Kent u ook Beachpolo, Olifantenpolo en Polo on Snow?
Wie aan Polo denkt, denkt meestal aan de sporten Paardenpolo of Waterpolo. Polo te paard - het balspel waarbij de spelers te paard zijn - wordt meestal gespeeld op gras. Wereldwijd zijn er ongeveer 30.000 polospelers actief en Pololand bij uitstek is Argentinië. Maar wist u dat er ook Beachpolo (Strandpolo), Olifantenpolo en Polo on Snow bestond. Deze vormen van Polo zijn veel minder bekend dan het elite Paardenpolo. Maar ook deze sporten vereisen een uitstekend ruiterschap en balgevoel.
De verschillende soorten Polo
- Paardenpolo
- Beachpolo (Strandpolo)
- Olifantenpolo
- Polo on Snow
Paardenpolo
Paardenpolo is alom bekend en behoeft daarom weinig toelichting. De naam Polo komt van het woord "Pulu" dat Tibetaans is voor wilgentak. Deze vorm van Polo waarbij de spelers te paard zijn en het speelveld van gras is, had en heeft nog steeds de naam een sport te zijn voor de elite. Niet voor niets noemen ze Polo ook wel: "
The Sport of Kings, and the King of Sports"
Paardenpolo een elite sport?
Als je op de hoogte bent van de prijzen voor een polopaard, weet wat de uitrusting van een speler kost en de hele entourage er omheen kent, dan geloof je dit direkt. De visie op Polo is nogal uitgesproken. Tegen een bal aantrappen, is nogal primitief. Er tegenaan slaan met stick (mallet) is al een stuk beter. Maar er wordt een extra dimensie aan toegevoegd als je dan ook nog eens op een paard zit. De sport is super snel en je voelt je adrenaline dan ook stromen. Een polobal kan tijdens het spel wel snelheden halen van ruim 200 km/u. Het is behalve een elite sport ook nog eens een macho sport. Maar vergis je niet, tegelijkertijd is Polo wel één van de meest geëmancipeerde sporten die er bestaat. Al vanaf 700 voor Christus zijn er afbeeldingen gevonden in o.a. Perzië, India en Pakistan van vrouwen die deze sport beoefenden. Nederland kent momenteel ongeveer 70 polospelers waarvan 25% vrouwelijk is.
Beachpolo (Strandpolo)
Beachpolo oftewel Strandpolo is de variant van het Polo op gras en wordt gespeeld met twee teams van elk drie spelers op het strand.
Bekende Beach Polo Cups zijn die van Miami, Dubai, Knokke en Rimini (Fr.) Maar ook in Nederland worden er beachpolo toernooien georganiseerd. In 2004 werd door Beach Polo Nederland de eerste Beachpolo match in Nederland georganiseerd in Noordwijk op het strand voor Grand Hotel Huis ter Duin. Daarna volgde al snel een toernooi in Scheveningen.
De Polo sport wordt de laatste jaren steeds meer populair bij een groter publiek, buiten de besloten polo events worden er meer en meer toernooien georganiseerd die toegankelijk zijn voor een groter publiek. Beachpolo is daar een voorbeeld van, want het strand is en blijft een openbaar gebied waar in een bijzonder ontspannen ambiance zowel de polospelers als het publiek genieten van deze sport vol passie en actie.
Olifantenpolo
Een nieuwe sport die opgang maakt is het Olifantenpolo. Een sport die zowel door mannen als vrouwen wordt beoefend. Olifantenpolo is te vergelijken met paardenpolo, maar dan op een olifant.
Een wedstrijd bestaat uit twee speelhelften, de zogenaamde “chukkahs”, die elk zo’n 10 à 15 minuten duren. Het speelveld is 70 x 100 yards, dus iets kleiner, ongeveer driekwart van het veld bij paardenpolo. Olifanten zijn nu eenmaal niet zo snel als paarden. De mallets (houten hamers) zijn 98 tot 110 inch lang, afhankelijk van de grootte van de olifant.
Elke ploeg heeft 4 olifanten, waarvan er telkens maar 3 in de match gebracht worden. De vierde olifant blijft in de buurt van de goal. Op elke olifant zit zijn “mahout” (temmer, begeleider) plus de speler, die de bal mag slaan. De scheidsrechters zitten op een houten terras op de rug van de grootste olifant, die langs de zijlijn staat.
Sommige olifanten lijken bet spel te begrijpen en zijn erg enthousiast. Soms trappen ze zelf de bal in de goede richting, of gaan er achteraan zonder aansporing van de mahout. Soms gooien ze de bal in de goal met hun slurf, maar dat is tegen de spelregels. Het is ook niet toegestaan om met je olifant voor de goal te gaan liggen.
Olifantenpolo werd voor het eerst gespeeld in India aan het begin van de twintigste eeuw door leden van the Maharaja’s Harem (Zenena) om hen bezig te houden.
The World Elephant Polo Association (WEPA) werd opgericht in 1982 in Nepal. WEPA is de eerste belangrijkste organisatie van vandaag die georganiseerde competities voor olifantenpolo regelde. Olifantenpolo wordt gespeeld in India, Nepal, Sri Lanka en Thailand en is zowel bij de lokale bevolking als bij toeristen populair.
Polo on Snow
Behalve Polo te paard op gras, wordt er ook Polo gespeeld op sneeuw, “Polo on snow”. Het speelveld is kleiner en de paarden hebben een speciale uitrusting om blessures e.d. te voorkomen. De bal bij Polo on snow is niet wit (logisch), maar rood. En niet massief, maar lucht gevuld. De afmetingen van de bal zijn 3 tot 4 keer groter dan de gebruikelijke polobal. Het materiaal is van een kwaliteit dat bestand is tegen temperaturen onder nul.
Polo-fanaat Reto G. Gaudenzi is de pioneer in het organiseren van polo-games op andere soort locaties dan het gebruikelijke grasveld. In 1984 organiseerde hij de 1e "
The Cartier Polo World Cup on Snow" in St. Moritz, in Zwitserland. Dit toernooi wordt nu jaarlijks, iedere laatste weekend van januari gehouden.
Op uitnodiging van de bekende St. Moritz Polo Club en Cartier strijden vier internationale teams om de begerenswaardige kampioenstitel en prestige van het hoogtepunt van het winterpolo-seizoen op het bevroren meer van St. Moritz. De speciale condities voor polo on snow en de ongewone hoogte van 1800 meter vereist zowel van ruiter als paard buitengewone vaardigheden.
Sinds 1984 zorgen topspelers van klassieke polo-naties voor spectaculaire wedstrijden in een idyllisch winterse omgeving. Traditioneel omvatten de eerste drie dagen prettige en spannende kwalificatierondes. De grootste confrontatie met de speciale ontwikkelde bal is op zondag. Het begint met de eerste finale voor de derde plaats. Maar de meeste eer gaat naar de winnaar van de volgende wedstrijd: het Wereldkampioenschap en de fel begeerde trofee
Het Zilveren Paard van Cartier.
Er bestaan nog andere winter polo tournamenten, maar The Cartier Polo World Cup on Snow is ‘s werelds meest prestigieuze. Onder de ruim 15.000 bezoekers zijn vele beroemdheden, notabelen en een grote verzameling society gasten. Het indrukwekkende berglandschap, samen met het chique oord St. Moritz, zorgt voor de fascinerende en exclusieve omgeving tijdens deze vierdaagse wedstrijd.