Bar pad: voorkomt schouder- en nekklachten door halterstang

Bar pad: voorkomt schouder- en nekklachten door halterstang Een bar pad, halterstang pad of beschermrol is een kokervormig omhulsel dat je om een halterstang kunt bevestigen ter bescherming van de nek en schouders tijdens het doen van squats of lunges met een gewicht in je nek. Door een dergelijke bar pad te gebruiken vang je een deel van de klappen op die de halterstang in de nek en op de schouders maakt tijdens het doen van je oefeningen. Je kunt de oefeningen hierdoor langer volhouden en verkleint de kans dat je te maken krijgt met overbelastingsblessures van de nek en schouders.

Gebruik van een bar pad


Bard pad of beschermrol gebruiken voor je halterstang

Veel mensen in Nederland doen aan fitness en krachttraining. Dit kan in de sportschool maar natuurlijk ook thuis. De faciliteiten mogen dan niet zo uitgebreid zijn als in de gym, wanneer je thuis een of meerdere dumbells of halters hebt dan kun je hier ook goed aan je fysiek werken. Zonder het toeziend oog van een professional ligt er echter wel een gevaar op de loer: je wordt er minder snel op attent gemaakt dat je iets doet dat het risico op blessures of overbelasting vergroot. Een van de dingen waar je op moet letten wanneer je krachttraining doet is natuurlijk dat je materiaal in orde is. Doe je fanatiek aan squatten of lungen en gebruik je hierbij een metalen halterstang, dan is het raadzaam om daarbij ook een bar pad of halterstang pad te gebruiken.

Een bar pad of halterstang pad is een kokervormig omhulsel dat je vaak met klittenband rondom de halterstang kunt bevestigen. Hiervoor wordt ook wel de benaming beschermrol of simpelweg nekbeschermer gebruikt. Zodra je de halterstang in je nek legt zul je merken dat er minder druk op je nek en schouders rust en deze minder te lijden hebben onder de klappen die gemaakt worden wanneer je de stang tijdens een oefening weer in de nek of op de schouders legt. Het klittenband zit alleen aan de binnenkant van de koker zodat het niet schuurt. Er zijn er ook die een dusdanige pasvorm hebben dat ze goed aansluiten zonder het gebruik van klittenband. Gebruik van een bar pad is altijd aan te raden, ook wanneer je weinig gewicht gebruikt.

Toch nog pijnklachten?
Heb je ondanks het gebruik van een bar pad nog steeds pijnklachten als gevolg van het doen van squats of lunges met een halterstang? Mogelijk leg je de stang niet op de goede plek in de nek en veroorzaakt dit de klachten. Het is in dat geval raadzaam om een professional om advies te vragen.

Gebruik van een bar pad is hygiënisch

Wanneer je thuis een halterstang gebruikt dan kun je hier zelf een bar pad omheen doen om zo het risico op overbelastingsblessures en blauwe plekken te voorkomen. Ga je naar de sportschool dan kun je zelf een bar pad meenemen en deze telkens dat je een halterstang hanteert gebruiken. In dat geval heeft het gebruik van een bar pad nog een bijkomend voordeel. Door steeds je eigen materiaal te gebruiken ben je ook een stuk hygiënischer bezig. Vergelijk het met het steeds meenemen van je eigen handdoek om op een apparaat te leggen. Je voorkomt op die manier dat je direct op het apparaat transpireert. Hetzelfde effect heeft een bar pad. Wanneer je intensief aan het trainen bent komt hier natuurlijk transpiratie bij kijken. Met een bar pad werk je steeds met je eigen materiaal, dat bovendien makkelijk afneembaar is. Zo leg je niet elke keer een halterstang in je nek waar iemand anders zojuist transpiratievocht op heeft achtergelaten. De meeste bar pads zijn gemaakt van materiaal waar het vocht niet intrekt zodat je hem makkelijk kunt schoonmaken.

Soorten bar pads

Bar pads zijn er in diverse soorten en maten. Het materiaal dat aan de binnenkant zit is meestal foam. Hiervoor worden verschillende namen gebruikt zoals schuimrubber, NeoTek-foam, memoryfoam en Ergofit-foam. De meeste pads hebben een breedte van tussen de 30 en 50 cm. Het is daarbij een kwestie van kijken wat je zelf het prettigst vindt. De meeste variatie zit dan nog in de designs. Bard pads of beschermrollen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en vaak staat het merk prominent vermeldt op het materiaal. Kies je voor een afwijkend design dan herken je eenvoudig je eigen materiaal in de sportschool en is de kans kleiner dat je deze kwijtraakt of per ongeluk die van een ander mee naar huis neemt.

Waar koop je een bar pad?

Bar pads of beschermrollen zijn verkrijgbaar van diverse sportmerken. Voorbeelden van merken zijn Harbinger, Adidas, Tunturi, Gorilla Sports, MadMax, #DoYourFitness, Protaper en Lifemaxx. Deze accessoires zijn verkrijgbaar bij diverse sportwinkels en webshops. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf circa 20 per stuk (prijs voor het laatst gecheckt in 2020). Wanneer je zoektermen gebruikt om online te zoeken naar bad pads, wees je er dan van bewust dat vergelijkbaar materiaal ook gebruikt wordt voor andere sporten zoals bijvoorbeeld motorcross. Het is dan belangrijk om op te letten, zodat je niet bijvoorbeeld een schuimrol bestelt die eigenlijk dient als omhulsel voor de handlebar van een motorfiets of een nekbeschermer voor onder een helm.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oefeningen voor gespierde schoudersDoor gespierde schouders lijk je breder en sterker. Daarnaast vallen vrouwen sneller op mannen met brede schouders. Geno…
Bankdrukken en techniek10 tips om je techniek bij het bankdrukken te verbeteren. Je zult je maximale gewicht in korte tijd fors verhogen! Een v…
25 krachtoefeningen voor een sterker lichaam25 krachtoefeningen voor een sterker lichaamSteeds meer Nederlanders doen aan fitness. Soms weten mensen echter niet wat de beste manier van sporten is. Een persona…
De fitnessspullen die je nodig hebt voor een thuisgymBen jij een van de gelukkigen die een lege ruimte tot zijn beschikking heeft thuis? Die ruimte zou dan prima kunnen dien…

Mountainbiken rondom WinterbergMountainbiken rondom WinterbergWil je een keer iets anders dan de vaste mountainbikeroutes in Nederland, maar wil je niet gelijk naar de Alpen rijden?…
Mountainbiken in NederlandMountainbiken in NederlandHoewel er geen bergen zijn in Nederland bestaan er toch vele mogelijkheden om te mountainbiken in ons land. Voor elk niv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ElleFlorio, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.stupidsimplefitness.com/should-you-use-a-pad-for-squats/
  • https://gorillasports.nl/accessoires/bar-pad/f/6/v/60
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 20-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.