Biografie: Anky van Grunsven

Anky van Grunsven is de bekendste dressuuramazone van Nederland. Anky werd tussen 1993 en 2008 maar liefst 8 keer uitgeroepen tot ruiter van het jaar, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Anky kreeg het samen met haar paarden voor elkaar om 3 keer achter elkaar goud te winnen op de Olympische spelen. Dit alles begon toen Anky op 6 jarige leeftijd haar eerste pony kreeg.

Hoe het begon

Op 2 januari 1968 werd Anky van Grunsven geboren in het dorpje Erp in Brabant. Toen ze 6 jaar oud was kreeg Anky haar eerste pony, een shetlander genaamd Heleentje. Anky poetste Heleentje graag en nam af en toe wat lesjes bij de ponyclub. Pas toen Anky haar havo had afgemaakt aan de Zwijsen College in Veghel besloot ze dat ze professioneel wilde gaan rijden.

Met haar eerste paard Prisco promoveerde ze binnen 2 jaar in de dresuur van de L naar het Z. In 1988 reed Anky voor het eerst mee op de Olympische Spelen met haar paard Prisco. Sinds 1988 heeft ze nog 6 keer deelgenomen aan de Olympische spelen, waarvan ze 3 keer meedeed met Bonfire en 3 keer met Salinero. In 2000, 2004 en 2008 won Anky goud op de Olympische spelen. Ook werd Anky een aantal keer uitgeroepen tot 'Ruiter van het jaar' en wel in de volgende jaren:
 • 1993
 • 1994
 • 1995
 • 1996
 • 1998
 • 2000
 • 2004
 • 2008

In 1994 werd Anky verkozen tot sportvrouw van het jaar en in 2001 werd Anky ook nog eens uitgekozen tot ruiter van de eeuw. Anky van Grunsven heeft een relatie met haar trainer Sjef. Op 23 november 2004 kregen zij een zoon Yannick. Dit bracht hun tot het besluit om te trouwen in april 2005. In maart 2007 volgde nog een dochter die de naam Ava Eden gekregen heeft.

De dressuurstal van Anky

Het belangrijkste doel van de dressuurstal is de paarden trainen en klaar maken voor het rijden van wedstrijden. Anky is vaak aan het trainen met jonge paarden die opgeleid moeten worden, maar ook begeleid ze ruiters bij het trainen van hun eigen paarden. Een ander doel is zorgen voor goede nakomelingen van haar hengsten. Op de stal is er sinds 2003 een dekstation aanwezig. In 2009 werd de locatie deels verbouwd. Er zijn nu onder andere een binnenbak en buitenbak die het heel jaar door te gebruiken zijn, een trainingsmolen en ruime stallen. Niet alleen aan de paarden, maar ook aan de ruiters is gedacht, zo zijn er voor de leerlingen, stagiaires enzovoorts appartementen aanwezig zodat ze langere tijd kunnen verblijven.

Het merk Anky Technical Casuals

Sinds 1999 heeft Anky van Grunsven ook haar eigen merklijn. De kleding voor de ruiter en toebehoren voor het paard worden uitgebracht onder de naam Anky Technical Casuals en deze wordt in verschillende landen verkocht. Het aanbod is groot en geschikt voor de amateur ruiter tot de professionele ruiter van voor de jeugd en volwassenen. Het betreft dus niet enkel kleding maar ook toebehoren voor het paard. De Anky Technical Casuals collectie bestaat onder andere uit:
 • rijbroeken
 • jassen
 • dekjes
 • bandages
 • hoofdstellen
 • laarzen

De paarden

Anky heeft inmiddels al veel paarden gehad, hieronder staan ze in een rijtje:
naam paardrasgeboortedatumoverleden op
Jolly JumperFalabella11 mei 1995NVT
Binkieappaloosa24 mei 1995NVT
CocktailKWPN19841999
GereKWPN1988mei 2013
Minnie MouseShetlander22 mei 2001NVT
BonfireOldenburger21 maart 198328 oktober 2013
JokerHannoveraan199129 maart 2007
Krack CKWPN17 april 19929 mei 2017
NelsonKWPN1995NVT
Painted BlackKWPN1 mei 1997NVT
PartoutTrakehner198728 juni 2008
Priscoonbekend197426 november 2007
SalineroHannoveraan1994NVT
IPS UpidoKWPN2001NVT
Whizashiningwalla BBAQHA2001NVT

Western

Hoewel Anky al langere tijd naast het dressuur ook western reed heeft Anky van Grunsven in het jaar 2015 een soort van carrière switch ondergaan. Ze rijdt sindsdien ook internationale reining wedstrijden. Ze heeft haar eigen westernpaard genaamd 'Whizashiningwalla BB' wat word afgekort naar 'Wiz' het is een palomino Quarter. Het western rijden is haar geleerd door Rieky Young die ook hielp een geschikt westernpaard uit te zoeken.
Deze tak van paardensport gaat Anky ook goed af, zo heeft ze brons gewonnen tijdens het NK en eindigde ze als 39e met haar team op de World Equestrian Games Kentucky en won ze in 2015 de bronzen teammedaille op het EK in Aken.

Education center

Sinds 2009 heeft Anky van Grunsven iets nieuws opgestart, het education center. Hier kunnen ruiters van over de hele wereld komen trainen en verblijven. De lessen worden gegeven in het Engels en Duits. Vaak zijn er twee ruiters in één les, maar met overleg is een privéles wel een mogelijkheid. Alle ruiters hebben de optie om een video te uploaden en feedback te krijgen door Anky of leden van haar team. De ruiters die van ver komen kunnen een appartement bij Anky huren om zich zo goed mogelijk op de trainingen te kunnen richten. Vanwege de grote vraag naar educatie van Anky is het echter zeer moeilijk om daar ook terecht te komen en is er eigenlijk alleen de mogelijkheid om intern te gaan voor leerlingen die in de subtop of internationaal dressuur rijden.
Elk jaar is er wel een dag voor de fans waarbij er een rondleiding wordt gegeven over het terrein, ze een clinic geeft en waarbij er tijd is voor fans om Anky te ontmoeten.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anky van Grunsven, Olympische heldinAnky van Grunsven, de dressuur amazone, doet voor de 7e opeenvolgende keer mee met de Olympische Spelen. Sinds ze debute…
Western rijden een tak van de paardensportDe meeste mensen die niets hebben met paarden zullen bij Western denken aan de cowboy's die rodeo doen op een stier of p…
De meest succesvolle militaryploeg van NederlandDoor de jaren heen heeft Nederland vele goede ruiters gekend in diverse takken van de paardensport. Denk maar aan Anky v…
Duitse paardenrassen: OldenburgerEr zijn veel verschillende paardenrassen die gebruikt worden in de sport. Een van de rassen die veel toppaarden voortbre…
Paardensport: CarrouselrijdenCarrouselrijden vind ik persoonlijk het mooiste onderdeel van de paardensport, omdat je het paard volledig in zijn waard…
Bronnen en referenties
 • https://www.anky.com/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Anky_van_Grunsven
 • https://anky-atc.com/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 30-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.