New Orleans, het Louisiana Superdome

Een enorm complex is in neergezet in New Orleans, waar diverse evenementen gehouden kunnen worden. Van de Superbowl tot ijsshows, van de Roling Stones tot de paus. De Dome kan ruim 70.000 toeschouwers herbergen en het is zelfs gebruikt om evacues onder te brengen tijdens de orkaan Katrina.

Algemeen

Opvallend koepelgebouw, een uit staal opgetrokken ruimte waar het zicht niet door pilaren of steunberen wordt verstoord. Het staat in New Orleans, Louisiana Amerika. Het Superdome beschikt over een arena waar 2 voetbalvelden passen. Naast de Super Bowl vinden er o.a. de volgende sporten plaats:
 • American football
 • Basketbal
 • Tennis
 • Honkbal
 • Atletiek

Het ontwerp

De droom is van Dave Dixon, de financiën voor de bouw van het Superdome kwam vanuit de verkoop van obligatie´s. Hiervoor moest eerst een wetswijziging worden aangenomen. De architect van het gebouw is Arthur Q. Davis. De aannemers waren Huber, Hunt & Nichols.

Omdat de stad gebouwd is op drooggelegd moerasgrond, blijft de grondwaterspiegel hoog. Hierdoor was het noodzakelijk het speelveld hoger te leggen. De bouw begon op 11 augustus 1971 en was klaar op 3 augustus 1975.

Het dak rust op 96 stalen zuilen die in 4 rijen zijn neergezet. Zij ondersteunen een ring die op 10 cm grote beweegbare lagers rust. Hierdoor ontstaat 8 cm speling voor zowel de ring als het dak, waardoor bij temperatuurschommeling het dak kan krimpen of uitzetten zonder schade te veroorzaken.

De koepel overspant zonder extra ondersteuning de gehele ruimte en is opgebouwd uit lamellen, die als overlappende driehoeken vanaf het hoogste punt naar beneden toe zijn aangebracht. Het dak bestaat uit staal met een laag polyrethaan en een dunne laag van een Dupont waterproof materiaal (Hypalon). Het duurde 162 dagen om het dak hiermee in te spuiten.

Naast de nodige elektra voorzieningen en alle nodige voorzieningen zoals telefoon, tv-aansluitingen, ventilatiesystemen, airconditioning en de liften, kunnen de tribunes zo worden verplaatst dat zij aan elke sport kunnen worden aangepast.

Het stadion

Volgens de economen was de realisatie van dit stadion “het nuttigste openbare gebouw dat ooit ontworpen is, één van de beste investeringen die de staat ooit gedaan heeft”. De bouw van het stadion heeft ongeveer $ 163.000.000,-- gekost, er was ruim 2 miljard voor uitgetrokken.

Al na 20 jaar heeft het stadion zichzelf terug verdiend, er was toen namelijk een totaalbedrag van ruim $ 4.600.000.000,-- aan inkomsten. Vanuit dit bedrag moesten natuurlijk wel nog de nodige belastingen worden betaald (ruim $ 20.000.000,--).

Leuk om te weten

 • Het koepelvormige dak is 4 ha groot
 • De diameter van het dak is 210 meter
 • Het geheel is 83 meter hoog
 • Er is plaats voor ruim 70.000 toeschouwers, bij concerten zelfs 87.500
 • Het Superdome heeft een inhoud van 3.500.000 m³
 • Totale vloeroppervlakte is 25.000 m²
 • Er worden ook concerten e.d. gehouden, alsmede tentoonstellingen op het gebied van huis, tuin en vervoersmiddelen (in 1980 hebben de Rolling Stones er opgetreden)
 • Circussen en ijsshows worden er ook opgevoerd
 • Jaarlijks voert het drainagesysteem ongeveer 1.300.000 liter regenwater, via het dak in ronde goten, gedoseerd af
 • Tijdens de orkaan Katrina werd de Superdome gebruikt om alle evacués onder te brengen
 • Na de orkaan is de dome opgeknapt voor $ 186.000.000,--

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?In Nederland kunnen ze carnaval vieren, maar in New Orleans gaat het er nog wat heftiger aan toe. Daar wordt Mardi Gras…
De Louisiana Purchase, de aankoop van Louisiana in 1803De Louisiana Purchase, de aankoop van Louisiana in 1803Met de aankoop van Louisiana, vertaald vanuit het Engelse Louisiana Purchase, kochten de Verenigde Staten in 1803 een en…
De Fransen en LouisianaDe Fransen en LouisianaNa het stichten van de koninklijke provincie Nieuw-Frankrijk op het Noord-Amerikaanse continent voeren de Franse ontdekk…
New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!Wie zijn de cajun en creolen en waar komen ze vandaan? Alligator eten na een boottochtje in de moerassen of eten in het…

De keuze van een hengelHengels....de keuze in de hengelsportzaak is zo enorm groot. Wat is nu wat en wat is handig bij welke vissoort?? Doorove…
Adidas - De man achter AdidasIedereen kent het wel; het sportmerk met het bladvormige logo of de drie strepen. Adidas is een groot sportmerk en we ko…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 07-09-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.