InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang

Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang

Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang Iedere vier jaar worden de Olympische Zomer- en Winterspelen gehouden. De drieëntwintigste Olympische Winterspelen worden van 9 tot en met 25 februari 2018 gehouden in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De keuze voor Zuid-Korea werd bekend gemaakt op 6 juli 2011. De bekendmaking was tijdens het 123e IOC-congres in Durban in Zuid-Afrika. Er waren verschillende kandidaten voor het organiseren van de 123e Olympische Spelen. Pyeongchang kreeg echter de voorkeur boven de Duitse stad München en het Franse Annecy. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen dat Zuid-Korea de Olympische Winterspelen mag organiseren. Eerder was Zuid-Korea al wel het gastland van de Olympische Zomerspelen. De Olympische Zomerspelen werden toen in 1988 in Seoul gehouden.

2018 is Pyeongchang de gaststad voor de Olympische Spelen

Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn een internationale sportmanifestatie die om de vier jaar wordt gehouden. Aan de Olympische Spelen doen duizenden atleten mee. Deze atleten kunnen kiezen uit verschillende Olympische sporten. Een Olympische sport kan toebedeeld zijn aan de Olympische Zomerspelen of aan de Olympische Winterspelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een eigen definitie voor een “sport”. Voor het IOC is een sport een verzameling van disciplines die door één enkele internationale sportbond wordt vertegenwoordigd. Deze sportbond moet dus wel lid zijn van het IOC.

Filosofie achter de spelen

De “Olympische Beweging” draagt de filosofie achter de Olympische Spelen uit. De “Olympische beweging” zijn:
  • de internationale sportbonden
  • de Nationale Olympische Comités
  • de organisator van de Spelen

Internationaal Olympisch Comité

Het Internationaal Olympisch Comité is de organisator van de Olympische Spelen en dus verantwoordelijk voor:
  • het uitkiezen van de gaststad,
  • het Olympisch programma.

Tijdens een bijeenkomst van het IOC wordt de locatie en de organisator van de spelen gekozen uit de kandidaten. De gekozen stad moet ook de Paralympische spelen organiseren. Met het organiseren van de spelen gaan ook enkele symbolen en rituelen gepaard. Hierbij kan gedacht worden aan:
  • De Olympische vlag,
  • De Olympische vlam.

De Olympische regels zijn vastgelegd in het Olympische Handvest.

Olympische sporten

Olympische Zomersporten ( in 2016)Olympische Wintersporten ( in 2018)
AtletiekBiatlon
Badminton Bobsleeën
BasketbalCurling
BoksenIJshockey
BoogschietenRodelen
GewichtheffenSchaatsen
Gymnastiek Skiën
Golf
Handbal
Hockey
Judo
Kanovaren
Moderne vijfkamp
Paardensport
Roeien
Rugby
Schermen
Schietsport
Taekwondo
Tafeltennis
Tennis
Triatlon
Voetbal
Volleybal
Wielersport
Worstelen
Zeilen
Zwemsport

2018

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Olympische Winterspelen van 2018 toegewezen aan de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang. Pyeongchang had zich ook kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Winterspelen van 2010 en 2014. Echter, verloor Pyeongchang destijds respectievelijk van Vancouver en Sochi.

Met de toewijzing van de Olympische Winterspelen aan Pyeongchang betekent het, dat de Olympische Winterspelen voor de derde keer in Azië plaatsvinden. Zowel de Olympische Winterspelen van 1972 als 1998 vonden plaats in Japan. De gaststeden waren respectievelijk Sapporo en Nagano 1998.

Lee Myung-Bak

De toewijzing van de Olympische Winterspelen aan Zuid-Korea betekende een persoonlijk succes voor de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak. Lee Myung-Bak liet vlak voor de verkiezing weten "Het is mijn plicht de Winterspelen naar Azië te halen",

Pyeongchang

De stad Pyeongchang is gelegen 180 kilometer ten zuiden van de Koreaanse hoofdstad Seoel. De stad heeft ongeveer 48.000 inwoners. Pyeongchang heeft zich ook in 2010 en 2014 kandidaat gesteld voor het organiseren van de spelen. In juli 2011 werd besloten dat de Olympische Winterspelen in 2018 in Pyeongchang worden gehouden. De twee andere kandidaten waren München en Annecy.

Vonn als ambassadrice van de Olympische Spelen

De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn is in mei 2015 benoemd tot ambassadrice van de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Chef de Mission

Tijdens de Winterspelen van 2018 is oud-volleyballer Jeroen Bijl de chef de mission voor de Nederlandse afvaardiging.

Noord-Korea

Aan de Spelen van 2018 mogen in principe alle landen deelnemen, dus ook Noord-Korea. Wel moeten landen de Olympische boodschap van vrede promoten. "Iedereen die houdt van vrede mag meedoen aan de Spelen van 2018. In die zin staan we open voor de deelname van Noord-Korea. Noord-Korea heeft het recht en de verantwoordelijkheid om mee te doen aan de Spelen, als het de boodschap van vrede uitdraagt." aldus voorzitter Hee-Beom Lee van het Olympische Organisatiecomité. Lang leken atleten uit Noord-Korea niet te kunnen deelnemen aan de Spelen van 2018, omdat de deelname van Noord-Koreaanse atleten bij sportwedstrijden in Zuid-Korea vaak een probleem is. Dit heeft te maken met de moeizame relatie tussen de twee buurlanden. Tijdens de Zomerspelen van 1988 in Seoul werd Noord-Korea nog geboycot.
© 2014 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kandidaatsteden Olympische Winterspelen 2014 t/m 2026Kandidaatsteden Olympische Winterspelen 2014 t/m 2026Sotsji (Sochi), Rusland (2014) en PyeongChang, Zuid-Korea (2018) zijn de eerstvolgende gaststeden en gastlanden van de O…
Olympische Spelen 2018 Pyeongchang: tickets en accommodatieOlympische Spelen 2018 Pyeongchang: tickets en accommodatieDe Olympische Winterspelen van 2018 vinden plaats in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Voor Nederlanders is vooral het sch…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenDe 5000 meter oftewel de 5 kilometer schaatsen voor mannen wordt sinds de allereerste Olympische Winterspelen verreden.…
Snowboarden op de Olympische Winterspelen 2018 in PyeonchangSnowboarden op de Olympische Winterspelen 2018 in PyeonchangEen sport waarbij de atleet op een board met vastgemaakte schoenen van een besneeuwde berghelling of piste naar beneden…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenDe 1.000 meter mannen is bij het langebaanschaatsen één van de zes disciplines, die door de mannen wordt verreden. Naast…
Bronnen en referenties
  • www.nocnsf.nl

Reageer op het artikel "Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 31-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!