Finale Europa League, live op tv en livestream

Finale Europa League, live op tv en livestream De finale van de UEFA Europa League wordt in Nederland en België door diverse zenders live op tv uitgezonden. Dit zijn dezelfde zendgemachtigden die ook de live-uitzendrechten van de finale van de UEFA Conference League hebben. Bovendien zijn de finale van de UEFA Europa League en de eindstrijd van de Conference League online via een livestream te bekijken. Door welke omroepen worden deze Europese finales live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van de eindstrijd van UEFA Europa League en de finale van Conference League?

Geschiedenis Europa League

De Europa League is eigenlijk de gezamenlijke voortzetting van twee grote Europacup-toernooien (de Europacup II en de UEFA Cup) en één minder belangrijk toernooi (de Intertoto Cup). De benaming Europa League bestaat sinds 2009. De toernooien waaruit de Europa League voort is gekomen, hebben een lange en rijke geschiedenis.

Europacup II

Met ingang van het seizoen 1960/1961 ging de UEFA de Europacup II organiseren. Aan dit toernooi mochten de bekerwinnaars van de Europese landen meedoen. Sinds 1955 bestond er al een Europacup voor landskampioenen. Met de komst van een nieuw Europacup-toernooi voor bekerwinnaars, ging het toernooi voor landskampioenen Europacup I heten en kreeg het toernooi voor bekerwinnaars de naam Europacup II.

De succesvolste ploeg in de historie van de Europacup II is FC Barcelona. Deze Spaanse club won vier keer de Europacup II (in 1979, 1982, 1989 en 1997). Daarnaast was deze Catalaanse vereniging twee keer de verliezende finalist (in 1969 en 1991). Slechts één Nederlandse club slaagde erin om de Europacup II te winnen: Ajax won deze cup in 1987, door in de finale FC Lokomotive Leipzig (DDR) te verslaan. In 1988 verloor Ajax de finale van het Belgische KV Mechelen. De laatste editie van de Eurocup II werd in 1999 gespeeld. Lazio Roma won dat jaar de cup, door Mallorca in de finale met 2-1 te verslaan. Na die editie ging de Eurocup II op in de vernieuwde UEFA Cup.

UEFA Cup

De UEFA Cup bestond sinds het seizoen 1971/1972. Dit toernooi werd door de UEFA in het leven geroepen, om topclubs en subtopclubs uit de diverse landen, die geen kampioen waren en geen bekerwinnaar, toch de kans te geven om aan een officieel Europees clubtoernooi deel te nemen. Er bestond daarvoor al wel een officieus toernooi genaamd de Jaarbeursstedenbeker, maar dat was een particulier initiatief en wisselde vaak qua opzet en qua regels welke teams er mee mochten doen. De UEFA Cup werd soms ook wel de Europacup III genoemd.

In 1999 fuseerde de UEFA Cup met de Europacup II: zowel clubs die zich via de reguliere nationale competitie voor UEFA Cup kwalificeerden, als teams die de nationale beker wonnen, speelden voortaan samen in één toernooi, dat de oude naam UEFA Cup behield. In 2009 fuseerde ook het toernooi om de UEFA Intertoto Cup met de UEFA Cup. In 2009 kreeg de UEFA Cup daarom een nieuwe naam: de UEFA Europa League.

Intertoto Cup

De Intertoto Cup was een kleiner en veel minder belangrijk toernooi, waaraan ploegen deelnamen die zich via hun competities niet voor Europees voetbal hadden geplaatst. De naam ‘Intertoto’ dankte dit toernooi aan één van de oorspronkelijke redenen waarom dit toernooi was opgezet: wedkantoren kregen hierdoor meer internationale wedstrijden, waarop gewed kon worden. Oorspronkelijk was de Intertoto een initiatief dat buiten de UEFA stond, maar midden jaren negentig nam de UEFA dit toernooi over en werd het mogelijk voor teams om zich via de Intertoto Cup alsnog voor de UEFA Cup te kwalificeren.

Conference League

De fusies tussen de UEFA Cup, de Europacup II en de Intertoto Cup waren onderdeel van een beleid om het Europese voetbal overzichtelijker te maken en dus minder verschillende toernooien te organiseren. Na een aantal jaren is de Europese voetbalbond toch van dat beleid afgestapt en heeft men toch weer een nieuw toernooi in het leven geroepen: de Conference League. Wat is de reden voor het oprichten van die Conference League? Het officiële hoofddoel van die Conference League is in theorie om clubs uit de relatief kleinere voetballanden meer kansen te geven om op Europees niveau wedstrijden te spelen. Daarnaast geeft de Conference League echter ook de kans aan clubs die uitgeschakeld zijn in de Europa League, om toch Europees door te spelen. De hoofdzaak van de Conference League is in de praktijk echter, om überhaupt meer Europese wedstrijden te organiseren, wat inhoudt dat er meer live-uitzendingen (tv en livestream) verkocht kunnen worden en er dus meer geld bij zowel de Europese voetbalbond als de clubs binnenkomt.

Erelijst UEFA Cup en Europa League

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van dit Europese voetbaltoernooi eruit? Sevilla FC is de succesvolste club uit de geschiedenis van de Europa League. Dit Spaanse team won deze beker vijf maal. Drie clubs slaagden erin om drie keer de eindzege te pakken in het toernooi om de UEFA Cup (en/of zijn opvolger, de Europa League). Die drievoudige winnaars zijn: Juventus, Internazionale en Liverpool FC. De succesvolste Nederlandse club uit de historie van dit toernooi is Feyenoord. Zij wonnen twee keer de UEFA Cup: in 1974 en 2002. Ajax won het toernooi in 1992 en PSV won het in 1978.

Datum: woensdag

Doorgaans vindt deze eindstrijd in mei plaats. Een uitzondering daarop was de finale van 2020, die in augustus plaatsvond vanwege de coronacrisis. Bij de edities van 2022, 2023 en 2024 vindt het duel weer gewoon in mei plaats. De datum van de Europa League Finale van 2022 is bijvoorbeeld 18 mei 2022. Hoewel de meeste wedstrijden van dit toernooi op donderdagen plaatsvinden, wordt de eindstrijd op een woensdag gehouden. Ook de eindstrijd van de Conference League vindt plaats op een woensdag. Die finale vand e Conference League wordt namelijk een week later gehouden.

Locatie

Tot en met de editie 1997 bestond de eindstrijd uit twee duels: voor beide finalisten één thuiswedstrijd en één uitwedstrijd. Sinds 1998 wordt de eindstrijd ieder jaar op een andere locatie gespeeld. De Europa League Finale 2022 vindt bijvoorbeeld plaats in Sevilla. De Europa League Finale van 2023 staat gepland in de Puskas Arena te Boedapest (Hongarije). In 2024 wordt de wedstrijd gespeeld in de Aviva Arena te Dublin (Ierland). De locatie voor dit duel in 2025 is de het stadion San Mames te Bilbao (Spanje).

Live op tv: Finale Europa League en Conference League in Nederland en België

Nederland: finale Conference League en finale Europa League 2022, 2023 en 2024 bij Talpa

De finale van zowel de Europa League als de Conference League is met ingang van 2022 live te zien bij Talpa. Hun live tv-uitzendingen zijn te zien op de zender Veronica Tv. Ook in 2023 en 2024 is dit duel live bij Talpa te zien. Zij zenden het ieder jaar live uit op één van hun tv-zenders. (In principe is Veronica hun voetbalzender, maar soms verhuizen ze live-wedstrijden om praktische of commerciële redenen naar één van hun andere zenders, zoals SBS6 en SBS9).

Nederland: Europa League en Conference League ook live op ESPN

De finales van de Europa League en de Conference League zijn in 2022, 2023 en 2024 eveneens live te zien op de abonneezenders van ESPN.

België: finales Europa League en Conference League live bij Sporza

Op welke tv-zender kan men in België deze voetbalwedstrijden live zien? De live-uitzendingen die Sporza verzorgt van de finale van de Conference League en de eindstrijd van de Europa League vinden plaats op de zender Canvas.

Livestream finale Europa League en finale Conference League

Livestream Kijk: finales Europa League en Conference League gratis online in Nederland

Via een gratis livestream van de streamingdienst Kijk worden de finales van de Europa League en de Conference uitgezonden. Met zo'n livestream is zo'n finale op een computer of smartphone te bekijken. De streamingdienst Kijk is een onderdeel van Talpa. Bij hen is dus live de tv-uitzending van Veronica te bekijken.

Livestream finale Europa League en livestream finale Conference League bij ESPN Sports

De wedstrijd is voor de Nederlandse kijkers per livestream te bekijken bij ESPN Sports. Hun livestream van de finale van de Europa League bevindt zich op de ESPN Sports Go App. Op die app is ook de livestream van de finale van de Conference League te vinden. Men dient hier echter wel een abonnement voor te hebben, om zo'n livestream te kunnen bekijken. Hun livestream van dit duel begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat livestream van de voorbeschouwing bij ESPN Sports begint om 20u30. De aftrap is live te zien om 21u00.

Livestream finale Europa League en livestream Conference League via Go App (hele EU)

Men kan ook via een livestream op de Go App (online tv) kijken naar deze finales van de Europa League en de Conference League. Op deze app kan men per livestream naar tv-zenders waaronder waarop deze finale live te zien is. Het is een dienst van VodafoneZiggo. Alle abonnees van digitale tv bij Ziggo kunnen op die app per livestream tv kijken, men hoeft hier niet extra voor te betalen. Voor wie reeds een tv-abonnement bij dat bedrijf heeft, is dit dus eigenlijk in de praktijk een gratis livestream voor deze wedstrijd. Men kan het duel niet alleen per livestream op die app bekijken, men kan de live tv-uitzendingen van deze wedstrijd nadien ook een week lang terugkijken. Elke livestream op die app (en dus ook de streams van deze eindstrijd) is in de hele EU te bekijken in 2022, 2023 en 2024. Buiten de Europese Unie is elke livestream op die app (en dus ook elke stream van deze Europa League Finale) in de meeste landen 'geo-blocked'.

Livestream finale Europa League en livestream finale Conference League via NLziet

Men kan het ook bekijken via een livestream van de NLziet. De livestream van de Europa League Finale en de livestream van de Conference League Finale zijn te vinden op hun website. Eveneens is zo'n livestream op hun app te vinden. Is dit een gratis livestream van de eindstrijd van de Europa League of de Conference League? Neen, het is niet een gratis stream. Om deze livestream te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement op deze app te hebben. Met die app kan men de livestream anno 2022 in de hele EU te bekijken. Op deze app kan men per livestream zenders bekijken van RTL Nederland, de NPO en Talpa (SBS Broadcasting). Via deze app kan men dus per livestream de live tv-uitzending van de finale bekijken. De live tv-uitzending van ESPN Sports is op deze app niet per livestream te bekijken.

Livestream Kijk

Bij deze wedstrijd wordt jaarlijks een gratis livestream van de streamingdienst Kijk verzorgd. Die livestream wordt geproduceerd door Talpa. De livestream is te vinden op de site en op de app van Kijk. De livestream op de site is alleen in Nederland te bekijken. Nederlanders mogen de livestream van de app ook in andere EU-landen gebruiken. Deze gratis livestream is sowieso beschikbaar bij de edities van 2022, 2023 en 2024.

Livestream finale Europa League en Conference League in België

In België kan men naar deze finales kijken via een gratis livestream van Sporza. Deze openbare livestream van de Vlaamse publieke omroep (VRT) bevindt zich op de speeldagen op de website van Sporza in de rubriek 'nu live'. Ook kan men de livestream op zo'n avond vinden op hun site in de rubriek 'voetbal'. Eveneens kan men deze livestream van de wedstrijd live bekijken op de gratis Sporza-app. De livestream van zo'n Europese eindstrijd begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. De livestream op de site van Sporza is echter wel geo-restricted. Dat houdt in dat men die gratis livestream op hun site officieel alleen in België mag bekijken (en dus niet in Nederland). De stream op de app is voor Belgische kijkers daarentegen wel ook in andere EU-landen te bekijken.

Livestream Europa League en Conference League bij Play Sports

Er wordt ook een livestream van de Conference League en de Europa League verzorgd door Telenet Play Sports. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement bij hen te hebben. De livestream is voor tv-klanten van Telenet te vinden op de website van Play Sports. Daarnaast is het mogelijk om een online abonnement te hebben op de Play Sports-app, waarmee deze eindstrijd van de Europa League in de hele EU te bekijken is.

Locaties: 2022 en 2023

De Europa League Finale wordt jaarlijks weer in een ander stadion gespeeld. In 2022 wordt het gespeeld in Sevilla (Spanje). In 2023 vindt het plaats in de Puskas Arena te Boedapest (Hongarije).

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamVoetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamDe voetbalwedstrijden van Club Brugge in de Belgische Jupiler Pro League en het Europees voetbal zijn allen live op tv t…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt op donderdag 7 oktober 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt…

De tattoos van Lionel MessiDe tattoos van Lionel MessiLange tijd was Messi een van de weinige topvoetballers zonder tattoo's. Na een portret van zijn moeder op zijn rug, heef…
Johan Cruijff Schaal, live op tv en livestreamJohan Cruijff Schaal, live op tv en livestreamDe wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gaat tussen de Nederlandse landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker. Deze w…
Bronnen en referenties
  • http://arenysportowe.eu/s/pl/stadion-narodowy/
  • http://www.rtl.nl/uefa-europa-league/#!/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Intertoto_Cup
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Europa_League
  • http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/index.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-05-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.