Mountainbikeroutes in de Costa Brava

Mountainbikeroutes in de Costa Brava U gaat op vakantie naar de Costa Brava en wil de mountainbike meenemen. Lekker een rondje trappen en op ontdekking uitgaan. De Costa Brava is een uitstekende plek voor uitdagende ritjes. Maar ook de minder doorgewinterde mountainbiker kan zijn lol op. Er zijn diverse routes, variërend van gemakkelijke tot zware parcoursen. Bij alle startpunten staat een duidelijk informatiebord. Hierop kunt u de verschillende routes en bijkomende informatie op terugvinden.


Welke kleur hoort bij welke route?

De routes worden aangegeven door middel van verschillende kleuren. Deze kleuren geven de moeilijkheidsgraad van het parcours aan. Er zijn vier kleuren routes: Groen, blauw, rood en zwart.

De groene en blauwe route zijn de makkelijk te berijden paden. Deze bestaan vooral uit asfalt afgewisseld met verharde grindpaden. Het zijn veelal vlakke wegen en kortere routes en tevens geschikt om te fietsen op een normale fiets.

Rode routes zijn de moeilijke routes. Deze routes starten op verharde paden en gaan over in onverharde paden, zoals grindpaden en grove stenen. Rode routes zijn er in kortere en langere versies. Fysiek zijn deze routes zwaarder vanwege het stijgingspercentage.

Last but not least: de zwarte route. Dit zijn de zwaarste parcoursen. Ook deze routes starten op verharde paden, maar gaan al snel over in een uitdagend parcours. De ondergrond bestaat voornamelijk uit grindpaden en grove stenen. Deze routes zijn fysiek een heel stuk zwaarder vanwege de afstand van de routes en de meerdere hoogtemeters.

De routes en bezienswaardigheden

Helaas is het niet zo dat de Costa Brava een enorm aanbod heeft aan mountainbikeroutes. Maar de paden die er zijn, zijn leuke uitdagende parcoursen met diverse bezienswaardigheden zoals: kasteeltjes, kerken, ruïnes of adembenemende vergezichten.

Calonge

Het rode parcours bij Calonge is niet de moeilijkste route in de Costa Brava. Een goede conditie is uiteraard wel gewenst bij een rode route, maar er zijn lastigere paden. Op de routes is genoeg te zien. Onder andere Castell de Calonge, vanaf het kasteel is er een prachtige uitzicht over Palamós. Het pad loopt dwars door Valls de Molins, een vallei met een oase van weelderige planten, en voert langs diverse wijngaarden. Het zwarte parcours daarentegen is zeer zwaar. Voor liefhebbers van wild en steil aflopende hellingen is dit pad zeer geschikt.

Castell d'Aro

Er zijn niet veel bezienswaardigheden op deze route. Het parcours begint met een lange bergopwaartse klim waar een maximale inspanning moet worden geleverd. Later gevolgd door een technische zeer moeilijke afdaling. Het is een parcours voor de geoefende mountainbiker. Halverwege de tocht loopt de route door Romanya de la Selva, wat behoort tot één van de mooiste dorpjes van Spanje. Een mooie stop om even iets te eten en te drinken.

La Bisbal d'Emporda

De routes vanaf La Bisbal d’Emporda zijn allemaal langere routes. Vanwege de langere afstanden komen er meerdere spannende klimpartijen en afdalingen voor in deze routes. Een goede conditie is hier dan ook zeker voor nodig. Drie van de vier routes komen langs Santa Coloma de Fitor, een Romaans monument met een opvallende klokkentoren. De langste route leidt door kastanjebossen en heeft een leuke lange afdaling. De route welke niet langs Santa Coloma de Fitor loopt is zeker net zo interessant. Met zijn 16,6 km behoort hij tot de kortste routes vanaf startpunt La Bisbal d’Emporda. Echter aan afwisseling geen gebrek. Het parcours varieert van bospaden naar open vlaktes en via smalle paden naar Sant Pol, een zéér klein rustiek gehuchtje.

L'Estartit en Torroela de Montgri

Dit zijn twee goed te rijden routes voor de gemiddelde mountainbiker. Beide routes komen langs Castell de Montgri, een niet afgebouwd kasteel uit de 12e eeuw met een geweldig uitzicht over L'Estarti, Torroela de Montgri en L'Escala.

Palamós

Op deze route is de natuur van het massief van de Gavarres te ontdekken. Het begin van de tocht loopt langs Santa Maria del Bell-lloc, een pre-romaanse kerk uit de 6e eeuw. De route is aan te raden voor eenieder die regelmatig op de mountainbike fietst. Het is een pittig parcours met flinke klimmen.

Romanya de la Selva

Een route met vele klimpartijen en afdalingen via bospaden. Het is absoluut een zeer uitdagend lang parcours. Het pad loopt langs de begraafplaats van Romanya de la Selva, Sant Marti, Sant Maria (Romaanse monumenten) en Cova d'en Daina (hunebedden).

Sant Feliu de Guixols

De routes vanaf Sant Feliu de Guixols springen er echt uit en zijn zeker de moeite waard. Ze staan bekend om het fantastische uitzicht over de Middellandse Zee en zijn prachtige rotspartijen. Vanaf Sant Feliu de Guixols starten verschillende routes, zowel korte als lange. Er zijn twee kortere parcoursen. Eén parcours leidt door twee valleien: Sant Amanç en Les Comes. In Sant Amanç is de Sant Amanç kapel te bezichtigen. Het andere parcours is langs de Sant Elm kapel. De afdaling in deze route zijn zeker technisch uitdagend noemen. De langere routes zijn voor de geoefende mountainbiker. Deze routes zijn technisch zeer uitdagend met steile klimpartijen en spannende afdalingen. De langste route komt langs de Pedralta, gevaarlijk balancerende rotsblokken omringd door kurkbomen.

Solius

Ook een aanrader vanwege het mooie uitzicht is de route vanaf Solius. Deze route ligt langs het Castell de Solius, een kasteel ontstaan in de 15e eeuw. Bovenop het kasteel is een prachtig panorama te zien. De huidige staat van het kasteel is vervallen. Aangetast door regen, wind en het verstrijken van de tijd. Het parcours heeft wat korte klimmetjes en na ca. 4 km een uitdagende afdaling.

De startpunten en informatie over de routes

Groene routes
StartpuntLengte (km)Hoogste punt (m)Geschatte tijd (uren)VoorzieningenBezienswaardigheden
Castell d’Aro9351:00GeenGeen
La Bisbal d’Emporda4450:30GeenGeen
La Bisbal d’Emporda5450:30GeenGeen

Blauwe routes
StartpuntLengte (km)Hoogste punt (m)Geschatte tijd (uren)VoorzieningenBezienswaardigheden
Castell d’Aro17451:30GeenGeen
La Bisbal d’Emporda7850:45Waterpunt na ca. 5 kmGeen

Rode routes
StartpuntLengte (km)Hoogste punt (m)Geschatte tijd (uren)VoorzieningenBezienswaardigheden
Calonge13,52752:00Informatiepunt, restaurant en waterpunt na ca. 5 kmCastell de Calonge (kasteel)
L'Estartit221453:00GeenCastell de Montgri
La Bisbal d'Emporda16,61901:30Informatiepunt, hotel, restaurant en waterpunt na ca. 2,5 en 10 kmSt.Pol (pittoresk gehuchtje)
La Bisbal d'Emporda25,32003:00Informatiepunt, hotel, restaurant en waterpunt na ca. 2,5 kmSanta Coloma de Fitor (kerk)
Sant Feliu de Guixols6,71401:30Informatiepunt, hotel, restaurant en waterpunt na ca. 1 kmArco de San Benito (Boog van San Benito), Sant Amanç chapel (kapel)
Sant Feliu de Guixols6,61251:30Informatiepunt, hotel en restaurantSant Elm kapel
Solius6,41221:00RestaurantCastell de Solius (kasteel)
Torroella de Montgri141302:00GeenCastel de Montrgri

Zwarte routes
StartpuntLengte (km)Hoogste punt (m)Geschatte tijd (uren)VoorzieningenBezienswaardigheden
Calonge324003:00Informatiepunt, hotel, camping, restaurant en waterpunt na ca. 12 kmCastell de Calonge (kasteel), Santa Cebria dels Alls (kerk)
Castell d'Aro26,63282:30Informatiepunt, douche, hotel, camping en waterpunt na ca. 10 kmRomanya de la Selva
La Bisbal d'Emporda24,92203:00Informatiepunt, hotel, restaurant en waterpunt na ca. 2,5 en 14 kmSanta Coloma de Fitor (Romaanse kapel)
La Bisbal d'Emporda36,84604:00Informatiepunt, hotel, restaurant en waterpunt na ca. 1, 12, 24 en 29 kmSanta Coloma de Fior (Romaanse kapel)
Palamós203012:30Informatiepunt, camping, hotel en waterpunt na ca. 1 kmSanta Maria del Bel-lloc (kerk)
Romanya de la Selva25,85232:30Restaurant en waterpunt na ca. 3,5 kmCova d'en Daina (hunebedden)
Sant Feliu de Guixols30,33073:00Informatiepunt, camping, hotel en restaurantPedralta (balancerende steen)
Sant Feliu de Guixols11,43142:00Informatiepunt, hotel, restaurant en waterpunt na ca. 1 kmPanoramisch uitzicht

Adres verschillende startpunten

Bij alle startpunten kunt u goed en gratis parkeren.
 • Calonge 17251, Plaça de la Concòrdia - Startpunt is te vinden op het plein tegenover het politiebureau.
 • Castell d’Aro 17249, Avinguda Carrilet - Startpunt is te vinden bij het oude treinstationnetje van Castell d'Aro. U ziet vanzelf een oude locomotief staan.
 • L’ Estartit 17258, Cami Vell de Torroella a l’Estartit - Startpunt is te vinden bij de ingang van Camping Castell Montgri.
 • La Bisbal d’Emporda 17100, Carrer Font de l’Arbre - Startpunt is te vinden bij het gemeente-zwembad.
 • Palamós (El Figuerar) 17230, Plaça Vila - Startpunt is te vinden bij het sportcomplex.
 • Romanya de la Selva 17240, Carrer de Josep Maria Carma/Codina - Startpunt is te vinden op het parkeerterrein.
 • Sant Feliu de Guixols 17220, Plaça del Monestir - Startpunt is te vinden op het plein del Monestir bij het Oficina de Turisme.
 • Solius 17246, Santa Maria de Solius - Startpunt is te vinden tegenover Hostal Mas Pla.
 • Torroella de Montgri 17258, Cami Vell de Torroella a l'Estarti - Startpunt is te vinden bij de ingang van Camping Castell Montgri.

Benodigdheden en tips

Kleding en accesoires

Het volgende heeft u nodig om een tocht succesvol af te ronden. Een fietsbroek met zeem, dit kan zadelpijn voorkomen of verminderen. Met warm weer heeft u sneller last van zweethanden, fietshandschoenen zorgen ervoor dat u goede de grip op uw stuur behoudt. Belangrijk is een goed passende helm. Een bril kan plezierig zijn tegen de zon en tegen insecten, welke zonder bril gemakkelijk in uw oog kunnen vliegen. Fietsschoenen, eventueel het model waarbij de schoen vastgeklikt zit aan het pedaal (SPD-schoen). Dit kan makkelijk zijn bij de zwaardere routes waarbij u meer moet klimmen. Op deze manier glijdt u voet niet van het pedaal.

Weersomstandigheden

Het is raadzaam om van tevoren het weer te checken, zodat u niet ineens voor een verrassing komt te staan. Bij slechtere weersomstandigheden is het prettig om een regen/windjack mee te nemen. Smeer u van tevoren in met zonnebrandcrème. Ook op een bewolkte dag kunt u verbranden. Gezien de opkomst van tekenbeten is het verstandig om insectenspray te gebruiken.

Eten en drinken

Zorg ervoor dat u genoeg eten en drinken bij u heeft. Te denken valt aan: water/sportdrank, energierepen, zakjes met energie-gel, banaan, pannenkoek, etc.

Uitrusting

Als u niet tubeless (zonder binnenband) fietst neem dan een extra binnenband mee, fietspomp of CO2 patronen. Gezien de stenen paden in de Costa Brava is er grote kans op snake bite / stootlek (scheur in de binnenband). Neem een toolkit mee, deze bevat gereedschap voor kleine reparaties uit te voeren. Denk hierbij aan verschillende soorten schroevendraaiers, inbussleutels en een kettingpons.

U kunt een kleine rugzak meenemen om alles in te vervoeren, dit kan echter wel gaan zweten op de rug. In plaats van een rugzak kunt u ook een koker in een bidonhouder plaatsen. In deze koker kunt u allerlei attributen kwijt.

Het is fijn om een kilometerteller bij u te hebben. Zeker op de langere routes is dit prettig, want u zult op een gegeven moment geen idee meer hebben hoeveel u heeft gefietst. Op de routes zelf worden de reeds gereden kilometers niet weergegeven. Neem een mobiele telefoon mee voor eventuele noodsituatie en indien mogelijk fiets met meerdere personen. Dit voor u eigen veiligheid bij calamiteiten. Soms komt u namelijk lange tijd niemand tegen.
© 2018 - 2024 Sis-si, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naaktstranden aan de Costa BravaDe vele badplaatsen aan de Costa Brava in het Spaanse Catalonië zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. In de z…
L'estartit in de Costa BravaHet Spaanse dorpje L‘estartit ligt in de Costa Brava en is populair onder de toeristen. L'estartit biedt activiteiten aa…
Bekende bestemmingen voor jongerenvakantiesBekende bestemmingen voor jongerenvakantiesDe welbekende jongerenvakanties vol met zon, zee, strand en natuurlijk lekker uitgaan en genieten. Maar wat zijn nu de b…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…

Bikepark Winterberg, een belevenis voor iedereenBikepark Winterberg, een belevenis voor iedereenMountainbiken in een bikepark is de ultieme mountainbike-ervaring voor de meeste mountainbikers. Je gaat met de lift naa…
Mountainbiken rondom WinterbergMountainbiken rondom WinterbergWil je een keer iets anders dan de vaste mountainbikeroutes in Nederland, maar wil je niet gelijk naar de Alpen rijden?…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fgmsp, Pixabay
 • Afbeelding bron 1: Pixabay
 • https://visitemporda.com/en/tourism/333
 • https://santacristina.cat/el-municipi/historia-i-patrimoni.html
Sis-si (2 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.