Champions League live op tv en livestream

Champions League live op tv en livestream De Champions League is de hoogste divisie van het Europese clubvoetbal. De wedstrijden van dit toernooi zijn in Nederland en België live op tv te zien. Ook zijn de duels van de Champions League op het internet te volgen via een livestream. Op welke zender is de Champions League in het seizoen te bekijken? Waar vindt men een livestream van de wedstrijden van de Champions League?

Champions League

De voorloper van de Champions League was de Europacup I. Dit toernooi voor de Europese landskampioenen werd in 1955 voor het eerst georganiseerd. In de begintijd heerste Real Madrid op superieure wijze: die Spaanse club won alle vijf de eerste edities van de Europacup I. In 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup I. Ajax won dit toernooi vervolgens drie keer op rij: in 1971, 1972 en 1973. PSV won de Europacup I in 1988.

In 1992 kreeg de Europacup I een nieuwe naam: de Champions League. De opzet van het toernooi werd toen ook veranderd. De Europacup I werd namelijk altijd geheel volgens het knock-outsysteem gespeeld. Bij de Champions League spelen de clubs in de eerste ronde echter poulewedstrijden. Later kwam er nog als verschil bij, dat in de Champions League niet alleen de landskampioenen mee mogen doen, maar ook andere clubs die hoge noteringen behaalden in de eindstanden van de nationale competities. Ajax is de enige Nederlandse club die de Champions League won: in 1995 behaalden zij onder leiding van Louis van Gaal de eindzege.

Live op tv in Nederland, welke zender?

Oude situatie: van 2015 tot de zomer van 2021 was het live op tv bij Talpa

Tot aan 2015 waren de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Champions League in handen van de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport). Dat jaar verhuisden de uitzendrechten naar Talpa. Dat is het moederbedrijf van onder meer de tv-zenders SBS6, Veronica Tv en SBS9. In eerst instantie zonden zij de wedstrijden live uit op SBS6. In 2016 verhuisden de live-uitzendingen van wedstrijden naar Veronica. Met ingang van augustus 2020 ging men de wedstrijden weer op SBS6 uitzenden. Sommige, minder aantrekkelijke wedstrijden in de Champions League zijn bij hen op de zender SBS9 te zien. Het contract van Talpa duurt tot medio 2021. Oorspronkelijk had Talpa de intentie om dit te verlengen, maar uiteindelijk verliezen zij toch de live-uitzendrechten (live tv en livestream) en nemen in plaats daarvan met ingang van de zomer van 2021 de uitzendrechten van de Europa League. De laatste wedstrijd van de Champions League die Talpa uitzond was de finale van de Champions League in mei van dat jaar.

Live in Nederland, in 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024: RTL7

Met ingang van het seizoen 2021-2022 verhuisden de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de topduels uit de Champions League naar RTL Nederland. Dat gaat de live uitzenden op de tv-zender RTL7. Dit contract geldt voor de seizoenen 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024. Per speelronde (week) zenden zij twee wedstrijden live uit. In de groepsfase van het seizoen zijn sowieso de wedstrijden van de Nederlandse deelnemers bij hen te zien. Indien er nog maar één Nederlands team deelneemt, dan kiest men daarnaast voor de live-uitzending van een andere topwedstrijd. Daarmee geeft men vaak de voorkeur aan wedstrijden van internationale teams waarin prominente Nederlandse spelers actief zijn.

Live op tv bij Ziggo Sport Totaal

Ook Ziggo Sport Totaal heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Champions League. Zij zenden heel veel wedstrijden van deze competitie live uit. Een deel van de uitzendingen vindt plaats op hun 'open net', de zender Ziggo Sport 14. Dit kanaal kan bekeken worden door iedereen die een abonnement heeft op digitale televisie bij VodafoneZiggo. Een groot deel van de duels is echter exclusief te zien op de abonneezenders (zoals Ziggo Sport Extra en Ziggo Sport Voetbal). Die tv-zenders zijn alleen te bekijken door mensen die een abonnement hebben op het complete zenderpakket van deze sportomroep.

Champions League: welke zender live op tv in België

In België zijn de uitzendrechten (live tv en stream) van de Champions League in handen van het bedrijf Medialaan. Dit is onder meer het moederbedrijf van de Vlaamse commerciële zenders VTM en VTM2. Zij zenden anno 2022 het merendeel van de grote wedstrijden live uit op de zender VTM2 (dit is de zender die tot de zomer van 2020 bekend stond onder de naam Q2). Het is hun planning om ook in 2023 en 2024 de live-uitzendingen van grote duels vooral op die zender plaats te laten vinden. Hun concentratie qua live-uitzendingen (tv en livestream) ligt echter vooral op de Belgische deelnemers.

Livestream Champions League

Livestream Ziggo Sport Totaal

Veel duels van de Champions League zijn via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Met zo'n livestream is de Champions League op een smartphone of computer te bekijken. Wie bij Ziggo Sport Totaal de officiële livestream van de Champions League wil gebruiken, kan een abonnement op de Ziggo Sport Go App. Via die applicatie is er voor abonnees een livestream beschikbaar van elke wedstrijd van deze competitie Wie echter niet een vast abonnement wil hebben maar toch via die app per livestream naar deze voetbalcompetitie wil kijken, kan ervoor kiezen om per wedstrijden een stream te kopen via PPV (Pay Per View) op de website van deze sportomroep. De livestream bij Ziggo is beschikbaar in 2022, 2023 en 2024.

Livestream RTL

Er wordt ook een livestream geproduceerd van de live-uitzendingen RTL Nederland van de topduels van de Champions League. Die is beschikbaar met ingang van de zomer van 2021. Ook in 2022, 2023 en 2024 is er bij hen een livestream van de Champions League. De stream is onder meer via de streamingdienst Videoland te bekijken. Ook is het mogelijk om een livestream van de RTL7-uitzendingen bij NLZIET te bekijken.

Livestream Go App (live in de hele EU)

Het is ook mogelijk om wedstrijden uit de Champions League te bekijken via een livestream op de reguliere Go App van Ziggo. Dit is dus een andere applicatie dan de hierboven genoemde Ziggo Sport Go App. De reguliere Go App is een dienst die alle klanten van digitale tv bij Ziggo tot hun beschikking hebben. Zij kunnen daarop via een livestream anno 2022 in de hele EU naar dezelfde tv-zenders kijken als thuis op hun televisietoestel. De uitzendingen van Veronica en Ziggo Sport 14 zijn via die app dus automatisch via een livestream te bekijken door alle abonnees van Ziggo. De uitzendingen van de abonneezenders van Ziggo Sport (zoals Extra en Voetbal) zijn op die applicatie alleen via een livestream te bekijken voor mensen met een aanvullend abonnement op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Livestream NLZIET

Via een livestream van NLZIET zijn de live tv-uitzendingen van RTL7 tijdens deze Champions League in de hele EU te bekijken. Om via NLZIET live online naar televisie te kijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben. De live-uitzendingen van Ziggo Sport zijn niet per livestream op die app te bekijken. Dit komt doordat RTL Nederland (het moederbedrijf van RTL7) anno 2022 wel een onderdeel is van het samenwerkingsverbond achter de tv-app NLZIET, maar Ziggo niet.

Livestream iTV-app

Voor klanten van Interactieve Tv bij KPN is het mogelijk om de Champions League-uitzendingen van Veronica, SBS6 en SBS9 live online via een livestream te bekijken op de iTV-app. Met die app kunnen klanten van KPN in de hele EU met een livestream naar hun tv-zenders kijken. Dit is standaardonderdeel van hun tv-abonnement en zij hoeven er dus niets voor bij te betalen om die app te kunnen gebruiken. In de praktijk is dit dus een gratis livestream voor hen van deze voetbalduels. De zenders van Ziggo Sport kunnen klanten van KPN daarentegen niet zonder een aanvullend abonnement online bekijken.

Livestream Medialaan (België)

In België wordt er een gratis livestream van diverse wedstrijden van de Champions League verzorgd door Medialaan (het moederbedrijf van VTM en Q2). Hun gratis livestream is onder meer te bekijken via de website van VTM. Om zo'n gratis livestream te gebruiken, dient men wel in te loggen op hun site (met een Facebook-account of met een account van Medialaan). Hun livestream van dit voetbaltoernooi is echter alleen te bekijken in België. Voor kijkers van buiten België is deze gratis livestream van dit slottoernooi op de website 'geo-blocked' (geblokkeerd). Anno 2022 is de livestream die zij aanbieden op hun app (in tegenstelling dus tot de stream van de site) voor Belgen wel in de hele EU te bekijken. Deze optie is ook in 2023 en 2024 beschikbaar.

Voorheen: Livestream Kijk (Talpa: SBS/Veronica)

Via een gratis livestream van de streamingdienst Kijk waren heel wat topwedstrijden van de Champions League online te bekijken. Dit gold tot en met de finale van 2021. Kijk is een onderdeel van Talpa. Op hun site waren de wedstrijden per livestream te bekijken die ook door Talpa op tv worden uitgezonden (op de zender Veronica). De gratis livestream van Kijk bij deze Champions League-wedstrijden was wel geo-restricted: hun stream van deze voetbalduels is alleen in Nederland te bekijken.

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Op woensdag 12 augustus 2020 speelt Paris Saint-Germain tegen Atalanta Bergamo. Dit is een wedstrijd in de kwartfinale v…
Voetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamVoetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamDe voetbalwedstrijden van Club Brugge in de Belgische Jupiler Pro League en het Europees voetbal zijn allen live op tv t…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…

Premier League: succesvolle Nederlanders, tot en met 2019-20Premier League: succesvolle Nederlanders, tot en met 2019-20Sinds de start van de Premier League, in het seizoen 1992-93, zijn er steeds meer Nederlanders die een goede indruk hebb…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Estádio_da_Luz
  • https://en.wikipedia.org/wiki/201920_UEFA_Champions_League
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League
  • https://www.uefa.com/uefachampionsleague/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-05-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.