Kramp tijdens het sporten

Iedere sporter heeft wel een last gehad van kramp tijdens het sporten. Hier zijn verschillende aanleidingen voor en ook verschillende manieren om zo snel mogelijk van je kramp af te komen.

Oorzaken kramp:

 • Te weinig vocht in het lichaam dus niet voldoende gedronken.
 • Vermoeidheid. Wanneer een sporter zodanig vermoeid is kan er snel kramp ontstaan.
 • Kou. Wanneer je een lange tijd in extreme kou sport kan er kramp ontstaan.
 • Overmatig zweten. Wanneer je hevig zweet, zweet je al het vocht uit je lichaam wat nodig is voor de vochttoevoer naar de spieren.
 • Overbelasting of uitputting van de spieren. Dit kan optreden wanneer de conditie niet voldoende is voor de geleverde inspanning.
 • Verstoorde bloedtoevoer. Dit zorgt ervoor dat de spieren niet voldoende bloed dus zuurstof toegevoerd krijgen.

Drie manieren om van je kramp af te komen

Schudden

Schudden is de beste manier om kramp over te laten gaan. Wanneer iemand aangeeft kramp te hebben plaats je, je hand vertikaal op de spier en dan schud je de spier van links naar rechts. Doe dit in een vloeiende beweging en net zo lang tot de spier weer soepel aanvoelt. Zorg er hierbij voor dat de eventuele sok of scheenbeschermer naar beneden gaat zodat er geen afknellingen zijn.

Antagonist rekken

Een antagonist is de tegenover liggende spier. Wanneer iemand kramp heeft vraag je diegene om zijn tegenoverliggende spier aan te spannen. Wanneer iemand kramp in zijn kuit heeft vraag je diegene om zijn scheenbeenspier aan te spannen. Wanneer iemand kramp heeft in zijn biceps vraag je iemand om zijn triceps aan te spannen enzovoorts. Laat de sporter dit altijd zelf doen zodat hij zelf aan kan voelen hoe ver hij kan gaan. Wanneer dit niet werkt ga je over op de agonist methode.

Agonist rekken

De agonist is de spier zelf. Vaak zie je op tv of tijdens je eigen sport dat wanneer iemand kramp heeft een andere speler of iemand in de buurt gelijk de spier op rek brengt. Dit is een mogelijkheid maar zeker niet de beste. Dit moet namelijk rustige manier gedaan worden en niet iedereen weet hoe dat moet. Wanneer je de spier namelijk te snel op rek brengt kan de spier afscheuren of inscheuren.

Wanneer de kramp voor het grootste deel is weggetrokken kun je een sederende massage ondergaan. Dit is een ontspannende massage waartin alle spieren op een rustige manier gemasseerd worden. In alle gevallen behalve bij kramp door uitdroging wordt dit aangeraden. Het zorgt voor een sneller herstel van de bloedsomloop wat ervoor zorgt dat er meer zuurstof in de spieren komt. Dit is nodig voor een volledig herstel.

Voorkomen is beter dan genezen:

Dit gezegde wordt vaak gebruik en ook bij kramp is dit waar. Kramp kan je namelijk op verschillende manieren voorkomen.
 • Doe niet meer dan het lichaam aan kan.
 • Doe altijd een goede warming-up en cooling-down
 • Eet geen zware maaltijd voor het sporten.
 • Zorg voor goed passende kleding dus niets wat knelt.
 • Drink voldoende voor, tijdens en na de wedstrijd.
© 2011 - 2024 Christel3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
Eenvoudige tips tegen krampEenvoudige tips tegen krampKramp is een bekend verschijnsel dat regelmatig kan voorkomen. Vaak ontstaat kramp vrij onverwachts en kan de pijn zelfs…
Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…

Halve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjesHalve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjesEen wedstrijd hardlopen is een eigenaardige liefhebberij. Vooraf verlang je er naar. Maar door het zware afzien hoop je…
Sporten voor de lange termijnSporten voor de lange termijnEven wat (extra) kilometers lopen om de overtollige kilo’s van de feestdagen of de vakantie weg te werken is een, maar a…
Bronnen en referenties
 • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/bewegen/32437/hoe-kun-je-kramp-voorkomen
Reactie

Cuypers Theo, 15-09-2013
Mag je bij spierkrampen een behandeling met ijs toepassen? Reactie infoteur, 15-09-2013
Het is niet aan te raden. Je spieren zullen daar stijf en stram van worden waardoor het langer duurt voordat de kramp er volledig uit is. Een warmte behandeling zou in dit geval wel aan te raden zijn. Hierdoor worden de spieren warm en soepel gehouden/gemaakt waardoor de kramp eerder uit je spieren trekt.

Christel3 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.