De Pacific Crest Trail wandelen

De Pacific Crest Trail wandelen Voor duizenden mensen in de wereld is het wandelen van de Pacific Crest Trail (PCT) het hoogtepunt van hun leven. Het is een wandelpad in het westen van de Verenigde Staten dat de grens met Mexico in het zuiden met de grens met Canada in het noorden verbindt. Het begint in het plaatsje Campo in Californië. Het pad loopt over bruggen en bergketens, door talloze National Forests en zeven National Parks, beschermde natuurgebieden. Na Californië doorkruist het pad de staten Oregon en Washington voor het de grens met Canada in het Manning Park in Brits-Columbia bereikt. De totale lengte van het pad is 4286 kilometer en het hoogteverschil is 4000 meter. Vanaf 1968 werd de PCT aangeduid als National Scenic Trail hoewel het pad pas in 1993 officieel voltooid is. In 1995 werd een deel van het pad bewandeld door schrijfster Cheryl Strayed. Ze schreef er een boek over met de naam Wild. Het boek werd in 2014 verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol. Dat heeft het wandelpad veel bekendheid gebracht en het aantal wandelaars is toegenomen sinds het uitkomen van de film.

Thru-Hike, de volledige PCT wandelen

Weken of maanden doorbrengen in de natuur is goed voor lichaam en geest. Het is een magische ervaring en als je het pad gaat wandelen ontmoet je talloze bijzondere mensen. Het wandelen van een lange afstand als de PCT mag niet onderschat worden. Speciaal onder de mensen die het pad volledig wandelen zijn er veel mensen die het niet volbrengen. Je ontmoet de ruige wildernis en dat kan erg zwaar zijn. Een week wandelen is anders dan maanden wandelen. Het volbrengen van het wandelen van het pad in één jaar, de zogenaamde thru-hike, is een opmerkelijke lichamelijke en geestelijke prestatie.

Wanneer kan je starten?

De meeste wandelaars die naar het noorden lopen beginnen half april tot begin mei. De wandelaars die richting het zuiden lopen starten eind juni tot begin juli. Veel mensen willen vroeg starten, maar let op: in de lente en het begin van de zomer kunnen er gedeelten van het pad besneeuwd zijn. In het zuiden van Californië zijn er gevaarlijke stukken op de eerste 250 kilometer van het pad. Als je te vroeg in de Sierra bent kun je veel sneeuw tegenkomen en moeilijkheden bij het oversteken van rivieren. In Washington veranderen de steile besneeuwde gedeelten het pad in gevaarlijke glijbanen tot in begin juli. Als je laat start kun je ook problemen tegenkomen. Het zuiden van Californië wordt erg warm en dat kan een gevaar zijn voor je gezondheid. Verder is er weinig speling in je schema als je laat start. Zal de winter invallen voor je de wandeling hebt kunnen volbrengen? Altijd moeten van tevoren de condities van het wandelpad goed bekeken worden en het is het best te starten in de geijkte periode.

Hoe lang duurt een thru-hike van de PCT?

Het pad is 4286 kilometer en het duurt het gehele sneeuwvrije seizoen om het te kunnen volbrengen. Dat is ongeveer vijf maanden. Atleten die ervaren zijn op de PCT zouden in twee maanden kunnen finishen. Meer gemiddelde wandelaars doen het er hele seizoen over. Of ze er 4,5 of 5,5 maand over doen hangt af van kleine verschillen in hoeveel ze er per dag over lopen en hoeveel tijd er doorgebracht wordt in de stadjes langs het pad. Het komt zelden voor dat mensen meer dan zes maanden op het pad blijven en de wandeling volbrengen. Buiten het seizoen wandelen betekent sneeuw en wachten tot het smelt.

Moet je een GPS meenemen?

Het pad is onderweg heel goed aangegeven en het staat duidelijk beschreven op de kaarten en in gidsen. Als je ervaring hebt met wandelen in de wildernis en weet hoe je je wandeluitrusting moet gebruiken dan is het geen probleem om het pad te vinden als er sneeuw ligt.

Hoeveel kost het om het hele pad te wandelen?

Dat is ongeveer tussen de 4000,00 en 8000,00 (in 2016). Als je van mooie hotels en dure restaurants houdt kan het duurder uitvallen. Als je goedkope broodjes eet en douchen af en toe overslaat spaar je geld uit. Daarnaast kunnen er nog onvoorziene kosten zijn voor als je bijvoorbeeld naar de dokter moet of als je een week pauze neemt in een stad. Pas op dat je niet met te weinig geld start, de wandeling kan duur zijn. Veel mensen onderschatten de kosten van deze ervaring, het is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen voortijdig stoppen met de wandeling.

Gaat het pad weleens dicht?

Ja een nee. Het wandelpad gaat niet dicht in de winter. Er valt wel veel sneeuw in de winter en er zijn langlaufers die dan veel gebruik maken van het pad. Het is niet praktisch om in de winter te wandelen maar het is niet officieel dicht. Het kan wel tijdelijk dicht zijn op plaatsen waar bosbranden zijn of defecte bruggen.

Hoe lang doe je erover om de reis te plannen?

Voor velen is dat langer dan dat ze erover doen om de wandeling te maken, zo'n zes tot acht maanden. Sommigen zijn binnen een paar weken klaar voor de wandeling. Het hangt ook van je leefsituatie af. Moet je nog een huis verkopen? Ben al vrij van je werk en heb je genoeg geld? Het uitzoeken van bevoorradingsstrategieën kan ook tijd kosten. Je hebt minimaal een paar weken nodig om transport te regelen naar de start van het wandelpad en vergunningen om te wandelen.

Kan ik familie en vrienden op de hoogte houden als ik aan het wandelen ben?

Het is niet moeilijk om in contact te blijven voor degenen die moderne technologie bij zich hebben. Soms heb je mobiel bereik op het wandelpad. Je kan ook een noodbaken meenemen zoals SPOT, dat werkt via een satelliet en werkt ook als je geen mobiel bereik hebt. Misschien kun je af en toe bellen en berichten en e-mails versturen. Hoe meer je vrienden en familie van het wandelpad weten hoe beter. Veel familie hebben veel aan de vele Facebook-groepen die er zijn om meer te weten te komen over het pad en unieke ervaring.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Cheryl Strayed WildEnkele jaren na het overlijden van haar moeder maakte Strayed een 1700 kilometer lange solovoettocht langs de Amerikaans…
recensieReview/mening: Witte tanden met Crest Whitestrips ClassicHet is de laatste jaren een echte hype: het bleken van je tanden. Vaak is dat een dure aangelegenheid om bij de tandarts…
Tanden bleken: Witte tanden bij de tandarts of met Crest?In Amerika is het al jarenlang een grote trend: Het bleken van je tanden. Iedereen wil wel een stralend witte Hollywood-…
Maak je tanden witter met Crest WhitestripsMaak je tanden witter met Crest WhitestripsTanden bleken is erg populair de laatste jaren. Helaas is tanden bleken niet erg goedkoop als je de behandeling bij een…

Wandelschoenen, welke passen goed?Wandelschoenen, welke passen goed?Schoenen om te wandelen, daarvan zijn er veel te krijgen. Voor elke soort wandeling is er een geschikte schoen. De wande…
De Appalachian Trail (AT) wandelenDe Appalachian Trail (AT) wandelenDe Appalachian Trail (AT) is het langste wandelpad van de wereld. Het loopt in de Verenigde Staten van de staten Georgia…
Bronnen en referenties
Tennessee (40 artikelen)
Laatste update: 24-05-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.