Finale FA Cup live op tv en livestream

Finale FA Cup live op tv en livestream De finale van de FA Cup is jaarlijks één van de hoogtepunten van het Engelse voetbalseizoen. De locatie van die finale is het Wembley Stadium te Londen. De FA Cup Finale wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Engelse bekerfinale op het internet bekijken via een livestream. In 2021 is de datum van deze wedstrijd 15 mei. Het duels gaat in 2021 tussen Chelsea en Leicester City. Hoe is de geschiedenis van de FA Cup verlopen? Door welke omroepen wordt de FA Cup Finale live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van de finale van het Engelse bekertoernooi?

Historie van de FA Cup

Engeland is de bakermat van het voetbal. In 1863 werd daar de eerste officiële voetbalbond opgericht: de Football Association (FA). In datzelfde jaar stelde die FA ook de officiële regels voor het voetbalspel vast: 'The Laws of the Game'. In 1871 besloot de FA om een voetbaltoernooi te organiseren waaraan alle clubs uit Engeland mee mochten doen: de FA Challenge Cup. Dit toernooi zou gespeeld worden via het knock-out systeem.

Eerste editie

Hoewel er in die tijd reeds vijftig clubs officieel aangesloten waren bij de FA, deden er uiteindelijk maar 13 mee aan die eerste FA Cup. De eerste finale werd gespeeld op 16 maart 1872. Hierin won Wanderers met 1-0 van Royal Engineers en pakte zo de allereerste FA Cup. De finale vond plaats op het Kennington Oval van Londen, dat vooral bekend was als een cricketstadion. Bij die eerste FA Cup Finale van 1872 waren 2000 toeschouwers aanwezig.

Prestige

Op den duur groeide de FA Cup uit tot een buitengewoon populair toernooi. Dit komt mede doordat er teams van veel verschillende niveaus aan mee mogen doen en doordat er via een knock-out systeem wordt gespeeld. Dit kan leiden tot spectaculaire resultaten. Soms kan een heel klein clubje een topdag hebben, terwijl een topteam dan juist een slechte dag heeft, met als gevolg dat de kleine club het topteam kan uitschakelen. In de eerste helft van de twintigste eeuw had de FA Cup voor veel Engelse voetballiefhebbers zelfs nog meer prestige dan de reguliere competitie: de beker zagen zij in die tijd dus als een nog grotere prijs dan het landskampioenschap. De Engelse FA Cup was ook een groot voorbeeld voor andere landen: in bijna ieder ander land ter wereld is men ook zo'n bekertoernooi gaan organiseren, met grotendeels dezelfde opzet als de FA Cup.

Erelijst

Hoe ziet anno 2021 de erelijst van de FA Cup eruit? Welke club won dit Engelse bekertoernooi het vaakst? Dat is Arsenal. Die Londense club won de beker 14 keer. Manchester United won de FA Cup 12 keer. Chelsea en Tottenham Hotspur wonnen het Engelse bekertoernooi acht keer. Liverpool en Aston Villa wonnen het toernooi zeven keer.

FA Cup Finale[ 2021/H]

Datum? In 2020 in augustus vanwege coronavirus, vanaf 2021 weer in het voorjaar

Doorgaans wordt de finale medio mei gespeeld. In 2020 werd de finale, als gevolg van het coronavirus, pas in augustus gespeeld. In 2021 staat de finale weer in het voorjaar gepland. De finale wordt in dat seizoen gespeeld op 15 mei 2021. Ook in 2022 en 2023 staat de bekerfinale weer gepland in het voorjaar.

Locatie?

De finale wordt traditioneel gespeeld op Wembley in Londen.

[H]FA Cup Finale live op tv in 2021: Chelsea-Leicester City

Engeland: BBC en BT Sport

In Engeland wordt de finale van de FA Cup live op tv uitgezonden door het commerciële BT Sport en de publieke omroep BBC. Dat de BBC het live uitzendt is natuurlijk goed nieuws voor veel voetbalfans in Nederland en België, die geen abonnement hebben op Ziggo Sport of Eleven Sports. De tv-zender van de BBC waarop deze finale wordt uitgezonden, zit namelijk bij de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers in het standaard zenderpakket.

Hoe laat? Welke zender?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de BBC en op welke zender vindt die plaats? De live tv-uitzending vindt plaats op de zender BBC One en begint om 17u30. De aftrap is op die tv-zender live te zien om 18u30. Op diezelfde avond zendt men op de zender BBC Two het WK Snooker live uit.

Nederland: Ziggo Sport

In Nederland wordt de finale live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport 14. Dit is het 'open kanaal' dat iedereen kan bekijken die een abonnement heeft op digitale tv bij Ziggo. Daarnaast wordt de FA Cup Finale voor de abonnees van Ziggo Sport Totaal ook live uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Select. De live tv-uitzending van de finale begint om 18u00. De aftrap van de FA Cup finale tussen Leicester en Chelsea is live te zien om 18u30. Ziggo Sport heeft sowieso de uitzendrechten in 2021, maar ook de FA Cup Finale van 2022 en de editie van 2023 worden waarschijnlijk door hen uitgezonden.

België: Eleven Sports Network

In België wordt de finale van het Engelse bekertoernooi tussen Chelsea en Leicester City live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Dit is een commerciële abonneezender. Eleven Sports zit bij diverse tv-aanbieders (waaronder Proximus en Telenet) in het 'sportzenderspakket'. Wie in Vlaanderen bijvoorbeeld een abonnement op Telenet Play Sports neemt, kan op tv niet alleen de zenders van Play Sports zelf bekijken, maar automatisch ook de drie kanalen van Eleven Sports.

Livestream FA Cup 2021 (Chelsea-Leicester City)

Livestream BBC van de finale? Geo-restricted

De BBC zendt de FA Cup ook uit via een livestream. Die livestream bevindt zich op hun website en op de BBC-app. De officiële livestream van de BBC is echter geo-restricted. Dat houdt in dat men vanuit andere landen dan Groot-Brittannië deze livestream niet mag bekijken. Voor kijkers uit Nederland en België is die livestream van de finale dus 'geo-blocked'. De BBC zendt via haar website ook per livestream bijvoorbeeld het WK Snooker uit in die periode. Die livestream is eveneens 'geo-blocked'.

Livestream FA Cup Finale 2021 bij Ziggo Sport

Er wordt ook een livestream van Ziggo Sport Totaal aangeboden bij deze Engelse bekerfinale. Hun officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Deze livestream begint op de avond van 1 augustus tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze livestream om 18u00 begint. Op die livestream is de aftrap om 18u30 te zien. Die livestream van deze Engelse voetbalwedstrijd is automatisch te bekijken door abonnees van die app. Wie geen abonnement heeft op die app en toch graag bij hen deze livestream wil bekijken, kan die stream kopen via 'PPV' (Pay Per View) op de website van Ziggo Sport Totaal.

Livestream finale Chelsea-Leicester City in 2021 via Eleven Sports

Er is ook een livestream van Eleven Sports beschikbaar bij deze finale. Hun livestream van de finale van deze Engelse Cup bevindt zich op hun site en hun app. Ook deze livestream van de FA Cup-finale begint bij hen tegelijkertijd met hun live-uitzending op televsiie. Om die livestream van dit Engelse voetbalduel in 2021, 2022 of 2023 te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op die dienst.

Livestream finale FA Cup in 2021 bij Go App (hele EU)

Ook via een livestream van de Go App (online tv) kan live naar de FA Cup Finale kijken. Bij veel tv-providers is het anno 2021 ook mogelijk om via een livestream naar tv te kijken op een tv-app. Bij Ziggo kunnen bijvoorbeeld alle abonnees van digitale televisie via de zojuist genoemde Go App per livestream naar tv kijken. Zij kunnen dus ook via een livestream die app naar de live tv-uitzendingen van de FA Cup kijken op Ziggo Sport 14 en de BBC. Voor klanten van Ziggo is dit een gratis dienst. Zij kunnen bijvoorbeeld via zo'n app dus per 'gratis' livestream naar de FA Cup Finale 2021 kijken. Zo'n livestream kan men niet alleen in Nederland bekijken. Ook in veel andere Europese landen kan elke klant van Ziggo deze livestream van de FA Cup Finale bekijken. Sowieso is de livestream beschikbaar in alle landen van de EU, maar daarnaast is zo'n stream ook te zien in onder meer Noorwegen en IJsland. Dit is dus erg handig voor mensen die in een Europees land op vakantie zijn en via een livestream naar de live tv-uitzending van Ziggo Sport of de BBC bij deze FA Cup Finale willen kijken.

Stream in 2021 via iTV-app

Bij KPN biedt men anno 2021 aan alle abonnees van interactieve tv de iTV-app aan, waarmee men per livestream naar tv kan kijken. Met die app kan men dus per livestream naar de uitzending van de BBC kijken. De livestream is om 18u00 te zien op die app. (Om als abonnee van KPN naar de livestream van Ziggo Sport te kunnen kijken, heeft men echter wel een aanvullend abonnement nodig.) Elke livestream die men op zo'n tv-app kan bekijken, kan men in de hele EU gebruiken. Elke live tv-uitzending kan men op zo'n app ook een week lang via een stream terugkijken. De livestream van de iTV-app is overigens vooral voor smartphones bedoeld. Wie op een computer via een livestream deze eindstrijd van de Engelse Cup in 2021, 2022 of 2023 wil zien, kan daarentegen beter een livestream gebruiken via de website van Interactieve Tv bij KPN. Ook die livestream is voor KPN-klanten gratis. Eveneens is via die site de livestream van dit duel in 2021 (of 2022, of 2023) in de hele EU te bekijken.

Lees verder

© 2020 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt in 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt plaats in Turijn. D…
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal De wedstrijden van het Nederlands elfta…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De eerste…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Champions League live op tv en livestreamChampions League live op tv en livestreamDe Champions League is de hoogste divisie van het Europese clubvoetbal. De wedstrijden van dit toernooi zijn in Nederlan…
Voetbal: wedstrijden van FC Barcelona via een livestreamVoetbal: wedstrijden van FC Barcelona via een livestreamFC Barcelona is één van de populairste voetbalclubs ter wereld. De wedstrijden van FC Barcelona zijn in veel landen, waa…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/187172_FA_Cup
  • https://www.live-footballontv.com/live-fa-cup-football-on-tv
  • https://en.wikipedia.org/wiki/FA_Cup
  • https://de.wikipedia.org/wiki/FA_Cup
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-04-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!