Je conditie meten met Forerunner

Voor sportlui die hun conditie willen onderhouden of verbeteren bestaan er verschillende apparaatjes al dan niet met een hartslagmeter. De firma Garmin ontwikkelt al jaren sporthorloges voor atleten. De trainingsgevens kunnen via computer opgeladen worden om achteraf te bekijken en je schema’s en doelen eventueel bij te stellen.

De Forerunner wordt gelanceerd

In augustus 2001 liet Garmin de naam ‘Forerunner’ voor zijn sporthorloges officieel registreren. Het horloge bevat een GPS-systeem voor lopers en triatleten. Je kan ermee heel precies afstand, hoogte, snelheid, tijd en tempo meten die je dan via je computer kan opladen. Zo heb je de mogelijkheid om een persoonlijke log te creëren waarop je je resultaten per trainingssessie kunt nalezen. Forerunner houdt alle gegevens van je sessies bij: datum tijd, aantal rondes, duur, afstand, gemiddelde snelheid en hoeveelheid verbruikte calorieën. Je kan er eveneens een weekoverzicht bekijken, je resultaten in zijn totaliteit bestuderen en je evolutie volgen. Ook kan je vastgelegde parcours downloaden om het op te nemen tegen de tijden van een vriend of zelf een route ingeven.

Modellen 205-305

In 2006 gooide Garmin de 205-305 modellen op de markt die zowel dienstbaar zijn voor topatleten als hobbylopers (ook fietsers en skiërs worden ermee geholpen). Het zijn compacte, lichte en waterdichte horloges met een scherm met achtergrondverlichting waarop je verschillende gegevens tegelijkertijd kunt oproepen. In vergelijking met de eerste modellen zijn deze veel kleiner en handiger en maken ze gebruik van een gevoeligere sensor (SiRFstar III). Er werd een interessant gadget aan toegevoegd, de Virtual Partner, waardoor je tegen een virtuele tegenstrever kan lopen. Om de loper ook in de winter in staat te stellen met handschoenen zijn horloge te bedienen werden de functieknoppen ingesteld op aanraakbediening.

De 305-versie wordt geleverd met een hartslagmeter en een alarmfunctie die je waarschuwt als je hartfrequentie te hoog of te laag is.

Model 405

In 2008 werd de 405 gelanceerd met een cirkelvormig aanraaksysteem. Het is een horloge dat qua grootte vrijwel overeenkomt met een gewoon horloge. Tijd, snelheid en afstand worden sneller via de satelliet gemeten maar nu is de hartslagfrequentie standaard en het aantal verbruikte calorieën is eraan toegevoegd. De gegevens worden draadloos naar de computer doorgeseind van zodra je je in zijn nabijheid bevindt. De 3d-weergave draagt bij tot een overzichtelijk geheel van gegevens van elke sessie of training. Je kan de gegevens ordenen, archiveren en zelfs delen met anderen. Met de Virtual Partner kan je met een ingebeelde partner wedijveren. Met dit model kan je ook indoor trainen: een Foot Pod tussen de veters van je loopschoen zorgt voor het nodige opmeetwerk. Ook een fiets-cadansmeter is beschikbaar en een navigatiebegeleidingssysteem dat je leidt bij nieuwe parcours.

Extra’s bij de 405

  • AutoLap: de gegevens worden automatisch opgeslagen na een vastgelegde afstand of op een bepaalde plaats.
  • Autopause: als de atleet zijn tempo onder een bepaalde snelheid zakt, stopt de chronometer automatisch.
  • Multisport: hiermee kun je zonder herstarten van de ene sport naar de andere overschakelen.
  • Training Center: dit is software die voor de computer wordt meegeleverd en waarmee je trainingsschema’s kan voorbereiden en analyseren of reeds bestaande trainingstypes kan gebruiken.
  • Virtual Partner: dit is je virtuele trainingspartner die volgens een vooraf ingesteld tempo loopt en waarop je je kan concentreren voor je eigen tempo. Al naar gelang van je tempo zal die voor of achter je lopen met aangave van het aantal meter.
  • Wedstrijden: hier volg je een vast parcours en kun je je meten met vooraf bepaalde snelheden en tijden op basis van vaste ijkpunten.
  • Workout: hiermee stel je eigen schema’s leidend naar een bepaald doel op op basis van tijd, afstand, calorieverbruik of hartslag.

Model 310XT HRM

Dit is de luxeversie van het 405-model met een geavanceerde draadloze technologie en een batterij die tot 20 uur meegaat. De gegevens worden ook 20 uur opgeslagen en het horloge is waterbestendig tot op 50 meter diepte.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garmin Forerunner 920XT: veelzijdige activity trackerGarmin Forerunner 920XT: veelzijdige activity trackerDe Garmin Forerunner 920XT is een geavanceerde fitnesstracker met ontzettend veel functies. Het is één van de duurdere s…
Sporthorloges waar je mee kunt zwemmenSporthorloges waar je mee kunt zwemmenEen sporthorloge kan je helpen om een stuk actiever bezig te zijn, omdat je je sportieve resultaten constant kunt bekijk…
Garmin Swim: een fitnesstracker voor in het zwembadGarmin Swim: een fitnesstracker voor in het zwembadVoor hardlopers en fietsers is het aanbod in fitnesstrackers ontzettend groot. Wanneer je echter graag het zwembad indui…
Garmin Vivofit 2: fitnesstracker voor actieve mensenWil jij graag bijhouden hoe actief en gezond je eigenlijk leeft? Bijvoorbeeld omdat je je sportprestaties wilt bijhouden…

Strakke buik zonder dieet: effectieve oefeningen voor thuisStrakke buik zonder dieet: effectieve oefeningen voor thuisEen buikje, velen kampen met te veel vet op de buik en slappe buikspieren. En wie wil er niet een platte buik? Met een p…
Sportvoeding: eten dat sportprestaties verbetertHet eten van sportvoeding is voor sporters een belangrijk onderwerp. Bij het eten van sportvoeding bij of ter vervanging…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 18-07-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.