Verantwoorde toepassing supercompensatie

Verantwoorde toepassing supercompensatie Supercompensatie ofwel koolhydraatstapeling heeft te maken met het feit dat ons lichaam probeert ontstane veranderingen te compenseren om het natuurlijke evenwicht te herstellen.

Het principe van supercompensatie

Wanneer men tot een aantal dagen voor de wedstrijd intensief traint en daarbij een naar verhouding koolhydraatarme voeding gebruikt, gaat het lichaam als het ware hevig verlangen naar koolhydraten. Wanneer men in de periode erna zeer koolhydraatrijke maaltijden gaat gebruiken, gaat het lichaam uit een soort voorzorg extra glycogeenvoorraden aanleggen. Wanneer men tegelijkertijd de training stopt, wordt die voorraad niet meer aangesproken. Deze overcompensatie komt ons tijdens de wedstrijd weer van pas, omdat de direct beschikbare reserve aanzienlijk is vergroot.

Bezwaren aan supercompensatie

Er kleven echter nogal wat bezwaren aan deze vorm van wedstrijdvoorbereiding. Het dieet moet nauwkeurig toegepast worden, wat nogal wat vraagt van de discipline van de sporter; hij wijkt immers af van het gebruikelijke en vertrouwde voedingspatroon. Het vraagt een zekere mate van deskundigheid, waardoor je zo'n dieet eigenlijk niet zonder begeleiding moet toepassen. Je bent met het dieet blessuregevoeliger, omdat je niet rustig hebt afgetraind voor de wedstrijd.

Tapering Off of Tapering Down verdient de voorkeur

Vanwege die bezwaren past men de ideeën op een veel gematigder manier wél toe. In de week voorafgaand aan de wedstrijd bouwt men de training voorzichtig af, terwijl men gedurende de laatste dagen zorgt voor naar verhouding koolhydraatrijke maaltijden. Deze manier van voorbereiding, de zgn. tapering off of tapering down, geniet de voorkeur. Ook deze wedstrijdvoorbereiding geeft een verhoging van de glycogeenvoorraad van ca. een derde. Hieronder volgt een nauwkeuriger beschrijving.

Samenvatting

  • Zonder deskundige begeleiding is het supercompensatiedieet af te raden.
  • Het geleidelijk afbouwen van de training en een zeer koolhydraatrijke voeding gedurende de dagen voorafgaand aan de wedstrijd, de zgn. tapering off of tapering down, geeft vrijwel dezelfde voordelen, maar niet de nadelen.
  • Zes dagen voor de wedstrijd start men met het geleidelijk afbouwen van de trainingsinspanning tot nul, de rustdag voor de wedstrijd.
  • De eerste vier dagen wordt naar verhouding wat minder koolhydraatrijk gegeten, onder de 60 En%; de laatste twee dagen wordt extra koolhydraatrijk gegeten, ca. 70% En%.

En% = energiepercentage
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overtraining en SupercompensatieOvertraining is een fenomeen waar veel sporters mee te maken krijgen. Een vorm peil die niet wil stijgen, een dal in de…
Trainingsleer bij paardenOpbouw van de training van een Paard Definitie van training en verschillende doelstellingen om dit te bereiken.
Koolhydraten, eiwitten en vetten bij sportKoolhydraten, eiwitten en vetten bij sportSport neemt in onze maatschappij een steeds belangrijkere plaats in. Er is veel vrije tijd. Dat leidt tot actief en pass…

Wat gebeurt als het lichaam over zijn limiet gaat?Wat gebeurt als het lichaam over zijn limiet gaat?100 meter in 9,6 seconden? Een marathon in minder dan 2 uur? 3,15 meter met hoogspringen en de lat blijft liggen? Lees…
Menselijk groeihormoon (MHG): hoe werkt het in ons lichaamMenselijk groeihormoon (MHG): hoe werkt het in ons lichaamMenselijk groeihormoon (MGH) is misschien wel het meest fascinerende hormoon in ons lichaam. Het bestaat uit een keten v…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.