Meer yoga oefeningen om de dag te beginnen

Meer yoga oefeningen om de dag te beginnen Dat yoga goed voor lichaam en geest is, weten we inmiddels wel. Maar een vast ritme aan oefeningen afwisselen is behalve prettig ook goed voor de verschillende houdingen. Begin er de dag mee en maak er een prettig ontspannen half uurtje van.

Begin de dag…

Veel mensen blijven liever nog wat langer op bed liggen, maar feitelijk is het beter om de dag actief op gang te komen. Dat hoeft niet per se een intensieve workout te zijn of een half uur rennen op de loopband. Een half uur in alle rust het lichaam en de geest gereed maken voor de dag werkt zeker zo goed. Het brengt je organen op gang en verhoogd je concentratievermogen.

Oefeningen

Enkele oefeningen die goed zijn om de dag mee te beginnen.

Halve kaars

Dit is een oefening die je langzaam op moet bouwen. De halve kaars begint met op de rug te gaan liggen en op een uitademing de benen en heupen omhoog te halen. Zet je handen onder je heupen en je voelt nu het gewicht op je handen rusten. Langzaam maar zeker gaat het gewicht richting de schouders en ellebogen. Voorkom dat je de kin tegen de borst drukt. Vergeet een goede ademhaling niet en laat deze vooral via de buik lopen. Probeer iedere keer iets verder te komen.

Palmboom

De palmboom maak je door de voeten naast elkaar op heupbreedte te zetten. De vingers vervolgens ineen te strengelen en met de handpalmen naar buiten te keren bovenop je hoofd. Focus je nu heel gericht op een punt voor je in de ruimte, net even boven je hoofd. Op een inademing strek je de armen op en ga je op je tenen staan. Maak je zo lang en dun mogelijk, alsof je een palmboom bent. Op een uitademing kom je terug op je hakken en laat je de handen weer op het hoofd rusten. Herhaal deze oefening minimaal 5 keer.

Tailledraai

Ga in een kleine spreidstand staan, adem in en strek de armen naast je op schouderhoogte. Op een uitademing draai je de romp naar links. Daarna gaat de rechterhand naar de linkerschouder en de linkerarm gaat achter de rug in de taille. Kijk over je linkerschouder, draai je hoofd daarbij zo ver als je kunt. Op een inademing kom je weer terug met de armen op schouderhoogte. Op de uitademing draai je de andere kant op en wordt de oefening herhaald. Herhaal deze oefening in zijn geheel minimaal 5 keer.

Zoemende bij

Duw de oren dicht met je wijsvingers, de ellebogen wijze daarbij opzij. Sluit de ogen nu en maak een zoemend of neuriënd geluid bij iedere uitademing. Zorg er voor dat de mond gesloten blijft. Herhaal dit een minuut of wat. Je wordt er erg rustig van en goed de oefeningen mee af te sluiten of om tussendoor te doen om rustig te worden.

Wuivende palmboom

Ga in een kleine spreidstand staan. De vingers ineen strengelen en de handpalmen weer naar buiten. Op de inademing strek je de armen zo ver mogelijk hoofd het hoofd en uitademend buig je naar links. Even vasthouden en kom op de inademing weer omhoog. Vervolg de oefening naar rechts. Naar beide kanten zo’n 5 keer herhalen.

Tot slot

Sluit je oefeningen altijd in rustige stand af. Hiervoor kan je de ‘zoemende bij’ gebruiken of je gaat op je rug liggen met de armen van je lichaam af en de benen een klein beetje gespreid. Adem goed in en uit en laat al je gedachten even als wolken voorbij drijven. Enkele minuten is voldoende om volledig ontspannen de dag te beginnen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…

Veilig sporten op de openbare wegVeilig sporten op de openbare wegEr zijn nogal wat sporters die de “vrijheid” van de openbare weg kiezen. De enige keer noodgedwongen en de andere keer u…
Het gebruik van hoofdbescherming in sportBij sommige sporten is hij niet meer weg te denken: de helm. Vele levens zijn gered doordat sporters een helm droegen, e…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.