DFB-Pokal: Duitse bekerfinale live op tv en livestream

DFB-Pokal: Duitse bekerfinale live op tv en livestream De DFB-Pokal is het bekertoernooi van het Duitse voetbal. De Duitse bekerfinale is ook in Nederland en België live op tv te bekijken. Ook kan men de strijd om de DFB-Pokal online via een livestream volgen. Door welke omroepen wordt deze bekerfinale live op tv en via een livestream uitgezonden? Hoe is de geschiedenis van het Duitse bekertoernooi verlopen?

Historie: Duitse beker

Tschammerpokal

In 1935 werd het eerste Duitse bekertoernooi gehouden. Dit heette de Tschammerpokal. De beker was vernoemd naar Hans von Tschammer und Osten, de hoogste sportfunctionaris binnen het naziregime. Het toernooi werd opgezet naar het voorbeeld van de Engelse FA Cup. Zowel profclubs als amateurclubs mochten er aan meedoen. Aan de voorrondes van de eerste Duitse beker deden maar liefst 4000 clubs mee. Het toernooi begon in januari 1935. De finale werd in december 1935 gespeeld in Düsseldorf. Het duel ging tussen FC Nürnberg en Schalke 04. Nürnberg won de bekerfinale met 2-0.

In mei 1938 vond de 'Anschluss' plaats: Oostenrijk werd een onderdeel van het Duitse nazirijk. Als gevolg daarvan deden voortaan ook Oostenrijkse clubs mee aan de strijd om de Tschammerpokal. In januari 1939 won het Oostenrijkse Rapid Wien de Duitse Beker. Ook in oktober 1943 werd de Duitse beker gewonnen door een Oostenrijkse club: First Vienna FC versloeg toen in de finale de Luftwaffen-Sportverein Hamburg. Dit was de laatste finale om de Tschammerpokal. Door de oorlogsomstandigheden kon het toernooi in 1944 niet doorgaan.

DFB-Pokal

Na de Tweede Wereldoorlog werd er enige jaren geen bekertoernooi gespeeld in Duitsland. Met ingang van het seizoen 1952-1953 besloot men toch weer zo'n toernooi op te zetten. De nieuwe naam was de DFB-Pokal. DFB is de afkorting van Deutschen Fussball-Bund. De eerste finale werd gespeeld op 1 mei 1953. Rot-Wess Essen won toen met 2-1 van Alemanni Aachen.

Erelijst

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van de DFB-Pokal eruit? Veruit de succesvolste club is Bayern München. 20 keer won Bayern München de Duitse beker. Werder Bremen won de beker zes keer. Eintracht Frankfurt en Borussia Dortmund pakten vijf keer de Duitse beker. Twee clubs wonnen de bekerfinale vier keer: FC Köln en Schalke 04.

Datum finale DFB Pokal

De eindstrijd van het Duitse bekertoernooi wordt meestal in mei gespeeld. Bij de editie 2021-2022 vindt het duel bijvoorbeeld plaats op 21 mei 2022. In het seizoen 2022-2023 is er echter op de internationale speelkalender geen geschikte datum in mei te vinden. In dat seizoen wordt de finale op 3 juni 2023 gespeeld. Ook in 2024 en 2025 gaat in principe de voorkeur uit naar een datum in mei, doch wordt anders naar begin juni uitgeweken.

Duitse bekerfinale live op tv: welke zenders?

DFB Pokal in Duitsland: ARD zendt finale live uit

In Duitsland wordt deze bekerfinale live uitgezonden door de publieke omroep ARD. Dit is ook mooi nieuws voor veel Nederlandse en Belgische fans, aangezien de zender ARD bij velen in het tv-pakket zit.

Nederland: finale (RB Leipzig-Borussia Dortmund) bij ESPN Sports? Neen

In Nederland waren de uitzendrechten van de DFB-Pokal in handen van FOX Sports. Er werd oorspronkelijk verwacht dat hun opvolger, ESPN, de eindstrijd in de jaren 2022, 2023 en 2024 ook live uit zou zenden. Dat is helaas echter niet het geval.

België: Duitse bekerfinale live bij Play Sports en Eleven Sports

In België wordt de Duitse bekerfinale live uitgezonden door diverse abonneezenders. Daaronder zijn doorgaans het Vlaamse Telenet Play Sports en Eleven Sports Network. Het is echter niet zeker of al die abonneezenders in 2022, 2023 en 2024 ook de eindstrijd weer live op tv uitzenden. Dat is geen ramp: de live-uitzending van de ARD is sowieso door de meeste Belgische tv-kijkers wel te ontvangen. Via een tv-app kunnen ook de meest Belgen en Nederlanders legaal per livestream naar deze wedstrijd kijken.

Livestream finale DFB-Pokal

Livestream Finale DFB Pokal via een tv-app

Het is mogelijk om de Duitse bekerfinale live te bekijken via een stream de Go App (online tv). Met die livestream is de eindstrijd dus op een smartphone of computer live online te bekijken. De bovengenoemde Go App is een service van Ziggo. Ook kan men de livestream bekijken op een app van een andere tv-provider zoals de iTV-app (KPN). Bij veel tv-providers krijgt men als tv-abonnee anno 2022 de beschikking over een app waarmee men online naar televisie kan kijken. Bij Ziggo is dat dus Ziggo Go App, bij KPN is dat de iTV-app. Via zo'n app kan men bij Ziggo als abonnee 'gratis' online kijken naar de live tv-uitzending van de ARD. Bij de KPN kan elke klant van Ineractieve Tv via een 'gratis' livestream op die app kijken naar de live tv-uitzending van de ARD van de bekerfinale (DFB Pokal).

Livestream finale DFB-Pokal bij de ARD?

De Duitse publieke omroep ARD biedt ook een livestream aan van de bekerfinale . Hun livestream van de finale van de DFB-Pokal is echter officieel geo-blocked en alleen in Duitsland te bekijken.

Livestream finale via Telenet Play Sports

De finale van de Duitse voetbalbeker is ook te bekijken via een livestream van het Vlaamse Telenet Play Sports. Abonnees van die dienst kunnen op de wedstrijddag op de site van die sportomroep inloggen en dan de bekerfinale bekijken.

Livestream bekerfinale Duitsland via Play Sports Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze bekerfinale via een livestream op de Play Sports Go App te bekijken. Die stream is te ontvangen in de hele EU. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Men hoeft geen tv-abonnement bij die sportomroep te hebben om anno 2022, 2023 en 2024 hun livestream te kunnen bekijken. Bij hen kan men ook een puur digitaal abonnement nemen. Wie geen digitaal abonnement bij die Vlaamse sportomroep heeft, kan via deze een 'dagpas' kopen, waarmee men deze finale kan bekijken. Ook is het mogelijk om een weekendpas te kopen om daarmee de livestream van deze bekerfinale (DFB Pokal) en elke andere livestream van dat weekend bij die sportomroep te bekijken.

Livestream Duitse bekerfinale (DFB-Pokal) bij Eleven Sports

De internationale sportomroep Eleven Sports biedt ook een livestream aan van deze bekerfinale. Deze omroep is onder meer in België actief. Om hun livestream van deze Duitse bekerfinale te kunnen bekijken, dient men een abonnement bij hen te hebben. Eleven Sport Network zendt ookde wedstrijden van het Belgische profvoetbal via een livestream uit.

Livestream Duitse bekerfinale (DFB-Pokal) bij ESPN Sports?

De Duitse bekerfinale kon men in Nederland jarenlang bekijken via een livestream van FOX Sports. Met zo'n livestream kon men naar de finale om de DFB-Pokal kijken op een computer of smartphone. De livestream van de bekerfinale begon tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. Om de livestream van die sportomroep te kunnen bekijken, diende men een abonnement bij hen te hebben. Anno 2022, 2023 en 2024 biedt de opvolger van FOX Sports (ESPN) in Nederland echter niet meer een livestream aan van de Duitse bekerfinale (DFB Pokal).

Livestream finale DFB Pokal (Red Bull Leipzig-Borussia Dortmund) op NLZIET? Neen

Heeft de populaire tv-app NLZIET anno 2022 ook een livestream van de Duitse finale? Neen, op de zenders die via die app middels een livestream op het internet bekeken kunnen worden, wordt de bekerfinale (DFB-Pokal) niet live uitgezonden. Bij hen is het mogelijk om via de livestream te kijken naar zenders van Talpa, RTL Nederland en de NPO. Uitzendingen van ARD of van
andere buitenlandse zenders (waarop de Duitse bekerfinale wordt uitgezonden) zijn via hun livestream niet te bekijken. Ook in 2023 of 2024 zal dit bij deze online applicatie normaal gesproken niet het geval zijn.

Ziggo Sport Totaal?

De sportomroep Ziggo Sport Totaal had lange tijd de Formule 1 als paradepaard en kijkcijferkanon. Met ingang van 2022 verliezen ze daarvan de live-uitzendrechten (tv en livestream). Daarom gaan ze op jacht naar zoveel mogelijk uitzendrechten van andere interessante sportevenementen. Zo gaan zij met ingang van 2022-2023 de Bundesliga live op tv uitzenden. Er is anno 2022 nog geen zekerheid over, maar de kans is serieus aanwezig dat zij in 2023, 2024 of 2025 de ambitie hebben om ook de Duitse bekerfinale uit te zenden en dus de live-uitzendrechten (tv en livestream) van de DFB-Pokal aanschaffen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Finale Beker van België live op tv en livestreamFinale Beker van België live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt jaarlijks de finale van de Beker van België (Croky Cup) gespeeld. De bekerfinale vindt plaats in h…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Finale FA Cup live op tv en livestreamFinale FA Cup live op tv en livestreamDe finale van de FA Cup is jaarlijks één van de hoogtepunten van het Engelse voetbalseizoen. De locatie van die finale i…
KNVB Bekerfinale live op tv en livestreamKNVB Bekerfinale live op tv en livestreamDe KNVB bekerfinale wordt jaarlijks gespeeld in het Rotterdamse 'Stadion Feijenoord' (oftewel de Kuip). De finale van he…

Recordtransfers van de Eredivisie (tot en met 2020-21)Recordtransfers van de Eredivisie (tot en met 2020-21)Frenkie de Jong verbrak in de zomer van 2019 het transferrecord. Hij ging voor 86 miljoen euro naar Spanje. Zelfs in de…
Records van de Eredivisie: doelpunten (tot en met 2020-21)Records van de Eredivisie: doelpunten (tot en met 2020-21)In Nederland wordt sinds het seizoen 1956-57 gevoetbald in de Eredivisie. Sindsdien bracht de competitie bijzondere en s…
Bronnen en referenties
  • https://nos.nl/collectie/13840/artikel/2333535-duitse-bekerfinale-op-4-juli-deense-competitie-wordt-eind-mei-hervat
  • https://de.wikipedia.org/wiki/DFB-Pokal
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Hans_von_Tschammer_und_Osten
  • https://de.wikipedia.org/wiki/DFB-Pokal_2019/20
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.