Parallettes of opdruksteunen gebruiken bij je krachttraining

Parallettes of opdruksteunen gebruiken bij je krachttraining Doe je fanatiek aan fitness en krachtsport dan mag een set parallettes of opdruksteunen eigenlijk niet ontbreken in je collectie. Met behulp van opdruksteunen maak je veel standaardoefeningen een stuk uitdagender en leuker en ontlast je bovendien je polsen. Je kunt de steunen onder meer gebruiken voor het doen van push-ups, L-sits en knee-sits. Hiermee kun je bovendien eindeloos variëren. Als je behoefte hebt aan inspiratie voor nieuwe oefeningen dan kun je hiervoor eenvoudig terecht op bijvoorbeeld YouTube.

Gebruik van parallettes of opdruksteunen


Parallettes of opdruksteunen voor je fitnessroutine

Wil je om fit te blijven thuis een goede fitnessroutine uitwerken dan kun je hulp krijgen van tal van instructiefilmpjes op onder meer YouTube. Niet zelden zul je daarin een instructeur gebruik zien maken van opdruksteunen, ook wel parallettes of push-up bars genoemd. In veel sportscholen zijn ze ook beschikbaar. Dit zijn steunen met handvatten die je in staat stellen om een breed scala aan oefeningen te doen. Sommige oefeningen kunnen alleen gedaan worden wanneer je de opdruksteunen gebruikt, terwijl andere oefeningen er juist makkelijker en plezieriger op worden terwijl je de kans op het ontstaan van blessures verkleint.

Bij het doen van push-ups train je je borst, schouders en armen optimaal wanneer je gebruik maakt van opdruksteunen. Je geeft je polsen er meer rust mee en kunt een optimale grip bewerkstelligen. Doorgaans zijn de handgrepen voorzien van een ergonomisch grip of foamlaag zodat de grip fijn aanvoelt. De bodem van de opdruksteunen is meestal voorzien van een anti-sliplaag zodat je ze op elke ondergrond veilig kunt gebruiken, of dit nu om vloerbedekking, tegels of parket gaat.

Wat voor oefeningen kun je doen met opdruksteunen?

Er bestaan talloze oefeningen om je borstspieren, schouderspieren en armspieren mee te trainen maar push-ups worden toch wel gezien als de ideale oefening om al deze spiergroepen in één keer mee te nemen. Push-ups zijn eenvoudig vanaf de grond uit te voeren, al dan niet op een fitnessmat, maar je kunt hierbij ook gebruik maken van opdruksteunen of parallettes. Dit voelt fijner aan voor je polsen, je zit net wat hoger van de grond en de krachtverdeling is iets anders. Doordat je wat hoger van de grond zit kun je je push-ups wat dieper maken waardoor je work-out een stuk effectiever en uitdagender wordt. Uiteraard kun je de push-ups op allerlei manieren aanpassen, bijvoorbeeld door één hand los te laten en schuin omhoog te strekken.

Naast push-ups zijn er nog veel meer oefeningen mogelijk met een set parallettes. Een daarvan is een oefening die veel door gymnasten gedaan wordt om zowel hun armspieren als buikspieren keihard mee te trainen: de L-sit, waarbij je de armen strekt en de benen gestrekt omhoog trekt waardoor je lichaam in een L-positie komt. Deze oefening kun je in de sportschool doen met behulp van een optrekstang of dip bars, maar als je het thuis wilt doen zijn opdruksteunen ideaal. Deze maken dat je genoeg van de grond komt om de oefening goed uit te voeren. Mensen die met deze oefening beginnen bouwen dit vaak rustig op door eerst te beginnen met de knee-sit, waarbij je de benen niet volledig strekt maar de knieën gebogen houdt. Dit kun je langzaam optrainen tot je in staat bent een L-sit te doen en deze 30 seconden tot een minuut vol te houden. De echt geoefende krachtsporter doet er nog een schepje bovenop en gaat voor de V-sit, waarbij de benen gestrekt de lucht in gaan.

Fitness en krachttraining zijn continu in beweging en er is volop innovatie. Wil je thuis een goede fitnessroutine gebruiken dan kun je op internet veel inspiratie vinden. Fitness-bloggers komen daarbij regelmatig met nieuwe oefeningen die ze tot in de puntjes uitleggen. Er worden ook nog steeds veel nieuwe oefeningen bedacht die met opdruksteunen uitgevoerd kunnen worden. Doe dus vooral inspiratie op via onder meer YouTube.

Verschillende soorten opdruksteunen

Kies je ervoor om een paar opdruksteunen aan te schaffen dan heb je verschillende opties. Zo kun je gaan voor steunen met wat uitstaande pootjes of steunen met een massief blok dat een groot deel van je handen omsluit. Goedkopere modellen zijn vaak gemaakt van kunststof en foam. Ben je bereid wat meer te betalen dan kun je gaan voor parallettes van metaal of chroom.

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor roterende opdruksteunen. Deze roteren wanneer je er kracht op uitoefent waardoor de oefeningen nog uitdagender worden en onder meer hoeken kunnen worden uitgevoerd. Sommige roterende opdruksteunen zijn in weerstand verstelbaar. Er zijn ook roterende opdruksteunen met een vergrendelingsknop waardoor je ze ook zo kunt instellen dat ze fungeren als normale parallettes. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Tunturi Roterende Opdruksteunen.

Verkrijgbaarheid

Parallettes of opdruksteunen zijn in het assortiment van veel producenten van fitness- en krachtsporthulpmiddelen een standaardproduct. Zodoende moet je niet veel moeite hebben om een setje aan te schaffen. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Body&Fitshop, Bol.com of Wehkamp of bij een gespecialiseerde fitnesswinkel. Merken die parallettes of opdruksteunen verkopen zijn onder meer Tunturi, Adidas, Nike, Lebert, Avento, Perfect Fitness, Body Sculpture, Iron Gym en Virtufit.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De PT Pyramide, om je kracht-uithoudingsvermogen te trainenDe PT Pyramide is een workout waarbij men kracht-uithoudingsvermogen traint. In deze workout zit een warming-up en een c…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…
8 fitness oefeningen voor thuisJe kunt natuurlijk veel geld besteden aan de sportschool, maar je kunt ook thuis zelf oefeningen doen die resultaat boek…
Push-ups voor mensen die geen push-up kunnenPush-ups voor mensen die geen push-up kunnenDe push-up kan best een lastige oefening zijn wanneer je niet goed getraind bent. Veel mensen besluiten daarom de push-u…

Waterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportWaterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportIedereen die regelmatig buiten gaat sporten maakt het wel eens mee. Na een hevige regenbui zijn je schoenen doorweekt en…
Bikepark Winterberg, een belevenis voor iedereenBikepark Winterberg, een belevenis voor iedereenMountainbiken in een bikepark is de ultieme mountainbike-ervaring voor de meeste mountainbikers. Je gaat met de lift naa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stroopsmma, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.fitnessgeeks.nl/opdruksteunen-maken-ze-het-waar/
  • http://www.strongfitcommunity.nl/l-sit-progressie-en-oefeningen/
  • https://www.bol.com/nl/l/opdruksteunen/N/14781/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.