Handknijper en andere handtrainers: train hand en onderarm

Handknijper en andere handtrainers: train hand en onderarm Door middel van een handknijper kun je de kracht in de handen en onderarmen trainen. Dit doe je door twee uit elkaar staande grepen naar elkaar toe te knijpen en weer los te laten en deze oefening enkele malen te herhalen. Op deze manier kun je je grip versterken en het trainen van de handen en onderarmen kan tevens bijdragen aan het voorkomen van overbelastingsblessures. Naast handknijpers bestaan er ook nog diverse andere soorten handtrainers zoals de Magic Ball of Powerball Spinner en de Gripmaster die je kunnen helpen bij het trainen van de vingers, handen en onderarmen.

Hand en onderarm trainen met een handknijper


Over de handknijper

Een handknijper is een apparaatje dat je kunt gebruiken om de spierkracht in je hand en onderarm te trainen. Hij bestaat uit twee uit elkaar staande grepen die middels een knijpbeweging naar elkaar toegebracht kunnen worden. Een veer tussen de twee handgrepen zorgt voor weerstand. Er bestaan handknijpers die slechts één weerstandsniveau hebben maar er zijn ook in weerstand verstelbare knijpers zodat je zelf een weerstandsniveau kunt kiezen dat bij je past en dit eventueel kunt opbouwen. Handknijpers worden ook wel gripper, power grip of heavy grip genoemd.

Verstevig je grip / Bron: Ichigo121212, PixabayVerstevig je grip / Bron: Ichigo121212, Pixabay

Waarvoor gebruik je een handknijper?

Er kunnen verschillende redenen zijn om de kracht in je handen en onderarmen te willen trainen. Het is bijvoorbeeld interessant voor mensen die thuis of in de sportschool veel trainen met halters, gewichten of opdruksteunen (paralettes). Dit vergt een behoorlijke inspanning van de spieren in de handen en onderarmen en wanneer deze niet goed getraind zijn kan dit op den duur voor overbelastingsblessures zorgen. Bouw je de training met een handknijper zorgvuldig op dan kan dit voorkomen worden. Maar ook wie voor zijn of haar werk veel fysieke inspanningen met de handen moet doen waarbij een stevige grip gewenst is kan gebaat zijn bij het gebruik van handknijpers. Daarnaast kan het op kantoor gebruikt worden ter afwisseling van het werken met toetsenbord en muis, waar RSI en andere overbelastingsklachten op de loer liggen.

Ga je een handknijper gebruiken, lees dan wel altijd even goed de bijgesloten gebruiksaanwijzing om te voorkomen dat je deze verkeerd of overmatig gebruikt.

Verschillende soorten handknijpers

Ben je op zoek naar een handknijper om de spierkracht in je handen en onderarmen te trainen dan heb je een ruime keuze uit verschillende soorten producten. Een eenvoudig, niet in weerstand verstelbaar model kun je al kopen voor luttele euro's. Wil je de intensiteit van de handoefening kunnen opbouwen dan kun je beter kiezen voor een in weerstand verstelbaar model. Zo bestaan er bijvoorbeeld modellen waarbij je het weerstandsniveau kan instellen van 5 tot 50 kilo of zelfs nog iets meer. Ook zijn de handknijpers er van verschillende materialen. Zo zijn ze er van kunststof, maar bijvoorbeeld ook van metaal. Soms zijn de grepen bekleed met een foamlaagje zodat ze comfortabeler in de handpalm liggen.

Wil je je progressie bij kunnen houden of heb je geen zin om het aantal knijpbewegingen dat je maakt te tellen, dan kun je ook kiezen voor een handknijper met een ingebouwde teller. Deze kun je door laten tellen of elke keer dat je een nieuwe set begint weer bij nul laten beginnen. Handknijpers worden vaak los maar ook wel per paar verkocht.

Andere soorten handtrainers

Het gebruik van een handtrainer is één manier om de spierkracht in de handen en onderarmen te trainen, maar het kan op meer manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld ook polstrainers in een bolvorm. De Magic Ball of Powerball Spinner (verkrijgbaar van diverse merken) is een verzwaarde bol binnenin een plastic omhulsel. Door een touwtje door de bal te rijgen en deze er met een snelle beweging uit te trekken gaat de bol snel roteren waardoor je een vibratie door je hand en pols voelt gaan. Dit wordt veroorzaakt door wat ook wel een 'middelpuntvliedende kracht' wordt genoemd. Door een ritmische, roterende beweging met de pols te maken houdt je de bol in beweging en voel je de weerstand die dit geeft. De Magic Ball of Powerball Spinner wordt ook wel ingezet om klachten van RSI te voorkomen.

Nog een andere manier om met name de handen en vingers te trainen is het gebruiken van een gripmaster. Een gripmaster is een apparaatje dat past in de palm van de hand en dat vier drukknoppen heeft voor elk van de vier vingers (wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink). Deze kunnen tegelijk of onafhankelijk van elkaar worden ingedrukt. Een gripmaster wordt veel gebruikt door met name gitaristen en fanatieke gamers om de kracht in hun vingers en handen te trainen.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenHoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenJe bent al een tijdje aan het fitnessen en gaat regelmatig naar de sportschool, of je begint net met wat gewichtjes te t…
Borst- en triceps training zonder gewichtenBorst- en triceps training zonder gewichtenIn het leven heeft men tegenwoordig steeds minder tijd over op een dag. Thuis trainen lijkt dan een betere en snellere o…
Biceps en triceps trainen: train ze met deze oefeningenBiceps en triceps trainen: train ze met deze oefeningenSterke armspieren ontwikkelen is helemaal niet zo moeilijk. Je traint je biceps, triceps en onderarmen. Meer niet, makke…
Oefeningen voor gespierde tricepsWie wil er nou geen dikke en gespierde armen? Om dit te bereiken moet je naast de biceps ook de triceps trainen. De tric…

Waterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportWaterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportIedereen die regelmatig buiten gaat sporten maakt het wel eens mee. Na een hevige regenbui zijn je schoenen doorweekt en…
Parallettes of opdruksteunen gebruiken bij je krachttrainingParallettes of opdruksteunen gebruiken bij je krachttrainingDoe je fanatiek aan fitness en krachtsport dan mag een set parallettes of opdruksteunen eigenlijk niet ontbreken in je c…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gadini, Pixabay
  • https://www.bol.com/nl/l/handtrainers/N/31452/
  • https://www.youtube.com/watch?v=QTv5WnfpewE
  • Afbeelding bron 1: Ichigo121212, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.