Veilig sporten op de openbare weg

Veilig sporten op de openbare weg Er zijn nogal wat sporters die de “vrijheid” van de openbare weg kiezen. De enige keer noodgedwongen en de andere keer uit zeer vrije wil. Dat neemt niet weg dat de openbare weg daar vaak niet in voorziet. Veiligheid bovenal … maar wat moet je daarvoor doen?

Openbare weg

Als de openbare weg al voorziet in een goede en veilige afbakening voor de verschillende deelnemers, wordt de sporter daar niet toe gerekend. En zo vreemd is dat niet, want dat zou niet haalbar zijn. Dat wil dus ook zeggen dat je als sporter die de openbare weg opzoekt, je veiligheid als het ware zelf moet regelen. En dan nog ben je uiteraard ook altijd afhankelijk van de andere weggebruikers, maar dat geldt voor iedere deelnemer aan het verkeer.

Zoek je parkoers

Als je bijvoorbeeld fietst dan is de openbare weg meestal de beste plaats. De mountainbiker kan het bos opzoeken en de baanfietser heeft speciale voorzieningen, maar de wielrenner die kilometers wil gaan maken, is aangewezen op de weg.
Zo ook de loper van lange(re) afstanden. Natuurlijk kan de loper op de atletiekbaan uit de voeten, maar degene die kilometers wil maken, loopt vaak liever niet alleen maar 400 meter lange rondjes. En zo zijn er nog meer sporters die beter uit de voeten kunnen op de openbare weg. Maar daar is direct aan gekoppeld dat je ook na moet denken over je eigen veiligheid.

Veilig op weg

Veilig op weg is geen garantie op veilig thuiskomen, maar dat geldt voor het hele leven. Veilig op weg is een goede basis leggen dat jij gezien wordt en de juiste materialen draagt die helpen in het proces rond veiligheid. In willekeurige volgorde een aantal zaken die bij kunnen dragen aan een verhoogde veiligheid.

Route

Het begint met een route te lopen, fietsen etc. die zo veilig mogelijk is. Als je drukke stukken kunt vermijden schroom dan niet dit te doen. Je hoeft onveiligheid niet op te zoeken en ook al heeft een ieder een eigen verantwoordelijkheid, niet iedereen neemt deze.

Als je de beste route gekozen hebt gaat het ook om je eigen gedrag. Zoals de andere weggebruiker rekening met je moet houden, geldt dit ook andersom. Als je af wilt slaan en je steekt je hand niet uit, dan kan een ander niet weten dat je dit van plan bent. En zo zijn er tal van aanwijzingen die je in het verkeer toe kunt passen en voor jezelf en de ander de veiligheid verhogen.

Gezien worden

Waarschijnlijk de meest basale maar ook meest essentiële vorm van veiligheid. Zorg dat je gezien wordt. En dan in letterlijke zin, want daar begint de veiligheid. De loper bijvoorbeeld is op de openbare weg extra kwetsbaar. Als er al een stoep is, loopt deze niet altijd goed. Men neemt dan het fietspad wat al of niet direct langs de autoweg ligt. Allemaal verkeersdeelnemers die je moeten zien en dus is het van belang naar je kleding te kijken, maar ook je schoenen en losse verlichting.

Er zijn shirt en broeken die reflecterende strepen verwerkt hebben in de kleding. Als je er zo naar kijkt valt het niet op, maar schijn je er met licht op dan die je plots die banen lopen en dus een signaal voor de andere weggebruiker uit te kijken. Ditzelfde geldt voor sportschoenen, ook daar zijn verschillende merken die schoenen met reflectoren verkopen. De gele of oranje reflecterende hesjes voor over de kleding kennen we wel van de wegwerkers en zijn erg opvallend. Veel beter dan op deze manier kan je niet gezien worden.

Maar er zijn ook losse lampjes die je om de arm, het been of zelfs om het hoofd kunt binden. Meestal met elastiek en klittenband verwerkt en de lampjes kun je laten flikkeren of doorlopend licht laten geven. De losse lamp voor om de arm zie je ook nogal eens bij fietsers, zeker als ze geen licht op de fiets hebben (wat wielrenfietsen vaak niet hebben).

Veilige kleding

Alle veiligheidsmanregelingen ten spijt, kan het nog steeds fout gaan. Tegen een automobilist heb je dan weinig in te brengen, maar het kan desondanks geen kwaad om goede veilige kleding te dragen. Denk hierbij aan jasjes die je over je ventilerende sportkleding draagt. Deze zijn voorzien van extra dikke elleboogstukken, schouderstukken en/of kraagjes. De broeken helpen de knieën en scheenbenen te beschermen en soms ook de billen. Niet alle kleding geeft voldoende soepelheid voor de sporter, maar er zijn merken die de materialen goed verwerkt hebben in soepelvallende slijtvaste kleding. Vaak wel prijzig, maar je doet er – als het goed is – ook heel lang mee.

Tot slot

Veiligheid is iets waar iedere openbare weg gebruiker op moet letten, maar als je tot de meest kwetsbare groep behoort, is het extra belangrijk hier - voor jezelf - aandacht aan te schenken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
Personenvennootschap: openbare/stille personenvennootschapDe samenwerking van twee of meer mensen in een onderneming kan vorm krijgen door de oprichting van een personenvennootsc…
Mogelijkheden om gratis te sportenMogelijkheden om gratis te sportenBij sporten denken veel mensen aan betaald sporten, zoals in een sportschool of een zwembad. Een veel genoemd excuus om…

Sporten voor de lange termijnSporten voor de lange termijnEven wat (extra) kilometers lopen om de overtollige kilo’s van de feestdagen of de vakantie weg te werken is een, maar a…
Meer yoga oefeningen om de dag te beginnenMeer yoga oefeningen om de dag te beginnenDat yoga goed voor lichaam en geest is, weten we inmiddels wel. Maar een vast ritme aan oefeningen afwisselen is behalve…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.