Afvallen met dumbbells

Afvallen met dumbbells Dumbbells worden ook wel handgewichten genoemd en je hebt ze in allerlei soorten gewichten. Wist je dat dumbbells je heel goed kunnen helpen om af te vallen? Afvallen met dumbbells is absoluut mogelijk, zolang je de juiste oefeningen maar uitvoert en gemotiveerd te werk gaat. Maar wat voor een dumbbells heb je nodig en hoe train je jezelf op de goede manier?

Wat zijn dumbbells?

Dumbbells kennen we ook wel als handgewichten. Sommige mensen noemen het ook wel dumbells, maar dit is officieel niet de correcte manier om het te schrijven. Dumbbells kunnen slechts een halve kilo wegen, of zelfs richting de twaalf kilo gaan. Met de dumbbells kun je verschillende oefeningen doen, waardoor je je lichaam traint. Dit zijn voornamelijk krachtoefeningen. Dumbbells kun je thuis hebben, maar zijn ook altijd aanwezig in sportscholen en kunnen door iedereen gebruikt worden.

Afvallen met dumbbells

Kun je afvallen met dumbbells? Jazeker! Dat verwachten mensen niet snel, omdat krachttraining niet altijd wordt gezien als een goede manier om gewicht kwijt te raken. Toch is het wel zeker een goede manier om af te vallen. Met krachttraining bouw je namelijk spieren op en hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer vetmassa je in ruststand kunt verbranden. Krachttraining is dus van ontzettend groot belang wanneer je wilt afvallen en dumbbells kunnen hier zeker bij helpen. Vooral vrouwen vermijden vaak het trainen met gewichten, omdat ze bang zijn dat ze er overdreven gespierd door worden. Het is niet nodig hier bang voor te zijn. Vrouwen kunnen juist een mooi, strak lichaam krijgen waar ze eigenlijk van dromen door ook krachttraining toe te voegen.

Welke spiergroepen train je?

Veel mensen denken dat ze alleen de armen trainen met dumbbells, maar dit is niet waar. Je kunt eigenlijk alle spiergroepen trainen. Denk hierbij aan je buik, schouders, rug en benen. Doe bijvoorbeeld squats met extra gewichten en train je billen en benen extra. Of gebruik de gewichten bij de buikspieroefeningen voor wat meer tegengewicht.

Welke oefeningen?

Met dumbbells kun je ontzetten veel oefeningen doen. Ben je hier nog onbekend mee? Let dan vooral goed op je houding en vraag eventueel advies van een personal trainer. Ook kun je op YouTube kijken naar dumbbell workouts, zodat je een idee krijgt van de verschillende mogelijkheden. Ook zijn er talloze websites met uitleg van oefeningen. De houding is, zoals gezegd, dus ontzettend belangrijk. Zorg dat je dit eerst goed onder controle hebt voordat je met zware gewichten aan de slag gaat. Oefen desnoods eerst de bewegingen zonder gewichten.

Hoe zwaar moeten dumbbells zijn?

Hoe zwaar dumbbells moeten zijn is per persoon verschillend en kan zelfs per oefening verschillen. Belangrijk is dat je een gewicht neemt waarbij de oefening je wel wat moeite kost, maar je de oefening wel zeker 12 keer kunt uitvoeren. Naarmate je de oefening vaker doet zul je dus ook zwaardere gewichten moeten nemen. Beginners doen er goed aan om dumbbells te gebruiken van 0,5 kg, 1 kg, 2 kg en 4 kg.

Blijf jezelf uitdagen

Het is heel belangrijk om jezelf uit te blijven dagen met dumbbells. Wanneer je echt wilt afvallen met dumbbells, dan moet je niet constant dezelfde oefening doen. Doe verschillende oefeningen, train al je spiergroepen en zoek je grens op. Zo kun je gemakkelijk vetmassa kwijtraken en een slanker en vooral ook strakker lichaam creëren.

Alleen dumbbells voldoende om af te vallen?

Afvallen met dumbbells kan zeker, maar het is raadzaam ook nog iets van cardiotraining ernaast te doen. Denk hierbij aan hardlopen of fietsen. Ook is het natuurlijk belangrijk om gezond te eten. Voorkom ongezonde suikers en vetten en eet gevarieerd. Houd er daarbij rekening mee dat spieren meer wegen dan vet. Het is dus goed mogelijk dat je niet direct resultaat op de weegschaal ziet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met krachttrainingAfvallen met krachttrainingAfvallen met krachttraining, dat gaat toch niet samen? Jazeker wel, onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining een ze…
Oefeningen om thuis spierballen te trainenOefeningen om thuis spierballen te trainenHet is niet noodzakelijk om naar de sportschool te gaan om spierballen te kweken. Als je over een set dumbells beschikt…
Krachttraining voor een goed figuur en een gezond lichaamTrainen met gewichten is geschikt voor alle leeftijden. Het is vooral goed voor vijftig plussers, bij wie de spierkracht…
Afvallen: verhoog je stofwisselingAfvallen: verhoog je stofwisselingWanneer je wilt afvallen, is je stofwisseling van groot belang. Hoe hoger je stofwisseling is, hoe meer je verbrandt in…

Tijdwaarneming en winnaar aanwijzen in de sportTijdwaarneming en winnaar aanwijzen in de sportEen leerkracht op de basisschool heeft voor de gymnastieklessen in de regel hooguit een stopwatch om te meten hoe lang d…
Doping, medicatie en drugs in de (jeugd)sportDoping, medicatie en drugs in de (jeugd)sportHet is belangrijk om een onderscheid te maken tussen het gebruik van middelen om medische redenen en het gebruik voor mo…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.