Je stofwisseling verbeteren: hoe doe je dat?
Je stofwisseling – oftewel je metabolisme – is het geheel van biochemische processen in je lichaam die plaatsvinden in je cellen en organismen. In de volksmond: je stofwisseling verbrandt overtollig vet, helpt je af te vallen en op gewicht te blijven. Als je gewicht wilt verliezen, is het een goed plan om je stofwisseling te verbeteren. Hoe pak je dat aan? Op verschillende manieren.
Cardiovasculaire training
Als je wilt afvallen, moet je twee dingen doen: minder calorieën tot je nemen en je overtollige calorieën verbranden. Cardiovasculaire training is geschikt voor het laatste. Het is wetenschappelijk bewezen dat cardiovasculaire training helpt. Niet als je een keer per week tien minuten op de fiets zit, maar wel als je het consequent in je levenspatroon invoert. Er zijn verschillende trainingen: op de loopband, op de roeimachine, op de stepmachine, fietsen en trainen op een crosstrainingsapparaat. Iedere sportschool heeft dit rijtje in huis.
Aerobictraining
Het is een beetje uit de gratie geraakt de laatste tijd, maar aerobictraining is nog altijd een uitstekend middel om vet te verbranden. Dit komt omdat aerobictraining leidt tot een snellere hartslag omdat je spieren flink aan het werk moeten. De oefeningen versnellen de vetverbranding en dat is juist waar het allemaal om draait. Als je ongeveer dertig minuten per dag aerobicoefening doet, zul je al snel vet verbranden. Aerobictrainingen zijn onder andere hardlopen (de moeder van alle sporten waarbij je tachtig procent van je spieren gebruikt) fietsen, skeeleren, schaatsen, zwemmen en in een flink tempo wandelen, het liefst bult op. Als je dertig minuten traint, verbrandt je al snel rond de 250 tot 300 calorieën. In de ochtend en ’s-middags tussen 17.00 en 19.00 uur bereik je het meeste resultaat.
Intervaltraining
Bij intervaltraining wissel je de intensiteit van je oefeningen af. Je combineert dus oefeningen die je met een hoog tempo uitvoert, met die in een laag tempo. Bijvoorbeeld: op de fiets in de sportschool fiets je eerst 5 minuten met een lichte weerstand en daarna 3 minuten met een zware weerstand. Deze combinatie kun je met bijna elke oefening uitvoeren.
Weerstandstraining
Als je goed ontwikkelde spieren hebt, kun je meer eten zonder aan te komen. En het is ook nog eens mooi ook. Spiermassa zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling versnelt en je meer calorieën verbrandt. Als je drie keer per dag 20 minuten traint, zul je al snel effect resulteren. Enkele voorbeelden van weerstandstraining: gewichtheffen, aqua-aerobics en oefeningen met dumbbells.
© 2010 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Rauw VoedselAfvallen met rauw voedsel is een zeer gezonde manier om gewicht te verliezen. De enzymen in rauw voedsel zullen meer vet…
Racefiets: onderhoudVoor een duurzaam en langdurig gebruik van je racefiets is het verstandig om je racefiets goed te onderhouden. Je hebt h…