Londen voetbalstad: alle voetbalteams in Londen

Londen voetbalstad: alle voetbalteams in Londen Londen (of: London) is op veel toeristische verlanglijstjes terug te vinden. En met recht: de hoofdstad van Engeland heeft een geweldige ambiance en herbergt tientallen grootse bouwwerken als de Tower of London, Saint Paul’s Cathedral, de Westminster Abbey en natuurlijk de Big Ben. Maar deze bruisende metropool is niet minder bekend om de vele voetbalclubs die er hun roots hebben. Ook voor voetballiefhebbers is Londen dus een echt walhalla.

Wereldstad Londen

Londen is een van de meest tot de verbeelding sprekende steden ter wereld. Het is dan ook een erg grote stad. Londen is met afstand de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk; de stad zelf telt bijna 7,5 miljoen inwoners. Worden de voorsteden meegerekend, dan wordt het inwonertal van de agglomeratie Londen rond de13 miljoen geschat. De totale oppervlakte van de agglomeratie (Greater London) beslaat een slordige 1.600 vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is net iets meer dan de hele provincie Utrecht! Als je beseft hoe ontzettend groot de agglomeratie Londen is, dan zal het je dan ook niet verbazen dat er erg veel professionele voetbalclubs actief zijn in de hoofdstad van het voetballand bij uitstek.

Voetbalstad Londen

Het profvoetbal in Engeland is onderverdeeld in 4 verschillende competities. De hoogste competitie is de alom bekende Premier League, de laagste heet de League Two. Hieronder zijn nog vier niveau's, maar die worden in het algemeen niet als professioneel beschouwd. Clubs kunnen tussen deze competities promoveren en degraderen. In totaal zijn er, verdeeld over deze 4 professionele competities, 92 clubs uit heel Engeland en Wales actief. Hieronder zie je welke competities er zijn en welke deelnemers er uit Londen komen.
  1. Premier League: Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Tottenham Hotspur, West Ham United
  2. Football League Championship: Brentford, Millwall, Queens Park Rangers
  3. Football League One: AFC Wimbledon, Charlton Athletic
  4. Football League Two: Barnet, Bromley, Dagenham & Redbridge, Leyton Orient, Sutton United

Premier League

Arsenal (bijnaam: ‘The Gunners’) is opgericht in 1886. Arsenal speelt van oudsher in de wijk Highbury, net ten noorden van het stadscentrum. The Gunners hebben in de lange historie al veel prijzen kunnen winnen: 13 keer het landskampioenschap, 10 keer de FA Cup, 12 keer de Community Shield en 2 keer de League Cup. Het is daarmee een van de succesvolste voetbalclubs in Engeland.

Chelsea (bijnaam: ‘The Blues’) is opgericht in 1905 en speelt van oudsher in het Stamford Bridge stadion, net ten westen van de binnenstad. De door de Roman Abramovitsj opgekochte club is 6 keer kampioen van Engeland geweest, waarvan de laatste keer in 2017. Verder zijn in de prijzenkast 8 FA Cups, 5 League Cups en 4 Community Shields te bewonderen.

Crystal Palace (‘The Eagles’) is een voetbalclub uit Londen, die werd opgericht in 1905. De club dankt haar naam aan het ‘Crystal Palace’, dat voor de Wereldtentoonstelling in 1851 werd gebouwd. Het stadion van de Eagles heet Selhurst Park, waarin plaats is voor ruim 26.000 toeschouwers.

Fulham (‘The Cottagers’) is opgericht in 1879. Thuiswedstrijden worden gespeeld in het stadion ‘Craven Cottage’, waaraan de club haar bijnaam dankt. Voorzitter van de club is de Egyptische miljonair Al-Fayed, die ook het exclusieve warenhuis Harrods opkocht. Fulham heeft tot nog toe een bescheiden rol in het Britse clubvoetbal gespeeld, en nog nooit een nationale prijs kunnen winnen.

Tottenham Hotspur (‘The Spurs’) heeft haar roots in de Noord-Londense wijk Tottenham. De club is al in 1882 opgericht. In stadion White Hart Lane werden al veel prijzen gepakt. Zo veroverden ‘The Spurs’ al 2 kampioenschappen, 8 FA Cups, 4 League Cups en 3 Charity Shields.

West Ham United (‘The Hammers’) komt uit het oosten van Londen. De club zag het levenslicht in 1895. Het stadion waarin The Hammers hun thuiswedstrijden spelen heet officieel Boleyn Ground, maar is beter bekend als Upton Park. Ondanks de goede reputatie en de lange geschiedenis van de club, wist West Ham United nog nooit een landstitel te behalen. Wel wonnen de Oost-Londenaren 3 FA Cups.

The Championship

Brentford (‘The Bees’) werd in 1989 opgericht, en speelt sinds 1904 in het stadion Griffith Park. Brentford is een club met een succesvolle recente geschiedenis, waarin na enkele promoties een plaats in de Championship werd veiliggesteld.

Millwall (‘The Lions’) is opgericht in 1885 en speelt in het New Den Stadium (Zuid-Londen). Het stadion biedt plaats aan ruim 20.000 fans. Millwall speelde in de jaren ’90 ook al in de Championship, maar speelde de afgelopen jaren voornamelijk in de Leage One. Het leidt nu een bescheiden bestaan en is vooral gevreesd vanwege de ‘supporters’.

Queens Park Rangers (‘QPR’ of ‘Super Hoops’) komt uit het westen van Londen. QPR werd al in 1886 opgericht. Na vele verhuizingen kwam de club terecht in het stadion aan Loftus Road. Hoewel de club jarenlang in de Premier League uitkwam, werden er nooit grote prijzen gepakt. De enige nationale titel is een League Cup (1967).

Football League One

AFC Wimbledon ('The Dons') is een club die in 2002 ontstond nadat het voormalige Wimbledon F.C. de stad Milton Keynes als thuishaven koos. Omdat dit 90 kilometer van de Londonse wijk Wimbledon verwijderd was, besloten de supporters een nieuwe club op te richten.

Charlton Athletic (‘The Addicks’) is een voetbalclub uit Zuidoost-Londen, die is opgericht in 1905 en die speelt in stadion The Valley. Vlak na de Tweede Wereldoorlog behoorde de club tot de Engelse top. Uit die periode stamt ook de enige prijs: een FA Cup uit 1947. Na een diep sportief dal lijken The Addicks er de laatste jaren weer bovenop; ze spelen een belangrijke rol in The Championship en speelden de afgelopen jaren zelfs regelmatig in de Premier League.

Football League Two

In het seizoen 2018/2019 is geen enkele club uit Londen actief in de League Two. In de National League, de competitie die een treetje lager ligt, zijn wel 6 Londense clubs actief: Bromley, Dagenham & Redbridge, Leyton Orient, Sutton United, Ebbsfleet en Boreham Wood.

Londen, voetbalstad bij uitstek

Londen is dus niet alleen de Big Ben. Londen is ook de bakermat van het hedendaagse voetbal. Zestien oeroude maar springlevende clubs op een gebied ter grootte van Utrecht. Elke club zijn eigen verhaal, elke club zijn eigen stijl, eigen charme. Dat maakt Londen tot de ultieme voetbalstad voor elke liefhebber.
© 2009 - 2024 Salo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Het culturele LondenLonden, een wereldstad waar zoveel valt te beleven. Je kunt er shoppen, je kunt Buckingham Palace of The Big Ben bezoeke…
Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen? Londen trekt elk jaar weer erg veel toeristen aan. De stad biedt dan ook ontzettend veel beziensw…
KerstShoppen in Londen; sfeervol winkelenDe feestdagen staan voor de deur en dan is het ontzettend gezellig in meerdere grote steden in de wereld. Kerstinkopen d…

Geschiedenis van het voetbalVoetbal is op dit moment de populairste sport ter wereld. Ook gaat er elk jaar meer geld om in voetbal dan de Nederlands…
De oorzaken van voetbalvandalisme en hooliganismeVoetbalvandalisme en hooliganisme zijn nog altijd niet van onze aardbodem verdwenen. Sociologen onderzoeken dagelijks vo…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Football_in_London
Salo (28 artikelen)
Laatste update: 29-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.