Mountainbiken rondom Winterberg

Mountainbiken rondom Winterberg Wil je een keer iets anders dan de vaste mountainbikeroutes in Nederland, maar wil je niet gelijk naar de Alpen rijden? Neem dan eens een kijkje in Winterberg en de omgeving. Dit is niet al te ver van Nederland en je vindt er een groot aanbod van bewegwijzerde mountainbikeroutes, voor zowel beginners als gevorderden. Nog meer uitdaging? Dat kan in het Trailpark en het Bikepark van Winterberg.

Winterberg

Winterberg is een plaats gelegen in het Sauerland, Duitsland. In dit gebied vind je veel bossen en heuvels tot een hoogte van 843 meter. In de winter kun je rondom Winterberg skiën, mede door de skiliften. In de zomer is het gebied populair bij wandelaars en mountainbikers. Voor mountainbikers zijn er verschillende routes uitgezet en mede door de hoogteverschillen is het een leuke uitdaging om hier te gaan mountainbiken. Omdat Winterberg niet ver van de Nederlandse grens ligt is het gebied met name populair onder Nederlanders.

Uitgezette mountainbikeroutes

In de omgeving van Winterberg vind je een groot aantal uitgezette en bewegwijzerde mountainbikeroutes. Deze routes voornamelijk over brede paden, de zogeheten schotterpaden. Deze paden bieden echter weinig uitdaging voor mountainbikers die houden van technische paden, welke voornamelijk bestaan uit boomwortels en rotsen. Voor beginners zijn deze makkelijke schotterpaden ideaal om kennis te maken met het mountainbiken en tevens om van de natuur te genieten. Door de hoogteverschillen zijn sommige routes ook een echte uitdaging. Een overzicht van alle bewegwijzerde routes vind je op de website van Bike Arena Sauerland. Het is wel raadzaam om voor de zekerheid een GPS-apparaat mee te nemen, mocht je onderweg een bordje missen.

Drie uitgezette routes

In het Sauerland zijn er drie mountainbikeroutes die populair zijn onder mountainbikers. Voor deze routes heb je wel wat mountainbike-ervaring nodig, omdat sommige stukken technisch zijn door boomwortels en rotsen. De routebeschrijvingen en GPS-bestanden vind je op de website van Bike Arena Sauerland.
  • Diemelsee Tour - 43,4 km: Deze route draagt nummer 30 en heeft prachtige uitzichten op de Diemelsee. In deze route zitten een paar pittige klimmen, maar ook leuke afdalingen.
  • Panorama Tour - 41,2 km: Deze route draagt nummer 11 en voert over de hoogste berg; de 843 meter hoge Kahler Asten. Een route met heel wat mooie uitzichten, vandaar ook de naam Panorama Tour.
  • Grenzkamm Trail - 39,8 km: Deze route is geen officiële route van Bike Arena Sauerland, maar wel een prachtige route om te mountainbiken. Er zitten een paar spannende afdalingen in deze route. Het is wel aan te raden om deze route met behulp van een GPS-apparaat te rijden.

Wandelpaden

Meer ervaren mountainbikers hebben een voorkeur voor de wandelpaden in het gebied rondom Winterberg. Het grootste deel van de wandelpaden rondom Winterberg biedt wat meer uitdaging dan de schotterpaden, doordat deze wandelpaden vaak smaller zijn en meer technische elementen bevatten zoals boomwortels, rotsen en andere obstakels. Ook zijn de meeste wandelpaden zijn vaak goed bewegwijzerd. Via Google kun je op het internet heel wat leuke routes vinden. Mede doordat er een heel groot aanbod van wandelroutes is, is er een hoop keuze over welke route je wilt rijden en de lengte daarvan. Zo is de Rothaarsteig populair onder mountainbikers, dit is officieel een langeafstandswandelroute. In vakantietijd en in de weekenden kun je als mountainbiker beter geen gebruik maken van de wandelpaden, omdat het dan te druk is met wandelaars.

Trailpark Winterberg

Net buiten het centrum van Winterberg is het Trailpark Winterberg aangelegd. Hier vind je verschillende uitgezette mountainbikeroutes van makkelijk tot heel moeilijk. Het Trailpark is gratis toegankelijk en bij de start van de routes kun je gratis parkeren. Het totale routenetwerk is 40 kilometer, waarvan 20 kilometer bestaat uit flowige trails. De blauwe route, genummerd L1, is een ronde van 11 kilometer rondom het hele Trailparkgebied. Deze route gaat voornamelijk over schotterpaden. Langs deze route vind je diverse aftakkingen met wat meer uitdagende en technische single trails (smalle paden met elementen zoals boomwortels en rotsen). Bij de start van de route, op de parkeerplaats, staat een groot bord met daarop een kaart met de routes. Het is handig om van te voren een foto te maken van dit bord als je de aftakkingen wilt gaan rijden, deze staan onderweg niet altijd duidelijk aangegeven.

Trailground Brilon

De stad Brilon ligt zo’n veertig autominuten van Winterberg en hier vind je een paar hele leuke flowtrails. Flowtrails zijn smalle paden met weinig technische stukken. Parkeren doe je op de parkeerplaats van de Trailground en vandaar uit kun je drie verschillende mountainbikeroutes volgen tussen de 7 en 17 kilometer. De routes kun je ook combineren met elkaar. De groene Bilstein Runde is 7 kilometer lang en geschikt voor beginners en voor degenen die willen inrijden. De blauwe route genaamd Gipfel Trail is 10,8 kilometer en heeft een hele leuke klim met serpentine bochten. Boven aan de top heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. De rode rode route, genaamd Drei Berge, is 17 kilometer lang en neemt je mee over drie verschillende bergen.

Bikepark Winterberg

Wil je wat meer dan ‘gewoon’ mountainbiken? Dan moet je eens in Bikepark Winterberg gaan kijken of fietsen. In het Bikepark kun je met de lift naar boven en dan over verschillende paden naar beneden. Ben je beneden aangekomen? Dan stap je weer in de lift naar boven. In de winter wordt deze lift gebruikt als skilift, in de zomer voor mountainbikers. Er zijn verschillende paden naar beneden, van makkelijk tot heel moeilijk. Op de makkelijke paden kun je eventueel nog een hardtail-mountainbike gebruiken, maar beter en comfortabeler is het om een volledig geveerde mountainbike te gebruiken met minimaal 160 mm veerweg, deze kun je huren bij het Bikepark, evenals protectie, want het wordt dringend aangeraden om een volvizierhelm te dragen in het Bikepark.
© 2018 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterberg, zomer en winterWinterberg is gelegen in het HochSauerland in Duitsland. Het is vooral populair om de wintersport, maar ook in de zomer…
Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg is een vakantieplaats in Sauerland, Duitsland. Het dorp is voornamelijk bekend vanwege de talloze mogelijkhed…
Duitsland wandelland, de Rothaarsteig in SauerlandDe Rothaarsteig is een 154 kilometer lange wandeltocht in het West-Duitse Sauerland. De tocht loopt van Brilon via Winte…
Bikepark Winterberg, een belevenis voor iedereenBikepark Winterberg, een belevenis voor iedereenMountainbiken in een bikepark is de ultieme mountainbike-ervaring voor de meeste mountainbikers. Je gaat met de lift naa…

Mountainbikeroutes in de Costa BravaMountainbikeroutes in de Costa BravaU gaat op vakantie naar de Costa Brava en wil de mountainbike meenemen. Lekker een rondje trappen en op ontdekking uitga…
Bar pad: voorkomt schouder- en nekklachten door halterstangBar pad: voorkomt schouder- en nekklachten door halterstangEen bar pad, halterstang pad of beschermrol is een kokervormig omhulsel dat je om een halterstang kunt bevestigen ter be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
  • http://www.trailgroundbrilon.de/index.php?id=2
  • https://www.bike-arena.de/Touren
  • https://www.bikepark-winterberg.de/de/
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.