Bikepark Winterberg, een belevenis voor iedereen

Bikepark Winterberg, een belevenis voor iedereen Mountainbiken in een bikepark is de ultieme mountainbike-ervaring voor de meeste mountainbikers. Je gaat met de lift naar boven en kiest een route naar beneden. Laat er nu een fantastisch bikepark liggen in Duitsland, niet al te ver van de Nederlandse grens, genaamd Bikepark Winterberg. Hier vind je verschillende routes van niveau makkelijk tot moeilijk. Een spannende en vooral unieke ervaring voor bijna iedereen.

Wat is een bikepark?

Een bikepark is een park met daarin aangelegde mountainbikeroutes. Deze routes kunnen van elk niveau zijn, zoals in Bikepark Winterberg het geval is. Vaak zijn er in deze routes ook zogeheten 'trail features' toegevoegd, dit zijn opties in de vorm van jumps waar je over heen kunt springen, drop offs waar je af moet springen of houten planken waar je over heen moet rijden, deze planken kunnen allerlei vormen hebben en breed of small zijn. In Bikepark Winterberg kun je om de meeste trail features heen fietsen mocht je deze te gevaarlijk vinden. Let er dan wel op, dat als je voor het eerst een onbekende route fietst, niet al te hard gaat, want soms houdt de route ineens op en sta je op een drop off. Als je daar geen ervaring mee hebt dan kun je gevaarlijk gewond raken.

Blauwe, rode en zwarte routes

Deze kleuren staan voor de moeilijkheidsgraad van de routes. Blauwe routes zijn de makkelijke routes die goed te doen zijn voor beginners, hier vind je haast geen bijzonderheden. Behalve dat als je te snel gaat je los van de grond kunt komen (jumps). Rode routes zijn de gemiddelde routes qua moeilijkheid. Op deze routes is wel enige ervaring en techniek vereist. Op deze route kun je ook trail features vinden. De zwarte routes zijn het moeilijkst en daar op zijn ervaring en techniek vereist.

Welke fiets heb je nodig?

In Bikepark Winterberg wordt aangeraden om op een mountainbike te rijden met minimaal 120mm veerweg. Bij het bikepark kun je ook fietsen huren. Hier heb je de keuze uit een freeridefiets met 160mm veerweg of een downhillfiets met 180mm veerweg. Deze laatste fiets wordt zeker aangeraden als je gebruik wilt maken van de zwarte routes.

Wat voor protectie heb je nodig?

Omdat mountainbiken of downhillen in een bikepark een gevaarlijke bezigheid kan zijn en het risico op vallen en verwondingen groot is, is het raadzaam om met protectie te rijden. Een volvizierhelm wordt dringend aangeraden. Je kan hier overheen een goggle of bril dragen om je ogen te beschermen tegen stof of modder. Handschoenen zorgen voor wat meer grip. Een rugbeschermer is ook aan te raden of een safetyjacket, dit laatste is een jas welke je rug, borst, schouders, ellebogen en onderarmen beschermt bij een val. Ook kniebeschermers zijn niet te vergeten en het liefst in combinatie met scheenbeenbeschermers. Scheenbeenbeschermers zijn belangrijk, omdat het nogal eens voorkomt dat mensen van hun pedalen schieten en op de meeste freeride- en downhillfietsen zijn zogeheten flat pedals gemonteerd. Dit is sowieso het geval bij de fietsen die je huurt bij het bikepark. Flat pedals bevatten metalen punten welke zorgen voor meer grip op de pedalen, maar als je eraf schiet met je voeten kun je je scheenbenen lelijk verwonden.
Een volvizierhelm, een safetyjacket, knie- en scheenbescherming kun je huren bij het bikepark. Voor een goggle/bril, handschoenen en andere gewenste protectie moet je zelf zorgen.

Wat kost het?

Een dagje Bikepark Winterberg is niet heel goedkoop, tenzij je met een eigen fiets en protectie komt, in dat geval heb je alleen een liftpas nodig, deze pas kost 32,50 en daarbij 5,- borg (prijzen 2018). Deze borg krijg je eind van de dag terug, als je je liftpas in goede staat inlevert. Je kan het wat goedkoper maken door een fiets en protectie voor een halve dag te huren, maar uiteindelijk scheelt het niet zo veel geld vergeleken met een hele dag. De actuele prijzen vind je op de website van Bikepark Winterberg.

De routes

Bikepark Winterberg heeft (seizoen 2018) maar liefst elf verschillende routes. De routes worden goed onderhouden en soms wordt een route veranderd, maar dit gebeurt eigenlijk altijd buiten openingstijden of tijdens de winterstop.

Beginner & Kids Parcours

Het Beginner & Kids Parcours bevindt zich direct aan het verhuurstation van het Bikepark. Dit parcours is in 2018 nieuw gebouwd en is ideaal om op te warmen, om rijvaardigheid en tricks te oefenen en om je op de andere routes voor te bereiden. Sommige elementen uit het Beginner & Kids Parcours komen namelijk ook terug in andere routes.

Continental Track

Dit parcours is prima geschikt voor beginners. Beginners kunnen op dit parcours hun eerste sprongen maken en gevorderden kunnen moeilijke trucs oefenen. Deze route bevat ook een paar leuke kombochten.

Rockshox Slopestyle

Hier vind je allerlei obstakels die je met elkaar kunt combineren. Meestal wordt dit parcours gebruikt door de wat meer ervaren mountainbikers, gezien er een paar zeer hoge sprongen te vinden zijn, welke je overigens ook kunt omzeilen, maar dan is het parcours niet zo heel aantrekkelijk.

Woodpecker

Op de Woodpecker vind je talrijke houten elementen (ook wel north shore genoemd) voor zowel beginners als gevorderden. De Woodpecker is bij vochtig en nat weer gesloten in verband met de gladheid van het hout.

Four Cross

De Four Cross is een route die je als wedstrijd kunt rijden. Je kunt hier met vier mountainbikers tegelijkertijd starten. Door de startheuvel begin je gelijk met een flinke vaart. Onderweg vind je diverse sprongen die voor de nodige actie zorgen. Dit parcours is geschikt voor beginners en gevorderden.

Pinball

De Pinball is een route met 34 flowige kombochten, maar onderweg vind je ook diverse sprongen. Beginners kunnen het wat rustiger aan doen en de gevorderden kunnen op deze route gas geven.

North Shore

Deze route is voor de wat meer gevorderde mountainbikers. Je vindt hier houten elementen (north shore) zoals drop offs (waar je af moet springen), gaps (gaten in de houten elementen) en wallrides. Wallrides zijn bochten met houten planken aan de zijkant waar je tegen op kunt fietsen. Het laatste deel van de route vereist meer ervaring en tekent zich als rood-zwarte route. De North Shore-route is met vochtig en nat weer gesloten in verband met de gladheid van het hout.

Freeride

De Freeride-route is een flowige route met verschillende jumps en kombochten. Enige ervaring is op deze route wel vereist en hoe harder je gaat hoe gevaarlijker het wordt.

IXS Downhill

Deze route is bijna volledig natuurlijk met boomwortels en rotsen. Ook vind je hier scherpe bochten, rotsvelden en sprongen. De route gaat vrij steil naar beneden en hoewel je de moeilijke stukken kunt omzeilen, vereist deze route toch echt rij-ervaring.

Black Line

De Black Line is een natuurlijke, smalle en flowige route met grote boomwortels, scherpe bochten en trappen. Zoals de naam als doet vermoeden is deze route bedoeld voor de ervaren mountainbikers.

Flowtrail

De Flowtrail is met 1,6 kilometer de langste route van Bikepark Winterberg. Deze flowige route bevat kombochten en sprongen en is perfect voor beginners. Maar ook gevorderden mountainbikers vermaken zich hier prima, want hoe harder je gaat hoe uitdagender de route wordt.

Parkeren

Parkeren kan direct aan het bikepark, dit is echter wel betaald parkeren. Aan de overkant van de weg kan je gratis parkeren, hier vind je een hele grote parkeerplaats waar je de hele dag kosteloos kunt staan met je auto of camper.

Reserveren

Het enige wat je van te voren kunt reserveren is de fiets. Protectie kun je ter plekke huren, wees hiervoor wel vroeg aanwezig, want op drukke dagen kan het snel gaan met de verhuur. Dit geldt ook als je van tevoren geen fiets hebt gereserveerd.

IXS Dirtmasters Festival

Wil je het complete sfeertje uit de mountainbike/bikepark scene beleven? Dan moet je zeker eens het IXS Dirtmasters Festival bezoeken in Winterberg. Dit evenement vindt jaarlijks plaats op en rondom Bikepark Winterberg, altijd met het hemelvaartsweekend. Hier vind je diverse stands van bekende merken en er zijn supergave wedstrijden en challenges. De sfeer is goed en de entree is gratis.
© 2018 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mountainbiken rondom WinterbergMountainbiken rondom WinterbergWil je een keer iets anders dan de vaste mountainbikeroutes in Nederland, maar wil je niet gelijk naar de Alpen rijden?…
Winterberg, zomer en winterWinterberg is gelegen in het HochSauerland in Duitsland. Het is vooral populair om de wintersport, maar ook in de zomer…
Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg is een vakantieplaats in Sauerland, Duitsland. Het dorp is voornamelijk bekend vanwege de talloze mogelijkhed…
Winterberg: dé wintersportbestemming dicht bij huisWintersporten is ontzettend populair bij de Nederlanders. Het hele jaar door worden skihallen op verschillende locaties…

Parallettes of opdruksteunen gebruiken bij je krachttrainingParallettes of opdruksteunen gebruiken bij je krachttrainingDoe je fanatiek aan fitness en krachtsport dan mag een set parallettes of opdruksteunen eigenlijk niet ontbreken in je c…
Mountainbikeroutes in de Costa BravaMountainbikeroutes in de Costa BravaU gaat op vakantie naar de Costa Brava en wil de mountainbike meenemen. Lekker een rondje trappen en op ontdekking uitga…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 12019, Pixabay
  • https://www.bikepark-winterberg.de/de/
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.