Finale Champions League, live op tv en livestream

Finale Champions League, live op tv en livestream De finale van de Champions League is het jaarlijkse hoogtepunt van het Europese clubvoetbal. Deze wedstrijd wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook is de finale van dit Europese bekertoernooi op het internet te bekijken via een livestream. De eindstrijd van 2021 wordt gespeeld op zaterdag 29 mei 2021. Bij welke omroepen is de Champions League Finale live op tv te zien in Nederland en België? En waar vindt men een livestream van de finale van de Champions League 2021?

Geschiedenis Champions League

Coupe des Nations

In de eerste helft van de 20e eeuw werden er al diverse pogingen gedaan, om een Europees kampioenschap voetbal voor clubteams te organiseren. Een bekende poging uit die periode was de Coupe des Nations. Dit toernooi werd in 1930 in Zwitserland gespeeld. Hieraan deden 10 teams uit 10 verschillende landen mee. Daaronder waren de Belgische kampioen Cercle Brugge en de Nederlandse kampioen Go Ahead.

Het deelnemersveld had wel diverse duidelijk manco's. Eén van de belangrijkste was, dat er geen teams meededen uit Engeland, wat toch de bakermat van het voetbal is en indertijd nog als het absolute topland werd beschouwd. De Coupe des Nations werd in 1930 gewonnen door het Hongaarse team Ujpest. Dit team had overigens in de kwartfinale het Nederlandse Go Ahead met maar liefst 0-7 verslagen.

Na afloop van die eerste en enige editie van de 'Coupe des Nations' waren er verschillende plannen om in de toekomst regelmatig soortgelijke, prestigieuze toernooien te organiseren. Zo was er het plan om zo'n toernooi voortaan te koppelen aan de Expo (Wereldtentoonstelling). Dit werd echter geen succes, vooral doordat heel veel kampioenen van vooraanstaande landen geen interesse hadden om deel te nemen aan zo'n kampioenschap. In de jaren dertig en veertig slaagde men er daarom verder niet meer in om een echt Europees kampioenschap voetbal voor clubteams te organiseren.

Europacup I

In het seizoen 1955-1956 slaagde de UEFA er eindelijk in om een officieel Europees kampioenschap voor clubteams op te zetten. De officiële naam was de 'Coupe des Clubs Champions Européens'. Later werd de roepnaam van dit toernooi de 'Europacup I'. Dit was een kampioenschap waar officieel alleen landskampioenen aan deel mochten nemen. Toch hielden in de begintijd niet alle voetbalbonden zich aan die regel: namens Nederland nam aan het eerste seizoen van de Europacup I bijvoorbeeld PSV deel, terwijl Willem II de landskampioen was. Wat later, toen het toernooi aan prestige had gewonnen, werd het inderdaad een toernooi waaraan alleen landskampioenen deelnamen. De eerste vijf edities van de Europacup I werden gewonnen de Real Madrid.

Nederlandse successen in de Europacup I

In 1969 was AFC Ajax het eerste Nederlandse team dat erin slaagde om de finale van de Europacup I te halen. De finale (die in het Bernabeu-stadion te Madrid werd gespeeld) werd echter met 4-1 gewonnen door AC Milan. In 1970 was Feyenoord de eerste Nederlandse club die de Europacup I won. Vervolgens won Ajax dit toernooi in 1971, 1972 en 1973. PSV won de Europacup I in 1988.

Champions League

Met ingang van het seizoen 1992-1993 kreeg dit toernooi een nieuwe naam: de UEFA Champions League. Voortaan was het niet meer één groot knock-out toernooi, maar kwam er ook een poulefase binnen dit toernooi. Tot 1997 bleef de Champions League een toernooi waaraan alleen maar landskampioenen deel mochten nemen (plus de regerende houder van de Europacup I).

In 1997 veranderde dit: voortaan mochten naast de kampioenen ook andere hooggeklasseerde teams uit de topcompetities meedoen aan de Champions League. De Champions League werd één keer gewonnen door een Nederlandse club: AFC Ajax won deze 'Cup met de Grote Oren' in 1995. In de finale van de Champions League won Ajax dat jaar met 1-0 van AC Milan. In 1996 was Ajax de verliezende finalist. Dat jaar verloor Ajax de Champions League Finale na strafschoppen van Juventus.

Erelijst (gezamenlijk: Europacup I en Champions League)

Wie zijn anno 2021 de succesvolste clubs uit de geschiedenis van het belangrijkste Europese clubtoernooi? Real Madrid won 13 keer dit toernooi. AC Milan won 7 keer. Liverpool FC en Bayern München wonnen 6 keer. FC Barcelona won 5 keer de finale. Ajax won de finale vier keer.

Teams: wie in 2021? Manchester City-Chelsea

Tussen welke teams gaat de eindstrijd van dit hoogste Europese toernooi in het clubvoetbal op 29 mei 2021? De eerste finalist is Manchester City, dat erin slaagde om Paris Saint-Germain uit te schakelen in de halve eindstrijd. De tweede finalist in 2021 is Chelsea. Dat schakelde in de halve eindstrijd Real Madrid uit.

Opstelling Manchester City? Opstelling Chelsea?

Met welke opstelling speelt Manchester City dit duel op 29 mei 2021? Hoe ziet de opstelling van Chelsea eruit? Voorafgaand aan deze wedstrijd worden hier de opstellingen van Manchester City en Chelsea geplaatst.

Opstelling Chelsea:

Mendy, James, Thiago Silva, Rüdiger, Azpilicueta, Kante, Jorginho, Chilwell, Mount, Werner en Havertz.

Opstelling Manchester City:

Ederson, Walker, Stones, Dias, Zinchenko, Gundogan, Kevin de Bruyne, Bernardo, Mahrez, Foden en Sterling.

Uitslag finale 2021

Chelsea heeft de Champions League 2021 gewonnen. De club uit Londen won met 0-1 dankzij een doelpunt van Havertz in de 42e minuut.

Hoe laat is de aftrap van de Champions League Finale 2021?

Hoe laat begint de wedstrijd? Bij veel voorgaande edities begon de finale van de Champions League om 20u45. Sinds 2019 is dat gewijzigd. De aftrap van de finale van de Champions League is toen verplaatst naar 21u00. Ook bij de eindstrijd van zaterdag 29 mei 2021 geldt dat tijdstip.

Champions Finale live op tv in 2021: hoe laat? Welke zender?

Nederland: Finale live op welke omroep? In 2021 is de finale nog bij Talpa

In Nederland zijn de uitzendrechten (tv en livestream) van de finale in handen van Talpa. Op welke zender van hen is dit duel tussen Chelsea en Manchester City te zien op 29 mei 2021? De finale wordt in Nederland live op tv uitgezonden door de zender SBS6. In 2019 werd de eindstrijd nog uitgezonden op de zender Veronica Tv, maar met ingang van augustus 2020 zijn de Champions League-uitzendingen verhuisd naar de zender SBS6. Dat geldt dus ook

Hoe laat en welke zender?

Hoe laat begint de live-uitzending van Chelsea-Manchester City? Op welke zender is het live te zien? Hun live tv-uitzending van deze finale van de Champions League begint om circa 20u30 op SBS6. De aftrap van de Champions League Finale 2021 is live te zien om 21u00. (In diverse tv-gidsen staat vermeld dat de tv-uitzending pas om 20u55 zou beginnen, maar dat klopt niet. De live-uitzending begint daadwerkelijk om circa 20u30 op SBS6 met een voorbeschouwing.)

Nederland: de Champions League Finale 2022, 2023 en 2024 bij RTL

De uitzendrechten van de Champions League verhuizen in Nederland met ingang van de zomer van 2021 naar RTL Nederland. In de praktijk is de finale van 2021 dus de laatste wedstrijd die Talpa van dit toernooi uitzendt. De Champions League Finale 2022, maar ook de finale van 2023 en die van 2024 zijn live op tv te zien bij RTL7.

Finale Champions League 2021 ook live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De finale Manchester City-Chelsea wordt ook live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Dat is het 'open net' dat alle klanten van digitale tv bij deze provider live kunnen bekijken. Deze live-uitzending begint om 20u30. Tegelijkertijd wordt de finale ook live op tv uitgezonden door hun abonneezender Ziggo Sport Select.

Finale Champions League 2021 live op tv in België

In Vlaanderen wordt de wedstrijd in de Champions League tussen Chelsea en Manchester City op 29 mei 2021 live op tv uitgezonden door de commerciële zender VTM. Hun live tv-uitzending van dit duel in de Champions League 2021 begint om 20u30.

Livestream Finale Champions League 2021

Gratis livestream finale Champions League (Talpa) in 2021

De finale is op 29 mei 2021 in Nederland via een livestream van de streamingdienst Kijk te bekijken. Hiermee kan men dus online op bijvoorbeeld een computer of smartphone naar de wedstrijd tussen Chelsea en Manchester City kijken. Deze livestream van Kijk is beschikbaar bij de Champions League Finale van 2021. Dit is een gratis livestream. Bij Talpa biedt men doorgaans een gratis livestream aan van sportwedstrijden die zij live uitzenden. De livestream van Kijk is zowel op hun site als op hun app. Eveneens is zo'n livestream vaak te bekijken via de site van Veronica Tv. (Ook wedstrijden die op andere tv-zenders van Talpa dan Veronica worden uitgezonden, bijvoorbeeld op SBS6 of SBS9, zijn toch vaak wel per livestream te zien op de site van Veronica.) De livestream van deze voetbalwedstrijd begint op 29 mei 2021 tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat hun gratis livestream van de Champions League-finale om 20u30 begint.

Livestream van de Champions League 2021 inloggen (Talpa)

Om op 29 mei 2021 live naar een stream van deze wedstrijd tussen Chelsea en Manchester City bij Talpa te kijken, dient men vaak in te loggen op die site. Hoe kan men inloggen om die livestream te bekijken? Dit kan doorgaans met een Facebook-account. Daarnaast is het ook mogelijk om bij die livestream in te loggen met een account van Kijk, de streamingdienst van Talpa. Elke livestream van de website van Veronica en op de site van Kijk is wel geo-restricted. Dit houdt in dat men de livestream op hun site officieel alleen in Nederland mag bekijken. In andere landen is deze livestream van Veronica 'geo-blocked'. Deze finale van de Champions League 2021 is de laatste wedstrijd die zij per livestream uitzenden van dit toernooi. Na de zomer van 2021 zenden zij wel de Europa League per gratis livestream live uit. Behalve wedstrijden uit de Champions League, zonden zij ook vaak via een gratis livestream duels van de Oranje Leeuwinnen uit. Ook vechtsportgala's van de UFC zijn via zo'n gratis livestream van Kijk te bekijken. Eveneens waren de evenementen van Glory Kickboxing dikwijls via een gratis livestream bij Kijk te zien. Sinds eind 2020 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten van de livestream voor die kickboksgala's. De livestream daarvan is in Nederland voortaan bij Spike te verkrijgen.

Livestream Champions League Finale 2022, 2023 en 2024

Er wordt met ingang van 2022 jaarlijks een livestream van de Champions League Finale geproduceerd door RTL Nederland. Zij nemen namelijk de uitzendrechten over van Talpa. Deze livestream van de Champions League Finale wordt in 2022, 2023 en 2024 door hen geproduceerd in een samenwerkingsverband met RTL XL en Videoland. Ook is de stream live te bekijken in 2022, 2023 en 2024 bij onder meer NLZIET en bij diverse tv-apps.

Livestream Champions League 2021 via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de Champions League Finale te kijken. Daarmee kan men per livestream een groot aantal tv-zenders bekijken, waaronder dus ook SBS6, dat bijvoorbeeld op 29 mei 2021 de Champions League Finale live uitzendt, die tussen Manchester City en Chelsea gaat. De Go App is een streamingdienst van VodafoneZiggo. Iedereen met digitale tv bij Ziggo kan deze app 'gratis' gebruiken. De livestream op deze app heeft voor sommige kijkers voordelen vergeleken met de gratis stream van Veronica. De gratis livestream van Veronica bij deze Champions League Finale is bijvoorbeeld alleen in Nederland te bekijken. In andere landen is deze livestream van Veronica bij deze finale 'geo-blocked'. De livestream op de Ziggo Go App van deze finale kan men daarentegen in de gehele EU bekijken. Een ander voordeel is, dat de livestream op de Go App doorgaans wat 'stabieler' is. De gratis livestream van Veronica kan bij grote evenementen, zoals de Champions League-finale, door de plotselinge grote aantallen kijkers 'overbezet' raken, waardoor de stream weleens kans vastlopen of storen bij veel kijkers. Bij de Ziggo Go App is men daarentegen dagelijks goed voorbereid op grote aantallen kijkers, waardoor over het algemeen hun livestream wat stabieler is.

Livestream Champions League 2021 bij iTV

Klanten van KPN kunnen, indien zij een bijpassend abonnement hebben, dit duel op 29 mei 2021 per livestream bekijken op de iTV-app. Zo'n livestream is in de hele EU te bekijken. Ook kunnen zij de wedstrijd tussen Manchester City en Chelsea per livestream op de site van Interactieve Tv kijken. Via die app en die site is anno 2021 per livestream overigens wel de uitzending van Talpa (SBS6) te zien, maar de stream van de Ziggo is zonder aanvullend abonnement niet te bekijken.

Livestream finale Champions League 2021 bij Ziggo Sport Totaal

De wedstrijd is in 2021 ook online via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Die livestream van de eindstrijd Manchester City-Chelsea begint om 20u30. Deze livestream bevindt zich op de avond van zaterdag 29 mei 2021 op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om automatisch deze livestream van de eindstrijd van de Champions League 2021 te kunnen bekijken.

Deze livestream van het duel bij Ziggo Sport Totaal begint tegelijk met hun live tv-uitzending. Voor mensen die geen abonnement hebben op de Ziggo Sport Go App is deze livestream ook beschikbaar via PPV (Pay Per View), zoals elke stream van Ziggo Sport Totaal. Die optie zal bij deze livestream natuurlijk beslist niet populair zijn. Er is immers een officieel en gratis alternatief voor online kijkers in Nederland: de gratis livestream van Veronica Tv.

Livestream Champions League Finale 2021 bij NLziet

Het is ook mogelijk om via een livestream van NLZIET de finale van de Champions League tussen Manchester City en Chelsea te bekijken. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben, om via die app live naar de finale te kunnen kijken. Op deze app kan men per livestream naar de live tv-uitzending van Veronica van deze finale kijken. Op die app kan men immers per livestream kijken naar de zenders van Talpa (SBS Broadcasting - Kijk), NPO Start en RTL XL. De zender Veronica Tv is een onderdeel van Talpa (SBS Broadcasting) en dus kan men die zender per livestream op deze app bekijken. Men kan daarentegen op die app dus niet naar een livestream van de live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal van deze Champions League Finale 2021 kijken, aangezien Ziggo Sport niet meewerkt aan deze dienst.

Livestream finale Champions League 2021 bij VTM2in België (gratis)

De eindstrijd om de Champions League 2021 is ook in België online via een livestream te volgen. De Vlaamse commerciële omroep VTM biedt een gratis livestream aan van deze match. De livestream van de Champions League Finale bevindt zich onder meer op hun website in de programmagids. Ook op andere site van het moederbedrijf van VTM (Medialaan) is deze livestream te vinden. Zo is deze livestream ook te bekijken via de site van de zusterzender VTM2. Om deze gratis livestream van dit duel hen te kunnen bekijken dient men wel in te loggen op hun site. Men kan bij die livestream inloggen met een gratis account van Medialaan. Het is echter ook mogelijk om bij die livestream in te loggen met een regulier Facebook-account (zodat men als Facebook-gebruiker dus geen extra account hoeft aan te maken om deze stream van de finale te kunnen bekijken).

Live bij de NPO: finale Champions League 2021 op radio en blog

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft anno 2021 niet de uitzendrechten om deze finale van de Champions League live op tv of online via een livestream te kunnen uitzenden. Wel zenden zij de finale tussen op die avond live uit op Radio 1. Daarnaast is het verloop van deze finale op hun site (en op de NOS-app) ook live te volgen via een blog. Op de avond van de edinstrijd (na circa 23u20) is er op tv ook een samenvatting van de Champions League-finale te zien bij NOS Studio Sport.

Corona: eindtoernooi in 2020, reguliere Champions League Finale 2021

Vanwege het coronavirus werd de eindstrijd in 2020 niet in het voorjaar gespeeld. Daarentegen werd dat jaar in de zomer een eindtoernooi op één locatie gespeeld; de clubs hadden in de slotfase van het toernooi dus geen thuis- en uitwedstrijden. In 2021 is er echter weer een reguliere finale in het voorjaar. Die wordt dan gespeeld op 29 mei 2021.

Locaties? In 2021 in Porto

De wedstrijd wordt doorgaans in het voorjaar gespeeld. Jaarlijks is er weer een andere locatie uitverkoren. Op zaterdag 29 mei 2021 wordt de finale van de Champions League 2021 gespeeld in het Estádio do Dragão (Drakenstadion) te Porto (Portugal). Oorspronkelijk zou het duel op 29 mei 2021 plaatsvinden in het Atatürk Stadion te Istanboel (Turkije), maar vanwege de coronacrisis is de wedstrijd verplaatst. In 2022 wordt deze wedstrijd in principe in het Krestovskistadion (Sint-Petersburg) gespeeld. In 2023 wordt dit duel in Allianz Arena te Duitsland gehouden. In 2024 vindt de finale plaats in het Wembley Stadium te Londen.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Champions League live op tv en livestreamChampions League live op tv en livestreamDe Champions League is de hoogste divisie van het Europese clubvoetbal. De wedstrijden van dit toernooi zijn in Nederlan…
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederland en België. Ook is el…
Voetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamVoetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamDe voetbalwedstrijden van Club Brugge in de Belgische Jupiler Pro League en het Europees voetbal zijn allen live op tv t…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt in 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt plaats in Turijn. D…

Johan Cruijff Schaal, live op tv en livestreamJohan Cruijff Schaal, live op tv en livestreamDe wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gaat doorgaans tussen de Nederlandse landskampioen en de winnaar van de KNVB Bek…
KNVB Bekerfinale live op tv en livestreamKNVB Bekerfinale live op tv en livestreamDe KNVB bekerfinale wordt jaarlijks gespeeld in het Rotterdamse 'Stadion Feijenoord' (oftewel de Kuip). De finale van he…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League_2014/15
  • http://www.uefa.com/uefachampionsleague/index.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympiastadion_(Berlijn)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Coupe_des_Nations
  • http://www.rsssf.com/tablesc/coupedesnations30.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.