Sportvoeding: eten dat sportprestaties verbetert

Het eten van sportvoeding is voor sporters een belangrijk onderwerp. Bij het eten van sportvoeding bij of ter vervanging van normale voeding zullen de sportprestaties aanzienlijk verbeteren. Het herstel van de spieren zullen ook sneller gaan.

Sportvoeding kopen

Het kopen van sportvoeding kan duur zijn echter zoals men vaak zegt; dan heb je ook wat. Bij hoge sportprestaties wordt er een aanslag op de spieren gemaakt. Om herstel van de spieren en opbouw van de spieren te versnellen wordt er door sporters vaak sportvoeding gekocht. Voor het herstel van spieren wordt deze sportvoeding meestal ingenomen na het sporten. Tijdens het sporten bestaat er ook speciale sportvoeding die bijvoorbeeld de opname van vocht versnelt.

Samenstelling van de voeding

De samenstelling van sportvoeding bestaat in de meeste gevallen uit drie soorten ingrediënten die erg belangrijk zijn voor energie, brandstof en opbouw van de spieren.De drie ingrediënten zijn:
 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Vetten

De drie ingrediënten hebben de volgende functie:
 • Eiwitten zorgt voor nieuwe aanbouw van de spieren
 • Koolhydraten zorgt voor brandstof
 • Vetten zorgt meer voor reserve brandstof

Verder is het belangrijk dat het voedsel algemene ingrediënten bevat zoals; mineralen, vitaminen en water.

Voeding duursporters

Duursporters zijn sporters die voor een lange duur achtereen sporten. Duursporters verbruiken zeer veel energie en daarom zijn veel koolhydraten belangrijk. Er moet verder uitgekeken worden voor te korten aan magnesium en ijzer. Bij lange inspanningen kan het voorkomen dat hier te korten voor ontstaan in het lichaam. Verder is het zeer belangrijk dat er altijd een voldoende eiwit gehalte in het lichaam bestaat. Bij een tekort aan eiwitten en te veel inspanning zal de spiermassa afbreken. Om stoffen goed op te laten nemen in het lichaam is het belangrijk dat er minimaal 2 à 3 liter water per dag wordt gedronken afhankelijk van de sportprestatie. Het is verder belangrijk om sneller meer koolhydraten te eten in plaats van vetten.

Sportvoeding bij ziekte of blessures

Wanneer je een griep krijgt of een bot gebroken hebt is het belangrijk voldoende bouwstoffen tot je te nemen. Voeding als eiwitten zijn in die zin zeer belangrijk. Omdat er bij ziekte minder energie wordt verbruikt zullen er minder koolhydraten nodig zijn tot het lichaam. Het is belangrijk om ook daadwerkelijk minder koolhydraten te eten. Wanneer er problemen met de de stoelgang (verstopping, obstipatie) ontstaat is het belangrijk veel vezels te eten en zeer veel te drinken. Vezels trekken vocht naar de maag waardoor eten beter verteerd. Het kan verstandig zijn hier van te voren rekening mee te houden omdat er minder bewogen wordt wat in veel gevallen voor verstopping kan zorgen. Verder is het eten van vitamine bij ziekte ook erg belangrijk.

Belangrijke algemene richtlijnen voor de voeding

 • Voorkom dat het insulinegehalte stijgt. Dit kan je doen door minder suiker te eten, met name druivensuiker kan een boosdoener zijn.
 • Het beste is om zo min mogelijk verzadigde vetten te eten. (daarentegen zijn onverzadigde vetten zeer goed)
 • Elke dag zuivelproducten gebruiken, liefst geen volle maar halfvolle.
 • Vis is zeer gezond en bevat onverzadigde vetzuren, deze zijn ook goed om het cholesterol laag te houden.
 • Het is goed om noten en zaden te eten, kijk ook naar de in ingrediënten als het om noten gaat, ook hiervoor geld dat deze onverzadigde vetzuren moeten bevatten in plaats van verzadigde.

Vijf soorten van goede sportvoeding

Het volgende schema geeft goede en gezonde sportvoeding weer waaruit gekozen kan worden:
SoortBenodigheden voorProdukten
1Eiwit, koolhydraten, vitamine B, mineralen en voedingsvezels.Rijst, brood, graanproducten, macaroni, peulvruchten en aardappelen.
2Mineralen, vitaminen C en voedingsvezels.Fruitsoorten en groente.
3Mineralen, dierlijk eiwit en vitamine B.Melkprodukten, melk, vlees, kaas, eieren, vleeswaren, vis en kip.
4Vitamine E, A en D en essentiële vetzuren.Boter.
5VochtWater, vruchtensappen, thee en koffie.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ideale sportvoedingDe ideale sportvoedingDe juiste sportvoeding is vaak van doorslaggevende betekenis voor succes in de sport. Sporters streven immers altijd naa…
Cursus sportvoeding om sportvoedingsadviseur te wordenCursus sportvoeding om sportvoedingsadviseur te wordenVoor sporters die professioneel met hun sport bezig zijn is de voeding van zeer grote betekenis. Wanneer de voeding die…

Je conditie meten met ForerunnerVoor sportlui die hun conditie willen onderhouden of verbeteren bestaan er verschillende apparaatjes al dan niet met een…
Je stofwisseling verbeteren: hoe doe je dat?Je stofwisseling oftewel je metabolisme is het geheel van biochemische processen in je lichaam die plaatsvinden in j…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.