Johan Cruijff Schaal, live op tv en livestream

Johan Cruijff Schaal, live op tv en livestream De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gaat doorgaans tussen de Nederlandse landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker. Aangezien Ajax de dubbel pakte in het seizoen 2020-2021, gaat de strijd om de Johan Cruijff Schaal op zaterdag 7 augustus 2021 tussen de nummers één en twee uit de voorgaande competitie: Ajax-PSV. Deze wedstrijd is officieel de openingswedstrijd van het Nederlandse profvoetbalseizoen. De strijd om de Johan Cruijff Schaal wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de voetbalwedstrijd Ajax-PSV op 7 augustus 2021 online per livestream volgen. Hoe is de geschiedenis van de Nederlandse supercup verlopen?

Geschiedenis van de Supercup

De eerste supercup (1949)

De allereerste wedstrijd om de Nederlandse Supercup werd gespeeld op 25 juni 1949. Deze 'Supercup' werd georganiseerd naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van de KNVB-afdeling Nijmegen. De wedstrijd ging tussen bekerwinnaar Quick Nijmegen en landskampioen SVV uit Schiedam. De wedstrijd werd gespeeld in het Nijmeegse Goffertstadion en trok circa 20.000 toeschouwers. SVV won deze wedstrijd met 0-2, door doelpunten van Jan Schrumpf en Henk Könemann.

Het idee om een wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar te organiseren, had men overgenomen uit het buitenland; in diverse andere landen werd traditioneel ieder jaar zo'n wedstrijd gespeeld. Vaak droeg zo'n match als naam de 'Supercup' en die naam kreeg het in eerste instantie dus ook in Nederland. Opvallend genoeg werd het in Nederland indertijd echter nog geen traditie om jaarlijks zo'n Supercup te organiseren. Na die eerste Supercup van 1949 zou het meer dan veertig jaar duren, voordat er een tweede editie van dit evenement zou worden georganiseerd.

PTT Telecom Cup, Super Cup en Johan Cruijff Schaal

In 1991 keerde eindelijk de supercup terug op de Nederlandse voetbalkalender. Voortaan zou deze wedstrijd de officiële openingswedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen zijn. De datum van deze wedstrijd is dan ook meestal in augustus (en soms eind juli). De supercup werd begin jaren negentig gesponsord door de PTT en droeg daarom in 1991, 1992 en 1993 de naam 'de PTT Telecom Cup'. In 1994 en 1995 was de officiële naam van deze wedstrijd de 'Super Cup'. Sinds 1996 is deze wedstrijd vernoemd naar de grootste Nederlandse voetballer aller tijden: de Johan Cruijff Schaal.

Erelijst en deelnemers

De opzet van een supercup is natuurlijk dat het een strijd is tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. Wanneer echter de landskampioen in hetzelfde ook de beker heeft gewonnen, dan mag de nummer twee van de eindstand van de eredivisie de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal spelen. (Dit is drie keer gebeurd: in 1998, 2002 en 2005.)

Hoe ziet anno 2021 de erelijst van de Nederlandse 'supercup' eruit? AFC Ajax is de club die het vaakst de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft gespeeld: 17 keer. Tweede staat PSV met 16 deelnames, derde staat Feyenoord met 8 deelnames en vierde staat Twente met drie deelnames. PSV is echter wel de succesvolste club uit de historie van de Supercup. 10 keer won de club uit Eindhoven deze wedstrijd. Ajax won 9 keer. Feyenoord won vier keer. FC Twente zegevierde twee keer. De cup werd één keer gewonnen door: FC Utrecht, AZ, PEC Zwolle en SVV.

Locatie Supercup (Johan Cruijff Schaal)

De eerste Supercup in 1949 vond plaats in de Goffert te Nijmegen. In 1991, 1992, 1993 en 1995 werd de wedstrijd gespeeld in het Rotterdamse Stadion Feijenoord (de Kuip). In 1994 was het Amsterdamse Olympisch Stadion éénmalig de locatie waar de 'Super Cup' werd gespeeld. Van 1996 tot en met 2016 was de Amsterdam Arena de vaste locatie van de Johan Cruijff Schaal.

Stadion van de kampioen

Met ingang van 2017 is dit echter veranderd: voortaan wordt deze wedstrijd jaarlijks gespeeld in het stadion van de club die het voorgaande seizoen het landskampioenschap heeft gewonnen. In 2017 werd Feyenoord landskampioen en dus speelde men in augustus 2017 de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in het stadion de Kuip te Rotterdam. In 2018 pakte PSV de landstitel en in augustus 2018 werd daarom de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gehouden in het Philips Stadion te Eindhoven. In 2019 pakte Ajax de titel en dus werd de match om de Johan Cruijff Schaal in dat jaar gespeeld in het stadion van Ajax te Amsterdam: de Johan Cruijff Arena.

Corona: geen wedstrijd in 2020, wel weer Johan Cruijff Schaal 2021

In 2020 werd er als gevolg van de coronacrisis geen wedstrijd gespeeld om de Nederlandse Supercup; omdat de competitie en het bekertoernooi stil waren gelegd, waren er dat jaar in Nederland geen landskampioen en bekerwinnaar. De Johan Cruijff Schaal 2021 wordt wel weer gespeeld.

Johann Cruijff Schaal: clubs

De Johann Cruijff Schaal gaat doorgaans tussen de winnaar van de eredivisie en de winnaar van de KNVB Beker. Als een club zowel de eredivisie als de beker won, is dat niet het geval. Dan speelt de landskampioen in deze wedstrijd tegen de nummer twee uit de eindstand van de eredivisie. Dat is in 2021 dus het geval. Op 7 augustus 2021 spelen Ajax en PSV tegen elkaar.

Geen verlenging

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft geen verlenging. Als het na 90 minuten gelijkspel is, wordt er meteen een strafschoppenserie gehouden. De KNVB heeft dit reglement voor de Johan Cruijff Schaal in 2014 ingevoerd, om te voorkomen dat de spelers reeds vroeg in het seizoen (vlak voor de start van de competitie in de eredivisie) zwaar belast worden.

Interessante test

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is een interessante wedstrijd omdat hierin de Nederlandse topteams voor het eerst met hun vernieuwde selecties voor het nieuwe seizoen tegenover elkaar staan.

Datum? Zaterdag of zondag?

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wordt doorgaans begin augustus (of op z'n vroegst in het laatste weekend van juli) gespeeld, voorafgaand aan het begin van de eredivisie. Oorspronkelijk was het een traditie dat de wedstrijd op zondag werd gespeeld, maar omdat dit niet altijd goed uitkomt met het oog op de Europese verplichtingen van de Nederlandse topclubs, wordt de wedstrijd steeds vaker (zoals in 2021) op zaterdag gespeeld.

Hoe laat is de aftrap in 2021? Opstellingen? Scheidsrechter?

Hoe laat?

Hoe laat is de aftrap van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal? Die aftrap is op zaterdag 7 augustus 2021 om 20u00. Bij veel edities die op zondag werden gespeeld, was de aftrap daarentegen al een paar uur vroeger (om 18u00).

Scheidsrechter?

Björn Kuipers is de scheidsrechter van dit duel op 7 augustus. Dit is zijn laatste officiële wedstrijd als scheidsrechter.

Opstelling Ajax? Opstelling PSV?

Hoe ziet de opstelling van Ajax eruit? Met welke opstelling speelt PSV? Voorafgaand aan dit duel worden hier de opstellingen van Ajax en PSV geplaatst voor deze wedstrijd op 7 augustus.

Opstelling Ajax:

Pasveer, Mazraoui, Timber, Martinez, Tagliafico, Gravenberch, Blind, Klaassen, Berghuis, Tadic en Haller.

Opstelling PSV:

Drommel, Mwene, Ramalho, Boscagli, Max, Sangaré, Van Ginkel, Madueke, Götze, Gakpo en Zahavi.

Live op tv: Johan Cruijff Schaal 2021, welke zender?

Op welke zender wordt de Johan Cruijff Schaal 2021 uitgezonden?

Door welke zenders wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in 2021 live uitgezonden? Deze strijd om de Johan Cruijff Schaal 2021 is in Nederland live te zien bij EPSN en FOX Tv. Hieronder vindt u meer info over deze live-uitzendingen (tv en livestream).

Live tv-uitzending op 7 augustus 2021: zender ESPN-FOX TV

De Johan Cruijff Schaal wordt live uitgezonden het 'open net' van het ESPN-imperium (FOX Tv). Deze digitale zender zit bij de meeste Nederlanders 'gratis' in hun standaard tv-pakket. Bijvoorbeeld: bij Ziggo zit de zender op het digitale kanaal 11 in het digitale standaardpakket. Ook bij Canal Digitaal zit deze zender op kanaal 11. Bij KPN zit deze gratis zender automatisch op het digitale kanaal 16. (In het verleden zat die zender bij KPN op kanaal 14, maar in de zomer van 2019 is deze verhuisd naar kanaal 16.)

Hoe laat in 2021?

Hoe laat begint bij het gratis net FOX de live-uitzending van de Johan Cruijff Schaal 2021? De live tv-uitzending begint om 19u00 met een uitgebreide voorbeschouwing. De wedstrijd begint om 20u00. De commentator bij de live-uitzending van dit duel is Evert Ten Napel. (Dit is zijn laatste profvoetbalwedstrijd als commentator.) Na afloop is er een nabeschouwing te zien.

Live bij ESPN Sports op 7 augustus 2021

Behalve op het 'open net' van ESPN, wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal ook live op tv uitgezonden door ESPN Sports (tv en livestream). Hun live-uitzending van de Johan Cruijff Schaal vindt plaats op de zender ESPN Sports 1. De aftrap van de match is om 18u00. Hoe laat begint de live tv-uitzending? De voorbeschouwing begint om 19u00. Men dient doorgaans een aanvullend abonnement te hebben om de zender ESPN Sports 1 te kunnen zien. Dit geldt echter sinds 23 juli 2019 niet meer voor de klanten van digitale tv bij ESPN. Bij hen zit sindsdien de zender ESPN Sports 1 'gratis' in het basispakket (op kanaal 14). Klanten van KPN kunnen dit duel dus gratis op tv bekijken op zowel digitaal kanaal 14 (ESPN Sports 1) als op kanaal 16 (ESPN-FOX Tv). Ook bij diverse andere tv-providers is die zender anno 2021, 2022 en 2023 gratis beschikbaar.

Niet meer op SBS6 of Veronica

Oorspronkelijk had FOX (de voorloper van ESPN) al jaren geleden exclusief de uitzendrechten (voor televisie en livestream) van de Johan Cruijff Schaal. Ze hebben toen ook enkele edities van de Johan Cruijff Schaal live uitgezonden het open net van FOX. Vervolgens hebben ze echter enkele sublicenties van de uitzendrechten van voetbalrechten (waaronder de rechten van de Johan Cruijff Schaal), voor enkele jaren doorverkocht aan SBS Broadcasting, wat de eigenaar is van onder meer de zenders SBS6, SBS9 en Veronica. Daardoor kon SBS Broadcasting deze wedstrijd enkele jaren live uitzenden op hun zender SBS6. Met ingang van 2018 komt er echter een einde aan dat subcontract van SBS Broadcasting met betrekking tot de Johan Cruijff Schaal. Lang werd daarom verwacht dat de Johan Cruijff Schaal 2018 op Veronica live zou worden uitgezonden, maar om diverse praktische redenen heeft men daar uiteindelijk niet voor gekozen. Het bedrijf SBS Broadcasting heeft dus besloten om in 2018 geen sublicentie te kopen om de Johan Cruijff Schaal live te mogen uitzenden. De live uitzendrechten (tv en livestream) zijn daarom weer automatisch helemaal in handen van FOX dat het dus in eerste live uitzendt op hun 'open net' FOX TV en daarnaast op de abonneezender FOX Sports 1. Met ingang van 2021 veranderde de naam van het moederbedrijf van deze zenders in Nederland in ESPN. Behalve deze wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zendt ESPN/FOX in de loop van het seizoen 2018-2019 overigens ook heel wat andere wedstrijden live uit (tv en livestream), die in het verleden bij SBS of Veronica te zien waren, waaronder de KNVB bekerfinale.

Livestream Johan Cruijff Schaal 2021

Livestream ESPN Sports op 7 augustus 2021

De Johan Cruijff Schaal is ook live op het internet te bekijken via een livestream van ESPN Sports. Via zo'n livestream kan men de strijd om de Johan Cruijff Schaal 2021 dus op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream van de John Cruijff Schaal is te vinden op de ESPN Sports Go App. De livestream op deze app is beschikbaar voor betalende abonnees van ESPN Sports. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending van ESPN Sports. Dit houdt dus in dat die livestream met de voorbeschouwing op 7 augustus 2021 om 19u00 begint. De wedstrijd is vanaf 20u00 op de livestream te zien. ESPN Sports heeft sowieso een heel groot aanbod aan voetbalwedstrijden die via een livestream bekeken kunnen worden. Zo is ook elke wedstrijd in de Nederlandse eredivisie per livestream bij hen te bekijken. Ook een groot aantal wedstrijden van de KNVB Beker is per livestream te zien bij ESPN Sports, waaronder de KNVB Bekerfinale. Eveneens zijn wedstrijden uit de Conference League en Europa League per livestream bij hen te zien.

Alternatief: livestream op 7 augustus 2021 via Go App

Men kan de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal ook per livestream op de Go App (online tv) bekijken. Met die app kan men namelijk online (op bijvoorbeeld een smartphone of tablet) per livestream tv-kanalen bekijken. Daaronder is dus ook een livestream van de zender EPSN-FOX tv (kanaal 11). Deze Go App is een product van VodafoneZiggo en hun livestream is beschikbaar voor iedereen die digitale tv heeft bij dat bedrijf. Voor abonnees van Ziggo is dit in de praktijk dus een soort gratis livestream van de Johan Cruijff Schaal 2021, maar eveneens van de Johan Cruijff Schaal 2022 en de edities van 2023 en 2024. Men kan deze livestream van de wedstrijd op die app in de gehele EU bekijken. Dit is dus erg handig voor Nederlandse Ziggo-klanten die op vakantie in de EU zijn en de wedstrijd per livestream willen bekijken. Elke livestream op die app (en dus ook deze stream) is echter in de meeste landen buiten de Europese Unie geblokkeerd. Op de Ziggo Go App kan men binnen de EU overigens niet alleen per livestream naar dit duel kijken, men kan binnen de EU ook een week lang de tv-uitzending van deze match via een stream terugkijken.

Geen livestream Talpa Broadcasting in 2021

Voor online voetbalkijkers die graat dit duel per livestream willen bekijken, doch geen abonnement hebben bij tv-providers zoals ESPN Sports of Ziggo, is het jammer dat Talpa Broadcasting anno 2021 niet meer de uitzendrechten van deze wedstrijd heeft en het dus niet uitzendt op Veronica. Indien een voetbalwedstrijd immers live op tv uitgezonden wordt door Veronica, dan is deze match doorgaans ook online via een livestream te zien op hun website. De livestream van Veronica is bij voetbalwedstrijden doorgaans geheel gratis en openbaar toegankelijk. Ook bij veel wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en bij diverse oefenwedstrijden van het Oranje herenteam was er zo'n gratis livestream beschikbaar bij Veronica. Topwedstrijden uit de Champions League zijn ook vaak via een gratis livestream bij hen te bekijken. Bij veel andere grote sportevenementen (zoals vechtsportgala's van de UFC) biedt Veronica eveneens een gratis livestream aan. Helaas is er bij de Johan Cruijff Schaal 2021 of 2022, maar ook niet van 2023 en 2024 waarschijnlijk dus niet een livestream bij Veronica of SBS6 beschikbaar, aangezien alle rechten (tv en livestream) in handen van FOX zijn.

Livestream Supercup via NLziet in 2021? Neen

Is het mogelijk om de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2021 via een livestream op de populaire tv-app NLziet te bekijken? Neen, er is op die app niet een livestream beschikbaar van de Johan Cruijff Schaal 2021. De wedstrijd wordt namelijk live uitgezonden op FOX. Die zender werkt anno 2021 niet mee aan het mediaplatform NLziet en dus kan men ook geen livestream van die zender bekijken op deze app. Bij NLziet kan men alleen per livestream kijken naar zenders van RTL XL, NPO Start en Kijk (Talpa - SBS Broadcasting). Er is op die applicatie geen stream van ESPN te bekijken. Ook in 2022, 2023 of 2024 zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn.

Livestream ESPN-FOX tv in 2021?

Is er een livestream van deze strijd om de Johan Cruijff Schaal 2021 beschikbaar op de website van ESPN-FOX Tv (het 'open net'). Neen, op die site biedt men anno 2021 niet een livestream aan waarmee men de programma's van deze zender (zoals dit voetbalduel) live kan bekijken.

Livestream interactieve tv op 7 augustus 2021

Voor klanten van KPN is het mogelijk om via een livestream deze voetbalmatch op 7 augustus 2021 te bekijken op de site van InteractieveTv. Ook kan men deze wedstrijd op 7 augustus 2021 bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN. Bij deze manier van per livestream tv kijken gelden ongeveer dezelfde regels voor de klanten van KPN, als bij de Go App van Ziggo voor de klanten van Ziggo. Men kan in de hele EU via deze livestream naar de wedstrijd om de Supercup kijken. Zo kunnen klanten van KPN die op vakantie in een ander EU-land zijn, toch per livestream de live tv-uitzending bekijken, via hun smartphone of computer, op elke plek waar ze via wifi een internetverbinding hebben. Net als bij de Go-app van Ziggo, neemt men bij deze diensten van KPN anno 2021 dus eigenlijk het hele zenderpakket mee op vakantie (althans in de EU), dat men ook thuis op tv kan bekijken. Er zijn twee kanalen op de iTV-app waarop klanten van KPN dit duel anno 2021 via een gratis livestream kunnen bekijken. Ze kunnen kiezen voor de livestream van deze Johan Cruijff Schaal op kanaal 14 (ESPN Sports). Ze kunnen het duel echter ook anno 2021 live bekijken via hun 'gratis' livestream op kanaal 16 (ESPN-FOX tv).

Wat is het verschil tussen de stream die men op de iTV-app van KPN kan bekijken en de livestream die men op de site van Interactieve Tv vindt? De iTV-app is bedoeld voor tv kijken per livestream op een smartphone of tablet. De livestream op de website van Interactieve Tv is daarentegen meer bedoeld voor een desktop computer of laptop.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Voetbal: Ajax-PSV live op tv en livestreamVoetbal: Ajax-PSV live op tv en livestreamAFC Ajax en PSV Eindhoven behoren samen met Feyenoord tot de traditionele top drie van het Nederlandse voetbal. Hoewel e…
Voetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamVoetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamAlle wedstrijden die Ajax speelt in de eredivisie, Champions League, KNVB Beker en Europa League worden live op tv uitge…

Finale Europa League, live op tv en livestreamFinale Europa League, live op tv en livestreamDe finale van de UEFA Europa League wordt in Nederland en België door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook is dez…
Finale Champions League, live op tv en livestreamFinale Champions League, live op tv en livestreamDe finale van de Champions League is het jaarlijkse hoogtepunt van het Europese clubvoetbal. Deze wedstrijd wordt wereld…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/sport/3842736/geen-verlenging-bij-gelijkspel-johan-cruijff-schaal.html
  • http://www.knvb.nl/competities/betaaldvoetbal/johancruijffschaal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Supercup_1949
  • http://www.foxtv.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-08-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.