Wandelschoenen, welke passen goed?

Wandelschoenen, welke passen goed? Schoenen om te wandelen, daarvan zijn er veel te krijgen. Voor elke soort wandeling is er een geschikte schoen. De wandelvierdaagse van Nijmegen of wandelen in de Ardennen? Klimmen in het hooggebergte met een rugzak, 's zomers of 's winters? De modellen lopen bij de schoenmerken ver uiteen, welk model zou de juiste keuze zijn voor uw voeten?
Bron: OpenClipartVectors, PixabayBron: OpenClipartVectors, Pixabay

Soorten wandelschoenen

Om een keuze te kunnen maken tussen de soorten wandelschoenen moet eerst vastgesteld worden welke soort wandeling wordt gemaakt. Klimmen in het hooggebergte of door het platteland lopen heeft elk zijn eigen terrein, grove rotsachtige paden of asfalt en veldwegen. Het terrein bepaalt de stugheid van de zool, hoe vlakker het pad des te zachter de zool. Met een zachte zool over een rotspaadje is niet aan te raden, elke oneffenheid drukt door de zool heen en vermoeit de voeten, daarvoor wordt een stugge zool toegepast.

Een zware rugzak op de schouders vraagt om extra stevige hoge schoenen rondom de enkels zodat de enkel niet omzwikt zoals bij een scheve schoen. Bij een combinatie van deze loopterreinen bepaalt de zwaarste ondergrond de soort zool en of er een hoog of laag model nodig is.
Bron: KRiemer, PixabayBron: KRiemer, Pixabay
Schoenzolen
De wandelschoenen worden door de meeste merken onderverdeeld in categorie A t/m D. Model A is met een zachte zool en D met een harde plaat in de zool. Een zachte A, A/B en B zool is met de handen te buigen, een C zool is al behoorlijk stijf maar geeft nog mee, een D zool geeft nagenoeg niet mee. De D zool moet ook stijf genoeg zijn om hem met stijgijzers te kunnen combineren. Stijgijzers worden gebruikt om langs rotswanden te klimmen. Een A model schoen rolt beter mee met de voet en het afwikkelen van de stap, net zoals u op een blote voet zou lopen. Een D model schoen beweegt niet mee tijdens de wandeling deze schoenen moeten ook eerst een tijdje ingelopen worden zodat de voet in de schoen kan meebewegen.

Hoog of laag model schoen

Een hoog of laag model schoen is afhankelijk van de belasting op de enkels en of er door sneeuw, hoog gras of beekjes wordt gewandeld. Bij een hoog model is de enkel beter ondersteund en komt er geen sneeuw, steentjes of zand in de schoenen. De wandelvierdaagse van Nijmegen wordt bewandeld op een laag model schoen voorzien van een A zool, tenzij er een zware rugzak mee gaat, dan is de voorkeur een B of C zool, hoog model.

Leren of kunststof schoenen

Tegenwoordig zijn er schoenen te koop met een hightech bekleding, eventueel leer en kunststof gecombineerd. De klassieke wandelschoen is geheel van leer, daar is niets mis mee, maar leren schoenen zijn zwaar in gewicht vandaar dat tegenwoordig kunststof wordt toegepast. Kunststoffenschoenbekleding heeft veel positieve punten ten opzichte van leer, het is beter bestand tegen vocht, slijtvast, lichter van gewicht en waterdicht. Leer daarentegen vormt zich beter naar de voet, daarom lopen oude schoenen het lekkerst. Kunststof ventileert slecht en voelt warm en broeierig aan. Door deze materialen met elkaar te combineren in een schoen komen de meeste voordelen tot hun recht.

Bron: Rkit, PixabayBron: Rkit, Pixabay
Ademend
Een veel toegepaste ademende kunststof in wandelschoenen is Goretex, een teflon kunststof die waterdamp doorlaat maar waterdruppels tegenhoudt. Goretex is een naam die door de familie Gore uit Texas is gepatenteerd, zij hebben deze kunststof ontwikkeld. Er zijn meer soorten kunststoffen die ademend zijn, bijvoorbeeld Sympa-Tex, Dri-Tec, of eVent. Allemaal met hun eigen kwaliteit. Leren schoenen die niet te dik in het vet zitten ademen ook maar laten ook water naar binnen sijpelen.
Bron: Alexis, PixabayBron: Alexis, Pixabay

Schoenen passen

Alle voeten zijn uniek van vorm, breed of smal, lange of korte tenen, zelfs de linker en rechter voet van een mens zijn niet even lang. Voordat het passen van schoenen begint bepalen we eerst de maat van de grootste voet, die maat wordt dan de schoenmaat. Tijdens het passen heeft u uw eigen wandelsokken aan, de sok bepaalt eveneens de juiste pasvorm. Als een model wordt gepast mogen de tenen nooit de tip aan de binnenkant van de schoen raken, de tenen moeten vrij kunnen bewegen. De breedte van de voet wordt bepaald vlak achter de tenen van de voet, op die plek grijpt de schoen de voet vast, dit moet strak zitten maar niet pijnlijk strak. De hak van de voet moet niet te strak worden omsloten, maar mag ook niet uit de schoen glijden als u loopt. Om zeker te weten dat de schoen goed aan de voet zit loopt u, met beide schoenen aan, een helling af zodat de voet voor in de schoen gaat hangen, ook dan mogen de tenen de tip voor in de schoen niet raken en de hak mag niet wegglijden. Bij gebrek aan een helling kunt u schuifelend over de grond deze test doen. Op deze wijze is goed vast te stellen of het model geschikt is voor uw voeten. Een kunststof model moet meteen prettig zitten een leren schoen mag iets knellen aangezien het leer zich nog vormt naar de voet.

Lees verder

© 2016 - 2024 Loduwikus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spitzen kopen: waar je op moet lettenAls je al een paar jaar op klassiek ballet zit en dan eindelijk op spitzen mag gaan dansen is dat natuurlijk super gaaf.…
De eerste schoenen voor je kind kopenDe eerste schoenen voor je kind kopenWanneer je kind begint met lopen is het belangrijk om goede schoenen aan te schaffen die de ontwikkeling van de voeten n…
Alles over het aanschaffen van dansschoenenVoor iedereen die danst komt er een moment waarop je de overweging maakt; "Zal ik dansschoenen aanschaffen". Vaak is dit…
Kinderschoenen kopen, waar je rekening mee moet houdenDe eerste kinderschoenen zijn voor ouders een bijzondere gebeurtenis, met schoenen is een kind ineens baby-af. Vaak word…

Is joggen gezond? Of loop je ook risico's ...?Is joggen gezond? Of loop je ook risico's ...?Joggen is vandaag de dag heel populair. Joggers behoren gewoon tot het straatbeeld. Je komt ze overal tegen, op straat o…
De Pacific Crest Trail wandelenDe Pacific Crest Trail wandelenVoor duizenden mensen in de wereld is het wandelen van de Pacific Crest Trail (PCT) het hoogtepunt van hun leven. Het is…
Bronnen en referenties
Loduwikus (32 artikelen)
Laatste update: 26-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.