Premier League: succesvolle Nederlanders, tot en met 2019-20

Premier League: succesvolle Nederlanders, tot en met 2019-20 Sinds de start van de Premier League, in het seizoen 1992-93, zijn er steeds meer Nederlanders die een goede indruk hebben achtergelaten in de Engelse voetbalcompetitie. Bijna ieder seizoen is er minimaal één Nederlander geweest die samen met de club kampioen van de Premier League wist te worden. Robin van Persie is de Nederlander die het vaakst doel trof in de Premier League, gevolgd door Hasselbaink. Welke andere Nederlanders worden als succesvol gezien?

Nederlanders in de Premier League

Sinds de hernieuwde start van het Engelse voetbal in de zomer van 1992 zijn er steeds meer Nederlanders die Het Kanaal overgestoken zijn. Ruud Gullit was in 1995 één van de eerste grote voetballers die zijn kunsten kwam laten zien in de Premier League. Niet alleen kwamen er steeds meer Nederlanders in de Premier League te spelen, de Premier League trok ook steeds meer grote namen uit andere landen. Anno 2020 wordt de Premier League gezien als één van de meest toonaangevende Europese voetbalcompetities. In het seizoen 2020-21 spelen er 19 Nederlandse voetballers in de Premier League. Daarmee staat Nederland op een gedeelde plek zes met Schotland van meeste buitenlandse spelers met dezelfde nationaliteit.

Nederlanders als kampioenen

Kampioen van de Premier League

Vanaf de start van de competitie in het seizoen 1992-93 is er bijna ieder seizoen minimaal één Nederlander geweest die één of meerdere wedstrijden speelde in het elftal van de kampioen van de Premier League. De keepers Raimond van der Gouw en Edwin van der Sar presteerden het allebei vier keer kampioen te worden met een Premier League-club. Geen enkele speler lukte het (tot en met het seizoen 2019-20) om vaker kampioen te worden in zijn carrière. Alle spelers op een rijtje, met de desbetreffende club:

SeizoenClubSpeler
1994-95Blackburn RoversRichard Witschge
1996-97Manchester UnitedJordi Cruijff
1996-97Manchester UnitedRaimond van der Gouw
1997-98ArsenalDennis Bergkamp
1998-99Manchester UnitedJaap Stam
1998-99Manchester UnitedRaimond van der Gouw
1999-00Manchester UnitedJaap Stam
1999-00Manchester UnitedJordi Cruijff
1999-00Manchester UnitedRaimond van der Gouw
2000-01Manchester UnitedJaap Stam
2000-01Manchester UnitedRaimond van der Gouw
2001-02ArsenalDennis Bergkamp
2001-02ArsenalGiovanni van Bronckhorst
2002-03Manchester UnitedRuud van Nistelrooij
2003-04ArsenalDennis Bergkamp
2004-05ChelseaArjen Robben
2005-06ChelseaArjen Robben
2006-07Manchester UnitedEdwin van der Sar
2007-08Manchester UnitedEdwin van der Sar
2008-09Manchester UnitedEdwin van der Sar
2009-10ChelseaJeffrey Bruma
2009-10ChelseaPatrick van Aanholt
2010-11Manchester UnitedEdwin van der Sar
2011-12Manchester CityNigel de Jong
2012-13Manchester UnitedRobin van Persie
2012-13Manchester UnitedAlexander Büttner
2014-15ChelseaNathan Aké
2016-17ChelseaNathan Aké
2019-20Virgil van DijkLiverpool
2019-20Georginio WijnaldumLiverpool

Winst in Europese competities

Er zijn een handjevol Nederlanders die het voor elkaar kregen om samen met hun Premier League-club een Europees toernooi te winnen. Jaap Stam was in het seizoen 1998-99 de eerste. Hij presteerde het zelfs met Manchester United om naast de Champions League en de nationale competitie ook de beker te winnen. Tien jaar later won Van der Sar met Manchester United de finale van de Champions League. Een andere keeper, Sander Westerveld, presteerde het in 2001 om de UEFA Cup te winnen met Liverpool. Twee Nederlanders, Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk, wonnen ook namens Liverpool in 2019 de Champions League. Twee jaar eerder was Daley Blind de winnaar van de Europa League, de finale die werd gewonnen door Manchester United.

Succesvolle Nederlanders

Er zijn vijf Nederlanders die gezien hun prestaties een plek verdienen tussen de meest succesvolle Nederlanders in de Premier League, gebaseerd op doelpunten, kampioenschappen en individuele prijzen. De vijf Nederlanders worden uitgelicht in volgorde van tijd.

Dennis Bergkamp

Bergkamp staat niet tussen de spelers met de meeste doelpunten. Dennis Bergkamp had een andere kracht: assists geven. Hij is de Nederlander met de meeste assists en duldt bijna niemand voor zich als het gaat om aantal assists per wedstrijd (0.3). Bergkamp was de eerste Nederlander die het lukte om een hattrick te scoren. Met Arsenal veroverde hij drie landskampioenschappen in de elf seizoenen dat hij daar actief was als voetballer. In het seizoen 1998-99 verzorgde hij samen met een andere Nederlander, Jimmy Floyd Hasselbaink, de meeste assists van de gehele Premier League. In totaal was Bergkamp 94 keer de aangever van een goal. Net iets minder vaak, 87 keer, trof hij doel, in de 315 wedstrijden die hij van het seizoen 1995-96 tot en met 2005-06 voor Arsenal speelde.

Jimmy Floyd Hasselbaink

Jimmy Floyd Hasselbaink was de eerste Nederlander die topscorer wist te worden van de Premier League. Met achttien doelpunten was hij samen met Dwight Yorke bovendien de eerste buitenlander die in de Engelse Premier League topscorer werd. Twee seizoenen later speelde Hasselbaink niet meer bij Leeds United, maar bij Chelsea. Daar scoorde hij 23 doelpunten in één seizoen; genoeg om topscorer te worden. Hasselbaink is de tweede Nederlander als het gaat om meeste doelpunten in de Premier League, achter Robin van Persie, met 127 doelpunten. Net achter Van Persie en Van Nistelrooij staat hij als het gaat om het aantal hattricks. Hasselbaink presteerde het om vier keer minimaal drie doelpunten te scoren. Eén maal scoorde hij zelfs vier keer, in 2000 tegen Coventry City nam hij vier van de zes doelpunten voor zijn rekening.

Ruud van Nistelrooij

De Nederlander Ruud van Nistelrooij is één van de weinige Nederlanders die het ooit presteerde topscorer te worden van de Premier League. In het seizoen 2002-03 scoorde hij 25 keer voor Manchester United. In zijn gehele periode bij Manchester United kwam hij zelfs tot 95 doelpunten. Vijftien van die doelpunten maakte Van Nistelrooij in vijf wedstrijden. Hij presteerde het namelijk om, evenals Van Persie, vijf keer een hattrick te scoren.

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar is de Nederlander, samen met Raimond van der Gouw, die het vaakst kampioen geworden is van de Premier League. In alle kampioenschappen had Van der Sar een groot aandeel, hij keepte tenslotte bijna alle wedstrijden. Van der Sar staat in de top tien met meeste clean sheets van alle keepers. Van der Sar is de keeper met de langste periode zonder een goal te incasseren. Het lukte hem om veertien wedstrijden achter elkaar zijn doel schoon te houden in het seizoen 2008-09. In dat seizoen kreeg hij ook de Golden Glove. Die prijs is voor de keeper die het vaakst zijn doel schoon wist te houden en wordt sinds het seizoen 2004-05 uitgereikt.

Robin van Persie

Robin van Persie is de Nederlander die het vaakst doel trof in de Engelse voetbalcompetitie. Hij speelde voor Arsenal en Manchester United en trof in totaal 144 keer doel. In zijn laatste seizoen bij Arsenal, seizoen 2011-12, scoorde hij maar liefst dertig doelpunten, waarmee hij topscorer werd van de Premier League. In negen opeenvolgende uitduels had hij van januari tot mei 2011 gescoord. Hij scoorde zelfs tegen zeventien verschillende tegenstanders dat seizoen. Van Persie werd gekozen tot beste speler van het seizoen, door de spelers en door de fans van de voetbalclubs. Het leverde zijn tweede prijs op als Arsenal-speler van het jaar. Bij Manchester United lukte hem dat één keer. In zijn eerste seizoen in Manchester werd hij voor de tweede keer topscorer van de Premier League, met 26 doelpunten. Dat seizoen verzorgde hij bovendien de meeste assists van alle Premier League-spelers. Met Manchester United werd hij in zijn eerste seizoen direct kampioen. Samen met Ruud van Nistelrooij heeft Van Persie de meeste hattricks op zijn naam staan, als Nederlander. Beide heren lieten in vijf wedstrijden drie keer het net bollen.

Andere succesvolle Nederlanders

Naast de eerder genoemde succesvolle Nederlanders, die kampioen werden van de nationale competitie, of een Europees toernooi wonnen, zijn er enkele spelers die het lukte om een hattrick te scoren in de competitie. Marc Overmans, Dirk Kuyt en Georginio Wijnaldum kwamen alle drie tot een hattrick in één van hun wedstrijden. Daarbij moet vermeld worden dat Wijnaldum zelfs vier doelpunten maakte, evenveel als Jimmy Floyd Hasselbaink.

De voetballer die niet mag ontbreken is George Boateng. De Nederlander speelde vier interlands en is de speler met de meeste Premier League-wedstrijden achter zijn naam. Hij speelde er 384, 69 meer dan nummer twee Bergkamp.

Virgil van Dijk speelde in het seizoen 2019-20 iedere minuut die Liverpool afwerkte in de Premier League. Met die statistiek evenaart hij Sander Westerveld (2000-01) en Tim Krul (2011-12), twee keepers die ook alle minuten speelden in een Premier League-seizoen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Vanaf 1992 wordt er in Engeland gevoetbald in de competitie Premier League. De Premier League bestaat uit twintig teams…
Leicester City: Premier League-kampioen 2015/2016Leicester City: Premier League-kampioen 2015/2016De grootste verrassing van het voetbalseizoen 2015/2016 is het behaalde kampioenschap van het kleine Leicester City in d…
Londen voetbalstad: alle voetbalteams in LondenLonden voetbalstad: alle voetbalteams in LondenLonden (of: London) is op veel toeristische verlanglijstjes terug te vinden. En met recht: de hoofdstad van Engeland hee…

Records van de Eredivisie: wedstrijden (tot en met 2019-20)Records van de Eredivisie: wedstrijden (tot en met 2019-20)Sinds het seizoen 1956-57 wordt de professionele voetbalcompetitie afgewerkt in Nederland. Veel Eredivisie-seizoenen waa…
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Equestro Etino, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Premier_League_records_and_statistics
  • https://www.transfermarkt.nl/premier-league/gastarbeiter/wettbewerb/GB1
  • https://www.nu.nl/voetbal/4147782/zeldzame-prestatie-wijnaldum-met-vier-goals-in-premier-league-wedstrijd.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Robin_van_Persie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruud_van_Nistelrooij
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 14-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.