Verantwoorde toepassing supercompensatie

Verantwoorde toepassing supercompensatieSupercompensatie ofwel koolhydraatstapeling heeft te maken met het feit dat ons lichaam probeert ontstane veranderingen te compenseren om het natuurlijke evenwicht te herstellen.

Het principe van supercompensatie

Wanneer men tot een aantal dagen voor de wedstrijd intensief traint en daarbij een naar verhouding koolhydraatarme voeding gebruikt, gaat het lichaam als het ware hevig verlangen naar koolhydraten. Wanneer men in de periode erna zeer koolhydraatrijke maaltijden gaat gebruiken, gaat het lichaam uit een soort voorzorg extra glycogeenvoorraden aanleggen. Wanneer men tegelijkertijd de training stopt, wordt die voorraad niet meer aangesproken. Deze overcompensatie komt ons tijdens de wedstrijd weer van pas, omdat de direct beschikbare reserve aanzienlijk is vergroot.

Bezwaren aan supercompensatie

Er kleven echter nogal wat bezwaren aan deze vorm van wedstrijdvoorbereiding. Het dieet moet nauwkeurig toegepast worden, wat nogal wat vraagt van de discipline van de sporter; hij wijkt immers af van het gebruikelijke en vertrouwde voedingspatroon. Het vraagt een zekere mate van deskundigheid, waardoor je zo'n dieet eigenlijk niet zonder begeleiding moet toepassen. Je bent met het dieet blessuregevoeliger, omdat je niet rustig hebt afgetraind voor de wedstrijd.

Tapering Off of Tapering Down verdient de voorkeur

Vanwege die bezwaren past men de ideeën op een veel gematigder manier wél toe. In de week voorafgaand aan de wedstrijd bouwt men de training voorzichtig af, terwijl men gedurende de laatste dagen zorgt voor naar verhouding koolhydraatrijke maaltijden. Deze manier van voorbereiding, de zgn. tapering off of tapering down, geniet de voorkeur. Ook deze wedstrijdvoorbereiding geeft een verhoging van de glycogeenvoorraad van ca. een derde. Hieronder volgt een nauwkeuriger beschrijving.

Samenvatting

  • Zonder deskundige begeleiding is het supercompensatiedieet af te raden.
  • Het geleidelijk afbouwen van de training en een zeer koolhydraatrijke voeding gedurende de dagen voorafgaand aan de wedstrijd, de zgn. tapering off of tapering down, geeft vrijwel dezelfde voordelen, maar niet de nadelen.
  • Zes dagen voor de wedstrijd start men met het geleidelijk afbouwen van de trainingsinspanning tot nul, de rustdag voor de wedstrijd.
  • De eerste vier dagen wordt naar verhouding wat minder koolhydraatrijk gegeten, onder de 60 En%; de laatste twee dagen wordt extra koolhydraatrijk gegeten, ca. 70% En%.
  • En% = energiepercentage
    © 2008 - 2025 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
    Bronnen en referenties