Sporten voor de lange termijn

Sporten voor de lange termijn Even wat (extra) kilometers lopen om de overtollige kilo’s van de feestdagen of de vakantie weg te werken is een, maar als je gaat lopen om ook gewoon aan je gezondheid te werken, dan spreken we over iets anders.

Hardlopers zijn doorlopers, toch?

Het spreekwoord zegt men wel en eerlijk is eerlijk, dat is ook nog wel eens het geval. Want als je als een bezetene van start gaat met hardlopen en je enthousiast kilo’s ziet vervliegen, moet je het wel volhouden om dit een blijvend resultaat te laten zijn. En eenmaal een goede conditie, moet je deze goede conditie wel bijhouden, om over een jaar of wat nog steeds die goede conditie te hebben.
En daar gaat het nu vaak mis, want na enig enthousiasme aan de start, kan dit enthousiasme zomaar verdwijnen als het een “moetje” blijkt te zijn om de conditie op peil te houden. Die kilo’s zijn eraf en eigenlijk wil je stoppen, maar zo werkt het niet. Leer genieten van de sport en wat het met je doet.

Hoe voorkom je die dichtslaande deur?

Met enthousiasme ergens aan beginnen is alleen maar goed, dat enthousiasme kan je namelijk een heel eind brengen. Maar er komt meer kijken dan alleen een dosis enthousiasme en dat is je verstand gebruiken en je lichaam echt “voelen”. Een aantal zaken die helpen in het proces.

  • Realiseer je dat sporten tijd kost en dus structurele tijd. Bekijk daarom goed je agenda, wat is reëel, wat is haalbaar en plan niet zo dat bij het minste of geringste je een probleem hebt in je planning.
  • Naast de tijd die kost, levert het je ook energie en een betere concentratie op. Energie en concentratie die je weer op een andere goede manier in kunt zetten. Daarmee lever je per saldo minder tijd in dan je denkt.
  • Begin op een rustige manier je sportactiviteiten en bouw het op. Dat is beter voor je lichaam en je voelt je beter. Kijk 1 tot 1,5 dag na je sporten of je je nog lekker voelt. Dat is vaak een maatgever.
  • Veel mensen sporten met muziek op de oren. Daar is op zich niets mis mee, maar muziek zweept ook op en de kans dat je te hard van stapel loopt is zeerwel aanwezig. Begin met sporten zonder muziek en ervaar hoe je hartslag oploopt, je ademhaling en met name alles om je heen. Daarmee gezegd dat in de natuur lopen wel een pre is.
  • Als je de muziek thuis laat of je hebt muziek waar je gedachten niet steeds naar toe gaan, is het sporten ook goed om het hoofd leeg te maken. Het helpt de geest op te ruimen en gedachten de revue te laten passeren, maar het vervolgens ook achter je te laten.
  • Begin altijd met enkele opwarm oefeningen en stop ook niet abrupt, maar laat je hardslag op een rustige manier naar het normale niveau teruglopen. Neem er voor het hele traject genoeg tijd voor.

Voeding bij sporten

Teveel eten voor het sporten is niet goed, dat is wel bekend. Maar helemaal zonder voeding stevig gaan sporten is ook niet goed. Neem wat lichte voeding waar je tijdens het sporten geen last van krijgt, maar wat wel een bodem vormt. Een stukje fruit kan helpen. Een banaan of een peer of een zoete appel. Maar één snee bruidbrood met wat boter en een plak mager vlees kan ook prima.
Bij voorkeur geen energieboosters, deze bevatten veel suikers en geven korte tijd een energieboost, maar werkt niet gedurende langere periode door.

Drinken

Veel sporters zie je stevig drinken en dat is niet goed. Zorg dat je voldoende gedronken hebt, maar je mag het niet voelen, voordat je gaat sporten. Na het sporten kan je het verbruikte weer aanvullen, maar bij voorkeur niet tijdens het sporten.

Sommige mensen krijgen bij het lopen een droge mond en dan kan een stuk kauwgom prima helpen. Alleen wel met de mond dicht kauwen, want anders komt er mogelijk veel valse lucht binnen.

Tot slot

Sport bewust en leer als beginner met het genieten van de sport. Wat doet het met je lichaam en geest, hoe lekker voel je je na het sporten, de energie etc. Allemaal zaken die helpen in het proces om het een structureel onderdeel van je leven te laten zijn. Dat je er vervolgens strakkere spieren van krijgt en mogelijk wat kilo’s kwijt raakt is een prettig bijkomend voordeel.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…

Kramp tijdens het sportenIedere sporter heeft wel een last gehad van kramp tijdens het sporten. Hier zijn verschillende aanleidingen voor en ook…
Veilig sporten op de openbare wegVeilig sporten op de openbare wegEr zijn nogal wat sporters die de “vrijheid” van de openbare weg kiezen. De enige keer noodgedwongen en de andere keer u…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.