneden.
  2. Houdt de hengel horizontaal met ongeveer een hengellengte lijn voorbij het topje. Trek wat lijn van de reel, en leg dit voor je op de grond.
  3. Pak de lijn met je vrije hand ergens tussen het onderste geleide-oog en het handvat vast.
  4. Breng de hengel snel in een verticale stand en houd hem opeens stil. De lijn achter het hengeltopje zweeft terug, naar boven en naar achteren. Voorkom bij elke terugwerpbeweging dat de lijn op de grond valt.
  5. Breng het hengeltopje naar voren op 2 uur, stop weer ineens terwijl je wat van de lijn die je van de reel getrokken had, uit je vrije hand laat lopen.
  6. Zodra de lijn in de lucht voor je uit rolt grijp je weer met je vrije hand de lijn vast en breng je de hengel vlot terug in verticale stand en stop je hem weer ineens.
  7. Nu moet je extra lijn in de lucht hebben. Het helpt als je omkijkt om te zien hoe de lijn zich strekt. Begin dan, voor de lijn achter je gaat vallen, met de voorwaartse beweging.
  8. Nu met genoeg lijn in de lucht, kan de definitieve worp gemaakt worden. Terwijl de lijn weer voor je uitrolt laat je vrije hand de lijn gaan die nu wegzweeft en in een rechte lijn neervalt.
© 2008 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De keuze van een hengelHengels....de keuze in de hengelsportzaak is zo enorm groot. Wat is nu wat en wat is handig bij welke vissoort?? Doorove…
Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?Welke hengel kun je het best gebruiken voor zeevissen? Er zijn twee manieren om te vissen op zee: vanaf het strand en va…
Forelvissen bij een forelkwekerijForelvissen bij een forelkwekerijOp forel vissen is een leuke hobby, lees hier welk aas je kunt gebruiken en hoe je kunt vissen op forel. Ook staat hier…
Molen, lijn en werpenIn het vorige artikel hebben we het over de keuze van de hengel gehad nu gaan we het dan over de werpmolens en lijnen he…

Vliegvissen op stilstaand waterKleine visplekken die regelmatig van regenboog- en bruine forel worden voorzien zijn ideaal voor een beginnende vliegvis…
Non-competitieve sportNon-competitieve sportSporten zijn meestal prestatiegericht. In veel gevallen leidt prestatiedrang tot competitie. Kan het ook anders?
Reactie

Andre Mijnders, 18-08-2011
Hallo ik wil graag leren vliegvissen waar kan ik dit het best leren? Reactie infoteur, 19-08-2011
Hangt er een beetje vanaf waar je vndaan komt. maar er bestaan vliegvisverenigingen met casting en bind les… zo krijg je de beste informatie en nog gezellig ook.

mail anders even naar marcel07@live.nl hij is een werpinstructeur en bindmeester van vvc de meivlieg.
(mijn man)

grtzz bianca

Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.