Een platte en strakke buik in drie stappen

Een platte en strakke buik in drie stappen Een platte en strakke buik, wie wil dat nu niet? Zelfs mensen die een goed BMI hebben en wiens lengte en gewicht prima in proportie zijn lukt het maar niet om echt een platte buik te krijgen. Vet hoop zich op bij de buik, bij zowel mannen als vrouwen dus veel mensen hebben dit probleem. Volg deze drie basisstappen en je bent goed op weg naar een platte en strakke buik waar je trots op kunt zijn.

Weg met buikvet in drie stappen


Stap 1: Minder vet eten

Wat er niet aan komt hoeft er ook niet af, dat weet iedereen. Wanneer je een lage vetinname hebt hoef je simpel gezegd minder hard te trainen voor je platte buik. Wanneer je buikvet wilt kwijtraken moet je dus je voeding goed en slim aanpassen en de vette snacks laten staan. In plaats van vettigheden kun je beter voedsel als fruit, groente en eiwitten eten. Het is vooral raadzaam om dingen te eten met veel vezels. Dit geeft eerder een vol gevoel en houdt je langer verzadigd.

Het schrappen van vet uit je voedingspatroon en dit vervangen door gezondere dingen heeft ook een belangrijk psychologisch effect. Mensen die hard moeten werken voor hun platte buik hebben niet zelden nogal een hekel aan alle noeste arbeid die ze hier in moeten stoppen. Je kunt je daarom snel schuldig gaan voelen wanneer je weer iets gegeten hebt waarvoor je weer hard moet werken om het er af te krijgen. Wanneer je echter went aan je nieuwe eetpatroon en je je de discipline eigen maakt die nodig is voor een strakke buik dan gaat het minder in je hoofd zitten en zul je merken dat je je vrijer voelt. Je bent dan 's avonds na je werk aan het sporten om het overtollige vet kwijt te raken dat je door de jaren heen hebt opgebouwd en ziet hierin progressie, in plaats dat je alleen maar bezig bent om je zonden van die dag goed te maken waarmee je dus feitelijk gewoon stil staat. Hiermee voorkom je deels ook het bekende 'stress-snacken' waarbij je niet eet omdat je honger hebt maar eigenlijk alleen maar omdat een medicijn zoekt voor je zorgen.

Vergeet bij het indelen van je eetpatroon niet om te letten op je bloedsuiker niveau! Sla niet door in het beperken van je voedsel en laat je bloedsuikerspiegel niet onder een acceptabel niveau zakken.

Stap 2: Je metabolisme verhogen

Metabolisme is de wetenschappelijke naam voor stofwisseling. Het is het biochemische proces dat plaats heeft in de cellen van organismen en die zorgen dat je vet verbrand. Omdat buikvet moeilijk verbrand dan vet op andere delen van het lichaam is het echt heel erg belangrijk om je metabolisme of stofwisseling te verhogen.

Een hoog metabolisme speelt niet alleen een rol wanneer je aan het trainen bent zoals sommige mensen denken. Wanneer je een snelle stofwisseling hebt, heb je hier 24 uur per dag profijt van en zul je de hele dag en nacht door calorieën verbranden in een verhoogd tempo. Je kunt door training er dus eigenlijk voor zorgen dat je 'gratis' calorieën verbrand, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. De sleutel tot het bereiken van dit verhoogde verbrandingstempo is intervaltraining. Dit betekent dat je wanneer je sport eerst kort maar zo krachtig mogelijk traint, vervolgens even kort wat rustiger en er dan weer vol tegenaan. Een ideaal schema voor een interval training is het volgende:
  • Doe een warming up van 4 a 5 minuten
  • Train 30 seconden zo hard als je kunt
  • Ga door met dezelfde oefening maar dan 1 minuut in een lager tempo
  • Herhaal dit patroon 6 tot 10 keer
  • Doe een cool down van 5 tot 10 minuten

De interval training kun je op verschillende manieren invullen. Je kunt het bijvoorbeeld doen in het zwembad, door één keer zo hard als je kunt een baantje te zwemmen en vervolgens weer één baantje rustig aan. Je kunt het ook toepassen wanneer je gaat hardlopen in het park. Als je minder tijd hebt of je houdt er niet zo van om in het openbaar te trainen, dan kun je het ook doen met traplopen, gewoon in je eigen huis. Je zult merken dat deze vorm van trainen snel zijn vruchten zal afwerpen.

Je kunt er ook voor kiezen om bij het trainen een supplement te gebruiken dat de vetverbranding stimuleert, een zogeheten fat burner.

Stap 3: Doe aan krachttraining

Veel mensen denken dat ze er wel komen met crunches en sit-ups, maar zo eenvoudig is het niet. Dergelijke oefeningen zullen niet zorgen voor de hoeveelheid vetverbranding die nodig is om een platte buik te krijgen. Wanneer je echter echte krachttraining gaat doen kom je wel steeds sneller bij je doel Je zult bovendien merken dat je buikspieren beter zichtbaar worden. Bij mannen gaat dit wel sneller dan bij vrouwen.

Zorg wel dat je effectief te werk gaat bij het doen van krachttraining. De training die je doet moet progressief zijn, dat houdt in dat je steeds een stap verder gaat. Probeer om drie maal per week te trainen waarbij je het steeds zwaarder maakt voor jezelf en ook steeds tussendoor een dag rust neemt zodat je spieren zich kunnen herstellen van de vorige trainingssessie.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een platte buik door buikspieroefeningenEen platte buik door buikspieroefeningenEen platte buik willen we allemaal wel. Voor de meeste mensen is dit niet weggelegd: door voeding, zwangerschap of ziekt…
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
Het nut of de onzin van buikspieroefeningenHet nut of de onzin van buikspieroefeningenBen jij die buik ook zo zat en wil je strakke buikspieren? Allerlei apparaten, programma's en diëten beloven je een stra…
BBB: de buik, kledingadviesBBB: de buik, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.