De fitnessspullen die je nodig hebt voor een thuisgym

Ben jij een van de gelukkigen die een lege ruimte tot zijn beschikking heeft thuis? Die ruimte zou dan prima kunnen dienen voor een fitnessruimte. Dit is ideaal als je niet telkens de zin hebt om naar de sportschool te gaan. Je kan je eigen tijden bepalen en je hebt geen last van mensen die fitnessapparatuur bezet houden. Om een goede fitnessruimte thuis op te zetten heb je enkel een paar essentiële dingen nodig. Een fitnessruimte thuis hoeft niet duur te zijn. Een gemiddeld fitnessabonnement is al ongeveer 30 euro per maand en 360 euro per jaar. Het geld dat je op lange termijn kan besparen met een fitnessruimte thuis is enorm. Alle fitnessapparatuur zijn heel duurzaam en zal levenslang meegaan. Voor een goede fitnessruimte heb je niet de duurste apparaten nodig, die ze bij de sportschool hebben. Hieronder zijn alle fitnessbenodigdheden opgesomd, die niet mogen ontbreken.

Kettlebell

De kettlebell is een object dat zijn oorsprong vindt in Rusland. Russische atleten trainden hebben hier altijd mee getraind. In het laatste decennium is de kettlebell ook in het rest van wereld een succes geworden. De kettlebell is eigenlijk niet meer weg te denken uit de sportschool. Hier is goede reden voor: de kettlebell heeft een zwaartepunt dat bij elke oefening veranderd, waardoor de uitdaging voor jou groter wordt. De spier wordt extra geprikkeld. Omdat de kettlebell bedoeld is voor oefening die het hele lichaam trainen, is er een cardio element tijdens de oefening.

Het beste is om een kettlebell van 16, 24 en 32 kg aan te schaffen. Hierdoor kan je verschillende oefeningen en sterker worden. Goede oefeningen die je met de kettlebell kan doen zijn de kettlebell swing, Turkish getup en de goblet squat.

Dumbbells

Een van de meest veelzijdige gewichten die je kan bedenken zijn wel de dumbbells. Je kan er alle oefeningen mee doen en dus je hele lichaam hiermee trainen. Deze mogen dus ook niet ontbreken. Als je ruimte te kort hebt kan je kiezen voor verstelbare dumbbells. Het gewicht van de dumbbell kan je namelijk snel en simpel aanpassen en je hebt geen groot rek nodig om al die verschillende dumbbells op te ruimen.

Suspension Trainer

Een workout kan je ook doen met enkel je lichaamgewicht. Een ideale trainingsattribuut hiervoor is de Suspension trainer. Je kan hier alle oefeningen mee doen. Squats, row, flyes, incline push ups noem het maar op. Bij de suspension trainers worden je spieren echt uitgedacht door de grote instabiliteit van lichaam. Dit vraagt veel van je core, waardoor je een onbewust een goede six-pack ontwikkeld. Daarnaast is dit object eenvoudig mee te nemen en te gebruiken als je de beschikking hebt over een ankerpunt (een raam, deur of een boom). Om mee te nemen op vakantie is zoiets ook ideaal.

Goede oefeningen die je met een suspension trainer kan doen zijn de de pistol squat, de inverted row en de incline push-up.
Goede oefeningen die je kan doen met dumbbells zijn de deadlift, goblet squat en thrusters.

Power Rack

Zonder een Power Rack is de thuisgym niet compleet. Dit het eigenlijk het 'centrale station' van je gym. Je kan hier van alles doen. Het is uitermate geschikte voor het bankdrukken en squaten. Dit is ook een prima anker voor je suspension trainer.

Olympische halterstang en schijven

Bij het bankdrukken, squaten en deadliften is een halterstang nagenoeg onmisbaar. Het is aan te raden om een olympische stang te kiezen, deze is 22 kg en kan zware gewichten dragen zonder krom te trekken. Bij vele lichtere varianten is dat wel het geval. Als je dol bent op je vloer en je voor duurzaam kiest is het ook aan te raden om schijven aan te schaffen met een rubberen coating.

Goede oefeningen die je kan doen met een halterstang zijn deadlift, front squats en bankdrukken.

Verstelbare bank

Net als de power rack is een verstelbare bank de basis voor honderden verschillende oefeningen, van hip thrusts en dumbbell rows tot bankdrukken en step-ups. Je hebt veel meer variatie mogelijkheden dan met een vlakke bank.

Foam Roller

Een belangrijk onderdeel van progressie is het vermogen om te herstellen. Die kan je stimuleren met massage's. Dit is een leuke die wij ons niet allemaal kunnen veroorloven. Daarom moet je ook een foam roller in je collectie hebben. Deze roller pakt strakke punten in je spieren aan en maakt harde plekken in de spieren weer soepel. Deze roller gebruik je voornamelijk na de training zelf. Begin bij de kuiten en werk je omhoog aan de voor- en achterkant.

Rubberen vloermat

Sportscholen gebruiken deze vloermatten en thuis is dit ook aan te raden. Vloermatten houden zowel de gewichten als de vloer netjes en daarbij absorbeert het ook veel geluid van vallende gewichten. Als je zuinig bent met je vloer zal je blij zijn als je tijdens een deadlift de halterstang gewoon kan laten vallen op die lekker rubberen vloermat en niet op de betonnen of houten vloer. Een mat met een dikte van ongeveer 1 cm is al voldoende.
© 2014 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kettlebell training: versterk je spierenKettlebell training: versterk je spierenKettlebell: een zware bal met een handvat eraan om spieren te verstevigen en het figuur te verbeteren. Kettlebell traini…
Afvallen met dumbbellsAfvallen met dumbbellsDumbbells worden ook wel handgewichten genoemd en je hebt ze in allerlei soorten gewichten. Wist je dat dumbbells je hee…
Kettlebell, dubbel trainingsresultaat in korte tijd?Kettlebell, dubbel trainingsresultaat in korte tijd?Het is grappig om te zien hoe fitnesstrends komen en gaan en hoe een eeuwenoud stuk gietijzer legioenen fitnessers kan i…

Oefeningen voor een gespierde borstOefeningen voor een gespierde borstEen gespierde en brede borst is bij veel mannen ver te zoeken. Er zijn vele manieren om de borst te trainen, maar er zij…
Sluit de dag af met de maangroetSluit de dag af met de maangroetDe dag fris, soepel en relaxed beginnen met de zonnegroet, is tegenwoordig aardig bekend. Zoals met alles in het leven,…
Kevin701 (52 artikelen)
Laatste update: 12-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.