Finale Champions League, live op tv en livestream

Finale Champions League, live op tv en livestream De finale van de Champions League is het jaarlijkse hoogtepunt van het Europese clubvoetbal. Deze wedstrijd wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook is de finale van dit Europese bekertoernooi op het internet te bekijken via een livestream. Bij welke omroepen is de Champions League Finale live op tv te zien in Nederland en België? En waar vindt men een livestream van de finale van de Champions League?

Geschiedenis Champions League

Coupe des Nations

In de eerste helft van de 20e eeuw werden er al diverse pogingen gedaan, om een Europees kampioenschap voetbal voor clubteams te organiseren. Een bekende poging uit die periode was de Coupe des Nations. Dit toernooi werd in 1930 in Zwitserland gespeeld. Hieraan deden 10 teams uit 10 verschillende landen mee. Daaronder waren de Belgische kampioen Cercle Brugge en de Nederlandse kampioen Go Ahead.

Het deelnemersveld had wel diverse duidelijk manco's. Eén van de belangrijkste was, dat er geen teams meededen uit Engeland, wat toch de bakermat van het voetbal is en indertijd nog als het absolute topland werd beschouwd. De Coupe des Nations werd in 1930 gewonnen door het Hongaarse team Ujpest. Dit team had overigens in de kwartfinale het Nederlandse Go Ahead met maar liefst 0-7 verslagen.

Na afloop van die eerste en enige editie van de 'Coupe des Nations' waren er verschillende plannen om in de toekomst regelmatig soortgelijke, prestigieuze toernooien te organiseren. Zo was er het plan om zo'n toernooi voortaan te koppelen aan de Expo (Wereldtentoonstelling). Dit werd echter geen succes, vooral doordat heel veel kampioenen van vooraanstaande landen geen interesse hadden om deel te nemen aan zo'n kampioenschap. In de jaren dertig en veertig slaagde men er daarom verder niet meer in om een echt Europees kampioenschap voetbal voor clubteams te organiseren.

Europacup I

In het seizoen 1955-1956 slaagde de UEFA er eindelijk in om een officieel Europees kampioenschap voor clubteams op te zetten. De officiële naam was de 'Coupe des Clubs Champions Européens'. Later werd de roepnaam van dit toernooi de 'Europacup I'. Dit was een kampioenschap waar officieel alleen landskampioenen aan deel mochten nemen. Toch hielden in de begintijd niet alle voetbalbonden zich aan die regel: namens Nederland nam aan het eerste seizoen van de Europacup I bijvoorbeeld PSV deel, terwijl Willem II de landskampioen was. Wat later, toen het toernooi aan prestige had gewonnen, werd het inderdaad een toernooi waaraan alleen landskampioenen deelnamen. De eerste vijf edities van de Europacup I werden gewonnen de Real Madrid.

Nederlandse successen in de Europacup I

In 1969 was AFC Ajax het eerste Nederlandse team dat erin slaagde om de finale van de Europacup I te halen. De finale (die in het Bernabeu-stadion te Madrid werd gespeeld) werd echter met 4-1 gewonnen door AC Milan. In 1970 was Feyenoord de eerste Nederlandse club die de Europacup I won. Vervolgens won Ajax dit toernooi in 1971, 1972 en 1973. PSV won de Europacup I in 1988.

Champions League

Met ingang van het seizoen 1992-1993 kreeg dit toernooi een nieuwe naam: de UEFA Champions League. Voortaan was het niet meer één groot knock-out toernooi, maar kwam er ook een poulefase binnen dit toernooi. Tot 1997 bleef de Champions League een toernooi waaraan alleen maar landskampioenen deel mochten nemen (plus de regerende houder van de Europacup I).

In 1997 veranderde dit: voortaan mochten naast de kampioenen ook andere hoog geklasseerde teams uit de topcompetities meedoen aan de Champions League. De Champions League werd één keer gewonnen door een Nederlandse club: AFC Ajax won deze 'Cup met de Grote Oren' in 1995. In de finale van de Champions League won Ajax dat jaar met 1-0 van AC Milan. In 1996 was Ajax de verliezende finalist. Dat jaar verloor Ajax de Champions League Finale na strafschoppen van Juventus.

Erelijst (gezamenlijk: Europacup I en Champions League)

Wie zijn anno 2022 de succesvolste clubs uit de geschiedenis van het belangrijkste Europese clubtoernooi? Real Madrid won 13 keer dit toernooi. AC Milan won 7 keer. Liverpool FC en Bayern München wonnen 6 keer. FC Barcelona won 5 keer de finale. Ajax won de finale vier keer.

Datum: zaterdag

Hoewel de overige wedstrijden van het toernooi op doordeweekse dagen worden gespeeld (dinsdag en woensdag), wordt de eindstrijd op een zaterdag gehouden. De reden hiervoor is, dat dit commercieel gezien (qua live-uitzendrechten op tv en stream) een veel interessantere dag is dan de dinsdag en woensdag. De eindstrijd wordt meestal in mei, of anders begin juni gespeeld. De Champions League Finale 2022 vindt bijvoorbeeld plaats op 28 mei. De Champions League Finale 2023 staat gepland op 10 juni. Ook in 2024 en 2025 staat de wedstrijd in principe in mei of juni. Vanwege het coronavirus werd de eindstrijd in 2020 echter niet in mei of juni gespeeld. Daarentegen werd er dat jaar pas in augustus een eindtoernooi op één locatie gespeeld; de clubs hadden in de slotfase van het toernooi dus geen thuis- en uitwedstrijden.

Locaties?

Er is geen vaste locatie voor de eindstrijd. Jaarlijks wordt er weer een andere locatie uitverkoren. In 2022 zou deze wedstrijd oorspronkelijk in het Krestovskistadion (Sint-Petersburg) gespeeld worden, maar vanwege de oorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft men besloten om deze voetbalwedstrijd te verplaatsen naar een andere locatie: het Stade de France nabij Parijs. In 2023 wordt dit duel in Allianz Arena te Duitsland gehouden. In 2024 vindt de finale plaats in het Wembley Stadium te Londen.

Hoe laat is de aftrap van de Champions League Finale?

Hoe laat begint de wedstrijd? Bij veel voorgaande edities begon de finale van de Champions League om 20u45. Sinds 2019 is dat gewijzigd. De aftrap van de finale van de Champions League is toen verplaatst naar 21u00 CET (de tijdzone van Nederland en België). Ook bij de daaropvolgende edities staat de aftrap op dat tijdstip gepland.

Champions Finale live op tv: hoe laat? Welke zender?

Nederland: de Champions League Finale bij RTL

De uitzendrechten van de Champions League in Nederland zijn in handen van naar RTL Nederland. De Champions League Finale is live op tv te zien bij RTL7. De live-uitzending begint bij hen om circa 19u25.

Finale Champions League ook live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De final wordt ook live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Dat is het 'open net' dat alle klanten van digitale tv bij deze provider live kunnen bekijken. Deze live-uitzending begint om 20u00. Tegelijkertijd wordt de finale ook live op tv uitgezonden door hun abonneezender Ziggo Sport Select.

Finale Champions League live op tv in België

In Vlaanderen wordt de wedstrijd in de Champions League live op tv uitgezonden door de commerciële zender VTM2. Hun live tv-uitzending van dit duel in de Champions League begint om circa 20u30.

Livestream Finale Champions League

Livestream Champions League Finale

Er wordt jaarlijks een livestream van de Champions League Finale geproduceerd door RTL Nederland. Met zo'n livestream is deze wedstrijd dus op een smartphone of computer live online te bekijken. Deze livestream van de Champions League Finale wordt door hen geproduceerd in een samenwerkingsverband met Videoland. Ook is de stream live te bekijken bij diverse tv-apps.

Livestream Champions League via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de Champions League Finale te kijken. Daarmee kan men per livestream een groot aantal tv-zenders bekijken, waaronder dus ook RTL7, dat de Champions League Finale live uitzendt, die tussen Manchester City en Chelsea gaat. De Go App is een streamingdienst van VodafoneZiggo. Iedereen met digitale tv bij Ziggo kan deze app 'gratis' gebruiken. De livestream op deze app heeft voor sommige kijkers voordelen vergeleken met de gratis stream van Veronica. De gratis livestream van Veronica bij deze Champions League Finale is bijvoorbeeld alleen in Nederland te bekijken. In andere landen is deze livestream van Veronica bij deze finale 'geo-blocked'. De livestream op de Ziggo Go App van deze finale kan men daarentegen in de gehele EU bekijken. Een ander voordeel is, dat de livestream op de Go App doorgaans wat 'stabieler' is. De gratis livestream van Veronica kan bij grote evenementen, zoals de Champions League-finale, door de plotselinge grote aantallen kijkers 'overbezet' raken, waardoor de stream weleens kans vastlopen of storen bij veel kijkers. Bij de Ziggo Go App is men daarentegen dagelijks goed voorbereid op grote aantallen kijkers, waardoor over het algemeen hun livestream wat stabieler is.

Livestream Champions League bij KP Interactieve TV

Klanten van KPN kunnen, indien zij een bijpassend abonnement hebben, dit duel per livestream bekijken op de TV-app. Zo'n livestream is in de hele EU te bekijken. Ook kunnen zij de wedstrijd per livestream op de site van Interactieve Tv kijken. Via die app en die site is per livestream overigens wel de uitzending van RTL7 te zien, maar de stream van de Ziggo is zonder aanvullend abonnement niet te bekijken.

Livestream finale Champions League bij Ziggo Sport Totaal

De wedstrijd is ook online via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Die livestream van de eindstrijd Manchester City-Chelsea begint om 20u30. Deze livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om automatisch deze livestream van de eindstrijd van de Champions League te kunnen bekijken.

Deze livestream van het duel bij Ziggo Sport Totaal begint tegelijk met hun live tv-uitzending. Voor mensen die geen abonnement hebben op de Ziggo Sport Go App is deze livestream ook beschikbaar via PPV (Pay Per View), zoals elke stream van Ziggo Sport Totaal. Die optie zal bij deze livestream natuurlijk beslist niet populair zijn. Er is immers een officieel en gratis alternatief voor online kijkers in Nederland: de gratis livestream van Veronica Tv.

Livestream Champions League Finale bij NLziet

Het is ook mogelijk om via een livestream van NLZIET de finale van de Champions League tussen Manchester City en Chelsea te bekijken. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben, om via die app live naar de finale te kunnen kijken. Op deze app kan men per livestream naar de live tv-uitzending van Veronica van deze finale kijken. Op die app kan men immers per livestream kijken naar de zenders van Talpa (SBS Broadcasting - Kijk), NPO Start en RTL XL. De zender Veronica Tv is een onderdeel van Talpa (SBS Broadcasting) en dus kan men die zender per livestream op deze app bekijken. Men kan daarentegen op die app dus niet naar een livestream van de live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal van deze Champions League Finale 2022, 2023 of 2024 kijken, aangezien Ziggo Sport niet meewerkt aan deze dienst.

Livestream finale Champions Leagu bij VTM2 in België (gratis)

De eindstrijd om de Champions League is ook in België online via een livestream te volgen. De Vlaamse commerciële omroep VTM biedt een gratis livestream aan van deze match. De livestream van de Champions League Finale bevindt zich onder meer op hun website in de programmagids. Ook op andere site van het moederbedrijf van VTM (Medialaan) is deze livestream te vinden. Zo is deze livestream ook te bekijken via de site van de zusterzender VTM2. Om deze gratis livestream van dit duel hen te kunnen bekijken dient men wel in te loggen op hun site. Men kan bij die livestream inloggen met een gratis account van Medialaan. Het is echter ook mogelijk om bij die livestream in te loggen met een regulier Facebook-account (zodat men als Facebook-gebruiker dus geen extra account hoeft aan te maken om deze stream van de finale te kunnen bekijken).

Tot aan 2021: gratis livestream finale Champions League bij Talpa, maar niet in 2022, 2023 en 2024

De finale was in Nederland jarenlang via een livestream van de streamingdienst Kijk te bekijken. Hiermee kon men dus online op bijvoorbeeld een computer of smartphone naar de wedstrijd kijken. Deze livestream van Kijk was beschikbaar bij de Champions League Finale van 2021. Dit was een gratis livestream. Bij Talpa biedt men doorgaans een gratis livestream aan van sportwedstrijden die zij live uitzenden. De livestream van Kijk is zowel op hun site als op hun app. Eveneens is zo'n livestream vaak te bekijken via de site van Veronica Tv. (Ook wedstrijden die op andere tv-zenders van Talpa dan Veronica worden uitgezonden, bijvoorbeeld op SBS6 of SBS9, zijn toch vaak wel per livestream te zien op de site van Veronica.) De livestream van deze voetbalwedstrijd begon tegelijk met de live tv-uitzending. Om live naar een stream van deze wedstrijd bij Talpa te kijken, diende men in te loggen op die site. Hoe kon men inloggen om die livestream te bekijken? Dit kan doorgaans met een Facebook-account. Daarnaast is het ook mogelijk om bij die livestream in te loggen met een account van Kijk, de streamingdienst van Talpa. Elke livestream van de website van Veronica en op de site van Kijk is wel geo-restricted. Dit houdt in dat men de livestream op hun site officieel alleen in Nederland mag bekijken. In andere landen is deze livestream van Veronica 'geo-blocked'. Deze finale van de Champions League 2021 was de laatste wedstrijd die zij per livestream uitzenden van dit toernooi.. Met ingang van het seizoen 2021-2022 zenden zij wel de Europa League per gratis livestream live uit. Behalve wedstrijden uit de Champions League, zonden zij ook vaak via een gratis livestream duels van de Oranje Leeuwinnen uit. Ook vechtsportgala's van de UFC zijn via zo'n gratis livestream van Kijk te bekijken. Eveneens waren de evenementen van Glory Kickboxing dikwijls via een gratis livestream bij Kijk te zien. Sinds eind 2020 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten van de livestream voor die kickboksgala's. De livestream daarvan is in Nederland voortaan bij Spike te verkrijgen.

Live bij de NPO: finale Champions League op radio en blog

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om deze finale van de Champions League live op tv of online via een livestream te kunnen uitzenden. Wel zenden zij de finale tussen op die avond live uit op Radio 1. Daarnaast is het verloop van deze finale op hun site (en op de NOS-app) ook live te volgen via een blog. Op de avond van de eindstrijd (na circa 23u20) is er op tv ook een samenvatting van de Champions League-finale te zien bij NOS Studio Sport.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Champions League live op tv en livestreamChampions League live op tv en livestreamDe Champions League is de hoogste divisie van het Europese clubvoetbal. De wedstrijden van dit toernooi zijn in Nederlan…
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Op woensdag 12 augustus 2020 speelt Paris Saint-Germain tegen Atalanta Bergamo. Dit is een wedstrijd in de kwartfinale v…
Voetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamVoetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamDe voetbalwedstrijden van Club Brugge in de Belgische Jupiler Pro League en het Europees voetbal zijn allen live op tv t…

Johan Cruijff Schaal, live op tv en livestreamJohan Cruijff Schaal, live op tv en livestreamDe wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gaat tussen de Nederlandse landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker. Deze w…
KNVB Bekerfinale live op tv en livestreamKNVB Bekerfinale live op tv en livestreamDe KNVB bekerfinale wordt jaarlijks gespeeld in het Rotterdamse 'Stadion Feijenoord' (oftewel de Kuip). De finale van he…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League_2014/15
  • http://www.uefa.com/uefachampionsleague/index.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympiastadion_(Berlijn)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Coupe_des_Nations
  • http://www.rsssf.com/tablesc/coupedesnations30.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 01-06-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.