De keuze van een hengel
Hengels....de keuze in de hengelsportzaak is zo enorm groot. Wat is nu wat en wat is handig bij welke vissoort?? Doorover gaat dit artikel, enkele weetjes voor de aanschaf van een hengel.. LET WEL.....persoonlijke voorkeur gaat altijd voor.
Telescoop- of Insteekhengel?
Telescoophengels zijn ontzettend handig: Omdat een telescoophengel zich als een radioantenne laat uitschuiven, blijft de transportlengte erg beperkt. Bovendien kunnen we hem helemaal visklaar transporteren, compleet met vislijn, dobber, haak enzovoort. Daarbij komt dat een insteekhengel meer ruimte vergt, de lange tweedelige modellen passen niet meer in de kofferbak van uw auto. Aan de waterkant zie je duidelijk de verschillen tussen de insteekhengels en de telescoopversies. Ieder deel is uiteindelijk een onderbreking in de buigzaamheid; telescoophengels reageren trager en buigen lang niet zo door als bij een insteekhengel. Waar men verre worpen moet maken, kan men door gebruik van een insteekhengel verdere worpen maken, bijvoorbeeld bij vlieg- of spinvissen. Ook voor het diepzeevissen waarbij de hengel zwaarder wordt belast is men beter af met een insteekhengel. Voor het gewone bodemvissen of pilkeren kan men zich met een telescoophengel prima redden. Bovenal blijft de keus tussen een telescoop- of insteekhengel vooral een van persoonlijke voorkeur.
De lengte:
Lange hengels voor bodem- dobbervisserij ( 3,50 - 4,00 meter, voor de rivier ook boven de 7,00 meter) Korte, lichtere hengels voor actief kunstaasvissen ( 2,10 - 3,00 meter).
Kracht en werpgewicht
De hengel is het verlengde van de arm van de visser. Bij een worp zal de hengel zich als een boog spannen en het aas ver weg slingeren. Daarnaast zal het de demping van een gehaakte vis moeten opvangen, om te voorkomen dat de haak uitscheurt. De meest ideale hengel hangt af van het te gebruiken lood, het water wat men bevist, de grote van de vis en ook van de persoonlijke voorkeur. Met een te stugge hengel zal men niet secuur kunnen werpen en kunnen veel vissen losschieten. Een te zachte hengel daarentegen zal overbelast raken en hierdoor kunnen breken; het drillen van een grote vis wordt meer een kansspel. Een fabrikant vermeldt vaak op uw hengel het werpgeicht ( in grammen), bepaal het ideale gewicht van het aas en de montage, hierdoor zal de hengel zich tijdens een worp optimaal te gebruiken zijn.
Het werpgewicht (WG)
Voor lichtere zoetwatervissen (witvis, forel) WG ongeveer 35 gram,
Allround (paling tot snoekbaars) WG 20 - 60 gram,
Zware zoetwatervissen (snoek, karper) WG 60 - 120 gram.
Lees verder