Golfleraar: een (ont)spannend beroep

Golfleraar: een (ont)spannend beroep Golf is een eeuwenoud spel dat door de eeuwen heen een behoorlijke evolutie heeft ondergaan en geldt tegenwoordig als volwaardige sport. Waar ooit herders met hun staf steentjes wegsloegen, uit verveling; tegenwoordig spelen miljoenen mensen de sport wereldwijd en sommigen verdienen er zelfs heel veel geld mee. Het principe van het golfspel is redelijk eenvoudig: proberen om zo weinig mogelijk slagen te maken gedurende een ronde. Het beheersen van het spel is een andere kwestie en menigeen die met golf begint of is begonnen ontdekt al snel dat het aanleren van de golfvaardigheid lastiger is dan aanvankelijk gedacht.

Leren golfen

Golf is een van de weinige sporten waarvan kan worden gezegd dat het, voor de meeste mensen tenminste, door een vakkundige moet worden aangeleerd. Het is bovendien een sport waarbij de spelers zelf scheidsrechter zijn over het eigen spel en dat vereist discipline en zelfreflectie. Fouten die tijdens het spelen worden gemaakt hebben sancties tot gevolg maar de fout moet wel door de speler zelf worden aangegeven en de sanctie moet door de speler aan hem- of haarzelf worden opgelegd.

Het leren golf is behalve regeltechnisch ook speltechnisch redelijk complex. Waar bijvoorbeeld bij het hockey en tennis steeds tegenstanders aanwezig zijn en waarbij het object (de hockeybal en de tennisbal) steeds in beweging is, ligt het object (de golfbal) stil en moet de speler volgens een bepaalde biomechanisch correcte beweging die golfbal zien te raken. Gebeurt dat niet op de juiste wijze dan kunnen er blessures ontstaan.

Golfscholen

In Nederland is op elke golfbaan wel een golfschool te vinden of kan men bij een gekwalificeerde golfleraar lessen boeken om het spel aan te leren. Op een van die scholen of bij een van die golfleraren wordt zowel de techniek van het spelen geleerd maar krijgen de spelregels ook volop de aandacht. Het is, zeker in Nederland, verplicht om via een gekwalificeerde golfschool of golfleraar lessen te volgen om zo over voldoende spelkwaliteit en regelkennis te beschikken waardoor men zelfstandig op de golfbaan mag spelen.

Onvoldoende speltechniek en regelkennis kan tot redelijk gevaarlijke situaties op de golfbaan leiden door incorrecte slagen bijvoorbeeld, waardoor andere spelers door de bal kunnen worden getroffen. Onvoldoende regelkennis kan ertoe leiden dat de speler zich in gevaarlijke situaties begeeft. De golfleraar bepaalt, na testen en examens of een beginnende golfer over voldoende speltechniek en regelkennis beschikt om zelfstandig de baan in te mogen. Daarmee is dan het begin gemaakt en kan de beginnende golfer het eigen spel verder ontwikkelen.

Golfprofessional

Van de miljoenen beoefenaars van de golfsport is een klein deel als professional actief en verdient daarmee een inkomen. Wekelijks spelen deze professionals op diverse toernooien in Europa, Amerika, Azië, Australië en Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Daarbij is prijzengeld en een bokaal te winnen, als men tenminste de schifting (golf jargon: the cut) overleeft en het prijzengeld is afhankelijk van het toernooi in kwestie. In Amerika wordt verreweg het meeste aan prijzengeld geboden waarbij de eerste prijs bijna altijd boven de 1 miljoen dollar ligt.

Golfprofessional is geen beschermd beroep en als iemand vindt dat hij of zij golf professional is dan is dat een feit. Of en hoeveel geld er dan kan worden verdiend is nog maar de vraag. Voor de professionele toernooien moet er in de meeste gevallen via een kwalificatietoernooi een plek in het hoofdtoernooi worden bemachtigd en dat is op zich wel een hele uitdaging. Als een golfer gedurende een seizoen goed presteert dan kan er een plek op de ranglijst in het verschiet liggen waardoor er niet altijd meer via kwalificatietoernooien hoeft te worden gespeeld om in het hoofdtoernooi te komen, maar kan er rechtstreeks worden aangemeld.

Golfleraar of golf teaching professional worden

Een andere vorm of hoedanigheid van professioneel golfer is de golfleraar of golf teaching professional. Het komt voor dat een voormalige toerprofessional een stap terug doet en zich gaat bezig houden met het geven van lessen in plaats van week in en week uit op een toernooi te spelen. De redenen kunnen van medische aard zijn, maar ook van speltechnische aard. Om met de besten mee te kunnen doen moet het spelniveau heel hoog zijn en blijven en voor sommigen is dat een te hoog ambitieniveau.

De andere weg om golfleraar (teaching professional) te worden is om een opleiding te volgen. In Nederland kan dat via de Fontys hogescholen onder auspiciën van de Professional Golfers Association Nederland, of via de World Golf Teachers Federation (WGTF). De laatstgenoemde heeft de hoofdvestiging weliswaar in Amerika, maar heeft over de hele wereld ook vertegenwoordigingen. Tussen beide opleidingsmethoden is niet zoveel verschil. Het grootste verschil is meer te vinden in de toelatingseisen voor de opleiding.

Employability

Oftewel: is er ook werkaanbod? Dat is er zeker. Golf is ook in Nederland in 2016 nog altijd in ontwikkeling en er is vraag naar golflessen. Beginnende golfleraren worden vaak geholpen bij het vinden van een geschikte stageplaats waarbij zij door meer ervaren collega's worden begeleid. Eenmaal in het bezit van een diploma en/of certificering wordt ook vaak bemiddeld om een werkplek te krijgen, er is evenwel geen garantie dat er een werkplek wordt verkregen.

Als golfleraar kan iemand als zelfstandige zonder personeel werken maar ook als medewerker van een golfschool of golfbaan aan de slag. Dat is vooral belastingtechnisch van belang omdat de overheid met enige regelmaat op schijnzelfstandigheid toetst en dat kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte.

Een (ont)spannend beroep

Dat is het zeker! Het is werken met mensen en voor mensen om hen te helpen om het golfspel te leren. Het is een beroep waarbij de beoefenaar altijd in de buitenlucht actief is. De spanning is dat er steeds weer nieuwe mensen zich kunnen aanmelden en de ontspanning komt vanuit de kennis en vaardigheid die op derden wordt overgedragen.
© 2016 - 2024 Fishie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt een tsunami?Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activite…
Mechanische golvenMechanische golvenMen onderscheidt drie golftypen, wanneer men de zogenaamde mechanische golven onder de loep neemt. Deze zijn de transver…
Basiseigenschappen van een eenvoudige golfBasiseigenschappen van een eenvoudige golfEen eenvoudige golf heeft enkele basiskenmerken. Deze zijn de golflengte, periode, amplitude, frequentie en snelheid. La…
Golven in de natuurkundeGolven in de natuurkundeDe lopende en staande golven zijn twee verschillende soorten van golven. Daarna kun je deze golven ook nog indelen in tw…

Inline-skating, de indeling van trainingsgroepenMet een nieuw inline-skateseizoen voor de deur is het voor verenigingen, teams en selecties weer tijd om na te denken ov…
Thuis heel je lichaam trainenThuis heel je lichaam trainenNiet iedereen kan door verschillende redenen gebruik maken van een sportschool met gewichten. Een gym is echter niet noo…
Fishie (15 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.