Kleding tips voor lange afstand wandelaars

Als je gaat wandelen is goede kleding erg prettig. Niet alleen tegen de kou maar ook tegen de warmte. Hierdoor kun je beter genieten van je wandeling en is de kans op een verkoudheid, onderkoeling of oververhitting van het lichaam nagenoeg nihil.

Buitenkleding

Het is al lange tijd onderkent dat het dragen van meerdere lagen erg effectief is. Meerdere lagen zorgen voor afkoeling in de zomer en warmte in de winter. Het is gemakkelijk om een laag uit te trekken om zo makkelijker aan de temperatuur verschillen te voldoen. Tenslotte is het in de ochtend vaak kouder dan in de middag.

De ideale gelaagdheid in kleding is:

  • Ondergoed
  • Een middenlaag van fleece (broek en trui)
  • De bovenste laag van Water- en winddicht materiaal (broek en jas)
  • Sokken

Ondergoed

Katoen is heel lang het ondergoed geweest waarvan men dacht dat dat het beste was. Vandaag de dag is dat niet meer zo. Het houd namelijk vocht vast. Kleding met vocht is zwaarder en kan voor kou op de huid zorgen waardoor men weer ziek kan worden.

Het huidige ondergoed is gemaakt van polyester of polypropylene. Deze stof zorgt ervoor dat de lichaamsdampen zijn weg naar buiten kunnen vinden om zo te verdampen in de lucht. Hierdoor blijft het lijf droog en is er geen kans op een koud rillerig gevoel. Een boxershort is daarbij het handigste formaat in onderbroek en voor de dames zijn er ook speciale bh’s en hemdjes te koop. Bij koudere dagen is lang ondergoed het prettigst waardoor het hele lijf is afgeschermd.

De midden laag

De middenlaag kan het beste bestaan uit een polyester stof, zoiets als Fleece. Dit is de ideale tweede laag over het lange ondergoed heen. Het houd de lichaamswarmte vast maar zorgt dat het zweet wel verdampt wordt. In de zomer is het handig een fleece trui bij je te hebben voor de momenten dat je rust neemt of dat het wat kouder wordt.

De bovenste laag

Afhankelijk van het weer kun je kiezen tussen een wind dichte, water dichte broek en jas. Het beste is om beide in 1 kledingstuk te hebben.

Waterdicht is erg belangrijk voor de buien die niet voorspeld waren. Dus in dat geval wordt aangeraden altijd waterdichte bovenkleding bij je te hebben. Als je ver van de bewoonde wereld bent en je wordt nat, wordt je ook ziek.

Ook kun je een hoed dragen. 80% van je lichaamswarmte gaat verloren via je nek en hoofd. Een hoed zorgt voor warmte en kan je beschermen tegen de zon en regen.

Sokken

Voor het hoogste comfort en voorkomen van blaren, dragen veel wandelaars 2 lagen sokken. Een dunne polyester binnensok met daaroverheen een dikkere sok. Zorg dat je van beide altijd een extra paar bij je hebt, voor het geval ze nat worden.
© 2008 - 2024 Booijen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
De Pacific Crest Trail wandelenDe Pacific Crest Trail wandelenVoor duizenden mensen in de wereld is het wandelen van de Pacific Crest Trail (PCT) het hoogtepunt van hun leven. Het is…
Wandelen in het Anagagebergte, Noord TenerifeWandelen in het Anagagebergte, Noord TenerifeIn het noordoosten van Tenerife ligt het Anagagebergte. Heerlijk wandelen in het natuurpark Anaga met het unieke bosgede…
Hardlopen om gezond ouder te wordenHardlopen om gezond ouder te wordenEen belangrijke peiler voor het vaststellen van fitheid is het energieverbruik tijdens het lopen. Een fit persoon verbru…

Anky van Grunsven, Olympische heldinAnky van Grunsven, de dressuur amazone, doet voor de 7e opeenvolgende keer mee met de Olympische Spelen. Sinds ze debute…
Onderdelen van een goede wielertrainingOnderdelen van een goede wielertrainingEen wielrenner moet verschillende eigenschappen bezitten om succes te kunnen hebben. De prestaties kunnen met een goede…
Booijen (27 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.