Wat is het verschil tussen hardshell en softshell jassen?

Wat is het verschil tussen hardshell en softshell jassen? Iedereen die wel eens de bever bezoekt kent de termen: softshell en hardshell. Maar wat houden deze termen nou eigenlijk in? Wat is het verschil? En waar ligt de grens? Dit artikel zal antwoorden proberen te geven op deze vragen en zo goed mogelijk uitleggen wat de termen softshell en hardshell nou precies betekenen. Ook zal besproken worden in hoeverre ze waterbestendig en winddicht zijn. Tenslotte zal vergeleken worden welke variant in welke omstandigheden het best volstaat.

Hardshell

De kerngedachte achter een hardshell is dat het bescherming en beschutting moet geven aan de drager. Meestal zijn hardshell-jassen dan ook water en winddicht. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Deze jassen hebben dan ook meestal een capuchon, veel afsnoeringen en veel zakken met goede ritssluitingen. De buitenkant is dan ook meestal van een harde stof, meestal is er wel een mogelijkheid om voor de warmte en comfort een fleece in te ritsen aan de binnenkant. Voor de waterdichtheid maken producenten van hardshelljassen vaak gebruik van Gore-tex en eVent: waterdichte stoffen die tegelijkertijd ademend zijn.

Ook bevat de jas vaak ventilatiegaten (bijvoorbeeld onder de oksels) waardoor koude lucht tussen de jas door kan stromen om te voorkomen dat je gaat zweten. De stof van een hardshell is tenslotte niet heel comfortabel op en dat de stof is niet rekbaar, daarom is het belangrijk om bij de aankoop van een hardshell goed oplet of de maat volstaat.

De jas is dus vooral bestemd voor tijdens de winter, de herfst en de regen. Kortom: tijden wanneer het regent, waait en sneeuwt. De werkzaamheid van de jas is echter afhankelijk van hou je de jas gebruikt. Zonder fleece geeft de jas namelijk weinig warmte en als je veel kleding onder de jas draagt terwijl je veel beweegt ga je sneller zweten waardoor je nat wordt en snel afkoelt. Dit is een risico waar weinig mensen rekening mee houden. Wanneer je een hardshell gebruikt is het dus handig om met zo veel mogelijk laagjes te werken om de gedraagde kleding af te stellen op de temperatuur en de beweging. Gebruik dan ook voornamelijk windstoppers en alleen de hardshell zelf als het hard waait, regent of sneeuwt.

Softshell

De kerngedachte achter een softshell is dat het warmte en comfort biedt tijdens het dragen. De softshell jassen zijn dan ook waterafstotend maar niet waterdicht. Dit houdt in dat het geen water opneemt tijdens een regenbuitje maar zoveel mogelijk afstoot. Als er echter flink wat water naar beneden komt en de jas raakt doorweekt zal het wel door de stof heen stromen. Daarnaast is de softshell ook luchtdoorlatend, hierdoor is de softshell heel ademend. Omdat de softshell jassen zowel warm als ademend behoren zijn ze uitermate geschikt om te gebruiken tijdens het sporten, wandelen of bijvoorbeeld skiën.

De stof van de softshell is heel rekbaar en zacht waardoor de jas heel comfortabel zit en meebeweegt, hierdoor is de maat minder belangrijk en ben je een stuk mobieler. Softshells zijn meestal gemaakt van kunststof of dierlijke stoffen in plaats van Gore-tex of eVent. Aangezien softshells niet bedoeld zijn om volledige bescherming tegen de regen hebben de meeste geen capuchon en omdat ze over het algemeen erg ademend zijn is er geen overige ventilatie nodig. Een softshell kan ook, bijvoorbeeld in plaats van een fleece, gebruikt worden als tweede laag onder een hardshell. Op deze manier kan je beide jassen gebruiken zonder veel meer bagage mee te slepen.

De softshell is comfortabel en warm en soepel tijdens het sporten. Als het echter flink koud, waaierig of nat wordt biedt de softshell geen beschutting.

Conclusie

Hardshell Softshell
WaterdichtWaterafstotend
Ademend d.m.v. Gore-tex en dergelijkeSuperademend
Hard en niet rekbaarZeer soepel en rekbaar
Niet zelf warm: in combi met andere lagenBiedt veel warmte
Winddicht en stormproofLuchtdoorlaatbaar
Capuchon, ventilatiegaten en veel zakken
© 2013 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsen door de regenOf je nu dagelijks door weer en wind naar je werk fietst, of dat je slechts occasioneel de fiets neemt op een zomerse we…
Ondergronds bouwen met beperkt budgetBouwen kost geld, en dat ondervinden vooral jonge gezinnen die hoe dan ook hun droomwoning willen realiseren. Zij moeten…
Wandelschoenen kiezenWandelschoenen kiezenWandelschoenen kunnen de basis zijn van veel wandelplezier, maar wat zijn de beste wandelschoenen? Wie een geoefend wand…
Wanneer heet kleding "waterdicht" en hoe wordt dat bepaald?Wanneer heet kleding "waterdicht" en hoe wordt dat bepaald?Bij slecht weer heb je kleding nodig die bij voorkeur waterdicht is. Onder het begrip “waterdicht” verstaat men de eigen…
Fatbikes: extra dikke bandenFatbikes: extra dikke bandenDe fatbike is afkomstig uit de VS en heeft daar uitgesproken toepassingsmogelijkheden: uitgestrekte zandvlakten, woestij…
Bronnen en referenties
  • http://sectionhiker.com/what-is-the-difference-between-a-hard-shell-jacket-and-a-softshell-jacket/
  • http://arcteryx.com/HardshellvsSoftshell.aspx?language=EN
  • http://hiking.about.com/od/Hiking-Clothing/g/Hard-Shell-Jacket.htm
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.