Een outdoor rugzak kopen

Je rugzak uitzoeken omdat de kleur zo ‘cool’ is, is geen goed idee. Als je hem gevuld hebt met 25 kilo, zul je merken, dat het je niets meer kan interesseren welke kleur hij heeft. Een rugzak zoek je uit op heel andere eigenschappen. Het is van het grootste belang dat je tas comfortabel zit en geschikt is voor de activiteit waarvoor je hem gaat gebruiken. Lees hier waar je op moet letten als je een rugzak uit gaat zoeken.

Stap 1

De eerste stap bij het aanschaffen van een rugtas is om te bedenken wat je met je rugtas gaan doen. Grof gezegd kan je de rugzakken in de volgende categorieën indelen:

De Dagrugzak (15 tot 30 liter)
Dit zijn kleinere rugzakken, ontworpen voor dagtrips. In een rugzak van zo’n 20 liter kan je alles wat je nodig hebt kwijt: Voedsel, extra kleding, water, regenkleding enz. Echter ga je een dag bergbeklimmen, heb je een grotere nodig, dan moet je namelijk ook materialen meenemen. Je kunt dagrugzakken met verschillende sluitingen. Je kan kiezen voor een ritssluiting. Deze is gemakkelijk in het gebruik, maar niet waterdicht. Een sluiting die wel waterdicht is, is de flap. Bij wandelrugzakken worden deze meestal gebruikt.

De Bergbeklimrugzak (40 tot 65 liter)
Zoals gezegd heb je vaak materialen nodig als je gaat bergbeklimmen, daarom is een grotere rugzak aan te raden. Op een bergbeklimrugzak zitten vaak allerlei haken en zakjes, om snel bij je materialen te komen. Verder zijn dit simpele en soepele rugzakken.

De Wandelrugzak (55-80 liter)
Deze rugzak is voor meerdaagse tochten uitermate geschikt. Deze rugzakken zijn geschikt voor zwaardere bepakking, de pasvorm en het harnas zijn ontworpen op het menselijk lichaam, wat de rugzak, zelfs met zware inhoud, comfortabel blijft. De wandelrugzak bestaat vaak uit meerdere compartimenten, bijvoorbeeld een compartiment voor je slaapzak. Ook heeft deze rugzak vaak een compartiment in de flap zitten. Hierin worden vaak de spullen gestopt die men nodig heeft tijdens de tochten. Denk aan, voedsel, tussendoortjes, ehbo-setje enz. Vaak zie je ook riempjes aan de rugzak zitten. Deze zijn handig om lucht uit kleding te persen, of om bijvoorbeeld een matje te bevestigen.

De Reisrugzak (65-100 liter)
De reisrugzak is niet zozeer ontworpen om wandeltochten mee te maken, maar zoals de naam al zegt, om mee te reizen (trein, vliegtuig enz.) het verschil met de wandelrugzak is dat bij deze rugzak de nadruk niet ligt op het comfortabel lopen met bepakking, maar op het gebruikersgemak. Hij bestaat dus vaak uit 1 compartiment, zodat de rugzak als een soort koffer gebruikt kan worden.

Stap 2

De rugzak bestaan uit verschillende onderdelen. Als je een rugzak koopt is het belangrijk om wat basiskennis over deze onderdelen te weten, zodat je de rugzakken kunt vergelijken en zo nodig de juiste vragen te stellen.

De Heupband

Een van de belangrijkste onderdelen van de rugzak is de heupband. Om comfortabel kilo’s bepakking te kunnen dragen, is de heupband essentieel. Hij zorgt ervoor dat het gewicht over de heupen verdeeld zit i.p.v. over de schouders. Je heupen zitten dichter bij je zwaartepunt en dus is dit comfortabeler. Zorg ervoor dat je heupband zacht en breed is en helemaal rond gaat.

Het Frame

Vroeger hadden backpacks een extern frame, tegenwoordig zie je alleen nog maar interne frames. Een frame is stevig, maar van licht materiaal (bv. aluminium), en biedt voldoende ondersteuning.

De Borstband

De borstband klik je voor op je borst vast en is bedoeld om te voorkomen dat het gewicht van de rugzak je schouders naar achteren trekt.

Waterzak

Er zijn rugzakken met ingebouwde waterzakken of met ruimte voor een losse waterzak. Door deze waterzak kan je vanuit je rugzak met een slangetje rechtstreeks water drinken zonder te stoppen.

Regenhoes

Rugzakken zijn vaak niet 100% waterdicht. Om te voorkomen dat je spulletjes nat worden, hebben rugzakken vaak een ingebouwde regenhoes. Deze trek je bij slecht weer over je rugzak. Als je rugzak geen regenhoes bevat, kan je deze er los bijkopen.

Tot Slot

Pas in de winkel je rugzak en laat hem door de winkelier afstellen op jouw maat. Ga bij je definitieve keuze uit van je persoonlijke voorkeur/gevoel. Want als een rugzak in de winkel al niet lekker zit, kan je er van uit gaan dat dit onderweg met volle bepakking niet zal veranderen.
© 2008 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hiking: de ultieme combinatie van sport, avontuur en natuurHiking: de ultieme combinatie van sport, avontuur en natuurWandelen voor het plezier of de sport is voor veel mensen een deel van hun leven. Er bestaan echter verschillende manier…
Backpacken - Tips & TrucsBackpacken is een lowbudget manier van reizen. Met een rugzak liftend de wereld over is vooral populair onder jongeren e…
Rugzakmodellen voor kleine kinderen tot backpackersRugzakmodellen voor kleine kinderen tot backpackersRugzakken zijn niet meer die lompe onooglijke dingen zoals vroeger maar worden in talrijke uitvoeringen en hippe kleuren…

Rust leidt tot sneller herstel en betere sportprestatiesRust leidt tot sneller herstel en betere sportprestatiesTijdens de slaap vindt herstel plaats van lichaam en geest. De meeste specialisten op het gebied van slaapstoornissen zi…
IJzertekort bij sporters slecht voor prestatiesIJzertekort bij sporters slecht voor prestatiesSporters leven in de regel gezond en voeden zich goed. Ze bewegen regelmatig, doen dus veel dingen goed. Toch is er vaak…
Ilsebo (36 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.