Champions League 2020-21: speelschema en uitslagen

Champions League 2020-21: speelschema en uitslagen Het Champions League-seizoen 2020-21 ziet er anders uit dan de jaren daarvoor. Door de uitbraak van het coronavirus start het Champions League-seizoen later. Op 8 augustus 2020 start het seizoen met de kwalificatie. In de groepsfase worden er acht poules gemaakt, met elk vier teams in die groep. De landen die hun teams de groepsfase insturen worden bepaald aan de hand van de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Op 29 mei 2021 eindigt het seizoen met de finale in Instabul.

Gevolgen coronacrisis voor Champions League-voetbal

Door de uitbraak van het coronavirus in Europa in maart 2020 besloot de UEFA de competitie stil te leggen. De UEFA heeft besloten de nieuwe competitie te starten op 8 augustus 2020, terwijl aanvankelijk midden juni gestart zou worden. Normaal werden alle kwalificatierondes over twee wedstrijden afgewerkt, maar door de uitbraak heeft de UEFA besloten alleen nog de vierde kwalificatieronde (play-offs) over twee wedstrijden te laten afwerken.

Champions League-seizoen 2020-21 algemeen

Het Champions League-seizoen 2020-21 start op 8 augustus 2020 met de eerste wedstrijd in de voorbereidende kwalificatieronde. In totaal worden er, sinds het seizoen 2018-19, vijf kwalificatierondes gespeeld. Op 30 september 2020 zijn alle tien de teams bekend die de kwalificatierondes hebben overleefd. Na de groepsfase volgt de knock-out-fase. De finale van de Champions League in het seizoen 2020-21 wordt gespeeld op 29 mei 2021 in Istanbul.

UEFA-coëfficiëntenranglijst

De UEFA-coëfficiëntenranglijst is de lijst die gebruikt wordt om te bepalen welke club in welke ronde start. De ranglijst wordt gemaakt op basis van de prestaties van de Europese clubs in Europa in de afgelopen vijf seizoenen. Hoe hoger je op deze ranglijst staat, des te meer en hoger een land clubs mag afvaardigen. Zo mogen de kampioenen van de tien beste competities allemaal hun team rechtstreeks de Champions League-groepsfase in sturen. Hoe lager je staat, hoe vroeger de club uit het desbetreffende land moet beginnen in één van de vijf kwalificatierondes. De ranglijst wordt ook gebruikt voor de Europa League.

Opzet

De kwalificatieronde ziet er wezenlijk anders uit dan normaal. Door de uitbraak van het coronavirus is er in alle rondes, behalve de laatste voorronde, maar één wedstrijd om te bepalen welk team doorgaat naar de volgende ronde.

De voorbereidende ronde wordt sinds het seizoen 2018-19 afgewerkt voor de eerste kwalificatieronde. De voorbereidende ronde start met vier clubs, die samen een mini-toernooi afwerken waar één team uiteindelijk doorgaat. De eerste kwalificatieronde bestaat uit 34 teams, waarvan één uit de voorbereidende ronde. De laagst geklasseerde teams op de ranglijst sturen hun kampioen de eerste kwalificatieronde in. In de Champions League wordt er vanaf de tweede kwalificatieronde onderscheid gemaakt tussen de kampioenen en de niet-kampioenen. Er komen in de normale route drie nieuwe clubs bij in de tweede kwalificatieronde, inclusief de zeventien winnaars uit de eerste kwalificatieronde. De 34 teams die meedoen aan de tweede kwalificatieronde worden dus gehalveerd. In de normale derde kwalificatieronde komen er twee ploegen bij, bij de kampioenen.

De zes niet-kampioenen zijn in de tweede kwalificatieronde allemaal nieuw en komen uit de beter geplaatste landen van de ranglijst. Met vijf nieuwe teams bestaat de derde kwalificatieronde voor de niet-kampioenen uit acht teams.

In de play-offs, de laatste kwalificatieronde, komen de vier niet-kampioenen geen nieuwe teams tegen, maar moeten ze met elkaar uitmaken welke twee teams er doorgaan. Van de normale route, de kampioenenroute, komen er twee nieuwe teams bij in de play-offs, waardoor er in totaal acht teams de play-offs van de normale route afwerken. Er komen dus vier teams uit de kampioenenroute bij in de groepsfase en twee uit de niet-kampioenenroute.

Waar verliezen in de Champions League-kwalificatie eerder desastreus was, wordt het ook in het seizoen 2020-21 door de UEFA mogelijk gemaakt om de Europese campagne te hervatten in de Europa League. Alle verliezers komen terecht in de Europa League-kwalificatie. De verliezers van de vierde kwalificatieronde, voor kampioenen en niet-kampioenen, is de groepsfase van de Europa League zelfs een feit. De verliezende teams van de niet-kampioenen in de derde kwalificatieronde hebben ook al een ticket voor de Europa League-groepsfase te pakken. De overige verliezers spelen hun wedstrijden in een zijtak van de Europa League-kwalificatie en maken dus nog kans op Europese wedstrijden in een groepsfase.

Van de 32 teams uit de Champions League-groepsfase zijn er 26 teams die zich rechtstreeks plaatsen en zes teams die zich gekwalificeerd hebben. De 32 teams worden ingedeeld in acht verschillende groepen met vier teams. De nummers één en twee uit elke groep, de helft dus, gaat naar de knock-out-fase.

Kwalificatierondes

De Champions League-kwalificatie van het seizoen 2020-21 start op 8 augustus 2020 met de eerste wedstrijd van de voorbereidende ronde. De laatste wedstrijd wordt afgewerkt op 30 september 2020. In totaal worden er vijf kwalificatierondes afgewerkt voordat de groepsfase van start gaat.

Speeldata

De speeldata die bekend zijn gemaakt door de UEFA werden opgesteld in juni 2020, na de uitbraak van het coronavirus.

Ronde Loting Speeldata heenwedstrijden Speeldata terugwedstrijden
Voorbereidende ronde17 juli 20208 augustus 2020 (halve finales)11 augustus 2020 (finale)
Eerste kwalificatieronde9 augustus 202018 en 19 augustus 2020
Tweede kwalificatieronde10 augustus 202025 en 26 augustus 2020
Derde kwalificatieronde31 augustus 202015 en 16 september 2020
Play-offs (vierde kwalificatieronde)1 september 202022 en 23 september 202029 en 30 september 2020

Potindeling

Op basis van de potindeling wordt de loting 1 oktober verricht. Er zijn vier potten, waarin elk acht teams zitten. De potindeling is een afspiegeling van de clubs uit de verschillende landen op basis van de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Niet alleen de ranglijst voor competities telt mee, ook de ranglijst voor clubs apart, de UEFA-club coëfficiënten, wordt gebruikt voor het indelen van de verschillende potten. De definitieve potindeling, gebaseerd op de coëfficiënten:

Pot 1

 • Real Madrid
 • Liverpool
 • Juventus
 • Bayern München
 • Paris Saint-Germain
 • Zenit
 • FC Porto
 • Sevilla

Pot 2

 • FC Barcelona
 • Atlético Madrid
 • Manchester City
 • Manchester United
 • Shakhtar Donetsk
 • Borussia Dortmund
 • Chelsea
 • Ajax

Pot 3

 • Dinamo Kiev
 • FC Salzburg
 • RB Leipzig
 • Internazionale
 • Olympiakos
 • Lazio
 • FK Krasnodar
 • Atalanta

Pot 4

 • Lokomotiv Moskou
 • Olympique Marseille
 • Club Brugge
 • Borussia Mönchengladbach
 • Basaksehir
 • FC Midtjylland
 • Stade Rennes
 • Ferencváros

Groepsfase

De loting van de groepsfase wordt verricht op 1 oktober 2020. Negentien dagen later, op 20 oktober 2020, wordt de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League gespeeld. In totaal speelt elke club in de groepsfase zes wedstrijden tegen de drie verschillende clubs. De uit- en thuiswedstrijden worden gespeeld in twee periodes. Eerst speel je één keer tegen alle tegenstanders, uit of thuis, voordat je de andere wedstrijd tegen die specifieke club speelt.

Teams

Dit zijn de teams die mee gaan doen aan de groepsfase van het hoofdtoernooi van de Champions League:
 1. Team uit de vierde kwalificatieronde: Ferencváros
 2. Team uit de vierde kwalificatieronde: Olympiakos
 3. Team uit de vierde kwalificatieronde: FC Midtjylland
 4. Team uit de vierde kwalificatieronde: FC Salzburg
 5. Team uit de niet-kampioenenroute vierde ronde: Dinamo Kiev
 6. Team uit de niet-kampioenenroute vierde ronde: FK Krasnodar
 7. Kampioen uit Nederland: Ajax
 8. Kampioen uit Turkije: Basaksehir
 9. Kampioen uit Oekraïne: Shakhtar Donetsk
 10. Kampioen uit België: Club Brugge
 11. Kampioen uit Portugal: FC Porto
 12. Kampioen uit Rusland: Zenit
 13. Nummer 2 uit Rusland: Lokomotiv Moskou
 14. Kampioen uit Frankrijk: Paris Saint-Germain
 15. Nummer 2 uit Frankrijk: Olympique Marseille
 16. Nummer 3 uit Frankrijk: Stade Rennes
 17. Kampioen uit Duitsland & CL-winnaar: Bayern München
 18. Nummer 2 uit Duitsland: Borussia Dortmund
 19. Nummer 3 uit Duitsland: Leipzig
 20. Nummer 4 uit Duitsland: Gladbach
 21. Kampioen uit Italië: Juventus
 22. Nummer 2 uit Italië: Internazionale
 23. Nummer 3 uit Italië: Atalanta
 24. Nummer 4 uit Italië: Lazio
 25. Kampioen uit Engeland: Liverpool
 26. Nummer 2 uit Engeland: Manchester City
 27. Nummer 3 uit Engeland: Manchester United
 28. Nummer 4 uit Engeland: Chelsea
 29. Kampioen uit Spanje: Real Madrid
 30. Nummer 2 uit Spanje: FC Barcelona
 31. Nummer 3 uit Spanje: Atlético Madrid
 32. Nummer 4 uit Spanje & EL-winnaar: Sevilla

Speeldata

De speeldata die relevant zijn voor de wedstrijden in de groepsfase van de Champions League werden bekend gemaakt na de uitbraak van het coronavirus.
Wedstrijd Data
Eerste wedstrijd20 en 21 oktober 2020
Tweede wedstrijd27 en 28 oktober 2020
Derde wedstrijd3 en 4 november 2020
Vierde wedstrijd24 en 25 november 2020
Vijfde wedstrijd1 en 2 december 2020
Zesde wedstrijd8 en 9 december 2020

Groepsindeling

Groep A Groep B Groep C Groep D
Bayern MünchenReal MadridFC PortoLiverpool
Atlético MadridShakhtar DonetskManchester CityAjax
FC SalzburgInternazionaleOlympiakosAtalanta
Lokomotiv MoskouGladbachOlympique MarseilleFC Midtjylland
Groep E Groep F Groep G Groep H
SevillaZenitJuventusParis Saint-Germain
ChelseaBorussia DortmundFC BarcelonaManchester United
Krasnodar LazioDinamo KievRB Leipzig
Stade RennesClub BruggeFerencvárosBasaksehir

Speelschema groepsfase

Groep A
DagDatumWedstrijdUitslag
woensdag21 oktober 2020Bayern München - Atlético Madrid4-0
woensdag21 oktober 2020FC Salzburg - Lokomotiv Moskou2-2
dinsdag27 oktober 2020Atlético Madrid - FC Salzburg3-2
dinsdag27 oktober 2020Lokomotiv Moskou - Bayern München1-2
dinsdag3 november 2020Lokomotiv Moskou - Atlético Madridn.n.b.
dinsdag3 november 2020FC Salzburg - Bayern Münchenn.n.b.
woensdag25 november 2020Atlético Madrid - Lokomotiv Moskoun.n.b.
woensdag25 november 2020Bayern München - FC Salzburgn.n.b.
dinsdag1 december 2020Atlético Madrid - Bayern Münchenn.n.b.
dinsdag1 december 2020Lokomotiv Moskou - FC Salzburgn.n.b.
woensdag9 december 2020FC Salzburg - Atlético Madridn.n.b.
woensdag9 december 2020Bayern München - Lokomotiv Moskoun.n.b.

Groep B
DagDatumWedstrijdUitslag
woensdag21 oktober 2020Internazionale - Gladbach2-2
woensdag21 oktober 2020Real Madrid - Shakhtar Donetsk2-3
dinsdag27 oktober 2020Gladbach - Real Madrid2-2
dinsdag27 oktober 2020Shakhtar Donetsk - Internazionale0-0
dinsdag3 november 2020Real Madrid - Internazionalen.n.b.
dinsdag3 november 2020Shakhtar Donetsk - Gladbachn.n.b.
woensdag25 november 2020Internazionale - Real Madridn.n.b.
woensdag25 november 2020Gladbach - Shakhtar Donetskn.n.b.
dinsdag1 december 2020Gladbach - Internazionalen.n.b.
dinsdag1 december 2020Shakhtar Donetsk - Real Madridn.n.b.
woensdag9 december 2020Internazionale - Shakhtar Donetskn.n.b.
woensdag9 december 2020FC Salzburg - Atlético Madridn.n.b.

Groep C
DagDatumWedstrijdUitslag
woensdag21 oktober 2020Olympiakos - Olympique Marseille1-0
woensdag21 oktober 2020Manchester City - FC Porto3-1
dinsdag27 oktober 2020Olympique Marseille - Manchester City0-3
dinsdag27 oktober 2020FC Porto - Olympiakos2-0
dinsdag3 november 2020FC Porto - Olympique Marseillen.n.b.
dinsdag3 november 2020Manchester City - Olympiakosn.n.b.
woensdag25 november 2020Olympique Marseille - FC Porton.n.b.
woensdag25 november 2020Olympiakos - Manchester Cityn.n.b.
dinsdag1 december 2020Olympique Marseille - Olympiakos n.n.b.
dinsdag1 december 2020FC Porto - Manchester Cityn.n.b.
woensdag9 december 2020Manchester City - Olympique Marseillen.n.b.
woensdag9 december 2020Olympiakos - FC Porton.n.b.

Groep D
DagDatumWedstrijdUitslag
woensdag21 oktober 2020Ajax - Liverpool0-1
woensdag21 oktober 2020FC Midtjylland - Atalanta0-4
dinsdag27 oktober 2020Atalanta - Ajax2-2
dinsdag27 oktober 2020Liverpool - FC Midtjylland2-0
dinsdag3 november 2020FC Midtjylland - Ajaxn.n.b.
dinsdag3 november 2020Atalanta - Liverpooln.n.b.
woensdag25 november 2020Ajax - FC Midtjyllandn.n.b.
woensdag25 november 2020Liverpool - Atalantan.n.b.
dinsdag1 december 2020Liverpool - Ajaxn.n.b.
dinsdag1 december 2020Atalanta - FC Midtjyllandn.n.b.
woensdag9 december 2020Ajax - Atalantan.n.b.
woensdag9 december 2020FC Midtjylland - Liverpooln.n.b.

Groep E
DagDatumWedstrijdUitslag
dinsdag20 oktober 2020Chelsea - Sevilla0-0
dinsdag20 oktober 2020Stade Rennes - Krasnodar1-1
woensdag28 oktober 2020Sevilla - Stade Rennes1-0
woensdag28 oktober 2020Krasnodar - Chelsea0-4
woensdag4 november 2020Chelsea - Stade Rennesn.n.b.
woensdag4 november 2020Sevilla - Krasnodarn.n.b.
dinsdag24 november 2020Krasnodar - Sevillan.n.b.
dinsdag24 november 2020Stade Rennes - Chelsean.n.b.
woensdag2 december 2020Krasnodar - Stade Rennesn.n.b.
woensdag2 december 2020Sevilla - Chelsean.n.b.
dinsdag8 december 2020Stade Rennes - Sevillan.n.b.
dinsdag8 december 2020Chelsea - Krasnodarn.n.b.

Groep F
DagDatumWedstrijdUitslag
dinsdag20 oktober 2020Lazio - Borussia Dortmund3-1
dinsdag20 oktober 2020Zenit - Club Brugge1-2
woensdag28 oktober 2020Borussia Dortmund - Zenit2-0
woensdag28 oktober 2020Club Brugge - Lazio1-1
woensdag4 november 2020Club Brugge - Borussia Dortmundn.n.b.
woensdag4 november 2020Zenit - Lazion.n.b.
dinsdag24 november 2020Borussia Dortmund - Club Bruggen.n.b.
dinsdag24 november 2020Lazio - Zenitn.n.b.
woensdag2 december 2020Borussia Dortmund - Lazion.n.b.
woensdag2 december 2020Club Brugge - Zenitn.n.b.
dinsdag8 december 2020Lazio - Club Bruggen.n.b.
dinsdag8 december 2020Zenit - Borussia Dortmundn.n.b.

Groep G
DagDatumWedstrijdUitslag
dinsdag20 oktober 2020FC Barcelona - Ferencváros5-1
dinsdag20 oktober 2020Dinamo Kiev - Juventus0-2
woensdag28 oktober 2020Ferencváros - Dinamo Kiev2-2
woensdag28 oktober 2020Juventus - FC Barcelona0-2
woensdag4 november 2020Barcelona - Dinamo Kievn.n.b.
woensdag4 november 2020Ferencváros - Juventusn.n.b.
dinsdag24 november 2020Juventus - Ferencvárosn.n.b.
dinsdag24 november 2020Dinamo Kiev - FC Barcelonan.n.b.
woensdag2 december 2020Ferencváros - FC Barcelonan.n.b.
woensdag2 december 2020Juventus - Dinamo Kievn.n.b.
dinsdag8 december 2020FC Barcelona - Juventusn.n.b.
dinsdag8 december 2020Dinamo Kiev - Ferencvárosn.n.b.

Groep H
DagDatumWedstrijdUitslag
dinsdag20 oktober 2020Paris Saint-Germain - Manchester United1-2
dinsdag20 oktober 2020RB Leipzig - Basaksehir2-0
woensdag28 oktober 2020Basaksehir - Paris Saint-Germain0-2
woensdag28 oktober 2020Manchester United - RB Leipzig5-0
woensdag4 november 2020RB Leipzig - Paris Saint-Germainn.n.b.
woensdag4 november 2020Basaksehir - Manchester Unitedn.n.b.
dinsdag24 november 2020Paris Saint-Germain - RB Leipzign.n.b.
dinsdag24 november 2020Manchester United - Basaksehirn.n.b.
woensdag2 december 2020Basaksehir - RB Leipzign.n.b.
woensdag2 december 2020Manchester United - Paris Saint-Germainn.n.b.
dinsdag8 december 2020Paris Saint-Germain - Basaksehirn.n.b.
dinsdag8 december 2020RB Leipzig - Manchester Unitedn.n.b.

Knock-out-fase

De knock-out-fase start met de achtste finale. De wedstrijden in de achtste finale worden beslist in de loting die na de groepsfase volgt, op 14 december 2020. De nummers één en twee uit één groep uit de groepsfase gaan door, maar kunnen niet tegen elkaar loten. Een nummer één zal altijd tegen een nummer twee komen te spelen. Er wordt rekening gehouden met het land waar de club vandaan komt, clubs uit dezelfde landen kunnen in de achtste finale niet tegen elkaar loten. Of je eerste of tweede in de poule eindigt van de groepsfase is dus relevant. De nummer drie uit de poule stroomt door naar de knock-out-fase van de Europa League.

Speeldata

Dit zijn de data die relevant zijn voor de te spelen wedstrijden en de lotingen die daar aan vooraf gaan.

Ronde Loting Speeldata heenwedstrijden Speeldata terugwedstrijden
Achtste finale14 december 202016, 17, 23 en 24 februari 20219, 10, 16 en 17 maart 2021
Kwartfinale19 maart 20216 en 7 april 202113 en 14 april 2021
Halve finale19 maart 202127 en 28 april 20214 en 5 mei 2021
Finalen.v.t.29 mei 2021

Speelschema

Het speelschema wordt bekend gemaakt nadat de loting verricht is.

Lees verder

© 2017 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League bereiken. Dit kan via de competitie, het bekertoerno…
Slottoernooi Champions League 2020, live op tv en livestreamSlottoernooi Champions League 2020, live op tv en livestreamIn augustus 2020 wordt het slottoernooi gespeeld van de Champions League 2019-2020. Dit toernooi vindt plaats in Lissabo…
Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Op woensdag 12 augustus 2020 speelt Paris Saint-Germain tegen Atalanta Bergamo. Dit is een wedstrijd in de kwartfinale v…
RB Leipzig - Paris Saint-Germain live tv & livestream (2020)RB Leipzig - Paris Saint-Germain live tv & livestream (2020)Op dinsdag 18 augustus 2020 speelt Paris Saint-Germain tegen RB Leipzig. Dit is een wedstrijd in de halve finales van de…

WK darts 2021 (PDC), live op tv en livestream: het programmaWK darts 2021 (PDC), live op tv en livestream: het programmaOp vrijdag 18 december 2020 begint in de Britse hoofdstad Londen het PDC William Hill World Championship Darts. De final…
Europa League kwalificatie 2020-21Europa League kwalificatie 2020-21Door de uitbraak van het coronavirus start het Europa League-seizoen later dan gebruikelijk met de kwalificatierondes. I…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uefa,
 • https://kassiesa.net/uefa/calendar2020.html
 • https://kassiesa.net/uefa/AccessList2020.html

Reageer op het artikel "Champions League 2020-21: speelschema en uitslagen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 29-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!