Fatbikes: extra dikke banden

Fatbikes: extra dikke banden De fatbike is afkomstig uit de VS en heeft daar uitgesproken toepassingsmogelijkheden: uitgestrekte zandvlakten, woestijnen en sneeuw. Voor Amerikanen is het een absolute mega-hype. De fatbike rijdt door de lage bandenspanning ook in bochten zeer comfortabel. De band bijt zich uitermate goed vast in elke denkbare ondergrond, en dát alleen al geeft een kick.

Fatbikes: op dikke banden door elk terrein

Fatbikes doen hun naam alle eer aan: de trendy fietsen uit Amerika malen met hun tot 4,8 inch brede banden moeiteloos door sneeuw en modder. Perfect voor fietsfanaten die ook in de winter een tocht door het terrein willen maken. Een eenvoudig kader, weinig franje en banden zó dik, dat je er een bevroren land mee om kan ploegen. Fatbikes met hun maximaal 4,8 inch brede rubbers zijn in Amerika dé eyecatcher van het seizoen.

Extreem lage luchtdruk op ongeveerde fietsen

Tot dusver zoefden vooral liefhebbers van extreme sporten ermee door de Amerikaanse canyons. Maar in de loop van 2013 lieten veel Amerikaanse fabrikanten hun nieuwe modellen ook voor het eerst aan een breder publiek in Europa zien. De ongeveerde fietsen absorberen schokken simpelweg door de lage luchtdruk in de band, die in de regel duidelijk onder één bar ligt.

Fatbike: in Europa voor het eerst te zien op Eurobike 2013

Op de Eurobike 2013 in het Duitse Friederichshafen kon de Europese bezoeker zich voor het eerst aan een groot aantal fietsen met extra dikke banden vergapen:
  • fatbike-pionier Surly toonde het model Moon Lander met 4,8 inch brede banden;
  • en met een al even respectabele 4 inch was er de carbonfiets Beargrease van Salsa te bewonderen;
  • in dezelfde categorie kan men zich verplaatsen met het model Wo van Kona;
  • en ook de Argon Fat van Nicolai kan nog altijd bogen op een indrukwekkende breedte van 3,8 inch.

Daarnaast waren onder andere Specialized met de FatBoy, Agang met de Sumo en de Duitse fabrikant Velotraum met de Pilger vertegenwoordigd. De markt biedt dus onderhand voldoende keuzemogelijkheid. Maar sommige modellen waren pas in het voorjaar van 2014 beschikbaar.

Een fatbike, wie heeft dat nodig?

Maar wie heeft überhaupt een fiets nodig waarvan de banden bijna aan een volwaardige motor doen denken? Wel, fatbikes zijn een optie voor mountainbikers die willen afzien van elke dempingtechnologie en daarvoor op de koop toenemen dat alles een beetje gemoedelijker rolt.

“Wat er ook gebeurt: ...... ”

Fatbikes bieden het voordeel dat er nauwelijks een ondergrond te bedenken is die de fietser ophoudt, egaal of het nu zand, gravel, kiezel, modder of sneeuw is. Met de Fatbike heb je een fiets die zeer universeel in het gebruik is, daarbij gebruik makend van een uiterst simpele techniek. Fatbikes zijn zoiets als de tweewielige variant van de SUV. Het motto is: “wat er ook gebeurt, niets houdt de fatbike tegen"

Een compleet nieuwe rijervaring

De geschiktheid voor extreme outdooractiviteiten, maakt de fatbike aantrekkelijk voor seizoenen waarin velen hun fiets liever in de kelder laten staan. Natuurlijk kan je bij sneeuw ook banden met spikes opleggen, maar dat slechts tot een bepaalde diepte. Als je je gewend hebt aan de monsterlijke verschijning van fe fatbike, is dat een compleet nieuwe rijervaring. Tegenwoordig zullen veel fietsers verzuchten: “ik hoop dat de sneeuw blijft liggen. Op een sneeuwlaag tot 20 centimeter laat zich dat heel goed fietsen.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rolweerstand van fietsbandenDe rolweerstand van fietsbandenDe rolweerstand is het energieverlies bij het afrollen van een band door voortdurende materiaalvervorming. Anders gezegd…
Banden kopen: tips en infoBanden zijn een van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen van een auto. Het is belangrijk dat je wagen over goede ba…
Controleer maandelijks uw bandenspanningBanden zijn het enige contact van de auto met het wegdek. Afgesleten of versleten banden zijn levensgevaarlijk. Met afge…
Velgen en banden vervangenVelgen en banden vervangenVelgen en banden lenen zich bij uitstek om een auto te verfraaien. De standaard banden en wielen worden daarom al snel v…

Wat is het verschil tussen hardshell en softshell jassen?Wat is het verschil tussen hardshell en softshell jassen?Iedereen die wel eens de bever bezoekt kent de termen: softshell en hardshell. Maar wat houden deze termen nou eigenlijk…
Hardlopen in de winterHardlopen in de winterVeel “mooi weer sporters” lopen tot laat in de avond hun kilometers, maar de echte bikkel vind je ook, of met name, tijd…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-01-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.