Mountainbiken in Nederland
Hoewel er geen bergen zijn in Nederland bestaan er toch vele mogelijkheden om te mountainbiken in ons land. Voor elk niveau is er wel een leuke route te vinden, waarvan de meeste routes door schitterende natuurgebieden verlopen. Sommige routes zijn ook goed te rijden na of tijdens een natte periode en zo kun je het hele jaar door plezier beleven aan mountainbiken in Nederland.
De meeste routes in Nederland bestaan uit zand- of kleigrond. Zandgrond is zo’n beetje het hele jaar door te berijden. Kleigrond is vooral in droge periodes goed te berijden, in natte periodes wordt kleigrond als snel diepe modder, wat natuurlijk ook leuk kan zijn. Maar bedenk wel dat je dan de routes snel kapot rijdt. In Nederland zijn er weinig tot geen rotsen te vinden op de routes, maar er zijn natuurlijk wel genoeg boomwortels die zorgen voor wat technische uitdaging. Er zijn ook routes waarbij er leuke trail features (opties die de route wat uitdagender maken) zijn gemaakt zoals North Shore elementen (houten planken), drops en jumps. Een aantal routes bevatten ook aparte splitsingen die wat technischer en uitdagender zijn. De meeste Nederlandse mountainbikeroutes zijn zogenaamde flowtrails, dit betekent dat je op deze routes lekker kunt doorrijden en flink wat vaart kunt maken.
Onderhoud van de routes
In Nederland zijn er op dit moment (mei 2018) zo’n 180 mountainbikeroutes en er komen elk jaar nieuwe routes bij. Er zijn routes die zeer goed onderhouden zijn en sommige zijn wat minder onderhouden. De routes die wat minder goed worden onderhouden zijn vaak slecht(er) bewegwijzerd, een GPS-apparaat is dan aan te raden, maar ook kunnen sommige paden flink begroeid zijn met takken of brandnetels of er kan ineens een obstakel op het pad liggen. Op zich geen reden om deze routes te negeren, het blijft natuurlijk de natuur waarin je fietst. De routes die goed tot zeer goed zijn onderhouden zijn vaak drukker en in een aantal gevallen heb je om gebruik te maken van deze routes ook een vergunning nodig. Met het geld dat je voor een vergunning betaalt, worden onder andere de routes onderhouden door vrijwilligers, zodat je er altijd goed kunt mountainbiken.
Hoe vind ik leuke mountainbikeroutes in Nederland?
In Nederland is het niet toegestaan om op elk bospad te fietsen, dit mede om de natuur te beschermen. Daarom zijn er in Nederland ontzettend veel mountainbikeroutes die zijn aangelegd. Een overzichtelijke website met een overzicht van alle routes in Nederland vind je op
mtbroutes.nl. Op deze website vind je ook een top 10 welke wekelijks wordt bijgewerkt en daarnaast kun je ook beoordelingen lezen en achterlaten bij elke route.
Leukste gebieden om te mountainbiken
Zuid-Limburg
Zuid-Limburg is wel een van de leukere gebieden om te mountainbiken, omdat je hier aardig wat hoogteverschillen hebt, waardoor het aanvoelt alsof je in het buitenland aan het mountainbiken bent. Een aanrader in Zuid-Limburg is de route Maastricht (St-Pietersberg-Observant). Deze route heeft een lengte van 5 kilometer en loopt over het hoogste deel van de St-Pietersberg. Let er wel op dat deze route niet geschikt is voor beginners, mede door de afgronden, smalle paadjes, scherpe bochten en andere verraderlijke stukken.
Veluwe
Ook de Veluwe kent aardig wat hoogteverschillen en daardoor kun je hier ook leuk mountainbiken. De Veluwe heeft zo'n 100 kilometer aan mountainbikeroutes, waarvan de routes elkaar gemakkelijk laten combineren. De route Rheden is bijna 50 kilometer lang en gaat dwars door het Nationaal Park Veluwezoom.
Texel
Wil je een keer op een eiland mountainbiken? Ga dan eens naar Texel. Sinds 2018 is er 100 kilometer aan mountainbikeroutes aan elkaar geknoopt. De route gaat vanaf de veerhaven langs de westkust van Texel, onderweg kom je door en langs de mooiste plekjes. De route is op te delen in meerdere delen en er zijn verschillende plekken waar gestart kan worden.
Utrechtse Heuvelrug
Een paradijs voor mountainbikers vind je op de Utrechtse Heuvelrug. Hier vind je 95 km aan mountainbikepad, opgedeeld in 9 verschillende routes. Deze routes van ook makkelijk te combineren met elkaar, waardoor je je met gemak een hele dag kunt vermaken of je nu beginner of gevorderde bent.
Routes met vergunningplicht in 2018
Een aantal routes in Nederland mag je alleen rijden als je in het bezit bent van een speciale mountainbikevergunning. Op de Utrechtse Heuvelrug heb je in vergunning nodig welke € 7,50 per persoon kost voor een heel jaar. Met deze vergunning mag je de volgende routes onbeperkt gebruiken: Austerlitz, Hoge Ginkel, Amerongen, Leersum, Hoge Vuursche, Kwintelooijen, Rhenen, Lage Vuursche en Zeist.
Ook in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Park Veluwezoom, het Bergherbos (Montferland), het Voorsterbos en op de route van Beetsterzwaag is een mountainbikevergunning verplicht. Dit is een vignet van Natuurmonumenten en kost 12 euro voor een heel jaar. Dit is 1 vignet welk je op al deze routes kunt gebruiken.
Er wordt met regelmaat gecontroleerd op routes met vergunningplicht. Heb je geen vergunning? Dan kan je dit een boete opleveren van maar liefst 90 euro.
Meer uitdaging?
Ben je op zoek naar nog meer uitdaging? Dan kan je naar het buitenland gaan, maar er zijn ook een aantal bikeparken in Nederland. Een bikepark is een zeer technisch mountainbike, freeride, downhill, BMX parcours waarop je je technische vaardigheid kunt oefenen. Het is ook de ideale plek om andere bikeliefhebbers te ontmoeten.
Zo vind je in Roosendaal de Wielerexperience. Hier is het grootste pumptrack van de wereld! Een pumptrack is een parcours met veel hobbels en scherpe bochten. Een pumptrack is leuk voor alles met wielen (ongemotoriseerd). Op een pumptrack kun je goed technieken en oefeningen oefenen. Naast de pumptrack vind je er ook een MTB-trail waar onderdelen zijn zoals een rotspartij, een jump en een north- en southshore (houten planken). Ook kun je hier goed klimmen en afdalen oefenen. Andere leuke bikeparken in Nederland te vinden in Utrecht, Wageningen, Spaarnwoude, Groningen, Harderwijk, Doetinchem, Drielandenpunt.