InfoNu.nl > Sport > Diversen > Maarten vd Weijden zwemt Elfstedentocht: inzamelen geld KWF
nieuws uitgelicht

Maarten vd Weijden zwemt Elfstedentocht: inzamelen geld KWF

Maarten vd Weijden zwemt Elfstedentocht: inzamelen geld KWF Maarten van der Weijden besloot om in 2018 de Elfstedentocht te zwemmen en op die manier geld voor het KWF in te zamelen. Door ziekte moest hij voor Dokkum afhaken, maar wat heeft hij een prestatie geleverd! Hij is zowel Olympisch als Wereldkampioen openwaterzwemmen, dus ervaring met het zwemmen in openwater heeft hij. In 2001 werd bij hem zelf de diagnose kanker vastgesteld. Gelukkig genas hij daar uiteindelijk van. In 2004 besloot hij voor het eerst om met zwemmen geld in te zamelen voor het KWF. Toen zwom hij het IJsselmeer over. In 2017 presteerde hij het om het Kanaal dubbel over te steken.

Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden werd op 31 maart 1981 in Alkmaar geboren. Hij begon al op jonge leeftijd met zwemmen. Eerst gewoon in een zwembad. Later richtte hij zich op het zwemmen in openwater. Hij heeft veel prestaties op zijn naam staan, zowel in het zwembad als in openwater.
 • In 2006 werd hij Europees Kampioen tijdens de 10 kilometer openwaterzwemmen in Boedapest.
 • In mei 2008 werd hij Wereldkampioen in Sevilla op zowel de 5 kilometer als 25 kilometer zwemmen in openwater.
 • In augustus 2008 deed hij mee aan de Olympische Zomerspelen in Peking. Daar werd hij Olympisch Kampioen op de 10 kilometer openwaterzwemmen.

Sportman van het jaar
In 2008 werd hij uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Tijdens de uitreiking maakte hij bekend te stoppen met zwemmen.

Zelf kanker

Maarten heeft in 2001 zelf met kanker te maken gehad. Bij hem werd acute lymfatische leukemie geconstateerd. Hij heeft twee jaar lang tegen de ziekte gevochten en heeft een aantal chemokuren en uiteindelijk een stamceldonatie moeten ondergaan. Gelukkig werd hij vier jaar later volledig genezen verklaard.

Uitdagingen om geld in te zamelen KWF

Maarten van der Weijden heeft een aantal uitdagingen op zijn naam staan waarbij hij geld voor het KWF inzamelde:
 • In 2004 begon hij al met het inzamelen van geld voor het KWF. In dat jaar zwom hij het IJsselmeer - een afstand van 25 kilometer - over in een tijd van 4 uur, 20 minuten en 48 seconden. Hiermee zamelde hij 20.000 euro in.
 • Op 24 en 25 juni 2017 zwom hij van Amsterdam naar Rotterdam. De totale afstand betrof 80 kilometer. Hij deed er dik 23 uur over.
 • In augustus 2017 zwom hij heen en terug over het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Dit deed hij in 18 uur en 45 minuten.
 • Op 1 en 2 maart 2018 schreef hij het Wereldrecord zwemmen in 24 uur tijd op zijn naam. Hij zwom 102,8 kilometer.

Bron: ©BumaDuiksportDrachtenBron: ©BumaDuiksportDrachten

Maarten van der Weijden Foundation

Maarten van der Weijden richtte een foundation op die geheel in het teken van onderzoeken naar kanker staat. De stichting kreeg de naam: Maarten van der Weijden Foundation. De stichting zorgt ervoor dat er door middel van sponsoring geld wordt ingezameld voor onderzoeken naar kanker. Het belang van de kankerpatiënt blijft te allen tijde voorop staan. De Elfstedenzwemtocht is een sponsoringactie die vanuit deze stichting werd geregeld. De foundation bestaat in totaal uit vier personen (2018), waarvan Maarten zelf voorzitter is.

Elfstedentocht zwemmen

Maarten was van plan om in drie dagen tijd – van 18 tot en met 20 augustus 2018 – de Elfstedentocht van maar liefst 200 kilometer te zwemmen. Op die manier zamelde hij wederom geld in voor het KWF. De start was op 18 augustus 2018 om 04.30 uur in de Swettehaven in Leeuwarden. Het was een emotioneel moment voor hem en zijn vrouw. Hij begon te zwemmen onder begeleiding van het nummer Space Oddity van wijlen David Bowie. Hij heeft het heel erg lang volgehouden, maar in de middag van 20 augustus 2018 moest hij - na 163 kilometer!- opgeven. Op weg naar Dokkum werd hij ziek. Hij werd voor controle per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Voorbereiding
In juli 2018 heeft hij ter voorbereiding op de gehele Elfstedenzwemtocht, een afstand van 74 kilometer gezwommen. Op deze manier kon hij al een beetje wennen.

Stempelposten onderweg

Bij iedere stad was een stempelpost. Vanuit het water werd zijn stempelkaart door een historische lokale bekendheid gestempeld. Ook ontving hij bij iedere plaats een cheque met het op dat moment lokale ingezamelde bedrag. En dat waren gigantische bedragen.

Geen City Swim

Het was de bedoeling dat er ook andere zwemmers in een stad met Maarten mee konden zwemmen. Zij hadden op deze manier door middel van sponsoring geld ingezameld voor het KWF. In verband met de aanwezige E. coli-bacterie (poepbacterie) werd dit afgelast. Hierop besloten een aantal zwembaden om de mensen de kans te geven toch te zwemmen. Ondanks het verbod op zwemmen in het openwater, waren er zwemmers die zich toch niet lieten weerhouden.

Controle door duikers

Aangezien er vaak onnodig dingen in het water worden gegooid, moest het water in verband met de veiligheid van Maarten en overige zwemmers worden gecontroleerd. Op woensdag 15 augustus 2018 hebben duikers van Buma Duiksport te Drachten alle
start- en finishpunten nagekeken en daarbij is het nodige uit het water gevist.

Bron: ©Rienk Otter PhotographyBron: ©Rienk Otter Photography
Bron: ©Rienk Otter PhotographyBron: ©Rienk Otter Photography
Bron: ©Rienk Otter PhotographyBron: ©Rienk Otter Photography
Bron: ©Rienk Otter PhotographyBron: ©Rienk Otter Photography

Het verloop

Maarten lag in het begin vrijwel steeds op schema. Hij kwam zelfs een half uur eerder aan dan verwacht in Sloten. Zijn begeleiders hielden een gemiddelde van 40 slagen per minuten in gedachten, maar Maarten zwom 44 slagen per minuut en dat was uitstekend. Zijn coach gaf aan dat als hij af zou zakken naar 36 slagen per minuut, het dan niet goed zou zijn. In de avond van 18 augustus werd gezegd dat hij beter iets kon afzwakken, omdat hij te snel ging. Achterop de volgboot kon Maarten precies zien hoe laat het was.

18 op 19 augustus
In de nacht van 18 op 19 augustus had hij het zwaar, wat niet verwonderlijk is! Hij kampte met erge spierpijn. Het vooruitzicht dat hij daarmee nog heel lang moest zwemmen, zorgde er een beetje voor dat hij somber werd. Maar wat een doorzetter! Met behulp van mental-talk van zijn begeleiders, zette hij gewoon door. Uiteindelijk was hij zo vermoeid, dat hij drie uren lang heeft liggen rusten/slapen op het slaapvlot dat in de volgboot lag. En daarna ging hij er weer vol frisse moed verder.

19 augustus
Op zondag 19 augustus in de ochtend had Maarten ontzettend veel trek in pizza. Hij was het eten dat hij van zijn begeleiders kreeg even helemaal zat. Via de Facebook Pagina Maarten van der Weijden Foundation werd er een oproep gedaan voor een pizza. En deze oproep heeft geholpen! In Bolsward werd er vanaf de brug een doos met een voorgesneden pizza aan de begeleiders aangereikt. Maarten stopte even met zwemmen en genoot van zijn pizza. En daarna vervolgde hij gewoon weer zijn zwemtocht. Rond 20.30 uur kwam hij bij de stempelpost in Franeker.

19 op 20 augustus
In de nacht van 19 op 20 augustus kwam voor hem het moeilijkste stuk om te zwemmen. Dit was een erg donker stuk. Van te voren had hij al gevraagd of mensen voor verlichting wilden zorgen en dat is massaal gedaan. Boeren en brandweerlieden stonden langs het traject om Maarten licht te geven. Ondanks het vroege uur waren er genoeg mensen op de been om Maarten aan te moedigen. Er heerste complete saamhorigheid. Onderweg werd zelfs vuurwerk afgestoken en was er een blaaskapel die voor muziek zorgde. Alles in het kader om hem wakker te houden. De nacht was lichamelijk erg zwaar voor hem. Hij kampte met ontzettende stijfheid. Hij heeft een paar keer een powernap gedaan. En toch bleef hij doorzetten. Wat een kanjer!

20 augustus
Het zwemmen viel hem steeds zwaarder. Iedere armslag werd moeizamer. Op een bepaald moment zakte zijn snelheid af naar 2 km per uur, maar toch bleef hij doorgaan. In een interview gaf Maarten aan dat hij eerst zijn blik op Dokkum wilde richtten en dan pas verder wilde kijken naar Leeuwarden. Door ziekte heeft hij Dokkum niet meer kunnen halen. Al met al was hij 55 uur bezig met zijn geweldige prestatie.

Wat een prestatie ondanks eerder stoppen

Nadat hij bij Burdaard was (op weg naar Dokkum) ging het niet goed met Maarten. Eerst leek het er nog op dat hij gewoon behoefte had aan rust. Een arts heeft hem onderzocht en daarop werd besloten dat hij zijn uitdaging moest opgeven. Hij was te ziek: misselijk en was tijdens het zwemmen zelfs in slaap gevallen. Zijn zoutgehalte was veel te laag. Onder luid applaus van toeschouwers is hij voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar kreeg hij vocht toegediend en een infuus om zijn zoutgehalte weer op peil te krijgen.

Huldiging Leeuwarden

Hij was oververmoeid en heeft veel geslapen om uiteindelijk toch bij de huldiging - die ook op televisie te zien was - in Leeuwarden aanwezig te zijn. Maarten werd per boot naar het punt gebracht waar hij eerder hoopte zwemmend binnen te komen. Daar werd hij opgewacht door familie, vrienden, heel veel fans en premier Mark Rutte. Lopen ging maar amper. Hij werd door zijn crew ondersteund en kon direct daarna plaatsnemen op een reuzebrancard die voor hem klaar stond. Uiteindelijk bereikte hij via een blauwe loper de plaats waar hij zeer warm, door ontzettend veel publiek, werd onthaald. Dit was een emotioneel moment voor hem, zijn vrouw en twee dochtertjes en zijn crew. Alle daar geplande activiteiten, zoals een optreden van Frans Bauer en Ilse de Lange, gingen gewoon door. Maarten kreeg van premier Rutte een uniek Elfstedentochtzwemkruisje.

Opgehaald bedrag

Maarten van der Weijden hoopte dat hij in ieder geval € 11.000 bij elkaar zou zwemmen. Oftewel € 1.000,- per stad. Maar dat is veel meer geworden! Tijdens de huldiging werd het op dat moment ingezamelde bedrag bekendgemaakt. Dit was maar liefst
€ 2.511.302,-. Tijdens het Gouden Televizier Ring Gala op 11 oktober 2018 maakte Maarten bekend dat er 5.000.000 euro is ingezameld.

Maarten op 18 augustus 2018 rond 20.20 uur Morra / Bron: ©ottergraafjesMaarten op 18 augustus 2018 rond 20.20 uur Morra / Bron: ©ottergraafjes
Maarten op 18 augustus 2018 rond 20.20 uur Morra / Bron: ©ottergraafjesMaarten op 18 augustus 2018 rond 20.20 uur Morra / Bron: ©ottergraafjes
Maarten op 18 augustus 2018 rond 20.20 uur Morra / Bron: ©ottergraafjesMaarten op 18 augustus 2018 rond 20.20 uur Morra / Bron: ©ottergraafjes
Maarten op 18 augustus 2018 rond 20.25 uur Morra / Bron: ©ottergraafjesMaarten op 18 augustus 2018 rond 20.25 uur Morra / Bron: ©ottergraafjes
Maarten op 18 augustus 2018 rond 21.13 uur Johan Frisokanaal bij Warns / Bron: ©ottergraafjesMaarten op 18 augustus 2018 rond 21.13 uur Johan Frisokanaal bij Warns / Bron: ©ottergraafjes
Maarten op 18 augustus 2018 rond 21.18 uur Johan Frisokanaal bij Warns / Bron: ©ottergraafjesMaarten op 18 augustus 2018 rond 21.18 uur Johan Frisokanaal bij Warns / Bron: ©ottergraafjes

Wetenswaardigheden

Dat het een prestatie op zich is, is voor iedereen duidelijk en heel Nederland leefde met hem mee. Op 13 augustus 2018 was er al 731.000 euro gedoneerd. Pas aan het einde bij de finish in Leeuwarden werd het totaal ingezamelde bedrag bekend gemaakt. Maar er waren meer wetenswaardigheden:
 • tijdens de zwemtocht droeg hij een dubbele wetsuit
 • hij slikte een thermometerpil, waarbij zijn temperatuur continue in de gaten gehouden werd.
 • hij droeg een speciale zwembril met licht in het glas. Op deze manier bleef hij wakker.
 • mocht hij zo moe zijn dat hij moest slapen, dan kon hij gebruik maken van een slaapvlot (soort luchtbed)
 • in het begin lag zijn tempo op 4 km per uur
 • zijn coach begeleide hem vanuit een boot die vlakbij hem voer. Op deze boot was ook continue een arts aanwezig.
 • ieder uur kreeg hij van zijn coach vast voedsel vanuit de boot door middel van een stok aangereikt
 • onderweg waren veel toeschouwers die hem aanmoedigden
 • de eerste 16 kilometer legde hij af in 4 uren tijd
 • na 12,5 uur zwemmen was hij ter hoogte van Balk
 • op de zwemroute waren twee sluizen: sluis Wier (na 139 kilometer zwemmen) en sluis Oude Leije (na 149 kilometer meter zwemmen). Deze sluizen waren een hindernis voor hem. Hij werd vanuit het water op een dolfijnennet (vergelijkbaar met het vervoeren van een aangespoelde griend) langs de sluis verplaatst, zodat hij daarna direct weer verder kon zwemmen. Hij hoefde niet zelf te lopen.
 • op 20 augustus lag het tempo op 2 km per uur
 • door middel van crowdfunding is geld ingezameld voor een standbeeld van Maarten. Dit beeld komt in Burdaard, de plaats waar hij op moest geven.

Route

Net zoals bij de Elfstedentocht op de schaats ging de 11stedenzwemtocht langs de volgende 11 steden:
 • Leeuwarden (beginpunt)
 • Sneek
 • IJls
 • Sloten
 • Stavoren
 • Hindeloopen
 • Workum
 • Bolsward
 • Harlingen
 • Franeker
 • Dokkum
 • Leeuwarden (finish Prinsentuin)

Etappes

Etappedatumvan - naarafgelegde afstand tot stempelposttotale afstand
118 augustusLeeuwarden - Sneek21,6 kilometer21,6 kilometer
218 augustusSneek - IJlst3,1 kilometer24,7 kilometer
318 augustusIJlst - Sloten14,9 kilometer39,6 kilometer
418 augustusSloten - Stavoren25,6 kilometer65,2 kilometer
518 augustusStavoren - Hindeloopen12,5 kilometer77,7 kilometer
619 augustusHindeloopen - Workum7,7 kilometer85,4 kilometer
719 augustusWorkum - Bolsward12,5 kilometer97,9 kilometer
819 augustusBolsward - Harlingen19,1 kilometer117 kilometer
919 augustusHarlingen - Franeker10 kilometer127 kilometer
1019 augustus - 20 augustusFraneker - Dokkum44 kilometer171 kilometer
1120 augustusDokkum - Leeuwarden28 kilometer199 kilometer

Elf verschillende onderzoeken

Het geld dat werd ingezameld wordt gebruikt voor 11 verschillende onderzoeken naar kanker. Deze elf verschillende onderzoeken waren gekoppeld aan de elf verschillende steden:
 • onderzoek naar therapie met hormonen bij borstkanker: Sneek
 • de effecten op langere termijn: IJlst
 • mutaties in DNA: Sloten
 • alvleesklierkanker: Stavoren
 • urineleider - en nierbekkenkanker: Hindeloopen
 • hoe kan een droge mond voorkomen worden: Workum
 • inwendige bestraling bij prostaatkanker: Bolsward
 • darmkanker: Harlingen
 • botkanker: Franeker
 • schildklierkanker: Dokkum
 • acute myeloïde leukemie: Leeuwarden
© 2018 - 2019 Ottergraafjes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sponsoring & marketingSponsoring is onderdeel van de marketingcommunicatie-instrumenten. Een sponsor is meestal een bedrijf die geld of andere…
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Foundation; welke past bij jou?Foundation heb je in verschillende soorten. Leer er hieronder meer over en ontdek welke foundation bij jou past.
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_van_der_Weijden
 • http://www.beter.nu/
 • https://nos.nl/artikel/2246479-organisatie-elfstedentocht-van-der-weijden-raadt-sponsorzwemmers-af-mee-te-doen.html
 • https://11stedenzwemtocht.pr.co/168077-maarten-van-der-weijden-ligt-op-schema-na-emotionele-start
 • https://11stedenzwemtocht.pr.co/media_kits/220643
 • https://www.11stedenzwemtocht.nl/wp-content/uploads/2018/08/Nieuwsbrief-13-def-11stedenzwemtocht-augustus-2018.pdf
 • https://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2018/maarten-van-der-weijden-start-zijn-200-kilometer-lange-11stedenzwemtocht/
 • https://11stedenzwemtocht.pr.co/167513-11stedenzwemtocht-route-doorkomsttijden-en-programma-s-in-de-elf-friese-steden
 • https://11stedenzwemtocht.pr.co/168083-maarten-van-der-weijden-zwemt-weer-na-korte-onderbreking
 • https://11stedenzwemtocht.pr.co/168100-maarten-van-der-wijden-heeft-zijn-11stedenzwemtocht-moeten-afbreken
 • Afbeelding bron 1: ©BumaDuiksportDrachten
 • Afbeelding bron 2: ©Rienk Otter Photography
 • Afbeelding bron 3: ©Rienk Otter Photography
 • Afbeelding bron 4: ©Rienk Otter Photography
 • Afbeelding bron 5: ©Rienk Otter Photography
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 11: ©ottergraafjes

Reageer op het artikel "Maarten vd Weijden zwemt Elfstedentocht: inzamelen geld KWF"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Thea Rodriguez, 21-08-2018 08:47 #2
Het is heel bijzonder dat Maarten dit heeft gedaan, maar ik denk ook doordat hij nu genezen is van de kanker, nog meer strijdvaardiger is geworden. Zelf weet ik als ex kankerpatiënt dat doorgaan de beste remedie is, ofschoon dat ook niet altijd lukt, en de strijd moet opgegeven. Zelf heb ik ook mijn moeder 43 jaar, mijn zus 60 jaar verloren daaraan. Zelf heb ik ook de ziekte gekregen op dezelfde leeftijd als mijn moeder. Toch heb ik het ook overwonnen en leef na 28 jaar nog steeds gezond.
Inmiddels heb ik deze maand mijn zaak verkocht na 35 jaar, en hoop er nog van te genieten, want je bent uiteindelijk een mens van de dag. Maar voor Maarten CHAPO, en doe wat je goed vindt te doen.
Zelf steun ik al het KWF, omdat het nooit genoeg kan zijn. Reactie infoteur, 21-08-2018
Beste Thea Rodriguez,

Gelukkig bent u genezen! En geniet van elke dag die u krijgt, want helaas zijn wij allemaal mensen van de dag. En ik ben het helemaal met Maarten zijn woorden eens: opgeven is geen optie. Maar als je lichaam niet meer kan… en op is, tja, dan moet je de strijd opgeven. Nogmaals: ik ben erg blij dat u bent genezen en van uw leven geniet. Wel erg rot dat uw moeder en zus de strijd niet hebben gewonnen.

Ik hoop dat er nog steeds mensen zijn die geld doneren, want geld voor onderzoek is o zo belangrijk! Hopelijk vinden ze een medicijn, zodat er niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Met vriendelijke groet,
Infoteur Ottergraafjes

Tinus Suijs, 20-08-2018 21:20 #1
Wil graag doneren inzake Elfstedentocht maar weet het banknummer niet? Reactie infoteur, 21-08-2018
Beste Tinus Suijs,

Wat fijn dat u ook geld wilt doneren! U kunt een bedrag doneren via de site https://www.11stedenzwemtocht.nl/. Maar een bedrag overmaken kan ook. Het rekeningnummer waarop het overgemaakt kan worden is NL70 RABO 0321549333 t.g.v. "Stichting Maarten Van Der Weijden Foundation". Dit staat trouwens ook op de site van 11stedenzwemtocht.nl.

Met vriendelijke groet,
Infoteur Ottergraafjes

Infoteur: Ottergraafjes
Laatste update: 18-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 22
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!