New Orleans, het Louisiana Superdome

Een enorm complex is in neergezet in New Orleans, waar diverse evenementen gehouden kunnen worden. Van de Superbowl tot ijsshows, van de Roling Stones tot de paus. De Dome kan ruim 70.000 toeschouwers herbergen en het is zelfs gebruikt om evacues onder te brengen tijdens de orkaan Katrina.

Algemeen

Opvallend koepelgebouw, een uit staal opgetrokken ruimte waar het zicht niet door pilaren of steunberen wordt verstoord. Het staat in New Orleans, Louisiana Amerika. Het Superdome beschikt over een arena waar 2 voetbalvelden passen. Naast de Super Bowl vinden er o.a. de volgende sporten plaats:
 • American football
 • Basketbal
 • Tennis
 • Honkbal
 • Atletiek

Het ontwerp

De droom is van Dave Dixon, de financiën voor de bouw van het Superdome kwam vanuit de verkoop van obligatie´s. Hiervoor moest eerst een wetswijziging worden aangenomen. De architect van het gebouw is Arthur Q. Davis. De aannemers waren Huber, Hunt & Nichols.

Omdat de stad gebouwd is op drooggelegd moerasgrond, blijft de grondwaterspiegel hoog. Hierdoor was het noodzakelijk het speelveld hoger te leggen. De bouw begon op 11 augustus 1971 en was klaar op 3 augustus 1975.

Het dak rust op 96 stalen zuilen die in 4 rijen zijn neergezet. Zij ondersteunen een ring die op 10 cm grote beweegbare lagers rust. Hierdoor ontstaat 8 cm speling voor zowel de ring als het dak, waardoor bij temperatuurschommeling het dak kan krimpen of uitzetten zonder schade te veroorzaken.

De koepel overspant zonder extra ondersteuning de gehele ruimte en is opgebouwd uit lamellen, die als overlappende driehoeken vanaf het hoogste punt naar beneden toe zijn aangebracht. Het dak bestaat uit staal met een laag polyrethaan en een dunne laag van een Dupont waterproof materiaal (Hypalon). Het duurde 162 dagen om het dak hiermee in te spuiten.

Naast de nodige elektra voorzieningen en alle nodige voorzieningen zoals telefoon, tv-aansluitingen, ventilatiesystemen, airconditioning en de liften, kunnen de tribunes zo worden verplaatst dat zij aan elke sport kunnen worden aangepast.

Het stadion

Volgens de economen was de realisatie van dit stadion “het nuttigste openbare gebouw dat ooit ontworpen is, één van de beste investeringen die de staat ooit gedaan heeft”. De bouw van het stadion heeft ongeveer $ 163.000.000,-- gekost, er was ruim 2 miljard voor uitgetrokken.

Al na 20 jaar heeft het stadion zichzelf terug verdiend, er was toen namelijk een totaalbedrag van ruim $ 4.600.000.000,-- aan inkomsten. Vanuit dit bedrag moesten natuurlijk wel nog de nodige belastingen worden betaald (ruim $ 20.000.000,--).

Leuk om te weten

 • Het koepelvormige dak is 4 ha groot
 • De diameter van het dak is 210 meter
 • Het geheel is 83 meter hoog
 • Er is plaats voor ruim 70.000 toeschouwers, bij concerten zelfs 87.500
 • Het Superdome heeft een inhoud van 3.500.000 m³
 • Totale vloeroppervlakte is 25.000 m²
 • Er worden ook concerten e.d. gehouden, alsmede tentoonstellingen op het gebied van huis, tuin en vervoersmiddelen (in 1980 hebben de Rolling Stones er opgetreden)
 • Circussen en ijsshows worden er ook opgevoerd
 • Jaarlijks voert het drainagesysteem ongeveer 1.300.000 liter regenwater, via het dak in ronde goten, gedoseerd af
 • Tijdens de orkaan Katrina werd de Superdome gebruikt om alle evacués onder te brengen
 • Na de orkaan is de dome opgeknapt voor $ 186.000.000,--

Lees verder

© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sportweetjes - SportlocatiesSportweetjes - SportlocatiesSport en Sportlocaties. Waar is het grootste stadion ter wereld? Welke sport wordt er bij Newport beoefend? Waar zijn de…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Finale WK basketbal 2019, live op tv en livestreamFinale WK basketbal 2019, live op tv en livestreamOp zondag 15 september 2019 wordt de finale gespeeld van het wereldkampioenschap basketbal. Deze finale vindt plaats in…
Amerikaanse SportenAmerikaanse SportenOp het nieuws en in de media kom je het waarschijnlijk weleens tegen: De New York Yankees hebben weer eens de World Seri…

De keuze van een hengelHengels....de keuze in de hengelsportzaak is zo enorm groot. Wat is nu wat en wat is handig bij welke vissoort?? Doorove…
Adidas - De man achter AdidasIedereen kent het wel; het sportmerk met het bladvormige logo of de drie strepen. Adidas is een groot sportmerk en we ko…

Reageer op het artikel "New Orleans, het Louisiana Superdome"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: September 2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!