Anky van Grunsven, Olympische heldin

Anky van Grunsven, de dressuur amazone, doet voor de 7e opeenvolgende keer mee met de Olympische Spelen. Sinds ze debuteerde in 1988 met Prisco heeft ze alle Spelen mee gedaan. Prisco heeft één keer mogen lopen, Bonfire drie keer en voor het paard Salinero wordt het de derde keer dat het op Olympische Spelen loopt..

Algemeen

Dressuur en Anky van Grunsven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al voor de 6e keer doet deze amazone mee met de Olympische Spelen. Ze begon ooit met haar eerste paard Prisco, maar al snel zijn Anky en Bonfire een vaste combinatie op vele toernooien en Spelen. Nu dat Bonfire met pensioen is, heeft Anky een nieuw toppaard, Salinero.

Olympische erelijst

JaarPlaatsPaardOnderdeel
198826ePriscoIndividueel
19885ePriscoLandenwedstrijd
19924eBonfireIndividueel
19922eBonfireLandenwedstrijd
19962eBonfireIndividueel
19962eBonfireLandenwedstrijd
20001eBonfireIndividueel
20002eBonfireLandenwedstrijd
20041eSalineroIndividueel
20044eSalineroLandenwedstrijd
20081eSalineroIndividueel
20082eSalineroLandenwedstrijd
20123eSalineroLandenwedstrijd

Olympische Spelen 1988

Zuid-Korea was gastland en de Spelen werden in Seoel gehouden van 17 september tot 2 oktober 1988. Anky debuteerde op deze Spelen in de onderdelen dressuur individueel en team. In de landenwedstrijd reed Anky samen met de onderstaande ruiters:
 • Ellen Bontje met Petit Prince
 • Annemarie Sanders-Keyzer met Amon
 • Tineke Bartels met Olympic
 • Anky van Grunsven met Prisco

Olympische Spelen 1992

Dit jaar was Spanje gastheer en Barcelona was de plaats waar alles plaatsvond. Van 25 juli tot 9 augustus vonden de 25e Olympische Spelen plaats. Amsterdam was voor dit jaar in de race geweest als gastland, maar was afgewezen vanwege het risico van krakersrellen.

Anky reed ook in deze spelen de onderdelen dressuur individueel en team. Op het onderdeel individueel werd Anky met Bonfire 4e. Zij behaalde 1447 ten opzicht van 1626 gouden punten, 1551 zilveren punten en 1515 bronzen punten. Het team behaalde een zilveren plak en de deelnemers hierbij waren:
 • Anky van Grunsven op Bonfire
 • Ellen Bontje met Larius
 • Annemarie Sanders-Keyzer met Montreux
 • Tinenke Bartels met Courage

Olympische Spelen 1996

Bill Clinton opende officieel de Spelen van de Verenigde Staten van 19 juli tot 4 augustus 1996, welke in Atlanta werden afgewerkt. Dat jaar deden er 10.320 atleten mee, waarvan ongeveer 2/3 mannen en 1/3 vrouwen. Anky was weer van de partij met Bonfire en wederom reed zij zowel de dressuur individueel als team. In de individuele wedstrijden behaalde zij een zilveren plak, met een score van 233,02 (iets meer dan 2 punten minder dan de nummer 1). Ook het team behaalde een zilveren plak, de deelnemers dit jaar waren:
 • Anky van Grunsven met Bonfire
 • Sven Rothenberger met Weyden
 • Tinke Bartels met Olympich Barbia
 • Gonnelien Rothenberger met Olympic Dondolo

Olympische Spelen 2000

In deze nieuwe eeuw was Australië het gastland en Sydney de place te be van 15 september tot 1 oktober 2000. Anky doet wederom mee op de beide onderdelen binnen de dressuur en individueel is zij weer beter dan 4 jaar geleden. Zij behaalt met Bonfire de gouden plak, met 239,18 punten, 5 punten meer dan de zilveren plak. Het team behaalde wederom zilver en bestond uit:
 • Anky van Grunsven met Bonfire
 • Coby van Baalen met Ferro
 • Arjen Teeuwissen met Goliath
 • Ellen Bontje met Silvano

Olympische Spelen 2004

De 5e deelname van Anky aan de Spelen, dit jaar in het Griekse Athene. Van 13 tot 29 augustus 2004 zullen er in 28 sporten verschillende onderdelen worden afgewerkt. Ook deze Spelen is Anky op de beide dressuuronderdelen van de partij. Dit jaar voor het eerst met Salinero, want Bonfire is met pensioen. Op het onderdeel individueel wordt zij wederom 1e met een totaalscore van 79.278 een voorsprong van ruim .500 punten op de nummer 2. De teamprestatie is niet zoals wij de Nederlanders kennen, zij vallen buiten de prijzen en worden 4e. De deelnemers waren:
 • Anky van Grunsven met Salinero
 • Sven Rothenberger met Barclay Ii
 • Imke Schellekens-Bartels met Lancet
 • Marlies van Baalen met Idocus

Olympische Spelen 2008

De spelen in Beijing, China, van 8 tot 24 augustus 2008 zullen voor Anky de 6e keer zijn dat zij aanwezig is. Haar paard Salinero is op 10 augustus de veterinaire keuring doorgekomen. Zij doet op allebei de onderdelen mee en zij zullen op 13, 14, 16 en 19 augustus in actie moeten komen.

De dressuur van de landenteams was erg spannend. Met de laatste ruiters voor Nederland (Anky) en Duitsland (Isabella Werth) nog te gaan, was het heel spannend. Anky reed heel sterk , maar Isabella wist het goud voor haar land veilig te stellen en Nederland werd 2e. Denemarken werd heel verrassend 3e en versloeg hiermee de Amerikanen.

Olympische Spelen 2012

Lang heeft ze getwijfeld of ze mee zou gaan. Maar aangezien ze met de Landenwedstrijd nog niet eerder goud gehaald had, ging Anky mee om haar steun aan het team te geven.Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Olympische spelen bestond de Landenwedstrijd uit twee onderdelen, namelijk: de Grand Prix en de Grand Prix Special.
In het eerste onderdeel heeft Anky niet helemaal voluit gereden. Dit had te maken met het feit dat haar partner en tevens bondscoach Sjef de nacht voor de wedstrijd ziek werd. Anky was hiervan erg van slag en heeft deze wedstrijd op “safe” gereden.

Na de spelen maakte Anky bekend dat Salinero met pensioen mag.

Het landenteam deze Spelen bestond uit:
 • Adelinde Cornelissen
 • Edward Gal
 • Patrick van der Meer
 • Anky van Grunsven

Overige prijzen van Anky

Naast deze lijst, won Anky ook nog:
 • 3 keer Wereld Kampioen
 • 3 keer Europees Kampioen
 • 13 keer Nederlands Kampioen
 • 9 keer een finale Wereldbeker
 • 7 keer Nederlands Ruiter van het jaar
 • 1 keer Ruiter van de eeuw
 • 1 keer Nederlands sportvrouw van het jaar

Bonfire

Op 28 oktober wordt in (paard liefhebbend) Nederland bekend gemaakt dat Bonfire, de Olympische kampioen, is ingeslapen. Het 30 jarige kampioenspaard, Anky’s grote liefde, was ziek. Hij leed al enige tijd aan de ziekte van cushing (bijnierziekte) en kreeg daar aan alle vier de hoeven hoefbevangen bij. Toen zijn toestand verslechterde en kans op herstel niet meer mogelijk was, is de keuze gemaakt het paard te laten inslapen.

Dat het paard geliefd was, bleek wel toen bij zijn bronzen beeld in Erp bloemen werden gelegd.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest succesvolle militaryploeg van NederlandDoor de jaren heen heeft Nederland vele goede ruiters gekend in diverse takken van de paardensport. Denk maar aan Anky v…
Paardensport op de Olympische spelenPaardensport op de Olympische spelenIedere vier jaar worden de Olympische spelen gehouden. Sinds jaren is ook de paardensport een onderdeel van dit grote sp…
Meest succesvolle Olympiërs (1896-2018)Voor de meeste sporters is het elke vier jaar het moment om te presteren; de Olympische Spelen. Elke vier jaar zit de sp…
Kleding tips voor lange afstand wandelaarsAls je gaat wandelen is goede kleding erg prettig. Niet alleen tegen de kou maar ook tegen de warmte. Hierdoor kun je be…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 11-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.