KNVB Bekerfinale live op tv en livestream

KNVB Bekerfinale live op tv en livestream De KNVB bekerfinale wordt jaarlijks gespeeld in het Rotterdamse 'Stadion Feijenoord' (oftewel de Kuip). De finale van het KNVB bekertoernooi is live op tv te bekijken. Ook wordt de bekerfinale online via een livestream uitgezonden. Op zondag 18 april 2021 gaat deze eindstrijd tussen Ajax en Vitesse. Hoe is de geschiedenis van het KNVB bekertoernooi verlopen? Op welke zender is de bekerfinale live te zien? Waar vindt men een livestream van de KNVB bekerfinale 2021?

Geschiedenis KNVB Beker

Het Nederlandse bekertoernooi is ontstaan naar voorbeeld van de Engelse FA Cup. Dat Engelse toernooi vond reeds in het seizoen 1871-1872 voor het eerst plaats (onder de naam FA Challenge Cup). Het Nederlandse bekertoernooi vond in het seizoen 1898-1899 voor het eerst plaats. Naar het Engelse voorbeeld werd ook het Nederlandse toernooi via het knock-out systeem gespeeld. In de periode 1994-2003 werd daar echter enigszins van afgeweken: in die tijd begon het bekertoernooi met een poulefase (groepsfase) waarna pas de knock-out-fase begon.

Naam van de Cup

In de begintijd heette de Nederlandse beker de 'Holdertbeker'. De cup werd in die tijd vernoemd naar de ondernemer Holdert, die deze beker beschikbaar stelde. Vanaf 1921 werd de beker de NVB Beker genoemd. Van 1929 tot en met 1945 heette de cup toch weer de Holdertbeker. Na de Tweede Wereldoorlog (toen de NVB inmiddels een Koninklijke bond was geworden en dus de KNVB was gaan heten) werd de naam van de cup verander in de KNVB Beker. In de periode 1995-2004 was Amstel Bier de hoofdsponsor van het bekertoernooi en heette de cup de Amstel Cup. In 2005 heette het toernooi de Gatorade Cup. Vanaf 2006 werd de naam van het toernooi echter weer de KNVB Beker. Met ingang van 2018 is echter Toto de naamsponsor van het toernooi geworden en sindsdien heet het officieel de Toto KNVB Beker.

Deelnemers

Wat het bekertoernooi mede zo interessant maakt, is het grote aantal deelnemende teams van verschillende niveaus. Aan de KNVB Beker doen alle profclubs mee, maar ook veel topamateurteams. Soms kan een amateurteam voor een grote sensatie zorgen en diverse profclubs uitschakelen. Een bekend voorbeeld is het team van VV IJsselmeervogels, dat in 1975 zelfs de halve finale van de KNVB Beker haalde. Deze prestatie werd in 2016 geëvenaard door de amateurclub VVSB.

Prestige van de beker?

In Nederland heeft het nationale bekertoernooi nooit zo'n enorme prestige gekregen als de FA Cup in Engeland. In de periode 1919-1960 gebeurde het maar liefst 18 keer dat het bekertoernooi niet werd gespeeld (vaak wegens gebrek aan belangstelling). Ook werd twee keer (in 1929 en in 1946) het bekertoernooi wel begonnen, maar vervolgens niet afgemaakt (er was in die jaren dus geen finale en geen bekerwinnaar).

Sinds 1961 is de prestige van de beker in Nederland wel gestegen, met name doordat sinds dat jaar de winnaar van het bekertoernooi zich automatisch plaatst voor het Europees voetbal. Oorspronkelijk plaatste men zich voor de Europacup II. Later is dat toernooi opgegaan in de UEFA Cup. Dat toernooi heeft vervolgens als nieuwe naam gekregen: de UEFA Europa League.

Records

Ajax is de recordhouder qua aantal eindzeges in het bekertoernooi. 18 keer won deze Amsterdamse club de beker. Feyenoord won de beker 13 keer en PSV won hem 9 keer. AZ en de Haagse club Quick wonnen vier keer de beker. De grootste uitslag die ooit werd genoteerd bij een bekerwedstrijd was 25-0. Met deze cijfers won HFC in het seizoen 1903-1904 van de Amsterdamse club AC & FC VVV. Tijdens deze wedstrijd werd er ook een ander, nog altijd niet gebroken record gevestigd: Eddy Holdert scoorde tijdens deze match maar liefst 13 doelpunten.

Corona: geen finale in 2020, wel KNVB Bekerfinale 2021

Door het coronavirus kon in 2020 het bekertoernooi niet afgemaakt worden. In 2021 staat er wel weer een bekerfinale op het programma. Wat is de datum van die finale in 2021? De datum van de finale van het KNVB-bekertoernooi in het seizoen 2020-2021 is zondag 18 april 2021.

KNVB Beker in 2020-2021: amateurclubs uitgesloten vanwege coronavirus

Aan het KNVB Bekertoernooi doen jaarlijks circa 100 clubs mee. Daaronder zijn alle profclubs en ruim zestig sterke amateurclubs. Bij de editie van 2020-2021 was er vanwege het coronavirus het probleem dat de amateurclubs in het najaar geen wedstrijden mochten spelen. Als gevolg daarvan besloot men uiteindelijk de amateurclubs uit te sluiten en met alleen de profclubs voort te gaan in het bekertoernooi 2021. Het is de bedoeling dat in het seizoen 2021-2022 wel weer amateurclubs aan het bekertoernooi meedoen.

Locatie bekerfinale 2021: de Kuip in Rotterdam

Sinds 1989 is Stadion Feijenoord de officiële, vaste locatie voor de Nederlandse bekerfinale. In de volksmond wordt Stadion Feijenoord doorgaans 'De Kuip' genoemd. Dit stadion werd gebouwd in de periode 1935-1937. Het werd geopend op 27 maart 1937. Oorspronkelijk had dit stadion een capaciteit van circa 65.000 toeschouwers. Indertijd bestond een groot deel van de tribunes echter nog uit staantribunes. Na een reeks verbouwingen is de capaciteit van het stadion 51.117 toeschouwers geworden (sinds 1994). In de Kuip werd tien keer een finale van een Europa Cup-toernooi gespeeld (de laatste keer was in 2002, toen Feyenoord in haar eigen Kuip met 3-2 van Borussia Dortmund won). De Kuip was eveneens de locatie van de finale van het EK Voetbal 2000.

KNVB Bekerfinale 2021: Ajax-Vitesse op 18 april

In de finale op zondag 18 april 2021 neemt Ajax het op tegen Vitesse. Ajax haalde de eindstrijd door SC Heerenveen uit te schakelen. Vitesse won in de halve eindstrijd van VVV Venlo.

Bekerfinale 2021, Ajax-Vitesse: hoe laat?

Hoe laat is de aftrap van de finale Ajax-Vitesse? De aftrap van deze KNVB bekerfinale is op 18 april 2021 om 18u00. Wie is de scheidsrechter bij dit duel tussen Ajax en Vitesse? De scheidsrechter is Björn Kuipers.

KNVB Bekerfinale 2021 live op tv: op welke zender?

De bekerfinale wordt live op tv uitgezonden door FOX Tv (open net) en door ESPN Sports (abonneezenders). Hieronder vindt u informatie over deze live tv-uitzendingen van de finale van de beker.

Open net: KNVB Bekerfinale 2021 (Ajax-Vitesse) bij FOX Tv en ESPN

De bekerfinale is live te zien op de zender FOX Tv (open net). Deze digitale zender zit bij de meeste Nederlanders in het standaardpakket voor digitale tv. Men hoeft dus niet een abonnement op een extra tv-pakket te hebben, om deze zender te ontvangen. Bij Ziggo en Canal Digitaal zit deze gratis zender bijvoorbeeld op het digitale kanaal 11. Bij onder meer KPN en Telfort zit deze zender op digitaal kanaal 14. (Het duel is ook te zien op ESPN. Tot aan 2021 heette deze zender FOX Sports. Met ingang van 1 januari 2021 is die naam van die zender gewijzigd in ESPN.)

Hoe laat begint de live-uitzending van de finale Ajax-Vitesse op 18 april 2021?

Hoe laat begint in de live tv-uitzending van de KNVB bekerfinale 2021 tussen Vitesse en Ajax? De live voorbeschouwing begint bij FOX en ESPN reeds om 16u00. De aftrap van de bekerfinale is te zien om 18u00. De winnaar van de KNVB bekerfinale speelt na de zomervakantie de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Finale Ajax-Vitesse ook live op tv bij abonneezenders ESPN Sports

Men kan de bekerfinale ook live bekijken op de betaalzenders van ESPN (het voormalige FOX Sports). Om die televsiezenders te ontvangen, dient men wel een abonnement op ESPN Sports te hebben. De voorbeschouwing op begint op ESPN Sports 1 eveneens om 16u00 en op die zender is ook om 18u00 live de finale te zien.

Niet meer live bij SBS Broadcasting (Veronica Tv)

Bij veel edities van het KNVB bekertoernooi werd de finale live uitgezonden door een zender van SBS Broadcasting. Meestal was dat de zender SBS6, maar soms was dat (zoals in 2018) Veronica Tv. Bij die edities van het bekertoernooi kocht SBS Broadcasting een sublicentie om de halve finales en de finale live te kunnen uitzenden (tv en gratis livestream). Bij het bekertoernooi van 2021 en ook in 2022 hebben zij echter niet zo'n sublicentie, vandaar dat de finale dus alleen maar live te zien is op de zenders van ESPN. Hoogstwaarschijnlijk houdt ESPN voortaan de rechten vast en is er in 2023 ook geen sublicentie meer te koop.

Livestream Bekerfinale 2021: Ajax-Vitesse op 18 april

De finale van de Toto KNVB Beker is ook online live te volgen via aan livestream. Met een livestream kan men de finale online bekijken op bijvoorbeeld een computer, laptop, smartphone of tablet. Ook kan men achteraf online per stream de wedstrijd herbekijken.

Livestream Ajax-Vitesse bij ESPN Sports: Bekerfinale 2021

De livestream van de bekerfinale wordt beschikbaar gesteld door ESPN Sports. Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzendingen. Dat houdt in dat de voorbeschouwing op om 16u00 via de livestream te zien is. De livestream van de wedstrijd is vanaf 18u00 te zien. De officiële livestream bevindt zich op de ESPN Watch App. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben om de livestream ESPN Sports te kunnen bekijken. Het is anno 2021 niet meer mogelijk om een livestream voor één wedstrijd te kopen bij ESPN Sports. Ook kan men bij dit bedrijf niet meer een digitale dagpas voor de livestream kopen.

Livestream via Go App van de finale op 18 april 2021

Het is ook mogelijk om de bekerfinale via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met die online applicatie kan men op een smartphone, laptop, tablet of ander type computer per livestream naar de zenders van het standaard zenderpakket van digitale tv van Ziggo bekijken. Daaronder is dus ook FOX Tv (op digitaal kanaal 11), waarop dit duel tussen Ajax en Vitesse live te zien is. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Zij kunnen via deze app dus per 'gratis' livestream naar de KNVB Bekerfinale kijken. Hiermee kan men de bekerfinale niet alleen in Nederland live online bekijken, men kan via deze stream de finale ook in alle andere landen van de EU zien. Deze app is niet alleen bedoeld om per livestream naar tv-uitzendingen te kijken. Via de app van VodafoneZiggo kan men een week lang de stream van de tv-uitzending van deze finale terugkijken.

Geen livestream Talpa Broadcasting in 2021, 2022 en 2023

In 2018 was er ook een gratis openbare livestream voor de KNVB Bekerfinale. Deze gratis livestream van de bekerfinale werd beschikbaar gesteld door Veronica. Die livestream bevond zich op hun website. Deze gratis livestream was mogelijk omdat het moederbedrijf van Veronica (Talpa/SBS Broadcasting) bij die editie nog een sublicentie had voor de live-uitzendrechten van de KNVB Beker (tv en livestream). In 2021 hebben zij echter niet zo'n sublicentie en zo'n gratis livestream is bij deze editie van de KNVB Beker dus ook niet beschikbaar bij Veronica Tv of bij een andere site van SBS Broadcasting. Ook op de site Kijk, het multimediaplatform van Talpa en SBS, dat vaak een gratis livestream bij sportevenementen aanbiedt, heeft geen livestream bij de finale. De uitzendrechten van de livestream lijken voortaan vast te zitten bij ESPN. Zij lijken niet van plan te zijn om in 2022 of 2023 wel een sublicentie van de livestream-uitzendrechten te verkopen.

Livestream Ajax-Vitesse op 18 april 2021 via iTV-app

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen dit duel via een livestream bekijken op de iTV-app. Daarmee kunnen zij per livestream elke zender bekijken die in hun tv-pakket zit, daaronder is dus ook de zender ESPN Tv waarop wordt uitgezonden. Zo'n livestream op die app (en dus ook de stream van dit duel) kan men in de hele EU bekijken. Als klant met een abonnement op Interactieve Tv bij KPN hoeft men niets bij te betalen om de iTV-app te kunnen gebruiken, waarmee men op een smartphone al die zenders per livestream kan bekijken. Voor hen is dit dus een 'gratis' stream. Klanten van KPN kunnen overigens ook gebruik maken van de site van Interactieve Tv bij KPN; via die site kan men ook de tv-zenders per livestream bekijken in de hele EU. In de meeste landen buiten de EU is deze livestream van de finale geo-blocked.

NLZIET livestream bekerfinale 2021 (Ajax-Vitesse)? Neen

Het is niet mogelijk om de KNVB bekerfinale anno 2021 per livestream op de app NZIET te bekijken. Bij die dienst kan men per livestream wel allerlei andere Nederlandse zenders bekijken (van RTL, NPO en Talpa Broadcasting). ESPN behoort echter anno 2021 niet tot dit samenwerkingsverband en men kan hierop dus niet via de livestream naar deze bekerfinale kijken. Het is ook niet de verwachting dat dit in 2022 of in 2023 wel gebeurt, doch het is niet geheel uitgesloten.

KNVB Bekerfinale 2021 live bij de NOS: radio en liveticker

De bekerfinale Ajax-Vitesse is niet live op tv of online via een livestream te bekijken bij NOS Studio Sport. De publieke omroep heeft immers niet de uitzendrechten voor de live-beelden (televisie of livestream) van deze bekerfinale. De bekerfinale is echter wel live bij hen te volgen op Radio 1. Daarnaast is de finale bij hen wel live te volgen via een 'ticker' (blog) die te lezen is op zowel hun website als op de NOS-app. Op de avond van de wedstrijd zendt de NOS wel een samenvatting uit op televisie.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DFB-Pokal: Duitse bekerfinale live op tv en livestreamDFB-Pokal: Duitse bekerfinale live op tv en livestreamDe DFB-Pokal is het bekertoernooi van het Duitse voetbal. De Duitse bekerfinale is ook in Nederland en België live op tv…
Finale Beker van België live op tv en livestreamFinale Beker van België live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt jaarlijks de finale van de Beker van België (Croky Cup) gespeeld. De eindstrijd van het bekertoern…
Finale FA Cup live op tv en livestreamFinale FA Cup live op tv en livestreamDe finale van de FA Cup is jaarlijks één van de hoogtepunten van het Engelse voetbalseizoen. De locatie van die finale i…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Finale Champions League, live op tv en livestreamFinale Champions League, live op tv en livestreamDe finale van de Champions League is het jaarlijkse hoogtepunt van het Europese clubvoetbal. Deze wedstrijd wordt wereld…
Voetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamVoetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamAlle wedstrijden die Ajax speelt in de eredivisie, KNVB Beker, Champions League en Europa League worden live op tv uitge…
Bronnen en referenties
  • http://www.rsssf.com/tablesn/nedcuphist.html
  • http://www.dekuip.nl/
  • http://www.knvb.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_2014/15_(mannen)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-04-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!