Mountainbikeroutes in het Drents-Friese Wold

Mountainbikeroutes in het Drents-Friese Wold Mountainbiken wint steeds meer aan aan populariteit. Veel mensen die gek zijn op wielrennen kiezen in de vakantieperiodes voor de heuvels van de Ardennen of het midden- en hooggebergte van de Alpen. In het najaar wordt de racefiets vaak ingeruild voor de mountainbike, zodat men nog lekker over de Nederlandse bos- en heidepaden kan fietsen. Velen kiezen ervoor om de fiets achterop de auto te zetten en naar de Veluwe te rijden. Op de Veluwe vind je dan ook meerdere mooie routes. Echter in meerdere gebieden van Nederland zijn mooie en uitdagende routes te vinden.

Inhoudsopgave


Bron: Willem Cantor, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Willem Cantor, Flickr (CC BY-2.0)

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Locatie

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt het Drents-Friese Wold. Dit natuurgebied ligt grofweg gesitueerd tussen de plaatsen Appelscha en Zorgvlied in Friesland en Diever en Hoogersmilde in Drenthe. Het Nationaal Park bestaat uit grote heidevelden, zandverstuivingen en bossen. In totaal beslaat het gebied ruim 61 vierkante kilometer.

Aekingerzand

De meest bekende toeristische trekpleisters in dit gebied zijn wel de zandverstuivingen van het Aekingerzand, in de volksmond de Kale Duinen genoemd. Dit is één van de weinige zandverstuivingen die zich nog in Nederland bevinden. Grazende schapen zorgen ervoor dat de bebossing wordt tegengehouden en zo het natuurgebied behouden kan blijven.

Drie verschillende mountainbikeroutes

In het Nationaal Park Drents-Friese Wold zijn drie totaal verschillende mountainbikeroutes uitgezet. Voor zowel de beginnende als gevorderde en ervaren mountainbiker is er een uitdagende route uitgezet.

Appelscha - Bosberg

De kortste route is een route net ten zuiden van Appelscha. Deze route is 4,4 kilometer lang en het beste te beginnen in het centrum van Appelscha, bij een fietsverhuurbedrijf. De route is goed zichtbaar aangegeven met houten palen met daarop in het rood het internationale teken van de mountainbike (driehoek met daaronder twee rondjes). Via een korte verbindingsroute kom je direct in het bos terecht. Het is van belang jezelf goed warm gereden te hebben alvorens aan dit parcours te beginnen. Het hele parcours bestaat namelijk uit zeer smalle en onverharde paden, waarbij er veel venijnig korte klimmetjes in het parcours zijn ingebouwd. De bosrijke omgeving zorgt ervoor dat ook bij iedere afdaling opperste concentratie benodigd is om niet van het parcours te geraken.

Moeilijkheidsgraad
Door de vele venijnige klimmetjes en lastige afdalingen heb je over de gehele route amper tot geen tijd om te herstellen. Het vele hoogteverschil en de lastige technische stukken zorgen ervoor dat de route, ondanks de korte afstand, absoluut niet onderschat mag worden. Zeker de beginnende mountainbikeliefhebber zal heel veel moeite hebben met het constant vinden van de juiste versnelling en zich snel vergissen in de snelheid die gehaald wordt.

Appelscha

Vanaf camping De Bosberg in Appelscha kom je via een goed aangegeven verbindingsroute snel op de 17,3 kilometer lange tweede route. Deze verbindingsroute is in het zwart aangeven. Als je vervolgens op de goede route zit, volg je constant het blauwe internationale teken van de mountainbike. De route is een afwisseling van soms erg smalle single-track paden, bredere bospaden vol boomwortels en mooie goed te bereiden paden over de heide en het zand van de Kale Duinen. Er is niet heel veel hoogteverschil te vinden in deze omgeving, maar daar waar er klimmetjes te vinden zijn worden ze meegenomen in het parcours. Omdat deze route, in tegenstelling tot de kleinere Bosberg-route, over veel recreatief en op terrein gaat, bestaat de kans op verkeer! Let hier op, je kunt ruiters, wandelaars, maar ook schapen en koeien tegenkomen op je route.

Moeilijkheidsgraad
Een mooie uitgestrekte technische route zonder al teveel hele zware punten. Laat je niet verleiden om te snel te starten, zeker als beginnende mountainbikeliefhebber is dit een valkuil. Wanneer het flink heeft geregend kunnen sommige plekken in het bosrijke gedeelte erg nat zijn, houd hier rekening mee in de kledingkeuze.

Bron: Ednl, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Ednl, Flickr (CC BY-2.0)
Diever - Hoogersmilde
De langste route ligt in zijn geheel in het Drentse deel van van het Drents-Friese Wold. Van de drie mountainbikeroutes is dit met 23 kilometer de langste. De route kan het beste begonnen worden bij de Hoekenbrink in Diever. Van hieruit krijg je grotendeels singletrack paden voor je kiezen. Ondanks het vlakke karakter van de omgeving zit er genoeg hoogteverschil in het parcours, zeker na de aanpassingen die gedaan zijn in 2014, waardoor er meer venijnige klimmetjes en technische stukken in het parcours zijn bijgekomen. Door deze verbeteringen is het een uitermate geschikte route voor de wat meer gevorderde mountainbikeliefhebber. De route is opnieuw prima aangegeven middels houten palen met daarop het groene, internationale, teken van de mountainbike. Let ook bij deze route op dat je overig toerisme en dieren tegen kunt komen.

Moeilijkheidsgraad
Door de vele technische stukken en de lengte van het parcours wordt deze route als zwaarste van de drie routes in dit gebied gezien. Na slecht weer liggen vele stukken er modderig bij, waardoor het parcours er alleen maar nog zwaarder op wordt. Dit is zeker geen parcours voor de beginnende mountainbikeliefhebber.

Combinatie van de routes

De drie routes zijn voor de meer ervaren en fittere mountainbikers uitstekend te combineren. Zowel tussen de eerste route, Appelscha - Bosberg, en de tweede route, Appelscha, als tussen de tweede route en de derde route, Diever - Hoogersmilde, zijn op een zeer duidelijke verbindingsroutes getoond. Deze routes zijn zwart en hebben ook het internationale teken van de mountainbike. Zo ontstaat er een prachtige lange fietstocht door één van de vele mooie, maar wellicht onbekend gebleven, gebieden van Noord-Nederland.
© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mountainbiken in NederlandMountainbiken in NederlandHoewel er geen bergen zijn in Nederland bestaan er toch vele mogelijkheden om te mountainbiken in ons land. Voor elk niv…
Nationaal Park Drents-Friese Wold: grenzeloze natuurNationaal Park Drents-Friese Wold: grenzeloze natuurOp de grens van Friesland en Drenthe bevindt zich een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland: Natio…
Sportieve activiteiten op de Loonse en Drunense DuinenSportieve activiteiten op de Loonse en Drunense DuinenAls je sportief bent en van de natuur houdt, dan kun je jezelf heel goed vermaken op de Loonse en Drunense Duinen. Dit p…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: HouffalizeWeekendje weg in de Belgische Ardennen: HouffalizeAls eens aan Houffalize gedacht als je startpunt voor het verkennen van de Belgische Ardennen. Hier zul je een heerlijk…

Giro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursGiro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursIn 2020 wordt de 103e editie van de Ronde van Italië verreden. Deze editie zou oorspronkelijk in mei verreden worden. Va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kazunga, Pixabay
  • http://www.mtbroutes.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aekingerzand
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_Drents-Friese_Wold
  • Afbeelding bron 1: Willem Cantor, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Ednl, Flickr (CC BY-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.