Optrekstang gebruiken voor oefeningen in de deurpost

Optrekstang gebruiken voor oefeningen in de deurpost Een optrekstang of pull up bar is een stang die bevestigd kan worden aan de muur of ingeklemd kan worden in de deurpost. Op deze manier wordt het een toestel dat je kan helpen bij het doen van krachtoefeningen thuis. De bekendste oefening is de pull up-oefening waarbij de biceps en rugspieren getraind worden. Er zijn echter nog tal van andere optrekoefeningen zoals dips en de toes to bar waarmee je ook andere spiergroepen kunt trainen waaronder de triceps, borstspieren en lange rechte buikspieren. Door extra gewichten te gebruiken of bijvoorbeeld een weerstandsband of fitnesselastiek te benutten kun je je oefeningen nog uitdagender maken.

Optrekstang


Werk thuis aan je fitness

Veel Nederlanders zijn wel doordrongen van het belang van een goede lichamelijke fitheid. Lichaamsbeweging is voor veel mensen iets aangenaams omdat ze er energie van krijgen en lekker met hun lichaam bezig zijn. Daarnaast is het ook een investering in jezelf. Wanneer je een goede conditie hebt en je spieren wat beter getraind zijn dan draagt dit bij aan je uithoudingsvermogen en verminder je klachten door bijvoorbeeld lang zitten op het werk. Om de conditie en lichamelijke fitheid op peil te houden hebben veel mensen een abonnement bij een sportschool. Heb je wat minder tijd of gewoon geen zin om de deur uit te gaan dan kun je echter thuis ook al veel doen.

Wanneer je een tuin, balkon of aparte ruimte in je woning beschikbaar hebt dan is dit natuurlijk ideaal, maar niet iedereen heeft die luxe. Door gewoon wat spullen aan de kant te schuiven in de slaap- of woonkamer en goed gebruik te maken van de ruimte kom je echter ook al een heel eind. Zo zijn er diverse oefeningen voor alle spiergroepen die je kunt doen zonder dat je hier hulpmiddelen bij nodig hebt, buiten eventueel een mat om de oefeningen op uit te voeren. Daarnaast bestaan er ook hulpmiddelen die je kunt inzetten in een kleine ruimte. Denk daarbij bijvoorbeeld aan halters, gewichten, dumb bells, opdruksteunen of parallettes, een pols- en handtrainer of een optrekstang.

Het gebruik van een optrekstang

Een optrekstang of pull up bar is een stang die je kunt 'ophangen' in een deuropening en die zich zo vastzet dat je er moeiteloos met je hele gewicht aan kunt gaan hangen. Ook bestaan er optrekstangen die je aan de muur of het plafond kunt monteren. Een optrekstang bedoeld voor gebruik in de deuropening is altijd uitschuifbaar of in lengte verstelbaar. Je kunt dan aan de beide uiteinden draaien om zo een stuk van de stang te laten uitschuiven. Je doet dit dan net zo lang tot de stang zich stevig heeft vastgeklemd tussen beide deurposten.

Een optrekstang of pull up bar biedt je vervolgens een heel scala aan mogelijkheden voor wat betreft de oefeningen die je kunt doen. Het meest tot de verbeelding sprekend is natuurlijk de simpele optrekoefening waarbij je met je armen je volledige eigen gewicht een stuk ophoog tilt, ook wel pull up genoemd. Hiermee train je je biceps en rugspieren. Naast pull ups kun je met een optrekstang ook oefeningen als toes to bar en verschillende soorten dips doen, waarmee je ook je buikspieren, borstspieren en triceps traint. Wie een rondje over het internet maakt komt al gauw hele lijsten met oefeningen tegen. Op YouTube kun je zien hoe fitness professionals in video's stap voor stap de oefeningen met je doornemen. Werk je met een trainingsschema met oplopende intensiteit dan zul je zien dat je snel in staat bent om steeds meer repetities van dezelfde oefening te kunnen volhouden.

Voorkom ongelukken door het losschieten van de optrekstang

Een veel voorkomend probleem bij mensen die thuis met een pull up bar aan de slag gaan is dat deze niet goed bevestigd is en daardoor tijdens het doen van een oefening los kan schieten. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor een optrekstang met rubberen uiteinden. Dit klemt het beste en voorkomt zo ongelukken. Er zijn ook optrekstangen waarbij het mogelijk is om de uiteinden extra stevig te bevestigen met schroeven. Dit vereist echter wel dat je een paar kleine gaatjes maakt in je deurpost.

De verpakking van een optrekstang zal doorgaans een maximum gewicht vermelden. Dit is het maximale gewicht waarmee je aan de stang kunt gaan hangen. De meest stangen kunnen in ieder geval wel 100 kilo dragen maar vaak is dit ook nog veel meer. Ben je zelf aan de zware kant dan is het belangrijk hiermee rekening te houden. Gebruik je tijdens de oefeningen extra gewichten om je middel of aan de enkels dan moet je dit gewicht natuurlijk bij je eigen gewicht optellen.

Verkrijgbaarheid en waar op te letten bij aankoop?

Optrekstangen zijn een populair hulpmiddel bij het thuis doen van krachtoefeningen. Ze zijn dan ook zeer breed verkrijgbaar. Veel sportwinkels verkopen de stangen maar je kunt natuurlijk ook online kijken. Je kunt dan op je gemak de specificaties bekijken. Het is daarbij belangrijk om te letten op een aantal zaken, zoals het volgende:
  • Kies je voor een stang die in de deuropening bevestigd kan worden op één met muurmontage?
  • Kies je voor een simpele klembevestiging of wil je de stang met extra schroeven vast kunnen zetten?
  • Hoe breed wil je dat de stang is (welke diameter)?
  • Wil je een simpele metalen stang of één met rubberen of foam handgrepen?
  • Met hoeveel gewicht wil je aan de stang kunnen hangen?
  • Ben je al wat meer ervaren dan kun je ervoor kiezen de oefeningen te doen met extra gewichten om de middel of enkels.
  • Met een weerstandsband, fitnesselastiek of cannonball grip kun je je oefeningen nog verder uitbreiden of extra uitdagend maken

Prijzen en merken

De prijs van een optrekstang of pull up bar loopt uiteen van ongeveer 20 voor een simpel model tot zo'n 90 voor een zeer robuust en op meerdere manieren verstelbaar model (prijzen voor het laatst gecheckt in 2020). Optrekstangen zijn onder andere verkrijgbaar van merken als Tunturi, Sportstech, Taurus, Virtufit, Gorilla Sports, Iron Gym, Sveltus, Gymstick en Opti.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainen met je eigen lichaamsgewicht; Pull-upDe pull-up is een oefening waarbij men het eigen lichaam gebruikt als weerstand. Vooral de rug en de armen worden bij de…
Rugspieren trainen, zo doe je dat!De rug is één van de grootste spiergroepen in het lichaam, daarom zijn ze ook belangrijk om goed te trainen. Er zijn mee…
Hoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenHoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenJe bent al een tijdje aan het fitnessen en gaat regelmatig naar de sportschool, of je begint net met wat gewichtjes te t…
Brede rug en dikke armenEen brede, gespierde rug en spierballen als kanonskogels. De oefening waar dit artikel over gaat is de ideale manier om…

De juiste skeelertechniek voor meer snelheid en veiligheidDe juiste skeelertechniek voor meer snelheid en veiligheidSkeeleren is een sport die vooral in de zomerperiode wordt gedaan. Sommige sporters doen het voor hun plezier, ze skeele…
Bergwandelen  pas ook in de zomer op voor onderkoelingBergwandelen pas ook in de zomer op voor onderkoelingBergwandelen is populair. Bij stralend weer geen wolkje aan de lucht vergeet menigeen dat in de bergen ook dan onder…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.