Kunstgras in de winter: wanneer wel en wanneer niet trainen?

Kunstgras in de winter: wanneer wel en wanneer niet trainen? Eind 2016 was er in Nederland grote ophef over het spelen en trainen op kunstgras. De rubberen korrels die gebruikt werden zouden gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Wanneer je voor langere tijd in contact zou komen met het granulaat zou er zelfs een verhoogde kans op kanker zijn. In de wintermaanden speelt er echter een ander probleem; wanneer is het veilig om te trainen en wanneer niet? De winter kent vele weertypes en niet bij ieder type is het veilig om te trainen.

Inhoudsopgave


Voordeel van trainen op kunstgras

Steeds meer sportclubs stappen over van een gewoon grasveld naar een volwaardig kunstgrasveld. Vaak wordt er om dit veld ook meteen verlichting aangelegd. Het grote voordeel van het trainen en spelen op kunstgras is natuurlijk dat er veel minder trainingen en wedstrijden in de herfst- en winterperiode moeten worden afgelast. Denk hierbij aan overvloedige regenval in het najaar, waardoor velden te drassig worden om te bespelen. In de wintermaanden kunnen vorst en neerslag zorgen voor bevroren, gladde en daardoor onbespeelbare velden.

Kenmerken Kunstgras

Kunstgras, en zeker het nieuwste kunstgras is veel poreuzer waardoor het water veel sneller en gemakkelijker wegvloeit en er geen grote plassen op de velden ontstaan. Door het afwateringssysteem onder het veld kan het veel meer regenwater aan. Daarnaast is het kunstgras, en zeker de nieuwste varianten, nagenoeg vorstbestendig. Dit nieuwe polyethyleenvezel, ook wel PE genoemd, wordt getest bij temperaturen tussen -20 graden Celsius en +40 graden Celsius, dit is nodig omdat het kunstgras tegenwoordig over de hele wereld gebruikt wordt. Het kunstgras moet bestand zijn tegen de kou in Scandinavië en Rusland, maar moet ook over de verzengende hitte in de Afrikaanse landen rondom de evenaar kunnen. Zeker bij vorst zal het kunstgras wel iets harder en stugger worden.

Ook het rubber dat wordt gebruikt kan prima tegen de warme en koude temperaturen. Omdat dit granulaat van autobanden is gemaakt is het prima bruikbaar onder elke temperatuur. De nieuwe korrels veranderen ook niet van vorm en/of samenstelling

Weertypes

In de winterperiode kennen we natuurlijk verschillende typen weer, deze zijn grofweg te verdelen in twee soorten:

Droog weer

Het droge winterweer levert over het algemeen voor niemand problemen op. Er is geen neerslag waardoor wegdekken kunnen bevriezen en stoepen glad kunnen worden. Vaak is het grootste probleem bij droog winterweer de kou; bij vorst kan de gevoelstemperatuur flink zakken, waardoor het soms erg vervelend kan zijn om toch buiten te zijn. Heb je dan ook nog eens te maken met een koude temperatuur in combinatie met een harde wind, dan kan de gevoelstemperatuur flink zakken en voor gevaarlijke omstandigheden zorgen. Het wordt door de meeste sportbonden dan ook afgeraden om buiten te sporten bij een gevoelstemperatuur onder de -15 graden Celsius.

Rijp is het neerslaan van waterdamp in de onderste laag van de lucht, net boven de grond. Wanneer deze waterdamp bevriest laat het een witte laag op de ondergrond achter. Dit geeft vaak een mooi plaatje, maar oppassen is zeker verstandig.

Bron: Jagdi, PixabayBron: Jagdi, Pixabay
Neerslag
Denken we aan neerslag in de winter dank denken we natuurlijk aan sneeuw, ijzel, regen, hagel. Ondanks dat het allemaal in de categorie neerslag valt, hebben al deze vormen een verschillende uitwerking op de mogelijkheid om te kunnen trainen op een kunstgrasveld.

Het probleem is vaak het verdwijnen van deze neerslag; regen en hagel verdwijnt vaak snel uit zichzelf en geeft op zichzelf geen problemen. IJzel is een dun laagje bevroren regen dat op zich aan de vezels van het kunstgras vasthecht. Deze ijzel zorgt voor gladheid en kan daardoor gevaar opleveren voor de gebruiker van het veld. Vaak verdwijnt ijzel binnen een paar uur, maar het kan ook hardnekkig zijn. Een klein laagje sneeuw levert voor het bespelen van een kunstgrasveld vaak geen problemen op. Het huidige materiaal kan dit prima aan. Wanneer er echter meerdere centimeters sneeuw ligt, wordt het veld lastiger te bespelen. Het sneeuw van het veld verwijderen kan lastig zijn; het materiaal kan beschadigd raken, bij het schuiven worden ook de korrels meegenomen waardoor deze weer aangevuld en de weggeschoven korrels opgeruimd moeten worden.

Wanneer train je niet

Droog weer

Op zich kan er in de winter bij ieder droog weertype gewoon getraind worden. Het enige waar echt mee uitgekeken moet worden is de gevoelstemperatuur. Sportbonden raden het af om bij gevoelstemperaturen van lager dan -15 graden Celsius te trainen. Op deze momenten kunnen er namelijk bevriezingsverschijnselen optreden. Toch kan er, wat betreft het kunstgras, wel gewoon getraind worden. Of het goed is voor de gezondheid van de sporter, is een ander verhaal.

Rijp kan in sommige gevallen gladheid veroorzaken; het water onder de schoenen warmt licht op en bevriest dan vaak weer. Hierdoor ontstaat er een dun laagje ijs. Dit kan gladheid veroorzaken. Op zich kan er dus prima getraind worden, maar hou de gladheid in de gaten.

Neerslag

Regen en hagel leveren geen problemen op voor het trainen op kunstgras. Er kan altijd getraind worden. het kunstgrasveld kan deze weertypes prima aan. Kijk zeker bij hagel wel naar de veiligheid van de sporters.

IJzel zorgt eigenlijk altijd voor afgelasting van de training. Net als het wegdek naar de training toe zal door de ijzel ook het trainingsveld glad zijn. Dit levert in de meeste gevallen te veel gevaar op voor de sporters. Ditzelfde geldt eigenlijk ook bij sneeuw; een kleine laagje sneeuw is nog bespeelbaar, maar zal na verloop van tijd gladheid gaan creëren door het inlopen van de sneeuw in de mat. Een grotere hoeveelheid sneeuw is niet weg te werken, waardoor er sowieso niet getraind kan worden.

Conclusie

Trainen op kunstgras kan onder veel meer weersomstandigheden dan op het traditionele sportveld van gras. Gedurende een heel seizoen zullen er veel minder vaak trainingen worden afgelast dan men gewend is.

Natuurlijk moet de gezondheid en veiligheid van elke sporter altijd voorop staan. Is de gezondheid mogelijk in gevaar, dan is het wel zo verstandig de training af te gelasten. Niet trainen omdat het veld te slecht is of omdat het te koud is, kan met een kunstgrasveld geen excuus meer zijn!
© 2017 - 2025 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het klimaatsysteem van KöppenMeneer Köppen heeft een klimaatsysteem bedacht om de verschillende klimaten in te delen. Hij heeft onderscheid gemaakt i…
Gras: aanleggen van een kunstgrasveldGras: aanleggen van een kunstgrasveldSteeds meer particulieren gaan kunstgras aanleggen in hun tuin. Dat hoeft niet per se heel duur te zijn. De particuliere…
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…

Afvallen door cardio-intervaltrainingAfvallen door cardio-intervaltrainingEr zijn genoeg boeken, websites en methoden om af te vallen door anders te eten. Dieetboeken en dieetmethoden zijn er in…
Slecht weer, toch lopen en fietsen dankzij fitnessapparatuurSlecht weer, toch lopen en fietsen dankzij fitnessapparatuurBij slecht weer sporten vinden velen geen pretje. Maar voor twee veel beoefende typische buitensporten bestaan alternati…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Didgeman, Pixabay
  • http://www.knvb.nl/downloads/bestand/1427/kunstgras-in-winterse-omstandigheden
  • http://www.vv-viod.nl/2017/01/regels-kunstgrasvelden-bij-vorst-en-sneeuw/
  • http://www.kennisvansport.nl/kennis-delen/19-kennis-delen-eigen/137-bespelen-van-kunstgras-tijdens-de-winter
  • Afbeelding bron 1: Jagdi, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.