Wat gebeurt als het lichaam over zijn limiet gaat?

Wat gebeurt als het lichaam over zijn limiet gaat? 100 meter in 9,6 seconden? Een marathon in minder dan 2 uur? 3,15 meter met hoogspringen – en de lat blijft liggen? Lees meer over de toekomst van de records verbreken in de sport, de echte vermogensgrenzen – en wat er met het lichaam gebeurd als het over zijn limiet gaat. Als Asafa Powell in 2005 het record voor 100 meter verbreekt met 9,77 seconden wordt er beweerd dat een mens niet sneller lopen kan. Toch is dat record al twee keer verbroken en staat het nu op 9,72 seconden – verbroken door Usain Bolt op 31 mei 2008.

Maar wordt de mens werkelijk steeds sneller? Kunnen atleten steeds betere prestaties leveren? Sportmedici beweren van niet. Bij elke discipline ontstaat een belastinglimiet voor het lichaam. Gevolg: Wanneer marathonlopers en zwemmers vanaf een bepaald moment niet meer genoeg zuurstof kunnen opnemen, zwepen sprinters en krachtsporters vanaf een bepaalde krachtsontwikkeling de banden van de spieren in de armen en benen.

Het lichaam als recordblokker

Elke prestatie heeft zijn grenzen

Experts zijn ervan overtuigd: ‘Ook als de wereldrecords met enkele honderste seconden of centimeter verbeterd worden, 99% van de prestatievermogen van een mens is bereikt.’ De prognose van experts is: Ten laatste in 2029 zijn er geen nieuwe wereldrecords meer.

Hoe hoog kan een mens springen?

Actuele wereldrecord: 2,45 meter

De recordhouder is Javier Sotomayor. Hij heeft in 1993 het record gevestigd. De 1,93 meter lange Cubaan behaalde 6 wereldtitels, werd in 1992 Olympisch Kampioen en is de succesvolste springer sinds tijden.

Mogelijk record: 3,15 meter

Het belangrijkste lichaamsdeel bij hoogspringen is de achillespees. Zij draagt snelheid en lichaamsgewicht over op de hak. Zo komen er bij recordsprongen krachten van 14.000 Newton op de achillespees. Experts schatten in dat tot 18.000 Newton mogelijk is voordat de achillespees knapt. Omgerekend kan een mens dan tot 3,15 meter hoog springen.

Hoe snel kan een mens hardlopen?

Actuele wereldrecord: 9,72 seconden

De recordhouder is Usain Bolt. Hij heeft het record in 2008 gevestigd. De 21-jarige Jamaicaan werd al met 15 jaar wereldkampioen. In mei 2008 brak hij het wereldrecord van Asafa Powel met tweehonderdste seconden.

Mogelijk record: 9,60 seconden

Acht ademhalingen, 42 stappen, een wereldrecord. De gemiddelde snelheid van Bolt bedroeg 37 km/u. Zijn maximum snelheid was 42,6 km/u. Sportmedici beweren dat dit niet veel sneller kan. Zij hebben berekend dat tijdens een 100 meter de maximale gemiddelde snelheid 37,5 km/u kan zijn, met een maximale snelheid van 43,06 km/u. Daarmee kan het wereldrecord op 9,60 seconden liggen. Een absolute belasting. Want elke sterkere kracht zal de bovenspieren uit zijn plek trekken.

Hoeveel kan een mens optillen?

Actuele wereldrecord: 263,5 kilo

De recordhouder is Hossein Zadeh. Zijn record heeft hij in 2004 gevestigd. De 30-jarige Iranees is de beste gewichtheffer in tijden. Bij het gewichtheffen zijn er drie categorieën en bij alledrie heeft Hossein het record.

Mogelijk record: 350 kilo

Bij gewichtheffen wordt het gezamenlijk gewicht in de knie verder geleid. Daarbij wordt tijdens de heffase de knie met het 17-voudige gewicht belast en extreem uitgerekt. Experts schatten in dat zij bij een gewicht van 350 kilo kapot gaat. Echter laat de praktijk zien dat dit al veel eerder kan gebeuren.

Hoeveel uithoudingsvermogen heeft een mens?

Actuele wereldrecord: 2:04:26 uur

De recordhouder is Haile Gebrselassie. In 2007 heeft de 35-jarige Ethiopiër het record verbroken. Hij is meervoudig Olympisch kampioen en domineert sinds jaren de marathons, net als de 10.000 meter. Op 27 september 2007 liep hij op de 42,195 kilometer lange marathon in Berlijn een nieuw wereldrecord.

Mogelijk record: 2:03:14 uur

Elke tijd hieronder betekent levensgevaar, zeggen sportmedici. Hiervoor heeft de mens een gemiddelde snelheid nodig wat het lichaam onmogelijk maakt om zuurstog en suikeropslag in de spieren te onderhouden. Gevolg: krampen, collaps en hartproblemen.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van het wereldrecord op de marathon (mannen)Op 29 september 2013 liep Wilson Kipsang (Kenia) in de marathon van Berlijn het huidige wereldrecord: 2:03:23. Hij verbe…
Atletiek: introductie over hoogspringenHoogspringen is een boeiend onderdeel in de atletiek. Het blijft bijzonder dat er mensen zijn die over 2.30 meter spring…
Meedoen aan een marathonMeedoen aan een marathonHardlopen is een zeer populaire sport. Miljoenen mensen lopen omdat ze ervan genieten of in goede conditie willen zijn.…
De leukste, grappigste en meest bizarre wereldrecordsDe leukste, grappigste en meest bizarre wereldrecordsWelke vrouw heeft de langste baard, waar vind je het grootste zwembad, en welke vis heeft de meeste ogen? Informatie ove…

Vezels, onmisbaar voor de spijsverteringVezels, onmisbaar voor de spijsverteringVezels zijn onverteerbare plantendelen. Het zijn de taaiste onderdelen uit plantencellen die in het lichaam niet kunnen…
Verantwoorde toepassing supercompensatieVerantwoorde toepassing supercompensatieSupercompensatie ofwel koolhydraatstapeling heeft te maken met het feit dat ons lichaam probeert ontstane veranderingen…
Bronnen en referenties
  • TV14
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.